széljegyzet 4 könyvről

9:26:00 PM

Megint nem volt időm rendesebb bejegyzést írni, bár a Blogturné Klubnak hála az utóbbi időben elolvasott könyveim nem maradhatnak draftban, mert folyamatosan zajlanak a turnék. Persze azonkívül is olvasok azért, bár ezek régebbi példányok, de gondoltam egy-egy rövid bejegyzést azért megérdemelnének. Ezek után már csak hosszabbak vannak draftban , úgyhogy íme pár széljegyzet.


Johanna Lindsey: Ördögből angyal

Gyorsan kiolvastam anno az első részt (Az örökös / megveheted már e-könyvben is ITT!), így amikor a GABO Kiadónál megjelent a Locke család 2. része gyorsan lecsaptam rá. Muszáj is volt, mert ebben Rafael Locke a főszereplő, akit az első rész során megkedveltem és kíváncsi voltam, hogy milyen sztori is kerekedik ki az ő karakteréből. Rafael és Ophelia az első részben csak mellékszereplők voltak, de itt most a kettőjük közt szövődő, eleinte csak fogadásból induló "csináljunk az ördögből angyalt" akcióról olvashatunk. Természetes Ophelia az ördög, aki tud angyalként is viselkedni, ám ezt az énjét nem egyszerű kihozni belőle. Rafael azonban nagyon csavaros eszű fiatalember, aki képes szembeszállni a lánnyal, aki mégsem annyira vérmes, mint amennyire mutatja magát és az álarca mögött jóval több van, mint amit a világnak mutat.

A nők miért nézik mindennek a jó oldalát?
– Azért, mert a nőknek kell kiegyenlíteniük a férfiak pesszimizmusát.

Értékelés: 5/4

Kellemes volt olvasni a könyvet, teljesen kikapcsolt és bónuszként muszáj megemlítenem a lerobbant lovaskocsiban megesett fullasztó erotikus jelenetet, ami egész jóra sikeredett :) Egy szó mint száz, ha romantikus (némi erotikával megspékelt) sztorira vágytok és jó kis szócsatákat olvasnátok a 18-19. századi angol nemesekről, akkor az Ördögből angyal jó választás lesz. Nyilván nem egy Austen, de egynek megteszi :) Azóta megjelent már a 3. rész is, hasonló angyalos címmel (Az én bukott angyalom). 


Ha érdekel a könyv, rendeld meg itt 15%-os kedvezménnyel! 

Cecelia Ahern: Lány a tükörben

A várólista csökkentésre került fel ez rövid kis, 2 novellát tartalmazó regény. Aherntől régebben már olvastam 2 regényt: Talált tárgyak osztálya, Ahol a szivárvány véget ér  (Imola barátnőmnek hála, köszi mégegyszer a kölcsönadást!), amiket nagyon nagyon szerettem. A Lány a tükörben a Rukkoláról érkezett még 2012-ben. Elöljáróban annyit tudtam róla, hogy nem olyan történeteket tartalmaz, mint amit Aherntől megszoktuk. Itt nyoma sem volt a romantikának (vagy csak nagyon érintőlegesen). Igazából a Lány a tükörben 2 eléggé nyomasztó novellákat tartalmazott és mindkettő roppant szomorú volt. Az első rövid olvasmány főszereplője Lila, aki esküvőjére készülődik, és nagymamája házába látogat. Az öreg nő, aki vak, még Lila kislánykorában megtiltotta, hogy a lány belenézzen nála a tükörbe. Persze az esküvőre készülve Lila szerette volna megnézni, hogy hogy is fest a nagy napon a ruhájában ám ekkora történik valami félelmetes dolog a tükör előtt...

Az új emlékek olyanok, amikre vágynak az emberek, vagy amiket fel szeretnének eleveníteni – bár ezek soha nem lesznek eredetiek, bármennyire próbálkoznak az újrateremtésükkel. Az elme mindent újra megteremt saját magától. Azért, hogy túlélje. (Emlékek őrzője novellából)

A második novellában egy férfit ismerhetünk meg, akik emlékeket gyárt az embereknek egy fura géppel, amiért mindenki sorban áll, mert szeretné visszakapni és újra átélni a boldog pillanatokat. A férfi boldogtalan, szomorú, ő is elvesztett valakit, emellett nagyon sokan bántják őt a gépe miatt. Munkáját is nehezen bírja, ezért felvesz egy titkárnőt, egyféle mindenest, akit az utcán ismer meg.

Értékelés: 5/3

Tudtam, hogy nem szabad vidám sztorikra számítanom, de nem is hittem, hogy ennyire elszomorít majd az utolsó novella, ami az Emlékek őrzője címet kapta. Az első a Lány a tükörben pedig szimplán nyomasztott. Pedig szeretem az ilyen történeteket, de nem tetszett a novella vége. Egyébként A Lány a tükörben engem valamiért E.T.A. Hoffman A homokember című novellájára emlékeztetett, de nem is tudom megmondani miért. Egyszerűen ez nem az a könyv volt, amit sokszor fogok elolvasgatni azt hiszem. Talán ha jobban ki lettek volna fejtve a novellák, de ezek tényleg nyúlfarknyi részek voltak és igazán ki sem teljesedett egyik sztori sem számomra. 



Ha érdekel a könyv, rendeld meg 20% -os kedvezménnyel itt!
Sophie Kinsella - Kétbalkezes istennő

Szintén a Rukkoláról érkezett szerzemény, amit a Kinsella gyűjteményem darabját adta, és mivel várólista csökkentéses is volt így gondoltam gyorsan elintézem év elején ezt a könyvet. A 2014-es évem eddigi legviccesebb sztoriját ez adta egyelőre :) És hogy miért? Mert Kinsella nagyon tudja, hogy hogyan teremtsen szerencsétlenkedő főhősnőivel roppant vicces és kínos helyzeteket. A Kétbalkezes istennő főszereplője Samantha iszonyat sokat dolgozik, nincs magánélete, és már csak egy hajszál választja el élete nagy álmától, hogy üzlettárs legyen egy ügyvédi irodában, ám valami közbejön. Egy hiba, ami miatt teljesen összedől eddig élete. Kirúgják a cégtől, aminek az életét szentelte. A lány összetörve felszáll egy vonatra,  majd bolyongva azt sem tudja hol van, ezért bekopog egy házba útbaigazításért. És itt kezdődnek a bajok! A lakók azt hiszik ő az új házvezetőnő, és Samantha hirtelenjében azt sem tudja mit tesz, de kiadja magát az új munkaerőnek, aki majd "gazdagék" házát fogja takarítani.

– Mit mondott, hol tanult? – kérdi végül.
Ez a pasas egyáltalán nem hülye, ijedek meg.
– Egy … cordon bleu tanfolyamon. – Az arcom már forrón tüzel. Még több sót szórok a borba, és fürgén kavargatom.
– Nem kapcsolta be a platnit – jegyzi meg Nathaniel.
– Hideg mártás lesz – felelem a nélkül, hogy felemelném a fejem. További egy perc kavargatás után leteszem a fakanalat. – Most … hagyom, hogy pácolódjon.

Értékelés: 5/5

Végtelenül sokat nevettem Samantha szerencsétlenkedésein a konyhában, mivel a lány még sosem főzött, se sütött még semmit sem. Ő a tipikus anti háziasszony. Még a felmosást is el tudja rontani, annyira háztartási antitalentum :) De ennek ellenére hihetetlen módon el tudja magát adni, hiszen kivételes intelligenciával rendelkezik, és jól kivágja magát a rázós helyzetekből olyan szövege van. Mivel új pozíciójában új célokat és teljesen új életstílust ismer meg elkezdi megismeri a világ szépségeit és az élet értelmét. A könyv vége is tartogat meglepetéseket, úgyhogy igazán felüdülés volt olvasni. Szerethető karakterek, vicces helyzetek, cuki szerelmi szál, sok humor - szóval a szokásos Sophie Kinsella vonal, amit én nagyon szeretek.

UI: Ki engedélyezte ezt a borzasztó béna borítót? Hogy mutat ott a csaj, az odafotóboltolt mosatlanok között? Jézusatyaúristen! Vizuális környezetszennyezés egy ilyen jó könyvhöz ezt rakni! Ehhh! 


Robert Bloch: Pszicho

Pár éve nyertem ezt a könyvet a Partvonal Kiadó Facebook oldalán, már nem is tudom miért, de nagyon örültem neki, hiszen régóta kíváncsi voltam rá. Ez a regény is várólista szereplő volt, így muszáj volt kipipálnom, igaz az elején kicsit megbántam, hogy rátettem a listára, mert a filmet/filmeket láttam már sokszor. Mind a Hitchcock eredetijét, mind a béna remake-jét, így azt hittem, hogy attól, hogy vágom mi lesz a vége, mi adja a cselekményt stb..stb.., majd unni fogom. Szerencsére viszont nem ez történt! Bloch tökéletesen hozza az őrült motelos (Norman Bates) karakterét, aki a filmtörténet egyik legfélelmetesebb alakját adta az embereknek.

– (…) De ki maga, hogy jön maga ahhoz, hogy ilyen javaslatokkal álljon elő? Hogy kit kell bezárni és hova? Azt hiszem, olykor valamennyien egy kicsit őrültek vagyunk nem?

Értékelés: 5/4.5

Kicsit nyers volt a könyv stílusa, de azt hiszem ez illett is a sztorihoz. Gondolom senkinek sem kell bemutatnom miről szól a Pszicho, ki rejlik a Bates motel mögött magasodó házat körüllengő szörnyűségek mögött, ám aki még nem olvasta el az szaladjon és vegye meg a könyvet, mely korszakalkotó klasszikus az elmezavar leírását illetően. Norman a regényben számomra másként jelent meg, mint a filmben, de ettől még nem lett kevésbé félelmetes alak. A feszültség és a nyomasztó légkör végig kitartott a könyv közben, úgyhogy Bloch valamit nagyon tud! Nem 100%, de közelít hozzá!


Szerezd be 700 forintért a könyvet itt! 


Ezeket is olvasd el

1 komment

  1. A Pszichót én is olvastam úgy 4-5 éve, a csúnya, ijesztős borítós változatban, aztán elcseréltem a könyvet. Majd megnyertem a Partvonal kiadásút... :D Azóta szegény a polcomon csücsül, mert nekem elsőre nem tetszett annyira, nem volt se félelmetes, se borzongató, sőt, unalmasnak éreztem, de ezt be tudom annak, hogy fiatalka voltam, és nem tudtam értékelni. A lényeg, hogy a posztod most meghozta a kedvem, hogy nekikezdjek a könyvnek - újra :)

    ReplyDelete

Subscribe