Az örökös

9:18:00 PM

Johanna Lindsey: Az örökös

Az érzések változnak. A barátokból szerelmesek lehetnek, az ellenségekből pedig barátok, és fordítva is történhet. Szerinted minden fekete vagy fehér. Még jó, hogy nincs igazad, különben nagyon unalmas hely lenne ez a világ.


Még nyáron olvastam Johanna Lindsey könyvét, így elég nehéz lesz visszaemlékeznem rá, hiszen nem éppen friss az élmény, de mivel most jelenik meg a következő kötet (Ördögből angyal), gondoltam írok az első részről kicsit.

Az írónő több kötetes könyvsorozatot írt a Locke családról, melynek első része Az örökös címmel jelent meg. Bár a Locke családból, csak az ifjú Raphaelt ismerhetjük meg egy kicsit (és húgát érintőlegesen) így jogos a kérdés, hogy akkor kikről is szól az első rész?

Nos a regényben Raphael legjobb barátját Duncan McTavish-t a skót örököst ismerhetjük meg, akinek feleséget kell találnia minél előbb. A Skóciában élő 20 éves ifjú Angliába érkezik soha nem látott nagyapjához, aki szerint a fiúnak azonnal feleséget kell szereznie, hiszen már korban elérte az akkori "gyorsan házasodjunk meg, különben rosszul néznek ránk a nemesek" címet. Meg hát ott az örökség is, amit csak akkor kaphat meg, ha nőül vesz valakit. Szóval Duncan-nek nő kell, ám ő elég válogatós és még mielőtt igazán bemutatkozhatna a nemesi bálokon a híre megelőzi. Mindenki egy kiltben (skót férfiak által viselt szoknya) parádézó vadember képzel el személyében.

Így vannak ezzel a hajadon lányok is, akik közül Ophelia, aki mondjuk ki a legnagyobb szarkeverő az első bálozók között. Bár már nem emlékszem, hogy miket kavart pontosan, de annyi volt belőle, hogy felsorolni is nehéz lenne. Hiába a szépsége és előkelősége, Ophelia a botrányok és a pletykák koronázott királynője a könyvben. És persze vele akarják összehozni Duncant, mert a nagypapáknak fogalma sincs, hogy a szépséges lány álarca mögött milyen összeesküvések és ármánykodások zajlanak.

Egy botrány akkor is botrány, és én a saját bőrömön tapasztaltam, hogy ez milyen pusztító tud lenni. A botrányban az a lényeg, hogy az emberek mit hisznek, és nem sok jelentősége van az igazságban meg a tényeknek.

Ahogy annak lennie kell, Duncan az angol kisvárosba érkezésekor Sabrinával találkozik először, akit senki sem akar elvenni. Ennek pedig az az oka, hogy a családjában sok öngyilkosság történt (édesapja, édesanyja, nagyszülei és a szülők egyik testvére is) is önkezűleg vetett véget életének. Bár a körülmények sokszor nem voltak tisztázottak (ételmérgezés, balesetek stb..), de ez a régre visszanyúló pletyka még mindig átokként ül a lányon, aki csak álmodozik arról, hogy egyszer egy tisztességes férjet talál magának.

Sabrina nem feltűnő szépség, sokkal inkább humorával "hódít". Ez is hozza őket közel egymáshoz Duncannel, hogy Sabrina nagyon szórakoztató teremtés és a fiút jól megnevetteti mindig, amikor találkoznak. Rögtön barátságot (illetve szövetséget kötnek, a lány segít a fiúnak kiválasztani a tökéletes menyasszony jelöltet) de a regény olvasása közben mindenki annak drukkol, hogy végre rájöjjenek, hogy ők egymásnak vannak teremtve.


Spoiler alert! 

Persze a szerelem nem teljesedik be annyira egyszerűen kettejük között, Ophelia nyilván tesz azért, hogy Sabrina ne érezze magát nyeregben, és Duncant is sikerül az orránál fogva vezetni, majdnem egészen az oltár elé. De ahogy az a tündérmesékben történik, a történet végére a jó (azaz Sabrina) elnyeri méltó jutalmát és összejön Duncannel)

Spoiler vége!

Raphael Locke gyorsan összebarátkozik Duncannel, akit egy bálon ismer meg,  mert Raf húga is eladó sorba került. Bár a legifjabb Locke szívesen osztogat tanácsokat szerelni ügyekben, ő maga nem szeretne még megnősülni. Raf üde színfoltja a társaságnak, humorával és életszeretetével sokszor vidítja fel Duncant, és bár húgáról gyorsan letesz a skót, a kettőjük barátsága megmarad. 

Az örökösből emlékszem még arra, hogy Sabrina nagynénjei és Duncan nagyapjai milyen vérre menő, de közben vicces vitákat vívtak. Míg a nénikét Sabrinát terelgetnék bálról bálra mindenféle pletykákat hallva, addig a nagyapák Duncant szeretnék végre házasságba kényszeríteni. Se a fiú se a lány nem könnyű eset, így bőven tartogat vicces szócsatákat mind a nénikék és Sabrina perlekedése, mind a nagypapák és Duncan szóváltásai.

Értékelés: 5/3,5

Egy szó mint száz, Az örökös egy könnyed szórakoztató történelmi regény, ami jól visszaadja az adott korban a fiatal lányokat foglalkoztató dolgokat. Szép ruhák, első bálozások, férjkeresés, eljegyzés, kompromittálás, lopott csókok, fogadók, lovaskocsik, botrányok és ármánykodások. Nem tudom mennyire hű történelmileg az 1700-1800-as évek Angliájában játszódó (igazából pontos dátumot sem tudok most fejből mondani), de ha összehasonlítanám Jane Austen regényeivel, akkor Az örökös a komolytalanabb kategóriába esne. Nem tudunk meg sokat a korról, ez inkább a szereplőkre és érzéseire megy rá. Persze nem összehasonlítható mondjuk Lizzie Bennet érzelmeihez Sabrina vívódásai, de azért aki bírja a romantikus sztorikat szeretni fogja ezt is, mert olvastatja magát a könyv. És nekem a meleg nyári napokon egy-egy limonádé mellett ülve pont megfelelt Johanna Lindsey könyve.

Oldalszám: 380 oldal
Kiadó: GABO Kiadó 

Az Ördögből angyal most jelenik meg a GABO Kiadónál. Mivel nekem tetszett a sorozat első része, így ezt is biztos el fogom olvasni :) Főleg azért, mert Raphaelről és Opheliáról fog szólni. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy az ő viszonyuk, hogy alakul, miután Duncannel fogadást köt a fiú, hogy betöri a pletykás hölgyeményt.


Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe