Oravecz Nóra - Összekötve

8:06:00 PM

Oravecz Nóra: Összekötve

– Kötődés? Ez olyan fura szó… Miért nem inkább barátság vagy ilyesmi?
– Az teljesen más. A kötődés hirtelen, váratlanul bukkan fel az életedben, mégis tudod, hogy ez valami fontos. Olyan, mintha ezer éve ismernéd az illetőt. Látom, mosolyogsz. Akkor tudod, mire gondolok…

A lakossági női Paulo Coelho-ként emlegetett bloggerina megírta első könyvét. Vagyis a másodikat. Az első inkább blogregény (én is olvastam nemrég), az Összekötve pedig műfaját tekintve romantikus regénynek, azon belül is a szórakoztató irodalom kategóriába íródott. Számomra azonban nem volt annyira regényes, se romantikus, se szórakoztató, mint amennyire vártam.

De sebaj! Nóra rajongói imádni fogják / imádják és ezzel nincs is semmi baj. Hiszen nekik írta, és a könyv körül keletkezett huzavona (volt, hogy majdnem kiadták, aztán mégsem, volt aki eltanácsolta Nórát, hogy írjon csak blogokat) csak megerősítette őt abban, hogy tűzön-vízen át kihordja kiadja "gyermekét", ahogy ő nevezi.

A történet főszereplője egy Kloé névre hallgató lány, akinek élete jelenleg teljesen rendben van a szerelmi kapcsolatokat leszámítva. Budán lakik saját lakásában, szuper munkahelye van, jól keres, sok barátja van és ha teheti szórakozni jár Budapest legmenőbb helyeire. A regény elején éppen szakítanak Kloéval (egy bizonyos Dávid nevezetű srác) és innen gyorsan visszakanyarodva megismerhetjük Kloé problémás kamaszkorát és azt, hogy a lány elvesztette a szüleit egy tragikus autóbalesetben. A fiatal szakközepes lány lázadt, drogozott, lopott, ivott és mondjuk ki: az igazi vérbeli ribanc volt. Pasikat csábított el, barátnőkön gázolt át, pletykákat gerjesztett de a tragédia felnyitotta a szemét. Elmenekült szülei házából majd új életet kezdett és teljesen megváltozott.

– Mert, tudod, én nem hiszek a véletlenben.
– Csak a sorsban – vágom rá.
– Igen – bólint Beni. – Vagy ha nem is a sors, de valami nagyon szépen előre eltervezi az életünket.

Szögezzük le, nem vagyok igazán spiritualista beállítottságú. Hiszek abban, hogy létezik karma, amit adsz másoknak, azt kapod vissza és hiszem, hogy van sors, de ennyi. Az életemben nem igazán történtek fura és/vagy megmagyarázhatatlan momentumok, nem hiszek az angyalokban, nem aggatok mindenféle kínai jelképeket a lakásba ahol élek, hogy több pozitív energiát bevonzzak. Nem viselek karkötőket, amiknek különböző jelentései vannak, nem olvasgatom a spiritualista írók (Paulo Coelho, Eckhart Tolle, Rhonda Byrne stb) könyveit. Igen, az életemnek volt egy olyan szakasza, hogy elolvastam pár Coelho könyvet. Ezt sosem tagadom, 20 éves voltam (és kellett a pénz), kicsit elveszett így jól esett valamiféle útmutatás az élet rögös útvesztőjében igazából az unalmas főiskolai előadások alatt minden szórakoztatóbb volt mint a számviteli példatár forgatása és ez volt a legelérhetőbb. És persze ne feledjük az akkoriban (2008-2009) legjobban hájpolt dolog. A 11 perc, a Piedra folyó partján ültem és sírtam, Prim kisasszony és az ördög és a Veronika meg akar halni elolvasása után lett elegem Coelho-ból. Rájöttem, hogy ez semmi újat nem ad. Megtaláltam időközben magamat (nem ennek a hatására, hanem az életem alakult úgy) és Paulo papát száműztem a közelemből és most ott porosodnak a polcomon a regényei. Mostanság nálam csak akkor kerül terítékre a brazil író, ha nevetni akarok, de akkor is főleg az Instant Coelho-t böngészem és jókat mosolygok.

Mivel Nórát sokan a magyar Coelho-hoz hasonlítják kicsit félve kezdtem bele az Összekötve című regényébe. És igen. Tényleg vannak benne coelho-i mélységek és vonatkozások, de ez csak akkor tűnik fel valakinek, aki megrögzötten ezeket keresni.

Azt hiszem a mai Y, de inkább már Z generáció egyes tagjai imádják tömegesen fogyasztani ezt a fajta spirituális junkfood-ot, amit Nóra kínál. Facebook bejegyzések egy-egy Weheartit-ről vagy Pinterest-ről lekapott képpel és néha mellé nem illő idézettel. Gyors, látványos mindenkit érintő témák boncolgatása: szerelem, barátság, szakítás, önmagunkra találás, szingliség, sikerélmények, szeretet, szerelem, bukás az örökkön-örökkön ismételt és soha ki nem apadó bölcsesség forrás. A célközönség magára ismer ezekben és olyan mintha nekik szólna. Nóra első igazi regénye is ilyen. Azoknak szól, akik egyébként is szeretik a Nóra által képviselt gondolatokat és meglátásokat. Mert a regényben van spirituális vonal és erre erősen épít az Összekötve.



Kloé élete akkor vesz váratlan fordulatot, amikor főszereplőnk és barátai leugranak a Fröccsterasz  Holdudvar nevű népszerű helyre a Deák téren. A lány itt találkozik először Benivel, aki később teljesen megváltoztatja a lány életét. Kloénak tetszik a fiú, de semmit sem tud róla. Sokszor találkoznak, néha közel  kerülnek egymáshoz, néha eltávolodnak. A lány kapcsolatot akar, a fiú nem, és ez okoz bőven okoz hisztit agyalnivalót  a lánynak.

– Béla bá, én nem tudom… Nagyon nehéz ügy a pasi -mondom gondterhelten.
– Ó, drága Kloé, az életben minden egyszerű, csak mi bonyolítjuk túl.

Be kell valljam töredelmesen: Kloé karakterével nem voltam kibékülve. Nagyon sokat feszkózik a kapcsolatain (régieken és újakon egyaránt) és a Benivel való viszonyát sem értettem, illetve nem éreztem át. (Lehet ez az én lelki gyökevényességem szegénységi bizonyítványa, de én sosem kerültem kapcsolatba ilyen pasikkal, akik spirituális útmutatásokkal látnának el a Balaton Sound közepén). Egyébként az Összekötve olvasása közben kicsit olyan érzésem volt, mintha az Alef-ot olvasnám.

Igen! Megpróbálkoztam ezzel a Coelho művel is, de felénél félbehagytam, mert idegesített, hogy semmi sem történik benne, csak utaznak egy vonaton és az író magvas életbölcsességeket ír le egymás utánban sorba. Az Összekötve is hasonló, csak a Margit sziget vonzáskörében található szórakozóhelyeken (úgy mint ChaChaCha, Holdudvar) talál egymásra Hilal (Kloé) és Coelho (Beni).

Részlet az Alef fülszövegéből:

A vonaton Coelho és Hilal hamarosan felfedezik, hogy sorsuk egyszer régen, egy másik időben és térben már összefonódott. „Hilal zöld szemébe tekintve” rátalál az „alef”-nek nevezett pontra, amelyben tér és idő egyesül.

Van egy rész az Összekötve vége felé, amin hangosan felkacarásztam mikor odáig jutottam a sztoriban.

- Nem vettem újságot! Úristen!
Felpattanok, és már rohanok is beszerezni valami olvasnivalót az útra. Egy angol nyelvű Coelhóval tipegek vissza, az Aleffel. Beni elveszi a kezemből. 
- Hm... Jó választás. Kifejezetten jó választás- állapítja meg, majd visszaadja a könyvet. 
- Ugye? - fogom büszkén a szerzeményemet. - Nagyon szeretem Coelhót, de az Alef eddig még valahogy kimaradt. Biztosan azért, mert itt kell elolvasnom a repülőn - mondtam határozottan, teljesen meggyőződve rögtönzött magyarázatom igazságáról. 


Kloé és Beni kapcsolata karkötőkkel kerülnek szorosabb viszonyba a kremp által. A kremp egyfajta kötelék (sajnos angolul nem nagyon találtam erre jó forrást), amit különböző karkötők jelképeznek. Beni visel ilyet, és Kloé kíváncsi lesz arra, hogy mire utalnak. A fiú elmagyarázza a Kloénak a Balaton Soundon (!) miután megbeszélik, hogy Guetta (!) fellépése érdekli őket, hogy köztük is húzódik egy kötelék és, hogy nekik feladatuk van egymással és különleges szerepet játszanak egymás életében, majd elmennek bulizni hajnali 6-ig. De Beni többet nem mond erről a kremp dologról, így a folyamatos titkolózásaival az őrületbe kergeti a lány.

Nem mesélem el az egész sztorit, mert igazából nem történetik benne igazán említésre méltó momentum, azonkívül, hogy Kloé hisztizik, Beni megnyugtatja, kap tőle több karkötőt (amit természetesen hamarosan mindenki megvehet majd Oravecz Nóra webshopjában!) amiknek mind más szerepei vannak és együtt elmennek Amerikába.

Kloé vagyis egyben Nóra régi vágya Amerika, és az hogy Oprah Winfrey showjában találkozzon a műsorvezetőnővel. Mivel a sztoriban Kloé valahonnan nyer egy körutazást az USA-ba (nem derül ki honnan nyerte) Benit viszi magával barátnője helyett. Az utazás maga nagyon gyorsan lezajlik egyszercsak már a reptéren vannak és repülnek, Kloé egy Alef könnyel a kezében Beni meg a karkötőivel. Landolás utána Amerikában bolyongva Kloé összefut a Gossip Girl sorozatban a Chuck Bass-t játszó színésszel is, aki a Facebook postok alapján Nóri kedvence. Ki gondolta volna?


A telefonjuk folyamatosan csörög. Minden hívást kinyomnak, végül az egyiket Ed (Ed Westwick - Gossip girl Chcuk Bass-je) felveszi. Amikor befejezi a beszélgetést, ismét hozzánk fordul, és megkérdezi, van-e kedvünk egy esti V.I.P. celebpartihoz, ahol a meghívottak mind a Gossip Girl sztárja, meg más hollywoodi hírességek. Némán bólintottunk, nem találtunk szavakat. 

Amerikában természetesen Kloé bejut Oprah showjában, ahol a kedvenc írója (naná, hogy Nóri kedvenc írója is egyben! Surprise! ) Eckhart Tolle is megjelenik. Micsoda izgalmak!

Iszonyat lúdbőrös érzés itt ülni... És... Ott van Oprah! Hirtelen mindenki tapsolni és ujjongani kezd. Előkapom a telefonomat, kattogtatok párat és már tolom is fel az üzenőfalamra, na meg persze az Instagramra.


A show után Tolle gondolataival van tele Kloé feje, aki az otthon maradt Benihez siet a hotelhez, amikor valami szörnyűség történik és véget ér a sztori.

Értékelés: 5/2

Egy kicsit úgy gondolom ez a könyv Nóriról szól. Nóra magának/magáról írva, illetve Nóri rajongóinak íródott, abból a célból, hogy átadjon egy keveset azokból a spirituális behatásokról, amit az írónőt érték a röpke 24 éve alatt. Nem akar ez többről szólni, mint ami. Egyszerű történet, egy (számomra) kicsit idegesítő és hisztis és néha felszínes lányról (főleg az elején) meg egy titokzatos fiúról, akiről szinte semmi sem derül ki, csak hogy érdekes meglátásai vannak az életről. Kloénak . Az Összekötve című könyvben benne egyfajta "vonzás törvénye is", hisz a leírt gondolatok (eljut Amerikába, találkozik Ed Westwick-kel, Oprah Winfrey-vel, az USA-ban, Kate Von D tetoválja rá Kloé csuklójára a Connected szót) valóra válnak. És úgy tűnik Nórinál ez be is jön, mert a blogjában olvastam, hogy decemberben eljut Amerikába és több hetet tölt el majd ott. Tetoválása pedig már van, szintén ezzel a felirattal bár nem a Miami Ink-es csaj készítette. 

Az Összekötve természetesen folytatásért kiállt, és készül is (valahol olvastam) mindenki örömére. A gépezet beindult, a karkötők hamarosan elárasztják majd a rajongók karját és az írónőt a sikerlisták élére röpíti/röpítette a kötet. Valaki irigyelni fogja Nóritól ezt a sikert, és van aki szidni fogja. Mind a könyvet, mind magát őt is. De nem féltem, mert fel van ő erre (remélem) készülve testileg/lelkileg.

A történet számomra hiányos és kevés volt és úgy éreztem, hogy összecsapott. A történet elbírt volna még legalább 100 oldalt és több cselekményt. (Az amerikai rész konkrétan 20 oldal csak.) Néha nem értettem, hogy mikor mennyi idő telt el 1-2 fejezet között. A szereplők sokszo egyszerű mondatokat kapnak és túl sok a tárgyiasítás. Pl: Csörgött a Blackberry-m, beteszem a Punnany Massif dalát az Élvezd-et, feltöltöm a képet Instagrammra, ma este a Fröccsteraszon leszünk, a Rise FM partysátorában buliztunk, fekete ruha a Bershkából, bizsuk a H&M-ből és a többi hosszasan tudnám még sorolni. Nincs ezzel semmi baj, de ettől a sztori nem lesz sem élethűbb, sem menőbb, sem érdekesebb. Egy idő viszont ezek roppant fárasztóvá válnak. Ez talán az első könyvesek gyerekbetegsége és Nóra is ki fogja nőni hamarosan. Egy-egy szép leíró mondat sokkal jobban célt talál, mint egy márkaleírás egy lány ruhájáról, vagy annak taglalása, hogy éppen mit és hogy kattingat végig a mobiltelefonján (bocs! Blackberry-jén) a főszereplő. Kicsit hiányoltam a karakterfejlődéseket a regényből. Beni megmaradt az elején megismert titokzatos fiúnak fura dolgokkal és nem indokolt tettekkel. Bár Kloé sokat változott (de neki ez is volt a küldetése a regény folyamán) addig barátnői (Panna és Barbi) teljesen semlegesnek maradtak. Nem szerettem meg őket, nem nőttek a szívemhez.

Az Összekötve főleg annak okoz majd örömteli perceket, akik szereti Coelho-t és szeretnének egy magyar közegbe ültetett spirituális vonatkozású regény olvasni. Könnyen végigolvasható, nem körömlerágós az Összekötve, de van benne történés és néhány karakter és annál több budapesti helyszín, egy fesztivál és egy kis utazás. 

Annak nem fog tetszeni az Összekötve, akit eddig sem hatottak meg Oravecz Nóra írásai, stílusa és idézetei. Aki nem nyitott a spiritualitás iránt, az úgy jár majd, mint én. Elolvassa és ennyi. Engem mondjuk érdekelni kezdett a regény utóélete, mert hatalmas hype van körülötte és ezt eddig nem tapasztaltam ilyen mértékben magyar viszonylatban. A marketing gépezet (vagy maga az írónő) nagyon jól csinálja ezt. Aki nem hallott még a regényről, előbb-utóbb hallani fog. Egyszerűen nem tudsz elmenni majd mellette és megosztó lesz, akárcsak Nóra eddigi jelenléte a blogger szférában. Lesznek majd Összekötve rajongók és utálók. Én igyekszem majd pártatlanul szemlélni a "csatát", ami itt fog előttem zajlani az interneten.

Oldalszám: 253 oldal
Kiadó: Libri Kiadó

Az írónő hamarosan dedikáló (ősszel előadásokat is fog tartani) körútra indul, több nagyvárosban is alá lehet íratni vele a regényt. A friss hírekért érdemes követni Nóri Facebook oldalát. 

Az Összekötvének van már saját Facebook rajongói oldala is, itt megjelennek a könyvhöz kapcsolódó sajtóhivatkozások és a rajongói fotók. (Baromi ötletes ez a félarc borító, máris ezerrel küldik be a képeket az olvasók!)

A könyvet köszönöm szépen a Libri Kiadónak! 

Te is megvásárolnád az életbölcsességekkel teli könyvet? Érdekel Kloé és Beni sorsa? Itt megrendelheted!


Ezeket is olvasd el

6 komment

  1. Nem kell túlregélni szerintem ezt a vélemény nyilvánítást sem. Nóri blogolásban tényleg magasan jó, a könyv egy kritikán aluli összecsapott minden oldalra egy-egy márkanevet besoroló unalmas vontatott semmi. Nagyon vártam és a cím miatt pláne nagyobb durranásra számítottam, de a közelében sem volt annak, amit elképzeltem. Nem tud írni érzelmekről. Amikor a halálról beszél, mintha azt írná le, hogy nem kapott meg egy új ruhát, nevetséges, semmilyen szinten nem érintett meg. Aki erre azt mondja, hogy uristen, mekkora értéket adott át neki ez a könyv, minden bizonnyal életében nem olvasott még jó könyvet.Már a 10. oldal után letettem a könyvet és csak azért vettem újra a kezembe, hogy hátha majd beindul valahol. De nem indult. A könyvben csomó helyen ugrál, nem vicces, hanem egy tinipicsát ábrázoló lány képét vázolja le, és 1 oldal van a könyvben maximum ami értéket közöl. Amikor a kötödésről próbál meg beszélni. De az is olyan, mintha egy napi blogbejegyzése lenne. Nóri írásai jók, de ez a könyv számomra botrányos.

    ReplyDelete
  2. imádom Nórit de ez a könyv nekem csalódás volt:(

    ReplyDelete
  3. Én utálom ezt az Oraveczet, qrva jól eladja magát (manapság ugye a Libri árulja őt), a sok hülye szürke paraszt meg fröcsög a semmitmondó szarságain. Hogy lehetnek ennyire érzelmileg silányak egyesek?

    ReplyDelete
  4. Szerintem teljesen jól elemezted a "regényt" , mértéktartóan ámde nem tagadva az igazságot: ez egy vacak....és az egész inkább a reklámról szól, mint bármi másról, de hát ez van, van Való Világ, Szomszédok közt, feltörekvő házi énekesek showja dögivel - és rengetegen nézik ezeket, akkor meg min csodálkozunk?
    Az, hogy az értelmesebb részének kínvallattással felérnek ezek a műsorok, könyvek stb. az egy másik dolog....de ezért "háborúzni" nem éri meg az energiát, szerintem sem - azt fektessük inkább egy-egy igazán jó könyv felkutatásába és elolvasásába!!!! :)

    ReplyDelete
  5. de pont egy ilyenért kell "háborúzni". ha nem lenne oravecznek ennyi követője, ki se adták volna ezt a moslékot. ha én egyszer - bár, isten őrizz- kiadnék egy ilyen összedobott, alacsony érzelmi intelligenciával bíró, égbekiáltó hülyeségekkel teli könyvet, aminek minden oldala úgy felhergelt, hogy a kezemmel a fejemet csapkodtam és artikulátlan üvöltésbe kezdtem, mert úgy fájt ez a fojtogató primitívség, ami árad a könyből, hát minimum felkötném magam

    ReplyDelete

Subscribe