Leiner Laura - Bábel

3:59:00 PM

Nem voltak standok, nem volt kajaárus, eltűntek a szórólaposok, az ajándék osztogatók. Nem volt koncert, nem volt új napijegy. Nem volt nyüzsgés, pohárral a kézben mászkálás. Nem volt zaj, nem volt zene. Nem volt bakancsok és tornacipők okozta porfelhő a száraz úton. Nem volt röhögés és mosdónál sorban állás. Nem volt kavalkád, két irányba tartó tömeg, és nem volt zsibongás sem. Visszanézve csak egy üres terület volt, megkezdett bontás és kifelé tartó, fáradt tömeg. Ma reggel nem volt Bábelfeszt. Mi pedig elindultunk haza.

Nemrég olvastam el Leiner Laura Szent Johanna Gimi 8 kötetes sorozatát (a Kalauz még várat magára), így kíváncsian vártam, hogy milyen lesz az írónő új nem gimis regénye. Laura, az SzJG vége után szépen lassan kezdte csepegtetni az információkat új regényéről. Először egy szórólap, aztán a borító, majd az ajánló, végül egy részlet a könyvből. Az SzJG fanok türelmetlenül várták a könyvet, a 2 napos dedikáláson sokan álltak sorba, hogy aláírassák a kedvenc írónőjük új könyvét, amiben a tinilányok biztos, hogy nem fognak csalódni. Leiner Laura biztonsági játszmát játszva olyan történettel állt elő, ahol mindenki megtalálja majd a maga kedvencét és egy kicsit jobban megismerheti a fesztiválok világát, ha még nem járt hasonló rendezvényen.


De miről is szól a Bábel?

Bábel. A legnagyobb nyári zenei fesztivál, valahol Pápa mellett. Mi lehet jobb annál, mint tizenhét évesen, életedben először, egy hetet eltölteni itt a barátaiddal? A zárónapi koncert a Red Hot Chili Peppersé, és Zsófi többek között azért érkezik, hogy találkozhasson Anthony Kiedisszel. Na de addig még sok minden történik vele, Napsival, Abdullal, Hipóval és Szaszával az Európa, Ázsia, Afrika és Ausztrália színpad körül… Bábel. Ha voltál már fesztiválon, azért fogod szeretni, ha még nem voltál, azért.

(Egyébként a SzJG egyik fejezetében, amikor Reni szülei egy másik szülő párossal a problémás gyerekekről beszélgetnek szó esik a másik pár lányáról, aki "majd jövök" felkiáltással eltűnt és 5 nap múlva elkerült egy fesztivál után. Ő akár lehetne Zsófi is, a Bábel főszereplője, bár ő nem szó nélkül lép le.)

Latter Zsófia hatalmas Red Hot Chilli Peppers fan. Imádja Anthony Kieds-t (RHCP énekese) és miatta érkezik a (kitalált) Bábel fesztiválra Pápa mellé a barátaival. A 17 éves zeneimádó lány megszállott blogger és a fesztiválról is a bejegyzésekben számol be a könyvben. Ezt a blogos vonalat nagyon bírtam, magyar írónál még nem láttam ilyet, ami legalább ennyire látványos lett volna. Igaz egy könyvben nehéz kép/videók/linkek nélkül visszaadni a dolgokat, hiszen nem kattinthatóak (hiába van odarajzolva az egérmutató :) ), de elképzelni sikerült azért a blogbejegyzésnek szánt részeket, mert aprólékosan le van írva minden. Ez néha unalmas is lehet (az is volt néhányszor), de mivel minden dolog fontos a könyvben, kell a sztorihoz és a karakterekhez elviselhető volt olvasás közben.

A könyv egy sms bevágásával indul, amiben Zsófi arra kéri édesapját, hogy menjen érte éjjel fél egykor. Néhány perc smsezés után Zsófi végül lefújja a mentőakciót. De vajon mi vezette a lányt, hogy a fesztivál vége felé pánikszerűen elhagyja a helyszínt? Természetesen a regény végére kiderül ez is, de addig sok vicces szituációban vesznek részt a szereplők. Egyébként a Szent Johanna Gimiben megismert bemutatkozásokat (ott közösségi profilokban lehetett megtudni, hogy ki kicsoda) itt blogbejegyzésekben meséli el Laura a történet szereplőinek jellemzőit Zsófi által.



A karakterek 17-18 évesek a mai internetes társadalom gyermekei, így eléggé számítógép központú és internetszerető fiúkról és lányokról van szó. Mindenki használ okostelefont, így Zsófi és a barátai is twittereznek és facebookoznak, így vicces bejegyzésekkel válik a sztori interaktívabbá. Laura nagyon tudja, hogy a fiatalok milyen platformokon kommunikálnak, mi az amit cikinek tartanak (pl: szülők béna kommentjei a gyerek fotói alatt) vagy mi zajlik Twitteren (Laura is sokat tweetel ITT) és Facebook-on így ezektől nagyon fiatalos és trendi lett a könyv. Ennek hátulütője lehet, hogy később újraolvasva (mondjuk 5 év múlva) már lesznek oldalak, amik elavultnak hatnak majd és a sztori kicsit furának tűnhet a majdani jövő generációjának. De mivel egyelőre 2013 van, a mai tiniknek tökéletes lesz az egész könyv, hiszen róluk szól.

Latter Zsófia új fényképet töltött fel a Bábelfeszt albumba.
Dr. Dabil Foruk és tizenegy további ember kedveli ezt.
54 komment
Kocsis Hipó Márton Hol vagy Zsófi?
Herczeg Napsugár Mi ez, egy mező?
Kocsis Hipó Márton Én nemtom'.
Kiss Szabolcs Szasza Emberek. Zsófi elgyalogolt az Alpokig? :D
Latter Zsófia Milyen Alpok? Milyen mező? Itt ülök a… fogalmam sincs, hol.
Herczeg Boldizsár jódlizol,mi?
Latter Zsófia Igen, Boldi, egy tehén mellett. Itt vagyok a mosdók mögötti réten.
Abdul Farouk Milyen rét?
Kiss Szabolcs Szasza Milyen mosdó?
Latter Zsófia A térkép jelöli.
Herczeg Napsugár Milyen térkép?
Kocsis Hipó Márton Én megtaláltam.
Latter Zsófia Tényleg? Nem látlak, várj integetek.
Kocsis Hipó Márton Mármint a térképen találtam meg.
Latter Zsófia Ja. Oké.
Dr. Dabil Farouk Milyen a fesztivál, gyerekek?
Latter Zsófia Köszönjük, szuper! :D
Kocsis Hipó Márton Farouk doktor! Jó napot! Ég a torkom!
Dr. Dabil Farouk Csak ég vagy kapar is?
Abdul Farouk Apu, ne kommentelj már a barátaim képeihez, tiszta ciki!

A Facebook-os és Twitteres interakciók mellett smsekkel (vagy másként iMessage aka énüzenet- iPhonoknál használható ingyen sms) is meg van szakítva néha a könyv, így teljes képet kapunk, hogy éppen mikor és mi történik a fesztiválon a nulladik naptól kezdve, amikor is Zsófi és barátai megjelennek Pápa mellett, ahol beköltöznek a Bábelfesztre.
Tudtam, hogy gondolatban már mind megérkeztünk, mert a következők hangzottak el:
– Jövök, Bábel feszt! – bólogatott Napsi.
– Jövök, Atesz! – tette hozzá Abdul.
– Jövök, csajok! – csatlakozott Szasza.
– Jövök, Anthony Kiedis! – suttogtam izgatottan.
– Jövök, orvosi sátor! – ábrándozott Hipó.
– Jövök, kannás bor! – szólt a punk.
A könyv 526 oldala a fesztivál 6 + 0. napját mutatja be Zsófi szemszögéből, tehát egész gyorsan telik az idő, de hát egy fesztiválon eleve sok minden történik. Laura jól visszaadja az elképzelt Bábel fesztivált. Jó, hogy nem a Sziget/VOLT/SZIN/EFOTT valamelyikébe helyezte a szereplőket, hanem alkotott egy újat, egy másabbat. Amit a legjobban hiányoltam, hogy a szereplők bár jártak koncerteken, egy híres zenekart sem említettek meg, végig egy együttesre koncentrált a könyv, és az az Red Hot Chili Peppers volt. A regény közepéig azt gondoltam, hogy jó lett volna, ha olvashatok ismert zenekarokról, akiket jobban ismerek mint a Chilit, de a végére beláttam, hogy nem ezen múlt a sztori, mert a többi koncert melletti esemény sokszínű és mókás helyzeteket hoznak Zsófiéknak.

A Bábel egyébként onnan kapta a nevét, hogy nagyon színes fesztivál, ahol minden nemzetiség előfordul, a színpadoknak földrészek a nevei (Európa, Ausztrália, Amerika, Afrika, Ázsia) és értelemszerűen ilyen fellépők képviseltetik magukat itt. A fesztiválon napközben mindenféle programok zajlanak, melyben néha részt vesznek a szereplők, néha csak szó esik róla. Az Afrika színpadnál rendezett hatalmas vásznon való festést szinte magam előtt láttam, míg az Ázsia színpadnál az egyik este megrendezett lampion eregetés is jó ötlet volt.

A könyv történetéről nehéz spoiler mentesen írni, mert egy tipikus tini szerelmi láv sztori bontakozik az egy hét alatt. Ahogy Zsófi és barátai (Napsugár, Hipó, Abdul, Szasza + Boldizsár /Napsugár bátyja/, Boldi haverja Kolos és egy hozzájuk csapódó névtelen punk) ide-oda szaladgálnak a színpadok között és a fesztivál területén bőven jut idő arra jobban megismerjék egymást, összevesszenek, berúgjanak, megsérüljenek, szerelmesek legyenek, kibéküljenek és nagyjából minden, ami egy 17 évessel megeshet.

Igazából egy kicsit sajnálom, hogy a Bábel nem lett egy kicsit határfeszegetőbb. Egy részeges estét eltekintve több meghökkentő dolog nem történik senkivel. Persze a könyv inkább nevelő célzatú, de azért egy kicsit több izgalmat elviseltem volna. Én jártam már pár fesztiválon (VOLT, Sziget, EFOTT, Fishing on Orfű) és láttam pár meredek dolgot tizenévesektől. A Bábel fesztiválon néhány koncerten elájult rajongólány és sárban fetrengésen kívül nem sok fura dolog történik, bár Zsófi néha kihúzza a gyufát a biztonságiaknál, de a végére ez is poénba csap át. A könyvben egyébként humorból nincs hiány, Laura szuper párbeszédeket írt és már előre látom, hogy lesznek legendás, a rajongók által idézgetett beszólások és poénok. 

Be kell vallanom, a Bábelben nem nőttek annyira a szívemhez a szereplők, de jók voltak a karakterek és mindegyikük változott ebben az egy hét alatt. Leginkább a fiúk, Kolos és Szasza, akik Zsófi életében jelentős szereppel bírnak. Napsugár, Zsófi legjobb barátnője tipikus szépség, minden pasi őt nézi a fesztiválon, ő pedig a 0. napon megpillantott olasz fesztiválozót hajtja végig. Hipó (alias Hipochonder) folyamatosan betegként viselkedik és őrületbe kerget mindenkit az orvosi sátorban, holott semmi baja, Abdul a tipikus beképzelt szívtipró szerepét kapta meg, aki csajokat hülyít ingyen pia reménye miatt. Szasza a jó fej barát, aki Zsófival tűzön-vízen át kitart és közös kedvencük a RHCP. Kolos az idegesítő, hivatásos blogger színében tűnik fel, aki rendelkezik VIP kártyával is. Boldizsár (vagyis Boldi) a legőrültebb, ő a legidősebb, ő iszik a legtöbbet és folyamatosan partizik, ugrál, üvöltözik és mindig nagy a szája. A punk nem sok vizet zavar, ő inkább poén faktor. Róla nem sok derül ki, még a neve sem, de mivel végig jelen van főszereplőnek számít. Zsófi néha idegesített (fanatikus rajongásával Anthony iránt, a buta szerelmi tesztjeivel és a kólás kupak gyűjtéssel, nyavalygásaival) viszont a blogjával való eltökéltsége és a bénázásai szerethetővé tették. Azt hiszem ilyen / vagy ilyennek kell lennie egy normális tinilánynak. Szerintem akik elolvassák a könyvet meg fogják szeretni a főszereplőt kitartásáért, kissé bolondos személyiségéért, és szarkasztikus humoráért.



Értékelés: 5/4

Szerettem olvasni a könyvet, egy szuszra végigértem rajta, de néha untatott. Pl: Zsófi csilliószor leírja/elmondja hogy mennyire imádja Anthony Kieds-t aztán nem igazán érdekli (bár ezt megbocsájtható, majd meglátjátok miért!), Napsugár mindig kis rövidnadrágban flangál olasz első látásra szerelmét keresve, és közben nem érti a pasik miért nyomulnak rá. Boldi mindig piázik és lejmol, Kolos flegmáskodik és mindig mindenki elesik a sátrak zsinórjában. Kész káosz és bábeli zűrzavar volt néha a könyv, de ennek ellenére könnyen emészthető és jó hangulatteremtő.

Leiner Laura előző regényeiben megszokott stílusa itt is jelen van, a könyv könnyed és van jó pár vicces párbeszédek, amik jól illeszkednek a modern elemek (bejegyzések, smsek, twitter mensönök stb..) közé.

A fesztiválok hangulata 100%-ig átjön, látszik Laura írásánál, hogy járt már néhányon. A tipikus sátras hangulat, a pultoknál való tolakodás a tömegben, a kajás bódék választékai, az üvöltő zene, a rajongók szaladgálása és elveszettsége a színpadok közötti káoszban, a külföldiek barátkozóssága és persze a nyári melegben kitikkadt emberek pihenése a réteken.

A tizenévesek ilyen fesztiválokon szeretnének majd részt venni és ilyen barátokkal szeretnék majd azt az egy hetet végigbulizni. Szeretnének ennyire szerelmesek lenni mint Zsófi és Napsugár, és ilyen nagy zenekaroktól eufórikus koncertélményeket szerezni. A Bábellel egy kicsit közelebb kerülnek majd ehhez a tinik addig, amíg eljön az idő, hogy tényleg ellátogassanak egyre. A  fejben fesztiválozás működik! Laura új könyve sok sok rajongót fog szerezni :)

Egy kicsit én is az lettem :)


Oldalszám: 526
Kiadó: GABO Kiadó
Leiner Laura hivatalos oldala ITT, rajongói FB oldala pedig erre található
A könyv rajongói oldala a FB-on



Óh, és a borító! A dombor nyomott fedő lapi kitűző, a belépő kártya, vagy a hátsó borítón található Bábeles kitűző baromi jól mutat! Katt a fenti képre és nézd meg közelebbről, apró dolgokban rejlik a részlet!

Ezeket is olvasd el

1 komment

  1. Remélem jövő héten nekem is lesz már egy példány a kezemben. :)

    ...
    egy két-iskolás-gyerekes mami
    ..

    ReplyDelete

Subscribe