Tittel Kinga - A Várnegyed titkai

8:25:00 PM


A Mesélő Budapest után Tittel Kinga most egy különleges történelmi helyet mutat be új könyvében. A Várnegyed titkai című útikalauzban a Budai Várnegyed és környéke kapja a főszerepet. A turisták által sokat látogatott hely nem csak azoknak tartogat meglepetéseket, akik először járnak itt, hanem mindenkinek, aki szeretné felfedezni ezt a környéket. A Blogturné Klub 4 bloggere is körbejárta a Vár és környékét, a Kolibri Kiadó pedig a szemfüles blogolvasókat is meglepi egy példánnyal az útikalauzból, csak követned kell a nyomokat a turnéban résztvevő blogokon. Gyere és tarts velünk ezen a csodás kiránduláson!

Tittel Kinga - A Várnegyed titkai

Kiadó

Kolibri Kiadó, 2019

Oldalszám

148

Illusztrálta

Kecskés Judit

Sorozat

Önálló kötet

Fülszöveg

Tudod-e, honnan ered a Savanyúleves bástya elnevezés? Kíváncsi vagy, hol található Buda egyetlen megmaradt utcahídja, vagy milyen titkot rejt a pizsamacsíkos ház udvarán található japánkert? A Várnegyed titkaiból mindezt, és még rengeteg érdekességet tudhatsz meg. Ha szeretnéd megismerni fővárosunk ékszerdobozának kevésbé ismert részeit is, és a mögöttük rejlő lebilincselő történeteket, ha részt vennél egy játékos kincskeresésben, ez a könyv épp neked való!

A nagysikerű Mesélő Budapest zsebkönyv-sorozatának első kötete a már ismert stílusban kalauzolja végig az olvasót a zegzugos utcákon, a várfal tetején, a királyi palota kertjében. Akár családdal, akár osztállyal, akár barátokkal indulsz útnak, vágd zsebre a Várnegyed titkait, és csodálkozz rá közös értékeinkre!


Az én Váram, az én menedékem


Muszáj azzal kezdenem a posztot, hogy egy kicsit beavatlak titeket arról, hogy milyen a kapcsolatom a Budai Várral és környékével. Most vonatkoztassunk el attól, hogy kik "lakják" most a Várat, nekem pusztán a környék, az ott lévő házak, és utcácskák a szívem csücskei és nem a lakói.

Első élményem egy óvodás kirándulás alkalmával ért a Várral, ahová siklóval jutottunk fel és nekem akkoriban is igazi Fellegvárnak tűnt (pedig akkor még nem is jártam Visegrádon, az igazi Fellegvárban). Ahogy felmentünk és közben elénk tárult a Duna, és a pesti panoráma szerintem én akkor rajongójává váltam. Pedig évekig nem jutottam közelebb hozzá, hiszen csak Pestre vitt az utam, amikor meglátogattuk a fővárost, de azért amikor lehetett szívesen olvastam róla a törikönyvekben, regényekben, ha feltűnt. Hiába jártam Pestre főiskolára itt sem volt sok érkezésem a Várhoz menni, nem vitt arra az utam. Az egész akkor kezdődött, amikor ténylegesen Pestre költöztem 24 évesen. A barátokkal sokszor mentünk fel a Várba, ám az igazi kapcsolatunk akkor kezdődött, amikor Budára költöztem a II. kerületbe.

A Retek utcai lakás felső emeletéről nem csak a Moszkva Széll Kálmán téri Postapalota épületét láttam, hanem a Mária Magdolna templom kupoláját is, ami a Várban áll.







Anett (@zakkantanett) által megosztott bejegyzés,


Az itt töltött nagyjából 5 év alatt a Vár és környéke számomra egyfajta menedékké vált. Hetente egyszer (de inkább többször) biztos, hogy felsétáltam, akkor is, ha sütött a nap, ha esett az eső, vagy fújta a havat a szél. A Vár minden évszakban csodás hely, és bármikor jártam ott mindig tartogatott egy-két felfedezni való helyet, sarkot, utcatáblát, szobrot, vagy éppen csak egy csodás naplementét, napfelkeltét. Tudom giccses, meg minden, de amióta elköltöztünk a kerületből a legjobb a Várnegyed és környéke hiányzik. Igaz most nem lakok messze tőle, de már nem tudok csak úgy felszaladni oda, hogy kiszellőztessem a fejem és gyönyörködjem abban, hogy ott van és én is ott vagyok benne. Hiányzik is kicsit bevallom, így jókor jött Tittel Kinga könyve, amit már a megjelenése előtt kiszemeltem, mert a Mesélő Budapest is itt figyel a polcon, és azt is nagyon szerettem lapozgatni, hát még azt a kötetet, ami a szívem csücskéről szól.

A Várnegyed titkai kötet pont azokról a dolgokról mesélt nekem, amiket de a múltbaveszett töriórák alatt elfelejtettem, és amikről olyan érdekes volt olvasni. A kötet az egész Budai Vár és környékének a kialakulásáról, és különféle korszakairól szól. Ez nem egy történelmi könyv, hanem egy útikalauz, amit Tittel Kinga úgy írt meg, hogy mindig az említett hely /szobor / utcakő / épület / netán a kilátásban gyönyörkődnek extra információkat meséljen arról, hogy éppen mit is látnak.

A könyv különböző részeit mutatja be a Várnak, szépen aprólékosan végigvezetve minket a Királyi Palota, a Bécsi kapu, az Úri utca, a Tóth Árpád sétány, a Clark Ádám tér vagy éppen a Dísz tér és környékén. Minden helyről megtudhatunk egy-két érdekességet, és fotót is találunk az említett épületről, szobororról. A könyvet színesítik a Várnegyedről szóló beszúrt kis versek, ezeket bevallom szívmelengető volt olvasni.

Kecskés Judit rajzai, akárcsak a Mesélő Budapestben itt is nagyon szuperek lettek és tökéletesen illeszkednek Tittel Kinga könnyen érthető történelmi magyarázataihoz. És hiába nem kedvenceim a galambok, itt a rajzolt formájukban még ők sem zavartak, egészen megkedveltem a kis madárkákat a könyv végére. A könyv végén található egy kis "Keresd meg!" játék, amin fotók alapján kell megtalálni a Vár érdekes részleteit. Ez lesz a következő őszi feladatom (és túrám is egyben), hogy minden képen szereplő dolgot megpróbálok megtalálni miközben újra és újra beleszeretek a Várnegyedbe és környékébe.



Értékelés: 5/4.5  


A Várnegyed titkai úgy adhat még többet és többet, ha akkor olvasod, amikor a Várban barangolsz. Persze enélkül is elég extra, de kell az is, hogy ott legyél, és élőben lásd a könyvben említett dolgokat. Ez a kis útikönyv szerintem egyedülálló módon mutatja be ezt a történelmileg, politikailag és építészeileg sokat megélt környéket. A több száz év alatt mióta létezik rengetegen alakították, és rengetegen laktak itt, így magán viseli a török idők nyomát, de a háborúk és szabadságharcok sem kímélték az épületeket, helyeket.

Nagyon érdekes volt arról olvasni, hogy a Várnak milyen szerepe volt az emberek életében a II. világháború alatt (Sziklakórház), de a legjobban azoknak a helyeknek a története érdekelt, amikre már előzőleg is felfigyeltem: Oroszlános udvar, Mátyás templom, Mátyás kút, Hadik András lovas szobra, Tóth Árpád sétány. Tudtad például, hogy a Hilton szálló egy Domonkos-rendi kolostor, a Szent Miklós-torony és jezsuita kollégium maradványaiból épült fel? Én nem is sejtettem, hogy ez a modern szálloda így "keletkezett". Rengeteg olyan helyről olvastam a könyvben, amire mindig is kíváncsi voltam, de miután egy-egy séta során hazaértem már elfelejtettem, hogy rákeressek. Például ilyen volt a Vörös sün, amiről végre megtudtam, hogy mit jelképez, és mit jelöl!

Szívből ajánlom Tittel Kinga útikalauzát minden Várnegyed és környéke rajongónak, de szimplán azoknak is, akik szeretnének gondolatban és képzeletben barangolni ezen a környéken. Vigyázat, a könyv nagyon addiktív, és olvasás közben erős késztetést kapsz majd, hogy azonnal odamenj és megnézd élőben a helyeket, amikről szó van. Én szóltam!


Vedd meg most!
Szerezd be a könyvet 20%-os kedvezménnyel.


Blogturné extra: képeim a Várról / Várból 


Egyébként hiába csak 148 oldal a kis könyvecske, annyi infó van benne, hogy még évekig kell a Várba járjak, hogy mindennek utánanézzek a saját két szememmel. Addig jöjjön extrának néhány kép, amit előturkáltam az Instagramomról és a Várnegyedről szerepel rajta. Tényleg sok-sok-sok képet készítettem a Várból, a Várról, nem tagadom rajongó vagyok. Menjetek ti is és sétáljatok ti is Várban, mert minden évszakban külön élménye van!








Anett (@zakkantanett) által megosztott bejegyzés,

A Vörös sünös képem például 2013-as, nem kaputelefonnal fotóztam, akkoriban ennyit tudtak mobilok, mégis boldogan őrzöm ezt is az Instámon.







Anett (@zakkantanett) által megosztott bejegyzés,

Ez az torony (a Mária Magdolna templom tornya) amit a kettővel ezelőtti lakásomból láttam évekig.








Anett (@zakkantanett) által megosztott bejegyzés,

Voltam már bent többször a Mátyás templomban, de nem mostanság, úgyhogy újra fel kell keressem, mert belülről is csodaszép!









Anett (@zakkantanett) által megosztott bejegyzés,

Ez szintén a Halászbástyán készült életkép egy árus portékájáról







Anett (@zakkantanett) által megosztott bejegyzés,

Tavasszal kötelező megnézni a cseresznyefavirágzás a Tóth Árpád sétányon. Elképesztően szép a fák között sétálgatni!







Anett (@zakkantanett) által megosztott bejegyzés,

Ugye milyen szép a Mátyás-templom naplementében a felhőkkel?

Nyereményjáték


Gyere és tarts velünk egy érdekes kiránduláson! Minden blogon találsz egy képet és egy kis leírást a Várnegyed egy-egy érdekességéről. A te feladatod az lesz, hogy a leírás alapján felismerd, hogy melyik híres történelmi személyhez köthető az adott szobor, vagy éppen hely. Minden blogon találsz egy kis segítséget, de ha ellátogatsz a Várba, akkor minden helyet meg is nézhetsz élőben is. A helyes megfejtők Tittel Kinga A Várnegyed titkai című szuper útikalauzt nyerik meg a Kolibri Kiadó felajánlásával.

Az én kérdésem:

A Várnegyed egyik legszebb sétánya egy magyar költőről kapta a nevét, aki nem messze lakott innen. Tavasszal, amikor virágoznak a japán díszcseresznyefák ez a környék (is) meseszép, de erről maga a költő is írt a Kaszáscsillag című versében. Kiről kapta nevét a sétány? 
fotó: https://egyker.blog.hu/


Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


a Rafflecopter giveaway

A turnéban résztvevő bloggerek:


09.25. Zakkant olvas
09.30  Könyv és más


Még van néhány napotok nevezni a Nekem Budapest fotós kihívásra, ahol Várnegyedbeli túrát nyerhettek! 




A részleteket itt olvashatjátok: https://www.facebook.com/events/598358947358419/

Kövess a Facebookon, és az Instagramon a több tartalomért 👈💗 Csatlakozz a #mutimitolvasol csoportomhoz, és mutasd meg te is, hogy mit olvasol éppen! 

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe