Julius J. Coach - Lánynak lenni veszélyes

9:32:00 PM


"Sosem felejthetjük el egymást, ha arra gondolunk ami velünk történt szedrezéskor az erdőben, amikor "te vótá én, és vótam te" - súgta Maris búcsúzáskor, és szemeiből a könnycseppek Matyi nyakában peregtek."

Amit a Scolar Kiadó honlapján írnak a könyvről ITT:

A finoman erotikus történet elején a tizenöt éves Maris vidékről, nagymamája otthonából kerül a nagyvárosba. A tájszólásban beszélő, félénk lányt nagynénje, Manyi szárnyai alá veszi, és segít neki igazi pesti fiatallá válni. Hamar be is illeszkedik új osztályába, és kiderül, hogy őstehetség a futásban: osztálytársait játszva lehagyja, és sorra nyeri a versenyeket. Eközben mindketten megtalálják a szerelmet – Manyi unokahúga edzőjével, Lacival házasodik össze, aki oda is költözik hozzájuk. Ám a tragikus fordulatok csak ekkor kezdődnek, s kiderül, miért is veszélyes lánynak lenni...

Lebilincselő történetvezetés, kedves és pikáns kalandok a sikergyanús regényben. A szerző a hazai élet jeles és jól ismert képviselője, álnéven adja közre a művét.

Az én véleményem a könyvről:

Anno még májusban írtam erről a könyvről ITT még a könyvheti megjelenése előtt. Azóta viszont sikerült eljutnom a Scolar Kiadóhoz, ahol eredetileg 500 ft-al olcsóbban vehettem volna meg a könyvet (tehát 1999 helyett 1490-ért egy FB-os játékban való részvétel miatt), de az átvételnél csak úgy a kezembe nyomta a kedves kiadós lány ajándékba, mert aktív rajongójuk vagyok :) Nagyon megörültem neki és még aznap délután a szakadó esőben nekiálltam olvasni. Pont 190 oldalas kis puha kötésű könyvecskéről van szó, nem gondoltam volna, hogy így ledöbbenek a végére érve.

A történt főszereplője Maris, egy 15 éves lány, aki egy kis Duna-menti falucskában él öreg nagyanyjával és öccsével nagy szegénységben. Ahhoz, hogy megéljenek a gyerekek segítenek Babamatijának (nagymamájuknak) mindenféle kis munkákban. Hol szedret szednek, hol a láposban fognak halakat, hogy legyen mit vacsorázniuk. Maris legjobb barátja a vele korabeli Matyi, akik tehetősebbek. A fiú mindig segíti Marist egy-egy ajándékba adott kis nyúllal vagy galambbal, így legalább kerül valami húsféle a nyomorban élő család asztalára. A lány és öccse szüleiket korán elvesztették, így csak nagyanyjuk és nagynénjükre Manyira számíthatnak. Igazi tipikus falubeli sztorik bukkannak elő a regény elején és az olvasás közben úgy tűnik mintha a távoli múltban járnánk. Érzékeltetik ezt a leírások is.

" Egy Duna menti falu utolsó utcájában, a tizenötös számú, földes, szobakonyhás, nádas házban él Babamatija két unokájával: Marissal és Öcsivel. (....) A szomszédok apró szolgáltatásokra befogják a gyerekeket; például ha a boltból kell valami, Marist vagy Öcsit küldik, akik futva teljesítik a kérdéseket; számítanak a segítségükre, ha a búgó bögét a kanhoz kell hajtani, a folyató tehenet a bikához és a sárló kancát a csődörhöz kell vezetni. (1. oldal)

A fiatalok hamar megismerkedni az állatok szexuális szokásával és naiv gyerekként egymás testével is. Maris beleszeret Matyiba és a fiú is viszonozza az érzéseit. Ám a kamaszszerelemnek, ami kibontakozóban van közöttük Manyi, Maris nagynénje vet véget, aki a Pestre költözteti a lányt a faluból, hogy jobb jövőt teremtsen neki.

Kicsit furcsa volt nekem az éles váltás, ahogy a Maris a faluból a nyüzsgő és modern városba kerül. Mintha az idő és a technika is egyszerre robbanna hatalmasat pár száz oldal (könyvben mért pár hónap alatt)

"Nyáron az ártéri erdőkben gyűjtött szedret Babmatija eladta a piacon. Ősszel a vadrózsa termését, a csipkebogyót gyűjtötték, amiből finom hecserlilekvárt főzött Babamatija, amit csak hecsedliként kínált a szomszédoknak." (1. oldal)

" Az egyik 8/A-s beütötte a mobiljába a hívószámot, a mentő tíz percen belül éles vijjogással megérkezett." (75. oldal)

"A titkárnője segítségként felajánlotta a főnök számítógépét Manyinak, hogy kényelmesebben dolgozhasson otthon." (102. oldal)

Maris beilleszkedik a pesti új osztályába és hamar észreveszik, hogy a lány tehetséges és nagyon gyors futó. Beválogatják az iskolai futócsapatba és itt sok barátra tesz szert. Egyre kevesebbet gondol Matyira is. Legjobb barátnőjével Ilivel éppen akkor kezdik felfedezni nőiességüket és szívesen szédítik a fiúk fejét. Maris osztályfőnöke és nagynénje is megismerkedik egymással és összebútoroznak Laci tan bával, amit a fiatal lány eleinte rossz szemmel néz.

A borítón található felirat szerint a könyv 18 éven felülieknek szól és ez sejtet némi erotikát. A "némi" jelző nem jól fejezi ki azt a mennyiségű szexuális történést, ami megesik kivétel nélkül a regény összes szereplővel. Csenga írta a moly-on a könyvhöz, hogy őt zavarta a sok szex. Igazából engem nem nagyon érdekelt, bár tény, hogy furcsának hatott, hogy lépten-nyomon minden szereplő felfedezi a testét és persze egymását. Ám szerencsére egész finoman voltak leírva a helyzetek, így nem volt gondom ebből. Sajnos a könyv végére nem zárul szerencsésen, amit nem is szeretnék lelőni, hátha valaki kedvet kap hozzá.

A Julius J. Coach könyve végén tényleg kiderül, hogy lánynak lenni veszélyes és erre nem csak akkor jövünk rá, amikor nem kívánt terhességről vagy a szüzesség elvesztéséről esik szó, hanem annál sokkal kegyetlenebb és brutálisabb helyzetekről.



ÉRTÉKELÉS: 5/3,5

Összességében nem volt rossz könyv. Nagyon könnyen és gyorsan kiolvasható és a történetek csak úgy követik egymást. Sajnos elmondható, hogy a szex is ezzel arányban sokszor és sok helyen kap helyet, már-már néha túlzottan zavaróan sokszor. De ez kell a végkifejlethez, így ezt nem rovom fel a szerzőnek (aki egyébként álnéven írta a könyvet).

Adatok a könyvről még:

Oldalszám: 190
Kiadó: Scolar Kiadó

A könyvélményt köszönöm szépen még1x a Scolar Kiadónak

Ezeket is olvasd el

2 komment

  1. Én kedvet kaptam hozzá. ;o)

    ReplyDelete
  2. Jó lett a poszt!! Azokat a hibákat fogalmaztad meg ,amik miatt félbehagytam a könyvet.

    ReplyDelete

Subscribe