A Juliette társaság

10:43:00 PM

Sasha Grey: A Juliette társaság

Ha valaki egy klubnak a Fuck Factory nevet adja, jól teszi, ha kibaszottul úgy csinálja, hogy méltó legyen a nevéhez. Kubrick egészen biztos benne, hogy így csinálta, mert azzal üdvözöl hogy:
– Nekem elhiheted, édeském, ez a legjobb szexklub a világon. A valaha volt legjobb szexklub.




Be kell valljam: tisztában vagyok Sasha Grey munkásságával a felnőttiparban. Mármint nem néztem meg egyik filmjét sem elejétől a happyendig, de mivel maga a csaj elég nagy jelenség az interneten így kikerülhetetlen. Sasha fent volt töménytelen legjobb csaj listában, legjobb pornós listában így minduntalan belefutottam a nevébe. A fiú ismerőseim beszéltek róla, blogokban írnak a munkásságáról stb..stb... Persze én is utánaolvastam, mert mindig fontos, hogy képben legyek bulvár témában (szakmai ártalom). És ha már ott voltam néhány videójába is belekukkantottam (igen, ez egyáltalán nem ciki szerintem) és most, hogy az első könyve megjelenése miatt Budapestre érkezett októberben gondoltam elolvasom A Juliette társaság című könyvét is.

Muszáj volt kiderítenem, hogy mit tudhat Sasha Grey. Csak a mélytorkozás megy neki? Vagy írónőként is megállja a helyét? A válasz pedig: végül is igen!

Alapjáraton nem rossz könyv, a kint The Juliette Society címmel megjelent erotikus regény. Meg van benne mindaz, amitől jobbá válik a sorozatgyártásban megjelenő erotikus irodalmak javarészénél. Sasha regénye kellőképpen tartalmaz "beteg" és fura dolgokat, érdekes víziókat/látomásokat/álmokat és persze sok szexet. Kendőzetlenül leírva, de szerencsére nem az unalmasabbik fajtából.

A regény főszereplője Catherine, aki az egyetem filmszakos hallgatójaként ismerkedik meg egy barátnője révén a Juliette társaság néven futó szexcsoporttal. Akik között mindenki gazdag, milliomos / milliárdos, politikus, híresség és persze mindenkinek beteg a fantáziája.

Catherine egyébként egy kicsit nimfomániás, vagy fejezzük ki úgy, hogy mindentől beindul. Főleg az egyetemi tanárjától, aki filmelméletet tanít neki. Persze a lány csak fantáziálgat tanárjáról, mert otthon várja Jack a kedvese, aki politikai kampány asszisztens egy szenátornál. A fiú sokat dolgozik, mert éppen választási időszak van,  így mindig fáradt és nem elégíti eléggé Catherine-t, aki ideje java részét újdonsült barátnőjével, Annával tölti. Akinek természetesen megvolt a filmelmélet tanár.

Fura volt, hogy a regényben, hogy Catherine folyamatosan próbál feltűnést kelteni tanáránál Marcusnál, holott otthon egy szerető pasi várja, bár végül is megérthető, mert Jack sokszor elhanyagolja. Anna sokat mesél Marcusról és a fura perverziójáról. Amikor Annával szexelnek a lánynak az anyja ruháit kell viselnie, és egy szekrényen lévő lyukon keresztül kezdenek bele a dolgokba. (elég beteg mi?!), és ez nagyon felizgatja Catherine-t, aki főként a képzeletében éli ki ezeket és próbálja elképzelni neki milyen lehetne a szex Marcussal.

Ha azt mondanám neked, hogy létezik egy titkos klub, amelynek tagjait csak a társadalom legnagyobb hatalmú rétege közül választják: csak bankárok, szupergazdagok, médiamogulok, világcégvezetők, sztárjogászok, a bírói kar elitje, fegyverkereskedők, kitüntetett katonai vezetők, politikusok, kormányhivatalnokok és a katolikus egyház magas rangú, felszentelt papjai lehetnek a tagok… elhinnéd nekem?  (első mondat)

Persze a történet középpontjában a lány fantáziái mellett a titkos társaság áll, ahová Anna viszi el a lányt. Szövevényes úton jutnak el a havonta máshol megrendezett orgiák színhelyére, ahol minden megtörténhet. Főként szado-mazo dolgokra kell gondolni, kikötözésre, különböző kínzó eszközökre, amivel fokozható a gyönyör, már akinek van kedve hozzá. Semmiben sem muszáj részt venni, ám ha már ott vagy, nem kerülhető el, hogy ne szippantson be az orgia és a tömeg. Catherine is így jár majdnem, mint Anna, akit egy hatalmas színpadon kínoznak, és úgy tűnik ez a lányt egyáltalán nem zavarja, sőt még élvezi is, pedig nagyon kegyetlenül bánnak vele.

A cselekmény a karaktereknek van alárendelve.
A könyv eleje a lány film szakos elméleti ismereteivel kezdődik, ahol a fenti mondat fontos szerepet játszik. Minden filmelemzés erre épít, és maga a könyv is. Kifejezetten üdítő volt néhány szexjelenet után ezeket olvasni. Felbukkan A szédülés, az Aranypolgár, Elemi ösztön, A nap szépe és bár nem láttam mindegyik filmet, de Sasha Grey jól leírja a műveket. Látszik, hogy ért hozzá és élvezettel teszi mindezt. Sok filmelméleti dolgot köt össze a szexszel, az alárendelt szerepekkel, a vággyal, a gyönyörrel, vagy a perverziókkal. Érdekes volt így olvasni ezeket.

Senki, igazán senki nem tudja megmondani nekem, mennyit ér nekem egy élmény, egy tapasztalat. Csak én tudom. Ezt csak én tudhatom, én érthetem meg, én érezhetem. Olyan valami ez, amit csak én mérhetek fel, én értékelhetek és én minősíthetek. Olyasvalami, amit döntésem szerint áthatok másnak vagy megtarthatok magamnak. És ez az én döntésem, csakis az én döntésem. Az én szabadságom a döntés. Az én felelősségem. 
Van még a könyvben egy nagyon érdekes figura. Ő Bundy, akivel Anna megismerteti meg Catherine-t Bundy abból él, hogy csajokat használ ki piti kis szexuális aberrációit kielégítő weboldalának népszerűsítésére. Leitatja a szegény csajokat (van akit, nem is kell!), aztán lefotózza őket meztelenül, szex közben, vagy éppen utána és már megy is fel a netre. A lányok pedig könyörögnek Bundy-nak hogy szedje le a képeket. De tudjuk, ami egyszer a netre felkerül, az sosem tűnik el...

Persze, itt Bundy a gonosz figura, aki bár nem kényszeríti a lányokat, de közrejátszik abban, hogy a csajok megtegyék, amit kér, aztán már meg is történik a baj. A könyvben több lányról esik szó, akik öngyilkosságot követnek el, mert Bundy kihasználja őket, és felteszi a gusztustalan oldalára. Catherine is sajnálja ezeket a csajokat, de Annával nem tesznek semmit ez ellen.

Értékelés: 5/3.5

Meglepő könyv volt A Juliette társaság, de a jó értelemben. Nem néztem ki egy ennyire összerakott könyvet Sashából. Azt hittem jön majd a szokásos, szegény lány - gazdag, de bunkó pasi, aki kihasználja, megdugja a főhősnőt, aki szerelmes lesz belé és majd ennyi sztori. Ennél sokkal többről szól a könyv és sokkal élvezetesebben leírva. Igaz, sokszor nem volt világos, hogy Catherine most csak képzeli a szexjeleneteket, vagy tényleg meg is történtek vele, mert nagyon sokszor összefolytak az események és a fantázia képek, de mégis valami volt a regényben, ami érdekessé tette.

Van még egy másik vonal is a történetben, ez összefügg Jack-kel és a titkos társaság egyik tagjával, de nem lövöm le a poént. Érdemes végigolvasni, mert van tanulsága.

Sasha Grey nem írt klasszikus bestsellert, de számomra témájában megállta a helyét A Juliette társaság. A filmes utalások sok pluszt adnak hozzá, úgyhogy filmesztétáknak, mozirajongóknak kötelező jelleggel ajánlom.

És hogy akkor essen szó a szexről is, vagy ahogy néha nevezik a regényben: dugás, baszás (bocsi a csúnya szavak miatt, ezt nem lehet szépen leírni) megfelelő mértékben találkozhatunk ezekkel. Az írónő majdnem egy fejezetet szentel a spermának, nyelvtanilag elemzi az ondó szót és részletesen taglalja a szexjeleneteket is. Szó esik mindenféle baszófoltokról (ezek Annán látszanak, aki stigmaként viseli magán ezeket), nedvesedésről és érdekes szerepet kap egy herén lévő tetoválás is.

Kellőképpen akadnak a könyvben fura dolgok, de talán ettől nem vált unalmassá olvasás közben. Mindig volt valami, amin felhúzhattam a szemöldökömet és ez nálam már sokkal inkább pozitív dolog, mint negatív. Prűdek ne olvassák el A Juliette társaságot, mert kiakadnak. Akik a klasszikus erotikus regényre várnak, azok ne itt keresgéljék. Akik viszont valami újra, és valami másra nyitottak, azoknak okozhat kellemes perceket Sasha Grey műve.

Oldalszám: 336 oldal
Kiadó: GABO Kiadó

Egyébként amikor az írónő október elején Magyarországon járt a könyv megjelenése miatt sok mindenkinek nyilatkozott mindenféle dologról. Íme pár olvasnivaló, hátha érdekes lehet :)



"Egy dolgot bántam meg" - cink interjú
Interjú és a közönség találkozó Sashával- indavideó
"Inkább novellákra maszturbálok" - mesélte Sasha az origónak

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe