2023-as félév összegzés - egy kis blog és life update

9:56:00 PM




Mi történt az elmúlt fél évben a bloggal és velem? Miért van kevesebb blogposzt, és miért vagyok magamhoz képest eltűnve? Összeszedtem a Mid-Year Book Freak Out Tag-et és hozok egy kis updatet, hátha jár erre valaki és olvassa ezt a kis szösszenetet. 


Nagyon régen nem írtam "csak úgy" blogposztot, általában a kötelező recenziókra van agyi kapacitásom a munka mellett, pedig annyi, de annyi gondolatom van, de egyszerűen kevés az idő. Napközben munka, aztán rohanás haza, majd edzés és este 10 óra is van. Hétvégén a hétközbeni hajtás pihenem ki, vidékre megyünk anyuékhoz, vagy valami közös programra a férjemmel. 

Szóval szinte észre sem vettem, hogy már eltelt fél év, pedig tényleg eltelt, és én egész jól haladtam közben azért az olvasnivalóimmal. Jó apropó erre ez a félév összegző booktag, amit ti is bátran kitölthettek (alább a kérdések).

Számomra villámgyorsan eltelt ez a fél év is, kettő pislogtam és máris július van, sőt már el is telt az első 8 nap is a hónapból. 

A hónap elején befejeztem a VCS-s listámat is, talán majd írok róla valami összegzést is, mert voltak benne jó, és kevésbé jó könyvek is, plána azért, mert év végén jól ellinkeskedtem a tavalyi éves összefoglalót, így a VCS-s listámról nem is meséltem itt. 

Bevallom a blogolásra nagyon nehéz időt szakítani. Bár olvasni azért van időm, mert napi 2 órám jut a BKV-zás miatt, hetente többször is, így haladok azért a könyveimmel. Nyilván ez sem gyors tempó, de heti egy könyvet azért elolvasom átlagban. Most járok a 22. befejezett könyvemnél, és ez nekem nem rossz arány, ahhoz képest, hogy tavaly összesen 32-őt olvastam el. 

Szoktam néha reciket is bevállalni a Blogturné keretében, de az azonkívüli olvasmányaimról itt állnak a vázlatban a posztok. Twitteren, vagy instán sztoriba, és a könyves csoportomban megosztok néha egy-egy kis szösszenetet az olvasmányaimról, de itt a blogon nem igazán. Mi ennek az oka? 

Egyszerűen annyira nehezen veszem rá magam, hogy ha időm van, akkor a napi munka után még órákig itt üljek a gépnél. Jó példa erre, hogy 2023 februárjáig írogattam a tavalyi évösszegző posztomat a 2022-es olvasmányaimról, aztán inkább ki se tettem, mert nem volt türelmem befejezni. Szóval igen, a blogom még megvan, de időhiány miatt kicsit kevesebb a poszt, nézzétek el nekem. 

Majd ha nyugdíjas leszek és nem dolgozom ennyit, akkor talán azokról a könyvekről is szó esik majd, amit csak úgy elolvasom, és nem recenzióba kaptam. Nah jó, nem vekengek tovább, ez végülis már egy egész hosszú bejegyzés lett és már megint rohanok úgyhogy....


Meséljetek inkább ti, hogy nektek hogy telt az elmúlt fél év, és töltsétek ki ezt a listát, ha van kedvetek! 


1. A legjobb 2023-as olvasmányod


Egyértelműen A koromfekete szív, amit imádtam és még legalább 1000 oldalon keresztül olvastam volna. Cormoran Strike és Robin Ellacott egy nagyon különleges ügyet göngyölít fel J.K.Rowling azaz Robert Galbraith krimijében. 

Fura lesz, de a legjobb olvasmányok közé a Holt idény is bekerült, mert annyira brutális volt, hogy tuti, hogy nem fogom elfelejteni egy hamar. (Csak erős idegzetűeknek ajánlom viszont) 





2. A legjobb folytatás, amit 2023-ban olvastál


Mi más lenne, mint Cormi és Robin új sztorija? Annyira vártam már ezt a részt, hogy nem bírtam kivárni az e-könyv változatot belőle, papírban rendeltem meg és hatalmas önuralmat gyakoroltam, hogy csak január elején keztem bele. És mivel most papírban van meg ez a példány, így be kell szerezzem a többi részt is ugyanígy, mert szeretném majd újraolvasni, és bár megvan e-könyvben, de hát KELL a fizikai példány is most már. (Kész anyagi csőd les ez így előre, ahogy látom...)

3. Friss megjelenés, amit még nem olvastál, de szeretnél






Itt figyel a polcomon Emma Straub Holnap ilyenkorja és érkezik hamarosan Jenny Mollen könyve is. Ezek nem olyan régen jelentek meg, és eléggé érdekelnek, úgyhogy sort kerítek rájuk. 

4. Legjobban várt friss megjelenés az év második felére


Egyértelműen az új Galbraith kötet. Bevallom más abszolút nincs a radaromon. Remélem gyorsan lesz magyar fordítás, és olvasom is azonnal. 




5. Legnagyobb csalódás


Mindenki annyira dicséri Elena Ferrante-t, de A felnőttek hazug élete szörnyű élmény volt. Giovanna elképesztően szörnyű karakter volt, utáltam a cselekedeteit, a hazugságait, a családjához fűződő viszonyát. A nápolyi leírások tetszettek, de unalmasak voltak még azok is néha. Az meg külön kiborít, hogy ebből sorozatot is készítettek, bár talán ha a nápolyi hangulatot hozza az már fél siker, de maga a sztori és a lány főszereplő hasonló érzéseket kelt bennem, mint a könyv új borítóján mutatott fck jel. 

Majd egyszer talán megpróbálkozom még a Nápolyi történetekkel még, de sok reményt nem fűzök hozzá. 



6. Legnagyobb meglepetés 


Hidasi Judit Apró bolt a sétányon regénye annyira kellemes meglepetés volt. Nekem nagyon bejött ez a balatoni történet, amiben tényleg igazi nők kaptak helyet, normális problémákkal és kapcsolatokkal. 




7. Kedvenc új szerző (debütáló vagy számodra új) 


Amy Harmon (Homokból és hamuból) könyve nagyon szép és megható volt, tőle van még itthon könyvem, biztos, hogy elolvasom majd a többi regényét is, mert tetszett a stílusa, és az érzékenysége. 




8. Legújabb könyves szerelem 





Joe Hill-ba egy kicsit újra beleszerettem, mert a Fekete telefonban elég jó kis horror novellák vannak. BBár a legtöbbje nagyon morbid, így elég fura lehet ezért rajongani, de azt hiszem folytatnom kell majd a Hill életművet, mert annyira hiányzott már egy kis furaborzongás. 

9. Legújabb kedvenc karakter 


Nagyon szerettem Jean Webster dupla regényének főszereplőit, azaz levélíróit. Történetesen Judy Abbott-ot, és Sallie McBride-ot. Nagyon mókás volt olvasni a leveleiket :) 

10. Egy könyv, amin sírtál. 


Melyiken nem? Nah jó, idén még nem ríkatott meg annyira könyv, de az Auschwitz lányának azért sikerült. 



11. Egy könyv, ami boldoggá tett. 





Evie és az állatok egy kedves könyv volt, és jó élmény volt olvasni. De hasonlóképpen éreztem a Nyakigláb Apó / Kedves Ellenségem! könyvek olvasása közben is, mert az meg nettó nosztalgia volt gyerekkoromból. 

12. Kedvenc filmes adaptáció, amit idén láttál. 


Strike 5. évadja nagyon tetszett, jó átirata volt a könyvnek (de nyilván nem jobb!). Nekem nagyon tetszett a You új évadja is. Joe Goldberg még mindig a top kedvenc gonosz karakterem. Bírtam a Bridgerton előzmény sorozatot is Sarolta királynővel és György királlyal gazdával. Filmet azt hiszem nem néztem még idén, de nagyon várom már a Red White, Royal Blue-t. 




13. Kedvenc értékelés, amit idén írtál. 


7 bejegyzésből, ami csak könyves recenzió volt úgyhogy elég nehéz választani egy kedvencet. 

14. A legszebb könyv, amit idén vásároltál (vagy kaptál). 


Nem sok könyvet vásároltam idén, de a Scolar Kiadó raktárvásáron kifogtam a Roald Dahl Csodás világa című könyvet, ami nagyon szépen illusztrált, és minden szereplő helyet kapott benne. De jó lesz majd forgatni! 




15. Melyik könyveket szeretnéd elolvasni az év végéig? 


Szeretnék végre belekezdeni egy Colleen Hoover könyvbe, a Velünk ér véget már itt figyel a Kindle-n. Akkor a hype körülötte, hogy jó lenne tudni, hogy tényleg jó, vagy csak ez most a trendi.Szeretnék még néhány romantikus regényt beiktatni. Pl Emily Henrytől (A könyvek szerelmesét már olvastam, de van még jó pár regénye). Szeretnék újraolvasni is valamit, folytatni a David Attenborough életművet. Annyi, de annyi könyv van, amit jó lenne olvasni, hogy azt sem tudom, hogy mihez kapjak majd ősszel. Remélem akkor több időm lesz olvasni, mert ez a nyár nem az a nyár lesz, amikor lesz időm rá. 




16. Kiket jelölsz? 


Mindenkit, aki (könyves) blogger és szeretné kitölteni 😏

Ők már megtették: Dóri, Lobo,

Ezeket is olvasd el

5 komment

  1. Gratulálok a VCS teljesítéshez, nagyon ügyesen apasztjátok Pupival ezeket a listákat! A You nekem is az egyik kedvenc sorozatom lett idén, pedig nagyon tartottam tőle - főleg, hogy korábban beleolvastam a könyvbe is, és úgy nem tudtam folytatni.
    A második félévre is szuper könyveket kívánok! :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Én a YOU-nak csak az első részét olvastam, de az tetszett, de a többi könyvhöz már nem volt kedvem, de a sorozat így is élvezhető. Meg hát Penn B-t nézni mindig csodás, nekem nagy szerelmem a színész, már a Gossip girl is imádtam. Remélem nem lesznek mellényúlásaim a kövi félévben. Láttam neked is sok terved van még, hasonló jókat kívánok :)

      Delete
  2. Mintha saját magamat olvastam volna, amikor arról van szó, miért is van ilyen kevés tartalom mostanában a blogon :) Ha nem lenne Blogturné már kihalt volna az Olvasónapló is

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lehet több turnét kéne vállalni és akkor lennének bejegyzések? Áhhhh, nekem az nem megy, mert szeretek csak úgy olvasni, de írni már az elolvasott könyvről úgy tűnik csak nyomásra tudok. Vajon ez miért van így? Franc se érti, de jó tudni, hogy nem vagyok egyedül ezekkel a gondokkal :)

      Delete

Subscribe