Jenny Han - A nyár, amikor megszépültem

7:53:00 PM


A Könyvmolyképző jóvoltából hamarosan megjelenik Jenny Han: A nyár, amikor megszépültem című regénye, a Nyár trilógia első kötete. Ennek örömére a Blogturné Klub nyolc bloggere egy blogturné keretein belül bemutatja Belly különleges nyári élményeit!

2014. április 25-től minden másnap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok.

Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!




Fülszöveg:

Ahogy beköszönt a nyár, Belly maga mögött hagyja az iskolai életét, és Cousins Beachre menekül, oda, ahol élete minden eddigi nyarát töltötte. A nyaralóban nemcsak otthon érzi magát, távol az otthontól, de a számára legkedvesebb emberek veszik körül: Susannah, édesanyja legjobb barátnője a fiaival, Conraddal és Jeremiah-val. Belly azóta üldözi a szerelmével Conradot, amióta az eszét tudja, de mindennél jobban reménykedik abban, hogy ez a nyár más lesz, mint a többi. Bár megjelenik egy új srác, Cam, aki egy kicsit elvonja a figyelmét, és Conrad testvére, Jeremiah is sóvárgó pillantásokat vet rá, Belly szíve már Conradé. Vajon a fiú is neki szánja az övét? Tényleg olyan nyár áll előttük, amely mindent megváltoztat?



Megjelenés ideje: április 24.
ISBN: 9789633736456
Oldalszám: 255 oldal
Fordította: Tóth István

Szerettem volna végre egy olyan szerelmes történetet olvasni, ahol nem arról szól az egész, hogy a gazdag pasi megjelenik a színen, a kis ártatlan szűz lányka beleszeret, vagy ahol menő sportolók csábítják el a gimi pompon lányait esetleg valami iskolai szerelmi sztori, ahol a két különböző klikkbe tartozó fiú és lány megpillantja egymást és örök szerelemre gyúl szeret stb.stb.. Nincs bajom az ilyen sztorikkal sem, de ezek nekem valahogy nem életszerűek. Ilyen nem történik az életben és bár nincs bajom a túlzott bullshittel, csak már kezdett zavarni, hogy az utóbbi időben nem olvastam megható, aranyos és kedves szerelmi történetet.  Szerencsére aztán jött Jenny Han - A nyár amikor megszépültem történetével, ami végre adott egy olyan szerelmes könyvet, ami valóságos volt és igazi. És rájöttem, hogy ez egy kicsit hiányzott már nekem.

De, hogy miről is szól A nyár amikor megszépültem?


Adva van egy kamaszlány Belly, aki minden nyarát egy tengerparti házban tölti édesanyjával és bátyjával. A ház amelyben nyáron laknak édesanyjuk legjobb barátnője háza ahol és 2 fiával (Conrad és a Jeremiah) él. Belly amióta az eszét tudja minden nyarát ide töltötte. Június elején, amikor véget ért az iskola összecuccoltak anyjával és bátyjával és lementek a tengerparti házba Cousins Beachre Suzannahékhez. Belly-nek ez az otthon, a hely, ahol biztonságban van, ahol a családja és barátai veszik körül. A lány Conraddal és Jeremiah-val lóg egész nyáron, akikkel olyan a viszonya, mintha a testvérei lennének. Gyorsan kiderül a könyvből, hogy Belly Conradba szerelmes, és hiába kerülnek képbe más fiúk, a lány mégis titkon a nála idősebb és megközelíthetetlen fiúért epekedik. Jeremiah, persze Belly-ért van oda, így kapunk egy enyhe kis szerelmi háromszöget, de szerencsére a könyv nem csak erre épül.

forrás: tumblr
Jenny Han regénye Belly szemszögéből meséli el a fiatalok nyarait, ahol a lány visszaemlékezései adják a cselekményt. 12-13-14-15-16 évesen olvashatjuk el Belly visszaemlékezéseit és ismerhetjük meg a szereplőket és a nyári élményeket. Mert ezekből bőven van a könyv során. Szinte a szemünk előtt nő fel Belly, azaz lesz a fiatal lányból szemrevaló fiatal felnőtt. És ezt bizony a fiúk is észreveszik! Belly bár nem sokat tud a szerelemről azért nem szeretne lemaradni az életről, ami azzal jár, hogy ismerkedik, randizni megy, életében először csókolózik és hasonló cuki dolgok. Mert szerencsére itt nincs ennél több, hiszen a lány még csak 15-16 éves, ráadásul visszafogott lány úgyhogy nem azon jár az esze, hogy minden pasi fejét elcsavarja  a környéken. Nem úgy mint barátnője Taylor, aki pár hetet a nyaralóban tölt a 3 fiúval és Belly-vel és rendesen felforgatja az állóvizet. Itt érzi meg először a féltékenységet Belly, és itt kapja első csókját is Jeremiah-tól, ami kicsit összezavarja a lány érzéseit.

Tipikus aranyos történetek vannak a könyvben tábortüzes bulikról, tengerparti búcsúról, ahol célbalövőst lehet játszani, hosszú tengerparti sétákról és késő esti medencés úszásokról az éj leple alatt.

A szerelem mellett olyan komoly témákat is boncolgat Jenny Han könyve, mint a mellrák, ami a fiúk anyját támadja meg. A nyári élmények mellett ezzel is meg kell küzdeni mind a fiúknak, mind Belly-nek, hogy hogyan dolgozzák fel Suzannah betegségét. Évek tartó kezelések, és kiújuló harc a rákkal végül a könyv utolsó nyarára is rendesen rányomja a bélyegét. Miközben Belly szépen lassan felnő, rá kell jönnie, hogy az érzései Conrad iránt nem változnak.

Értékelés: 5/4.5

Szerettem olvasni ezt az aranyos történetet. Azt sajnáltam, hogy nem tartott tovább. Szerencsére ezt ellensúlyozza az, hogy érkeznek majd a következő részek, hiszen trilógiáról van szó. A nyár amikor megszépültem nem egy szirupos tiniregény sokkal inkább egy komoly mondanivalóval rendelkező könyv, amit minden fiatal lánynak el kell olvasnia, hiszen sok mindent meg lehet tudni a regényből az önismeretről, az igazi szerelemről, a barátság erejéről és a család összetartó erejéről.



A szívmelengető sztorik mellett helyet kapnak azért szomorú dolgok is, úgy mint a halállal való szembenézés, az elbúcsúzás, az elmulasztott vallomások súlya, a ki nem mondott szavak, a pillanatnyi rossz döntések miatt átvirrasztott éjszakák vagy éppen a gyerekes hisztik után érzett keserű szájíz. Elmúlás és búcsúzás nem csak a nyártól, hanem a gondtalan gyerekléttől is. Ráadásul ez a könyv lesz az, amit ha kinyitsz szinte érezni fogod a tenger zúgását, a park homokját a lábad alatt, és ott fogsz te is heverni a napozó ágyban a medence szélén a kánikulában, ahol a főszereplők. Tökéletes nyári olvasmányról van szó ugyanis, ami a hideg tavaszi napokon megmelengette a szívemet.


Rendeld meg a könyvet 15% -os kedvezménnyel! 



Blogturné extra: Idézetek a könyvből + idézetes képek angolul.

Az elveszett pillanatok nem térnek vissza. Elvesznek.

Az ember nehezen válik meg a történetétől. Mintha egy darabjától válna meg.

A tökéletlenségek teszik a dolgokat gyönyörűvé.

A jól ismert vonzalom ismét kezdett feléje sodorni. Megint magával ragadott az ár - az első szerelem sodra. Az első szerelem érzése folyton-folyvást visszavitt hozzá. Még mindig elakadt a lélegzetem pusztán attól, hogy a közelében lehetek. Azt gondoltam, hogy szabad vagyok, hogy elengedtem. Mindegy volt, mit mondott vagy mit tett, soha nem fogom elengedni.
A nyár vége felé minden lelassult, és kezdtünk beletörődni az elkerülhetetlenbe. Olyan volt, mint azokon az iskolai napokon, amikor otthon kellett maradnunk a hóviharok miatt. 

Nyereményjáték:

Ismeritek a Jelly Belly-t? Rengeteg ízben és színben létezik, és a regény főszereplője is erről a drazséról kapta becenevét. Ezért most egy kis cukorka vadászatra invitálunk benneteket!

Az első hét blogon egy-egy Jelly Belly drazsét rejtettünk el, melyek mindegyikén egy betű található. Ha ezeket összegyűjtetitek, és helyes sorrendbe rakjátok, akkor megkapjátok Belly latin órán választott nevét. 
Az utolsó állomáson pedig, a bejegyzés szövegében kiemelt betűk segítségével fejthetitek meg, Belly csoporttársának - aki a könyvben is fontos szerepet játszik majd -, Camnek a latin nevét.

A válaszokat a rafflecopter doboz megfelelő mezőjébe írjátok be. Jó vadászatot!

(postázás csak Magyarország területén!)

a Rafflecopter giveaway




A turnéban résztvevő blogok:

04/25: Media Addict (értékelés + borítómustra)
04/27: CBooks (értékelés+ rákos beteg a családban) 
04/29: Nem harap a... (értékelés + rajzok)
05/01: Deszy könyvajánlója (értékelés + playlist)
05/03: Zakkant olvas (értékelés + idézetek)
05/05: Dreamworld (értékelés)
05/07: Kelly és Lupi olvas (értékelés és Jenny Hanról)


Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe