Meik Wiking - A hygge otthon

8:26:00 PM

Meik Wiking legújabb könyvéből megtanulhatjuk, hogy miként lehet a dán hygge alkalmazásával még meghittebbé tenni otthonunkat. A hygge otthon című kötetben a koppenhágai Boldogságkutató Intézet új kutatásainak segítségével tehetjük még jobbá életterünket. Tartsatok bloggereinkkel, és ismerkedjetek meg a legújabb praktikákkal, de ne feledjetek el játszani se, ugyanis a turné végén megnyerhetitek a Kossuth kiadó által felajánlott nyereménypéldányt a könyvből!


Meik Wiking - A hygge otthon

Kiadó

Kossuth Kiadó, 2022

Oldalszám

272

Fordító

Vágó Nándor

Önálló kötet


Fülszöveg

Az otthon a kapcsolódás és a nevetés helye. Az a hely, ahol biztonságban érezhetjük magunkat, támogatásra és megértésre lelünk, és teljesen önmagunk lehetünk. Meik Wiking legújabb kötetében elénk tárja, hogyan hat otthonunk kialakítása jóllétünkre, és hogyan válhat az életterünk – a dán hygge elvének alkalmazásával – olyan hellyé, ahol nemcsak élünk, hanem igazán boldogok lehetünk. A koppenhágai Boldogságkutató Intézet új kutatásain alapuló könyv olyan egyszerű praktikákat mutat be, amelyekkel nagy változást érhetünk el: például mitől érezhetjük bármelyik helyiséget tágasabbnak, miért okoz több örömet a kerek étkezőasztal, és miért fontos a jó világítás.


Ez a könyv maga a nyugalom


Nagyon szeretem Meik Wiking könnyed stílusát, intelligenciáját, és sajátos humorát, amit már többször is megcsillogtatott számomra, például Az emlékteremtés művészete vagy a Hygge című könyvével. Nem volt kérdés, hogy szeretném megtudni, hogy mitől lesz hygge egy otthon, hiszen szívesen olvasok a skandinávok különleges világáról és érdekel a dizájn és a lakberendezés is, a lakásunk otthonossá tételéről nem is beszélve. 

A hygge otthon című könyv újfent csodálatos kiadással érkezett el hazánkba a Kossuth Kiadó jóvoltából. Tudjátok vannak könyvek, amiknek belső tartalma az erősebb, a borító semleges, de Meik Wiking könyvei kívül-belül gyönyőrűek. A hygge otthon aranyozott mintáival csodálatos ajándék lehet a karácsonyfa alá is, de szerencsére belül is átjön ez a kifinomult stílus és szépség is. Mert az író, aki egyébként a dániai Boldogságkutató Intézet igazgatója írni is nagyon tud, mégpedig olyan "megfoghatatlan" témákról is mint a boldogság érzése. 

Tudtad például, hogy a dánok a tíz érték egyikeként tartják számon a hyggét? Bizony! A bizalom, szabadság, jóléti állam, a szabadelvűség/tolerancia, keresztény örökség, dán nyelv, a nemek egyenlősége és a törvény előtti egyenlőség, társulás és önkéntes munka mellett a hygge is az egyik alappillér. És a hygge érzés főhadiszállása az otthonunk, úgyhogy erre koncentrálódik Meik Wiking könyve, ahol olvashatunk az otthon és a biztonság, és az otthonosság meghatározásáról, mindezt statisztikákkal alátámasztva és egyáltalán nem unalmasan. Hiszen bármennyire is ismerős szó lehet a hygge, ez a dán szócska a kellemes hangulat megteremtését jelenti az otthonunkban, és a környezetünkben. A hygge mindenhol körülvesz minket, hiszen egy hotelszoba vagy a munkahelyi íróasztalunkat is lehet hygge, ha azt megfelelően alakítják / vagy mi magunkat alakítjuk ki. 

forrás: Pinterest



Számomra nagyon megnyugtató érzés volt olvasni ezt a könyvet, mert teljesen el tudtam vonatkoztatni a külvilágtól egy zsúfolt villamoson Wiking szavaira figyelve, és ez azért valljuk be elég nagy szó. A szerzőt nagyon érdekli az, hogy mire vágynak az emberek, és ezért sok kutatást végigcsinált és sok emberrel beszélgetett, így neki tényleg van fogalma arról, hogy mit jelent egy hygge otthon. Ráadásul ebből a kötetből mi is megtanulhatjuk, hiszen sok tippet kapunk. Meik Wiking bebizonyítja, hogy a hygge megteremthető bárhol a világban, nem kell ahhoz Dániában élni! 

Építészet, világítás, és a dán bútortervezők 


Jól körbejárja a könyv a dán építészet és a dán tervezők világát is, és én ezt különösen szerettem benne. Külön fejezetet kapott a dizájn, és a világítás hiszen egy hygge otthon alappillérei azon (is) múlnak, hogy milyen otthonban élünk. Nem kell itt luxuslakásokra gondolni, a hygge egyáltalán nem a pénzen múlik. Meik Wiking minden fejezet végén ad olyan tippeket, amiket bárki megvalósíthat akár ingyen, akár kevés pénzből. Persze ahhoz, hogy a dánok legyenek a hygge élharcosai nyilván kellett egyfajta tervezői tudás, és technika, de a szerző jól levezeti, hogy mennyi mindent tehetünk akár már csak azzal, ha megpróbáljuk a napfényt jobban beengedni a lakásunkba. 

Persze a lakásaink hyggéjének megteremtése nem csak azon múlnak, hogy mekkorák az ablakaink, Dániában a tervezők arra is figyelnek, hogy hogyan és hol helyezkednek el egymás mellett a házak, vagy hogy milyen a környék, és hogyan szeretnek élni az emberek, mi motiválja őket, amikor lakást keresnek, vagy éppen hogyan érezték magukat a covid idején bezárva a lakásukban. Rengeteg kutatást mutat be Meik Wiking, aminek végeredménye mindig az, hogy rengeteg múlik az építészeten, a városrendezésen, de azon is, hogy mennyi fa, virág, növény vagy zöldterület van a környezetünkben. 

Van, amin nem tudunk alakítani (például Dániában a napsütéses órák száma), de a dán szerző rengeteg olyan kis trükköt és tanulmányt megoszt, amivel növelhető a "napsütéses" órák száma, és ezáltal a boldogságunk. És nyugi! Nem csak tanulmányokból áll a könyv! 




Meik Wiking hangneme nagyon baráti, és kedves, egyáltalán nem dobálózik a szakszavakkal, helyette emberi, néhol szórakoztató, néhol elgondolkoztató történeteket oszt meg magával kapcsolatban. Ettől (is) annyira jó ez a könyv, hogy közelebb hozza a szerzőt, és olyan mindenki által ismert helyzetekre is ad magyarázatot, mint a dolgozósarok vagy szomszédokkal való jó kapcsolat kialakítása. Szó esik a könyvben a koronavírus általi bezártságról is, de olyan hétköznapi dolgok is elhangzanak, mint a barátokkal vagy a családdal való összejövetelek hyggévé tétele. 

És egy kis személyes: a könyv elolvasása utáni hétvégén tanakodtunk a férjemmel, hogy mi lenne ha átrendeznénk a hálószobát, hogy kicsit otthonosabbá tegyünk. Előtte fejeztem be Wiking könyvét, így hajtott a hév, hogy tegyek én is valamit az otthonom hyggésének érdekében, így átraktuk az ágyat a másik sarokba és körbevettük növényekkel. A növényfal alapját egy régi kitört tükör kerete adta, a növények adottak voltak, csak itt-ott voltak a lakásban szanaszét. A karácsonyi kis filclevelek és piros bogyókat pont azért vettem meg, hogy hygge és karácsonyi hangulatot teremtsek, de annyira adta magát, hogy itt tökéletes helye lesz. 

Ráadásul így közelebb kerültünk az ablakhoz, a természetes fényhez, és bár mostanság keveset süt a nap, mégis elmondhatatlanul jobb érzés itt aludni! És semmibe sem került ez a kis művelet, csak kb 6 óra masszív pakolásba és rendezkedésbe, de mégis tök hygge lett a végeredmény. 








Értékelés: 5/5


Kívül és belül is gyönyörű és tartalmas lett az újabb Meik Wiking kötet, és úgy érzem most az elolvasása után, hogy sosem szeretnék megválni tőle. Szeretném az összes könyvét feltenni a polcomon, és ha szükségem van a zsúfolt és szörnyű téli (vagy akár hidegebb) napjaimon egy kis megnyugtató hangra, akkor elő fogom venni őket. 

Szerintem A hygge otthon az egyik legszebb könyv, amit az elmúlt időszakban forgattam. Nagyon jó képek találhatók benne, nagyon szép kiadvány lett, ami nekem belül is nagyon tetszett. Nehéz elmondani, hogy miért olvassátok el Meik Wiking új könyvét, de lapozzatok bele egy könyvesboltban, és ha néhány oldal után úgy érzitek, hogy ki tudjátok zárni a külvilágot, akkor jó helyen jártok! 

Vedd meg most!

Szerezd be a könyvet 25%-os kedvezménnyel a kiadótól.

 


Nyereményjáték


Meik Wiking kötete sokféle tippet ad nekünk a tökéletes hygge otthon megteremtéséhez, így játékunk is erre koncentrál. Minden állomáson találtok egy betűhalmazt, amelyekből egy (vagy két) szó rakható ki, és ezek a dolgok kulcsfontosságú hozzávalói az otthoni hygge életérzésnek.


Az én keresett feladványom: ásítőlelantamol


(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Csak magyarországi címre postázunk.)

a Rafflecopter giveaway 


A turnéban résztvevő bloggerek


15 - Zakkant olvas 
21 - Readinspo
23 - Könyv és más
26 - Hagyjatok! Olvasok!

Kövess a Facebookon, és az Instagramon a több tartalomért 👈💗 Csatlakozz a #mutimitolvasol csoportomhoz, és mutasd meg te is, hogy mit olvasol éppen! 

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe