Szent Johanna Gimi 2 - Együtt

8:38:00 PM

Leiner Laura: Szent Johanna Gimi 2. - Együt


"– Na? – mutattam fel anyunak a szétmaszatolt rajzlapot.
– Aha! Egy dió! – jelentette ki anyu büszkén.
– Tulajdonképpen egy falevél. De haladunk – feleltem szomorúan.
– Nem reménytelen – állt fel Tomi az asztaltól.
– Tényleg? – kérdeztük anyuval egyszerre.
– Mármint a kettes. A kettes nem reménytelen – bólintott."


Nagyon szerettem a Szent Johanna Gimi első részét (erről itt írtam), úgyhogy gyorsan felraktam a várólistára a második részt. Igazából az Átmeneti üresedésbe kezdtem bele, de valamiért nem úgy haladtam vele, ahogy szerettem volna így rápihentem Leiner Laura könyvével. És milyen jól is tettem! Rentai Renáta és osztálytársai kalandja egy kicsit (újra) kikapcsoltak és közben nem kellett azzal foglalkozzak, hogy mennyire szörnyű a világ, meg a benne élő emberek.

Véget ért az első félév a Szent Johanna Gimiben (SzJG) úgyhogy Reni a második félévbe kezd bele, egy kicsit magabiztosabban mint az első részben. Fél év alatt jobban megismerte az osztálytársait, szerzett 2 igazi barátot (Virág, az emós lány, és Arnold a szintén könyvmoly zseni). A második félévben az iskola élet még jobban felpörög mint az előzőben, hiszen itt a Valentin hét és Bálint napi bál, a farsangi bál, tavaszköszöntő buli és persze év végén az 9/B osztálykirándulásra indul. Nah meg persze, Reninek még mindig tetszik osztálytársa Cortez, aki iránt egyre jobban dobog a szíve.  

"Mindenesetre egy csomó hülye lepke szállt fel a gyomromban, és konkrétan beleremegtem a gondolatba, hogy Corteznek és nekem van egy titkunk. Wow."

A fiú még mindig menő, és még mindig nem foglalkozik sokat Renivel. Amikor a lány észreveszi, hogy az A osztályból Edina ráhajtott Cortezre kétségbeesik, de így sem mer lépni. Sokat szenved és vágyakozik a fiú után, de semmi sem történik. Néha kedves vele Cortez, néha levegőnek nézi. Igazából ez a plátói szerelem sokszor elgondolkoztatja Renit, hogy mennyire is nem menő, és mennyire kívülálló néha az osztálytársai mellett. Ő nem halad úgy zenei élettel, nem néz videóklipeket, sorozatokat és nem olyan dolgokra használja az internetet mint a legtöbb "menő" fiatal. Őt az olvasás köti le, kvízeket játszik és még mindig a Beatles a kedvenc együttese.

"Cortezre csak rá kell nézni, abból kiderül, hogy miért esik bele mindenki. Mert egyszerűen menő."

Amikor az A osztályból Edina randira hívja Cortezt Reni önbizalma a béka feneke alá kerül. Persze a szülei észreveszik ezt, de hiába a kamaszkorról szóló tanácsadó könyvek nem igazán tudják felvidítani lányukat. Egyébként a szülők mindenre a szaktanácsadó könyvektől várják a választ, ahelyett hogy örülnének, hogy Renivel nincs igazán gond. Ő az osztály harmadik legjobb tanulója és idejét nem a Myspace-n lógva tölti, hanem olvasással és házi feladat írással. 

"– Ha Edina kevés Cortezhez, akkor én mit mondjak? Egyáltalán nem vagyok menő! – sóhajtottam.
– De okos vagy! És szerintem az menő! – vigasztalt Virág, én pedig halványan elmosolyodtam."

Értékelés: 5/4

Ebben a kötetben sincs világmegváltó történés, zajlanak a tanórák. Néhol unalmasak Reni naplószerű leírásai arról, hogy mivel telik el egy-egy szünet a suliban (általában azzal, hogy az udvaron tartózkodik Reni és onnan nézi a körülvevő rajongókat, és az A-s lányokat, akik divatosan vonulnak az udvaron, míg ő egy padon olvas, vagy issza a forró csokiját, mellette Virág és Arnold ül.) 

Kinga, aki az osztály éltanulója és igazán megszállott, már ami a versenyeket illeti többször megpróbálja felnyitni Renáta szemét, hogy tegyen valamit azért, hogy Cortez észrevegye. Kinga gúnyosan, de jó szándékkal terelgeti a kis béna szerelmes csajszit, de egyelőre nem igazán van hatása a dolognak. 

A szerelem mellett Reninek azzal is meg kell küzdenie, hogy ne bukjon meg rajzból. Vladár a rajztanár pikkel rá, de év végén egy olyan nem várt segítséget kap, amitől egy kicsit jobban várja majd a második évet a SzJG-ben. Néhol kiszámítható, néhol unalmas, de mindenképpen megmosolyogtató poénokkal és könnyed stílusban megírt folytatásról van szó. Olyan történetek ezek, melyben valódi tinédzserek valódi álmaik vannak beleszőve és amikbe egy pillanatra könnyedén bele tudod magad képzelni (vagy nosztalgiázni és tanulságként levonni, hogy 14 és fél évesen te is ilyen bénácska voltál! igen, én ugyanezt csináltam, mint Reni :D)


Oldalszám: 394
Kiadó: Ciceró

++ Nemrég jelent meg az SzJG utolsó része dupla kötettel és hamarosan indul a SzJGer közösségi oldal (ITT), ahová a rajongókat várja az írónő. Leiner Laurát egyébként követheted a Twitteren is, vicces dolgokat szokott kiírni és nagyon sokat foglalkozik az olvasóival. Respect!

Egyébként ráfüggtem a könyvre, már a harmadikat is kiolvastam, és most szert kell tennem a folytatásokra is. Így 27 évesen ciki nem ciki, én is beállhatok Leiner Laura rajongói sorába :) 

A könyvet köszönöm szépen a Ciceró Könyvstúdiónak!

Ezeket is olvasd el

1 komment

  1. Az anyukám 40 éves és az összes kötetet elolvasta. Nagyon tetszett neki :))

    ReplyDelete

Subscribe