Pat Walsh - A Crowfield átok

10:54:00 PM


"De valami volt odakint, elbújva a homályban, ami figyelte, ebben biztos volt. A bőre kellemetlenül bizsergett, ahogy a folyón túl az erdő felé nézett, és elképzelte, hogy valaki visszanéz rá."

Will egy apátságban él, mióta szülei és 2 testvére meghalt egy végzetes estén a malomtűzben. Bátyja külföldön él és talán arról sem értesült, hogy a öccse kegyetlenül elárvult a tűzeset után. William úgy menekül ki halálos lángok közül, hogy egy karcolás sem keletkezik rajta. Furcsán néznek rá és a fiút körülveszi egyfajta titokzatosság, ami miatt megijednek tőle az emberek. Ám a Crowfield-ben található apátság befogadja a fiút és mindenféle munka elvégzése után cserébe szállást és ennivalót is kap. Összebarátkozik Csiga testvérrel, aki a szerzetesek gyógyítója hírében áll. Will-t egyik nap kiküldik a közeli erdőbe fát gyűjteni és a fiú ekkor találkozik először egy hobbal!

Ez a kis állat (aki mellesleg beszélni is tud és csak a Látók látják) már az első fejezet elején feltűnik. (Engem bevallom egy kicsit emlékeztet az Északi fényben Philip Pullmann-tól megismert daimónjaira). Persze itt nem Will lelke jelenik meg egy lény formájában, inkább a kis hob egyfajta segítője lesz a regényben. Sok mindent árul el arról a "szellemvilágról" amibe mint Látó, Will is betekintést nyerhet. A fiú a hobot egy rókacsapdából menti meg és kéri Csiga testvér segítségét, hogy gyógyítsa meg a kis állatot.

Az apátság nyirkos, zord falai között egyedül Walter testvérnek nevezett hob lesz Will társa, amikor eljön a hidegebb idő és vele együtt 2 új lakó is, akiket Ardo perjel (az apátság vezetője) szállásol el. Bone úr és szolgája Shadlok egy időre beköltözik az apátságba, de nem csak a "kényelmet" jönnek élvezni a szerzetesek közé, hanem konkrét céljaik vannak. Keresnek ugyanis egy helyet, ahová egy angyalt temettek. A két férfi egy 100 éves legendás mese nyomán talált rá a Crowfield mellett található helyre egy képes könyvben, ami megjelöli az angyal sírját. Ebben a titokzatos képes könyvben írnak a csodalényről, akit egy nyílvessző sebesített halálra és pár szerzetesről, akik eltemették az angyalt, de senki sem tudja, hogy pontosan hová.

Ki lehet ez az angyal? És hogy találják meg? Will okos és ügyes észjárásnak köszönhetően a kis hobbal rájönnek, hogy Bone úr és Shadlok szándékai a meghalt angyal körül forognak. Bone úr a lepra álarca mellett sötét múltat rejteget és Shadlock szolgája is tartogat még megannyi meglepetést a fiatal fiúnak a történet során. Ráadásul az igazi gonoszság is ott bújkál a lapok között és csak arra vár, hogy előbukkanjon a halálos Völgyből, ahonnan minden állat elmenekül valami sötét erő miatt. Ki lehet az a gonosz, aki Will életére akar törni? Lehet, hogy éppen Shadlok és Bone úr?

Titkok, misztikum, sötét erdők, ködös tájak, varázslatos erdei lények és egy csodásan fényes angyal áll a történet központjában, ami elvarázsolja az olvasót újra és újra.

Nagyon jó volt belépni Will világába és Pat Walsh leírásai alapján megismerni a szerzeteseket és az apátság minden zugát, a szerzetesek napirendjét és az erdő állatait. Imádom azokat a regényeket, amik teljesen a saját fantáziámra vannak bízva. Elképzeltem a hobot, az apátság kerengőjét, Csiga testvér műhelyét, a szerzeteseket és a többi csodás lényt és teljesen a könyv hatása alá kerültem. Borzongtam, amikor Will a sötét titkokat rejtő Völgybe ment a regény végén és vele együtt nevettem a hobbal folytatott párbeszédeken.



ÉRTÉKELÉS: 5/4,5

Hasonlóan a Méregnaplókhoz ez a könyv is elvarázsolt és teljesen kikapcsolt a különleges, néha nyomasztó, néha mosolyt csaló világával. Jó példája a barátságnak, a segítőkészségnek és az önzetlenségnek is! Egy két szereplőt azonban jobban megismertem volna és többet elárultam volna a főszereplőről Will-ről is, de erre még lesz idő és hely :)

A könyv szerencsére hamarosan (november elején) megjelenik a Lyrum kiadó gondozásában és lesz folytatása is Will és Walter kalandjainak. Örülök ennek, mert nagyon szerettem a kis hobot és olvasnék még róla több történetet, mert mókás szereplője volt A Crowfield átok című könyvnek.

Az előolvasási lehetőséget köszönöm a Lybrum kiadónak és Bridge-nek a közreműködést!

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe