Szabó Tibor Benjámin - Elmék labirintusában

10:50:00 PM


Nemrég jelent meg Szabó Tibor Benjámin Epic-sorozatának 2. része, az Elmék labirintusában. Ennek örömére turnét tartunk a sorozathoz, mely során bemutatjuk nektek a B Team különleges tehetségekből álló csapatát, akikkel együtt kalandoztunk, nyomoztunk, izgultunk és agyaltunk az elmúlt napokban. Ezúttal három tagunk négy állomáson írja meg a véleményét nektek az első és második részről, és természetesen a turné végén ti is nyerhetitek a könyvet.

Szabó Tibor Benjámin - Elmék labirintusában

Kiadó

Menő Könyvek, 2022

Oldalszám

278

Fordító

-

Sorozat

EPIC 2.

Fülszöveg

A balatonvilágosi magasparton szilveszterre készül a különleges tehetségekből álló B Team. Hógolyóznak, ugratják egymás, falják Babi néni palacsintáját Márkóék nyaralójában. Váratlanul azonban szörnyű támadás éri őket, melynek során Alma Peti eltűnik. A gyerekekre rázárul a felnőttek világa, az idő vészesen telik, és a csapatnak arról kell döntenie, hogy bíznak-e a szüleik generációjában, elfogadják-e az ő utasításaikat, vagy inkább egy magasabb rendű, belső parancsnak engedelmeskednek. Az EPIC második része négy napnyi rohanás történetét meséli el. Mindannyian tudják, hogy csak akkor találhatják meg a barátjukat, ha előbb megértik, miért vitték el őt. Egyik jel vezet a másikhoz, egyik világ nyílik a másikba, és mire feltárul a bűntény titka, a csapat egységét már árulások és szerelmek is veszélyeztetik.


A sorozat folytatása, amire 8 évet vártam


2014 őszén jelent meg az EPIC első része (itt írtam róla), amit eléggé szerettem, mert csavaros és újszerű volt. A sorozat első része bemutatta a Rudi nevű iskolát, ahová különleges képességű diákok járnak. Megismerkedtünk Jánossal, Röfivel, Zuzuval, Almapetivel, Sádival, és Márkóval - azaz a B team-mel, akik barátokká váltak az első rész alatt. Összekovácsolta őket egy ősi mítosz, és a köréjük épített szervezet akciói, amiket megpróbálnak megakadályozni. 

Bevallom kicsit nehezen ismerkedtem szinte újra a szereplőkkel, de mivel elég karakteresek, így nem esett nehezemre újra a srácok és Zuzu körében lenni. Bár az Elmék labirintusa most nem az iskolai körülmények között játszódik (ez egyben minimális előnye, és kicsit hátránya is a regénynek), a srácok azért magukat adják. 

Röfi, Zuzu, Sádi, Márkó, János és Almapeti a Balatonon töltik a téli szünetet, miután kiheverték a hun-magyar vallási szekta "támadását". A srácok megvédték az iskola jó hírét, és okosan végigmentek a nyomokon, és a tanulás és a tanórák mellett valami nagyobbat is véghez vittek. Most Márkóék nyaralójában nincs iskola, úgyhogy a srácok a parton lazulnak a hidegben, amikor lecsapnak rájuk, és Almapeti eltűnik. Az autista fiúra a B teamben mindenki vigyáz, mert nagyon szeretik a fiút, és össze kell fogniuk, hogy rájöjjenek, hogy ki és miért vitte el a különleges adottságokkal rendelkező fiút. 

A könyv rögtön belevág az akcióba, sőt! Az Elmék labirintusa sokkal akciódúsabb (és egyben véresebb) volt, mint az első rész, így nagyon gyorsan lehet vele haladni, engem is vittek az akciók magukkal és gyorsan képbe kerültem a karaktereket illetőleg. Mindenki szimpatikussá vált újra, bár azért Sádinál rezgett a léc egy döntése miatt, és Röfi stílusával sajnos kevésbé tudtam azonosulni. A srác az előző történet óta felvett egy kamu rapper álcát, és szlengben tolja. Fura volt ezeket a szavakat olvasni, mert nem gondolnám, hogy a mai fiatalok ilyenek, sőt. Az ő karaktere nekem a cringe határait súrolta, persze humorforrásnak tökéletes volt, hiszen Röfi révén jutunk el a történet egy nagyon epikus (hahaha! micsoda szójáték!) momentumához, ami egy klippforgatás. 

Viszont nem tudok elsiklani afölött, hogy itt egy olyan szervezet után nyomoznak a srácok, akik nem kispályások. Itt gépfegyverek vannak, itt emberáldozatok hullanak, és komplett kivégzés zajlik a szemünk láttára. Lehetséges, hogy az első részben is voltam erősebb jelenetek, de nem rémlik, hogy ennyire súlyos lett volna, de lehet, hogy csak az én emlékeim koptak meg. Lehet, hogy újra kellett volna olvasni az első részt a második előtt, de már mindegy. 

Almapeti nélkül a gyerekek öt fős csapatra bomlanak, de ez nem akadályozza meg őket, hogy megpróbálják a lehetetlent. Szeretnék visszaszerezni a barátjukat, aki fontos a számukra, ám egy másik  szervezet számára szintén Almapeti képességei kellenek. Kik ők és mit akarnak? És miért pont Almapetit vitték el? Megannyi kérdés, amire a B team is szeretne választ kapni, és vele együtt az olvasó is. 

Spirituális mozgalom, és világnézet



Nagyon érdekes dolgokat boncolgat Szabó Tibor Benjámin, aki továbbviszi az Arvisurák mítoszt, amiben szerepet kap Anyahita, aki az iskola szoftverének a neve is egyben. 

De vajon mi köze van egy mesterséges intelligenciának ahhoz a szellemi mozgalomhoz, akik az antropozófia követői? Az Elmék labirintusában sokat megtudunk erről a 20. század elején alapított mozgalomról, amit Rudolf Steiner hozott létre, aki egyébként a Waldorf-pedagógiát is megalkotta. 

Az első Goetheaneum, ami Rudolf Steiner tervei alapján készültek el.  (Foto: Wikimedia) 


Az antropozófia hívői szerint azon túl, amit a mai tudomány létezőként elismer (amelynek a lényegét azonban nem ismeri), sok egyéb, fizikai érzékszervekkel és eszközökkel nem érzékelhető dolog, folyamat is valóságosan létezik, sőt érzékfeletti módon megfigyelhető. Az antropozófia tanításait az élet számos területén alkalmazzák, például a gyógyászatban, gyógypedagógiában, nevelésben, művészetben és a mezőgazdaságban is. 

A srácok és Zuzu szépen lassan rakosgatják egymáshoz a kirakós darabjait, hogy eljussanak a végcélhoz, ami nem is olyan egyszerű. Segítségükre lesz Kramer tanárúr, azaz az osztályfőnökük, hiszen az iskolában éppen téli szünet van, de valahogy ki kell a diákokat kérni, hiszen a való életben nyomoznak ezúttal. A B team az ír-magyar nagykövetségre is bejutnak, mint ír stepptáncosok, de meglátogatnak valakit a Corvin-negyednél, és Mr. Raszta nevű rapper sleppjéhez is csatlakoznak egy kétes helyen, ahol gigantikus klipforgatás zajlik, amiben még szerepet is kapnak. Sok-sok érdekes ember, és párbeszéd zajlik le a gyerekek között, akik már talán nem is annyira gyerekek már a második kötetben. 





Értékelés: 5/4 


Egy kicsit kevésbé lelkesedtem ezúttal a történetért, mert hiányzott az iskolai légkör, és a jól megszokott tanórák, és az Anyahitával való "rendszeres" kommunikáció. Bár a B team itt is kommunikál Anyahitával, de ezúttal a rejtélyeket a való életben oldják meg, és itt valahogy már nem csak a logika, a matematika, vagy a közgazdasági ismereteik fontosak, hanem az, hogy kit ismernek és milyen kapcsolataik vannak. És itt bizony bejön néhány kemény alvilági figura is a képbe, így az erőszak nem marad el a regényből. 

Röfit nem tudtam néha hová tenni, egy kis pukkancs volt, és ezzel az új stílusával nekem sok volt. Almapeti az egyik fontos karakter, de belőle keveset kaptunk, mivel az elején eltűnik, viszont ahhoz képest, hogy nem volt aktív szereplője, még is körülötte forogtak a dolgok. Ő volt az indikátor, és fontos szerepe van a történetben. 

Tetszett, hogy volt egy enyhe szerelmi szál a regényben, de ez nincs annyira kifejtve, és kevés szó esik róla, pedig én nagyon drukkolok a párosnak. Megmosolyogtató volt, ahogy bénáztak, de végül csak közelebb kerültek egymáshoz. 

A barátság még mindig az egyik alapköve a regénynek, de itt már vannak akik kevésbé elszántak abban, hogy B teamként tartsanak össze, így vannak súrlódások és egyet nem értések. Van, amit meg tudnak beszélni, és van amit nem, így bőven van konfliktus a sok akció mellett. Mindig van erkölcsi tanulság, vannak viták, megoldások, és kibékülések, a csapat dinamikája változik, van aki rossz irányba, és van aki jó irányba. 

Egyáltalán nem volt egy perc üresjárat sem a regényben, sok-sok akcióval kell számolni, ahogy a kirakós darabjai a helyükre kerülnek és hiába csak négy nap történetét öli fel a regény gyorsan peregtek a lapok, és jó volt újra a Rudiba járó diákok szemével, eszével nyomozni kicsit. 

A vallási, szellemiség részek érdekesek voltak. Sokkal komplexebb ez az egész téma, mint amit elsőre felfog az ember, így biztos, hogy később újra fogom olvasni az első részt és rögtön utána a másodikat is, hogy jobban átlássam az összefüggéseket. Mindesetre, akinek tetszett az első (vagy az újrakiadott) rész, az bátran olvassa el az Elmék labirintusát, mert izgalmas, hogy mennyi mindent tudhatunk meg a világról néhány tini segítségével. 


Vedd meg most!

Szerezd be a könyvet 25%-os kedvezménnyel a kiadótól.

 


Nyereményjáték



A könyvekben különböző tudományos elméletekről, pszichológiai, történelmi fogalmakról, személyekről is olvashatunk. A játék során leírást kaptok ezekről, és ki kell találnotok az adott elmélet, fogalom, személy elnevezését. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy mit takar az adott leírás. 

Az én keresett leírásom

Az önértékelés egy zavara. Akkor jön létre, amikor egy személy olyan reakciókat, gondolatokat, érzéseket tapasztal a saját személyiségében, amelyek ellentmondásban állnak az önmagáról addig kialakított képpel. Több pszichológiai irányzat szerint az ember cselekedeteinek egyik legfőbb mozgatórugója az a törekvés, hogy ezeket az ellentmondásokat megszüntesse, ezt hívják az adott dolog redukciójának.

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


A turnéban résztvevő bloggerek



Kövess a Facebookon, és az Instagramon a több tartalomért 👈💗 Csatlakozz a #mutimitolvasol csoportomhoz, és mutasd meg te is, hogy mit olvasol éppen! 

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe