Nagy Szilvia, Szabó Anna Eszter - Egyetemista lány támogatót keres

8:36:00 PM

"Én eleinte féltem, hogy majd úgy bánnak velem, mint egy ronggyal, mindenhol ilyeneket olvasni. De aztán rájöttem, hogy csak azzal bánnak úgy, aki úgy is érzi magát, és hagyja, hogy kihasználják. Pedig ez csak egy szolgáltatás, amit pénzért nyújtunk. Senki sem használ ki senkit. Nyilván az utcán teljesen más, meg azoknak is, akiket belekényszerítenek. De bennünket senki sem kényszerített, ez a saját döntésünk. Az elején voltak erkölcsi dilemmáim, de ma már nincsenek. Minden engem igazol."


Egy könyvkiadós, könyves blogger találkozón (amiről Szilvamag itt írt hosszabban) jutottam hozzá a könyvhöz majd alkalmam nyílt beszélgetni a szerzőkkel is. Foglalkoztat ez a téma és azon könyvek, amiben a prostitúcióról esik szó. Olvastam a Fucking Berlint, a Szex és tandíjat és van még a polcomon pár hasonló sztori. Év elején valami realisztikusra vágytam úgyhogy kapóra jött, hogy felraktam az idei várólistámra az Egyetemista lány támogatót keres című könyvet, mert úgy gondoltam, hogy könnyen olvasható lesz. És az is volt. Ellenben a sztorik (mert több is van belőlük a könyvben) nem igazán fogtak meg sajnos.

Emlékeim szerint a Szex és tandíj főszereplője Laura, azért kényszerül arra, hogy szexuális szolgáltatásokat nyújtson a férfiaknak, mert már ennivalóra sem futja neki, nem hogy arra, hogy a tanulmányait fedezni tudja. Nagy Szilvia és Szabó Anna Eszter könyvében szereplő magyar lányok családjuknál laknak és annak reményében vállalnak erotikus munkát, hogy többletbevételhez jussanak. Ergo legyen pénz ruhára, fodrászra, műkörömre, új telefonra, utazásokra és esetlegesen tandíjra. Nincs is ezzel semmi gondom, hiszen mindenki azzal foglalkozik, amivel szeretne (vagy amihez van gyomra) csak nem mindegy, hogy milyen stílusban mesélik ez a történetet. 

Olvasás során nekem sokkal inkább az jött le a könyvből, hogy ezek a lányok büszkék arra, hogy kurvák és szinte csábítónak állították be ezt az élethelyzetet. 4 lány története ez a rövid könyv, ahol Lili, Zsófi, Heni és Frida gondol egyet egy nap és belekezdenek a prostitúcióba, amiből/ahonnan nehezen van kiút. A 4 történet sok hasonlóságot rejt: masszázsszalonok, az órabérekből levett jutalékok, a lányok önállósodási vágya, saját "vállalkozás" indítása, albérlet keresés, ahol űzni tudják az ipart, kedves és támogató visszajáró kuncsaftok sok borravalóval, 1-2 aberrált zaklató ügyfél, külföldi kiküldetés Svájcban, Hollandiában több százezer forint reményében).

Valahogy mindig is jobban kedvelem azokat a könyveket, ahol E/1-es számban vannak elmesélve a sztorik, mert sokkal személyesebb az ilyen könyveket olvasni, mint egy leíró mesét, hogy mit csinál az egyik lány, és a másik. Elsődlegesen úgy gondolom hogy talán sem tetszett annyira a könyv. 

A másik problémám, az volt vele, hogy inkább "buzdító" jellegű volt. Ha egy olyan kiszolgáltatott szegénységben lévő lány olvassa, akit könnyű befolyásolni, akkor biztos, hogy ő is ezt az utat választja a problémái miatt. Minden le van benne írva, hogy hogy lehet elkezdeni a prostitúciót, mik a buktatói (viszonylag kevés van a 4 főszereplő sztorija szerint) és arról is kevés szó jut a regényben, hogy lelkileg ez mennyire terheli meg a lányokat. Nincsenek hatalmas vívódások, a lányok csinálják a munkát, mert kell nekik a pénz. Kiszolgáltatottak, de nem éreztetik ezt az olvasóval. Sebezhetőek, de inkább úgy állítják be magukat mintha ez a világ legtermészetesebb dolga lenne, hogy kurválkodnak, hiszen bajuk úgysem származik belőle. Persze a védekezésre ügyelnek, de nem járnak rendszeres vizsgálatokra, nincs engedélyük, minden illegálisan megy. És persze titokban.

"Frida elfogadta, hogy ő bizony tényleg kurva, és abból él, hogy szexuális szolgáltatásokat nyújt férfiaknak pénzért. Nem gondolta erkölcstelennek, és egy pillanatra nem bánta meg. Nem is engedte volna meg magának. „Aki megbánja, az azt ismeri be, hogy helytelen dolgot tett, és ez óriási súlyként nehezedhet rá egész további életében. Soha semmit sem szabad megbánni, mert akkor bekattansz attól, hogy az életed egy szakaszát megmásítanád. A helyén kell kezelni a dolgokat. Ezt a munkát is lehet minőségi módon csinálni.”

Inkább arról esik szó a könyvben, hogy mennyiért és hogyan lehet ügyfeleket szerezni, hogy működnek a külföldi kiutak és mennyit lehet keresni egy-egy hosszabb eltávval, vagy önállósodva űzve az ipart.

"Szóval ma egy órával keresek körülbelül nyolc-tízezret. Nem sok, de nem is olyan rossz órabér." 


Értékelés: 5/2

Nem rossz könyv az Egyetemista lány támogatót keres és tudom hogy sok munkájuk van a szerkesztőknek benne, de valamiért nálam félresiklott. Nem éreztem át annyira a lányok sorsát. Mind a négyüknek rendezett családi körülményei voltak (viszonylag) és lett volna hová hazamenni, nem haltak volna éhen, ha 1-2 hónap múlva találnak bejelentett melót. Némelyikük rendes munkát is kapott, de rájöttek, hogy azzal nem keresnek sokat és könnyebb megélhetés az, ha áruba bocsátják a testüket a férfiaknak, mert rosszul érezték magukat, hogy a barátnőikkel való shoppingolás során nem tudnak úgy költekezni, ahogy szerettek volna. Lili szűzen kezdi a munkát, és a tandíjra spórol, meg egy saját lakásra, de ehhez be kell vállalnia a masszázs után extrább dolgokat is. Zsófi anyja gyorsan rájön hogy mi lánya igazi foglalkozására, és nem hogy eltiltaná a munkától, hanem egyenesen támogatja. és büszke is rá. (Én ettől lehidaltam rendesen).

Beszélgettem a szerzőkkel, ahol többen arra kérdeztünk rá, hogy a lányok meséltek-e gázos ügyfelekről, mert a könyvben inkább a munka viszonylagos "jó" oldala jön át, egy-két kivételtől eltekintve. Nagy Szilvia és Szabó Anna Eszter azt mondta, hogy a sors hozta őket össze olyan alanyokkal, akik nem tudtak sok rosszat mesélni a munkájukról. Szerintem kellett volna a könyvbe olyan elrettentő történet, ami nem gondolkoztatja el az olvasót arról, hogy milyen egyszerű ez az egész. A lányok érzelmei közül egyedül Henié érintett meg, aki a barátját még azelőtt ismerte meg, mielőtt belekezdett volna a melóba. A fiú fiatalabb volt nála, így a lány lett a családfenntartó és ez a munka volt a legegyszerűbb számára. Sok csatát vívott a fiúval, aki szintén kipróbálta magát férfi prostiként, hogy lássa milyen ez az élet, de nem jött be neki. A pár később összeházasodott és (gondolom, erre nem tértek ki igazán) boldog éltek míg meg nem haltak.

Igazából tudom, hogy ez az egész helyzet, hogy fiatal (diák)lányok kénytelenek a testüket árulni, hogy eltartsák magukat nagyon szomorú. Nem akarok senki felett pálcát törni, nem célom. Ez a post pusztán a könyvről szól és arról, hogy számomra a mondandója nem igazán úgy jött át, ahogy szerintem kellett volna. 4 sztori, 4 olyan lányról, akik választhattak volna más utat is, csak nem voltak elég erősek. Valami hiányzott belőlük. Meg a könyvből is, hogy megszeressem akárcsak egyik szereplőt is, vagy jobban átérezzem a kiszolgáltatott helyzetüket. Nem ment.

Kiadó: XXI. század kiadó
Oldalszám: 271 oldal

Az írónők egyébként megjelentettek egy könyvet a férfi prostitúcióról is (Hölgy alkalmi kísérőt keres címmel), de valahogy úgy érzem, hogy ennek beszerzése és elolvasása nélkül is nagyon jól elleszek. 

Ezeket is olvasd el

3 komment

  1. Pontosan azért nem tetszett annak idején a Hamis gyönyör és a Drága kéj, mert hiába történtek szörnyű dolgok a lánnyal, megalázták...de mégis úgy érezte, megérte, mintha buzdítani akarná a fiatal lányokat, hogy csinálják ezt, könnyű, igaz kicsit lelki sérült leszel, de pénzed lesz! :(

    ReplyDelete
  2. Köszi, leveszem a kívánságlistámról! :D

    ReplyDelete
  3. Egyetértek, nekem is úgy jött le, hogy buzdítja az olvasókat. Ez a "munka" nem is olyan nagy szám, hülyeség, hogy vannak állatok, meg őket sose vágták át, meg amúgy is, a lényeg a pénz és ebben sok pénz van. Szomorú. :o(

    ReplyDelete

Subscribe