Így csökkentem a várólistámat 2021-ben

8:00:00 AM


December közepén újra kihirdette Lobo az Olvasónapló bloggere, hogy elindult a tíz éve töretlen sikernek örvendő várólistacsökkentés (röviden VCS) kihívás. Ennek lényege, hogy olvassunk el a könyvespolcunkról az adott évnél régebbi megjelenéseket. Ez jó alkalom arra, hogy leporoljuk a régi beszerzéseket, és csökkentsük a saját könyvtárunkat. Én is beneveztem, mutatom, hogy mikkel. Drukkoljatok majd, hogy az elmúlt évek sikeressége folytatódjon! 


Egy lista mind fölött, Egy lista kegyetlen,  Egy a sötétségbe zár, bilincs az Egyetlen 


Nah jó, semmi Gyűrűk urás vonulat nincs a 2021-es VCS listámon, de ez a lista tényleg fontos volt az elmúlt években. Nemrég örvendeztem, hogy már nyár elejére letudtam az idei 12 könyvet, és ez nagyon jól esett. Jó könyveket válogattam, így lelkesen vetettem bele magam a következő 12 (+12) listába, hogy meglegyek vele december 31-ére, mert január 1-től indul a kihívás. Idén is került fel olyan könyv a listámra, amit Pupillával együtt olvasunk, és ahogy az előző években majd idén is próbáljuk motiválni és húzni egymást, hogy sikeresek legyünk. Mert amúgy simán el lehet bukni benne (lásd a poszt végén), de ha motiváció és egy jó lista, akkor sikerre lehet vinni. Kell hozzá némi önismeret, hogy tudja az ember lánya, hogy mit olvasgatna szívesen, kell mindenféle hangulathoz könyv (amin lehessen sírni, depizni, nevetni, ami kedves, ami feldob, ami lehúz, amiben sok a sötétség, vagy amiben éppen van valami motiváló). Szóval a lista nagyon fontos csak erre akartam kitérni. 

Persze a VCS teljesítésért nem jár semmi a molyon található virtuális jelvényen kívül, de évek óta jó érzés letudni és végigrágni magam 12 darab ezer éve a polcomon porosodó könyvön. Idén is kerültek a 12+12-es listámba régóta halogatott könyvek, és 2019-es megjelenések, amiket azért szereztem be, hogy azonnal elolvassam, aztán tudjuk mi történt... 

Van aki csak egy listát készít, és biztosra tudja, hogy mihez lesz kedve a következő évben, én készítettem egy alternatív listát is, hogy legyen választási lehetőségem, hogy mikor mit olvassak a VCS listáimról. 

Íme az alaplistám: 


A Bábel emlékezete azaz a Tükörjárók 3. részét már nagyon várom, ha nem is az első, akkor a második könyv lesz amit elolvasom a listáról. Andersen Mesékre régóta kíváncsi vagyok, csodás ez a kiadás, ha már anno direkt vásároltam 10 ezer felett a Librinél, akkor most már illene elolvasni is :) Carrieger könyvek újraolvasást terveztem jövő évre, úgyhogy a második résszel vágok bele a VCS-be. Szinte alig van VCS listám Lehane könyv nélkül, ezt már tavaly is felraktam, de ehhez hangulat kell, mert eléggé sötét krimiről van szó. Talán majd idén elolvasom végre, ha már több évet hajtottam a könyv után, mert sehol sem kapható. A Gyógyító szerelem a romantikus vonalat erősíti, akárcsak a Párizs mindig jó ötlet, remélem Valentin nap környékén lesz rájuk időm. Moning nélkül sincs már évek óta várólista, jöhet az Iced végre! Simon Márton igazi jolly joker, de nagyon szerettem a többi verseskötetét is, úgyhogy ezt is el kell olvasnom. Susie Hodge képeskönyve és Pásztohy András története bónuszjáték, néha olyan jó mesekönyvekkel kipipálni egy-egy könyvet a listáról. A 36 kérdés... ifjúsági, amit egész régen olvastam, szóval kíváncsian várom a csodát, hogy visszataláljak ehhez a műfajhoz :) 

  • Christelle Dabos: Bábel emlékezete (Pupival közös olvasmány) 
  • Hans Christian Andersen: Mesék
  • Gail Carriger: Changeless – Változatlan
  • Dennis Lehane: A Mystic River rejtélye
  • Chelle Bliss: Gyógyító szerelem
  • James Delargy: 55 - Gyilkos vagy áldozat?
  • Karen Marie Moning: Iced – Megnyílik az ég
  • Nicolas Barreau: Párizs mindig jó ötlet -A kék tigris rejtélye
  • Pásztohy András: A kisegér, aki majdnem hős lett
  • Simon Márton: Rókák esküvője
  • Susie Hodge: Miért van annyi meztelen ember a képeken? (És sok más fontos kérdés a művészetről gyerekeknek) 
  • Vicki Grant: 36 kérdés, amitől rád kattantam


Íme az alternatív listám: 


A fentiekhez hasonló okokból van rajta Varró Dani mesekönyve a listán, de a Szívdesszert is nagyon tetszett, így kíváncsi vagyok, hogy mesekönyvben milyen Dani sokszor vitatott stílusa. A 13 emeletes lombtoronyházat egyik nap pakolás közben találtam meg, és belelapoztam és tetszett úgyhogy ezért került rá. Igazi kalandos ifjúsági történetnek tűnik. A Rizsporos hétköznapok csodás kiadvány, amikor kézhez kaptam már belelestem, idén végre kiművelem magam a 18. századi divatból is! Barker 4 majom sorozatát ezerszer ajánlották, és mivel A szíve helyén sötétség a 2020-as év legjobbja volt, muszáj tovább olvasnom a szerzőtől. Catherine Barrytől a Jack háza régi kedvencem, Tünde barátnőm adta oda ezt a könyvet tőle, jó régi kiadás, de szerintem tetszeni fog, igazi chick lit, hasonlóan a Nyári ábrándokhoz. Van a listámon képeskönyv is, az egyik ráadásul Harry Potter. 2020-ban végigolvastam a 7 részt, idén jöhetnek a kiegészítők. Lykke is képesnek számít, de a jobbik fajtából, mert Meik Wiking nagyon jól mesél, és jól mutat be országokat, embereket és hangulatokat. Került egy kortárs magyar is a listára Gárdos Pétertől, remélem jó lesz a Hét mocskos nap. Az Egy könyvmoly regényes élete is szerepelt már a listámon, hátha idén sort kerítek rá. Munk Veronika a Telex főszerkesztője írt egy könyvet a magyar lányok külföldi prostitúciójáról, és mivel ez a könyv kölcsönben már ezer éve nálam van, így most már ideje elolvasnom. A végére hagytam a legjobban várt könyvet, amibe rögtön elsején belekezdek. Január 8-án érkezik ugyanis A boszorkányok elveszett könyvének új évadja, ami Deborah Harkness könyvsorozatának 2. részéből, azaz Az éjszak árnyaiból készült. Egyszer már belekezdtem, de kicsit untam, így most újra frissen hátha könnyebb lesz, meg hát motivál a sorozat is, ami előtt újra kell nézzem az első zseniális évadot is. 

  • Varró Dániel: A szomjas troll 
  • Andy Griffiths: A 13 emeletes lombtoronyház
  • Budai Lotti: Rizsporos hétköznapok (Női divat- és hálószobatitkok a 18-19. századból)
  • Carole Matthews: Nyári ábrándok
  • J.D. Barker: A negyedik majom
  • Catherine Barry: Ásó, kapa, nagyharang
  • Munk Veronika: Kéjutca
  • Meik Wiking: Lykke
  • Harry Potter – Utazás a mágia történetében
  • Gabrielle Zevin: Egy könyvmoly regényes élete
  • Gárdos Péter: Hét mocskos nap
  • Deborah Harkness: Az éjszaka árnyai

Még ti is nekifuthattok a listázásnak. Részletek Lobo blogján ITT! 


Az én régebbi VCS-s posztjaimat itt találjátok: 


Te (is) VCS-zel 2021-ben? Milyen könyvekkel indulsz neki a jövő évnek? 


Kövess a Facebookon, és az Instagramon a több tartalomért 👈💗 Csatlakozz a #mutimitolvasol csoportomhoz, és mutasd meg te is, hogy mit olvasol éppen! 

Ezeket is olvasd el

3 komment

  1. Jó lista lett, remélem idén is sikerül majd nyárra, nyárig letolnunk! :) Én meg akarom nagyon lódítani az elején. ;)
    Bábel jeeee! A többi könyved közül várom a Carriger, Andersen, Moning ,és Budai Lotti könyveket. Ó és a 4MGY-t is! :D Jól tetted, hogy tettél meséket is, én is mindig rakok könnyebbeket, rövidkéket.
    Hajrá jövőre is a vcs-hez! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lehet megúszósnak tűnik a mesék miatt a lista, de hát kell rá ilyen is :) Meg hát mesét olvasni tök jó dolog! A 4MGY-re nagyon kíváncsi vagyok, a kedves férjed miatt is raktam rá, mert ő is imádta, szóval csak jó lehet. Carrigerhez el kell olvassam újra az első részt, mert bevallom már sokra nem emlékszem belőle, de legalább lesz újraolvasás idén is. Hajrá nekünk! Jó hogy idén is van közös könyv, és letoljuk nyárig! Sőt, tavaszra is simán ha még karanténozunk hónapokig

      Delete
  2. Szuper lista, majd figyelgetem hogy haladtok! Én is jelentkeztem, évek után újra, remélem sikerül elolvasnom legalább 12 könyvet.

    ReplyDelete

Subscribe