márciusi kiszemeltek #201903

10:04:00 PM


Gondosan megterveztem ezt a bejegyzést már februárban, szorgalmasan gyűjtögettem bele a márciusi megjelenéseket, aztán jól elfelejtettem posztolni március elején. Mentségemre legyen mondva, hogy időközben lezavartunk egy költözést, kicsit felfordult az életünk, de persze ez mit sem számít a könyvkiadóknak, akik ontják magukból a könyveket márciusban. Szóval volt megint volt néhány új megjelenés, amire szemet vetettem. Jöjjön a lista, hátha megtetszik nektek is valami!

#életmód #gasztro 


Úgy látszik, hogy eléggé élem ezt az életmód témát, mert csomó könyv érdekel a gasztro, egészséges életmód vonalon. Jó, biztos azért is, mert itt a tavasz és csomó könyv nyomja az életmód váltást, fogyás, testedzés kombót, de tényleg szívesen olvasnék ilyenekről, ha lenne elég időm rá. A vegánság meg csak elméleti szintén érdekel, heti 2x eszem kb húst, a többi nap megoldom húsmentesen a dolgokat, de a teljes vegánságra még nem tudnék átállni. A gyereknevelés nem aktuális még, de remélem előbb utóbb az lesz, és a svédek módszere eléggé szimpatikus. A Miért kávézó az 21. század alkimistája (ez anno tetszett Coelhotól), de azért kicsit szkeptikus vagyok, hogy mennyire jó. Eva Woods története, meg ilyen borítóval csak jó lehet nem? A japánokat kitárgyaltam az előző hónapban is, de ide is belopták magukat. 

Eva Woods - Hogyan ​legyünk boldogok? (megjelent - General Press) 

Annie már olyan régóta szomorú, hogy talán nem is tudja, hogyan lehetne másmilyen. Egészen addig, amíg nem találkozik Pollyval.
Polly ugyanis Annie gyökeres ellentéte: vidám, boldog, lelkes és mindenekelőtt színes – a ruhája, az egyénisége. A közelmúlt eseményei megtanították egy nagy igazságra: az élet túl rövid ahhoz, hogy akár egy napot is elvesztegessen.
Pollynak száz napja van arra, hogy segítsen újdonsült barátnőjének megtalálni a boldogságot. Ugyan Annie meg van győződve róla, hogy ez lehetetlen küldetés, mégis képtelen nemet mondani Pollynak. Kisvártatva azonban kiderül, hogy a nőnek minden eddiginél nagyobb szüksége van Annie segítségére, neki pedig egyszer s mindenkorra el kell döntenie: megéri-e a barátnője iránt érzett szereteten át a világ felé is megnyitnia a szívét.
Egy felejthetetlen utazás, egy felemelő, mégis elgondolkodtató történet mindarról, amit a nagybetűs életnek nevezünk.

John P. Strelecky - Miért ​kávézó (megjelent - Park Kiadó) 

Az állandóan rohanó, túlterhelt menedzser, John egyhetes szabadságra indul, de útközben autójával eltéved. Betér egy kávézóba, hogy egyen valamit – és sorsfordító élményben lesz része. Az étlap címoldalán három kérdéssel szembesül: „Miért vagy itt?""Félsz a haláltól?” "Elégedett vagy az életeddel?" Miközben a pincér, a konyha séfje és az egyik vendég segítségével megpróbál választ adni ezekre a kérdésekre, egyre inkább új szemszögből tekint az életére, és rájön, hogy milyen fontos dolgokat tanulhat meg a zöld levesteknőstől…
John P. Strelecky (1969) amerikai író gyermekkori álmát követve pilóta szeretett volna lenni, de szívproblémái miatt erről le kellett tennie. Vállalkozási tanácsadóként dolgozott, állandóan úton volt, aztán harminckét éves korában úgy döntött, hogy kiszáll a mókuskerékből: 2002-ben egyéves fizetés nélküli szabadságot vett ki, és feleségével együtt hátizsákos turistaként körbeutazta a világot. Hazatérve megírta első könyvét, a Miért kávézót, melyből rövid idő alatt bestseller lett. Azóta könyveket ír, előadásokat tart, és coachként dolgozik.

Moravszki Kata - Vegán ​finomságok (megjelent - Scolar) 

Ha valaki életmódot vált vagy egész egyszerűen szeretne egészségesebb édességeket és sós nasikat becsempészni a konyhájába, most már nincs akadály! A Vegán finomságok receptjei között olyan megújult klasszikusokat találunk, mint az isler, a túrós batyu, a pillecukor, de a legújabb trendek finomságaiból is válogathatunk, ilyen például a diós brownie, a csicseriborsó-nutella vagy a házi nachos, mely mellé akár több féle mártogatóst is kínálhatunk. A dietetikus szakember által ellenőrzött sütős, sütés nélküli és sós receptek mindegyike könnyen hozzáférhető, olcsó alapanyagokat tartalmaz.


Ruediger Dahlke - Vegán ​ketogén diéta (megjelent - Bioenergetic Kiadó) 

Mindezidáig ​a ketogén étrend, azaz a szinte teljesen szénhidrátmentes, zsírban és fehérjében gazdag táplálkozás a vegán étkezés ellenpólusának számított. Ruediger Dahlke, a holisztikus gyógymódok Európa-szerte elismert szakértője elkötelezett vegánként új könyvében épp ezt az ellentétet oldja fel, bemutatva, hogy a kétféle irányzat jótékony hatásai csodálatosan ötvözhetőek egymással. Ennek ízletes eredményét a könyvben szereplő receptek is bizonyítják.

A növényi eredetű, teljes értékű ételek pozitív hatásainak köszönhetően a vegán életmód napjainkban egyre nagyobb teret hódít. Az orvos- és táplálkozástudományi kutatások ugyanakkor megerősítik a ketogén étkezés jótékony hatásait: a megelőzésben és a gyógyításban egyaránt hatékony, sőt, az anyagcserét „felturbózva” akár még a fogyásban is segít.

A könyvből megtudhatjuk:
– Hogyan védekezhetünk természetes módon az élelmiszerekből ránk ömlő cukoráradat
ellen?
– Milyen módon hat a ketogén diéta a különféle súlyos betegségekre a szívbántalmaktól
a rákig?
– Milyen a jó böjti táplálkozás?
– Melyek a ketogén konyha fő praktikái?
– Hogyan válhatunk egészségesebbé, és miként újíthatjuk meg testünket rendszeres
ketogén napok és hetek beiktatásával?

Beth Kempton - Wabi ​Sabi (megjelent - Libri Kiadó) 

A ​wabi sabi a japán esztétika egyik irányzata, amely segít, hogy megtaláljuk a szépséget a tökéletlenségben, és értékeljük az egyszerűséget, illetve a természetességet.

A zenben gyökerező wabi sabi bölcsessége különösen fontos a modern korban, amikor folyamatosan keressük az élet anyagi világon túlmutató értelmét és belső békénket.
A wabi sabi a maga évezredes bölcsességével segít lelassítani, és megmutatja, hogyan kapcsolódhatunk újra a természethez. Legyen szó az évszakok váltakozásban való gyönyörködésről, a hívogató otthon megteremtéséről vagy akár a méltósággal teli öregedésről, ez az ősi japán megközelítés és a könyvben található gyakorlati tanácsok segítenek, hogy tökéletesen tökéletlen életünk örömteli és tartalmas legyen.

Beth Kempton a japán kultúra nagy tisztelője és követője. Japán szakot végzett az egyetemen, s második otthonaként tekint Japánra. Volt műsora a japán televízióban, és rendszeresen publikál a keleti filozófiákról. Online is népszerű workshopjainak köszönhetően emberek ezreinek segített rájönni, mi az, ami valóban inspirálja őket, és hogyan élhetnek kreatívabb és teljesebb életet.

Gregori Dóra - Gregori ​diéta (megjelent: Xenergo) 

Elmondom, ​miért a Gregori diéta könyv a legjobb döntésed, ha álomalakot szeretnél. Azért, mert működik. Ezt a könyvet nem egy – eddig ismeretlen – amerikai írónő írta. Nincs – már a kiadásakor – ráírva, hogy bestseller. Nem ígérek lehetetlent, csak azért, hogy megvedd.

Ehelyett írtam neked egy olyan könyvet, ami segíteni fog. Egy olyat, amelyik egyszerre életrajzi, egyszerre életmódtanácsadó, és egyszerre szakácskönyv. Olyan, mintha három könyvet vettél volna, azért, hogy mihamarabb elérd, és könnyedén megtartsd a régóta áhított formádat.

Ebben a könyvben megmutatom neked azt az utat aminek a végén ott vár az új éned. Egyetlen pillanatig sem engedem el a kezed: a bevásárlástól, a fogyasztható ételeken, italokon át egészen a legegyszerűbb, vagy bonyolult recepteken át mindent megmutatok. Segítek felfedezni a mozgás örömét és lefutni az első kilométereidet is!

Kapsz benne egy bizonyított módszert, finom recepteket és számtalan vásárlási tanáccsal is segítelek. Neked csak hinned kell a sikerben. Abban, hogy ha betartod a könyvben leírtakat, akkor működik. Másoknál is működött, nálad is fog! Nem kell éhezned, sanyargatnod magad, csak tudatosan követni azokat az elveket, amiket 15 év kísérletezés után neked is felfedek.

Ez a könyv a Te példányod, vedd meg, csináld végig, és élvezd az álomalakodat!


Cecilia Chrapkowska · Agnes Wold - A ​svéd módszer (megjelent - Libri Kiadó) 

Leendő szülőként mindenki a legjobbat szeretné a gyerekének. A várandósság ideje alatt azonban nem könnyű eligazodni az információk áradatában. Az egymásnak ellentmondó tanácsok közül vajon mit érdemes megfogadni?
A svéd módszer című kézikönyv azt mutatja meg, hogy a svédek mit gondolnak a babavárásról és a csecsemőgondozásról. Svédország évtizedek óta a világ legboldogabb országainak egyike. Lehet, hogy mindennek ahhoz is köze van, ahogy a gyerekvállaláshoz és a gyerekneveléshez állnak? Vajon a különböző családmodellek elfogadása, az ítélkezésmentes hozzáállás, az egyéni szuverenitás megőrzése is segíthet elérni a boldogságot?
A szerzők a megengedő, svéd életszemléletet tükröző útmutatásaik mellett sorra veszik azokat a témákat is, amelyek a várandósság és a baba első éve során felmerülhetnek, és szakmailag megalapozott tanácsaikkal segítenek eligazodni a rengeteg felmerülő kérdésben.

A tartalomból:
– felkészülés a babavárásra
– a szülői teendők megosztása
– vizsgálatok a terhesség ideje alatt
– lehetséges komplikációk
– a szülés
– hitek és tévhitek a szoptatás körül
– párkapcsolati nehézségek és megoldásuk
– hozzátáplálás
– mit tegyünk, ha rossz alvó vagy evő a baba
– csecsemőkori betegségek, védőoltások

#szépirodalom #szórakoztatóirodalom 


Jane Teller novellája annyira aktuális témát dolgoz fel, hogy nem lehet elmenni mellette. A Semmi itt figyel a polcomon, erre is kíváncsi vagyok természetesen. Az Izlandon nincsenek lepkék nagyon érdekes, hiszen Izland, ráadásul egyfajta családtörténet. Kíváncsi vagyok, hogy mennyire érdekes az izlandi hiedelemvilág, mert azt is érinti a könyv. 

Kätlin Kaldmaa - Izlandon ​nincsenek lepkék (megjelenés: 03.22 - Gondolat Kiadó) 

Egy különleges sziget. Egy ház. Egy család. Egy egész évszázad.
A sziget kopár, gyönyörűséges és kiszámíthatatlan. A család időszámításának kezdőpontja a fjord partján álló fehér ház, melynek lakói nemzedékről nemzedékre szerelembe esnek, tengerre szállnak, járják a hegyeket, vágyakoznak, tűrnek, álmodoznak, hazavárnak, történeteket mesélnek és heringet sóznak. A kis halászfalu életét, miként az egész szigetét is, a föld, víz, levegő és tűz négyessége határozza meg.
A családi saga Jónsival és Gudrunnal, a ház építőivel kezdődik, s eljut egészen a 21. századig. A történet egyik főszereplője maga az óceán, amely ad és elvesz, összeköt és elválaszt, s a kérdésekre súlyos hullámokat görget válaszul.
A mélyen az izlandi hiedelemvilágban gyökerező, mágikus és meseszerű elemekben bővelkedő regény szálai egészen a görög mitológiáig vezetnek.

Janne Teller - Ha ​háború lenne nálunk (megjelenés: 03.25 - Scolar Kiadó) 

Ha háború lenne nálunk" című esszéjében Janne Teller ferde tükröt tart az elkényelmesedett európaiak elé, akik sokszor nem tudják beleképzelni magukat mások helyzetébe. A menekültekről folyó közbeszéd durva hangneme ihlette az elsősorban fiataloknak szóló, tanulságos, mégsem szájbarágós politikai tanmesét. Mi lenne, ha nekünk, európaiaknak kellene például Egyiptomba menekülnünk egy hazánkban dúló háború elől? Mi lenne, ha magyarok és osztrákok civakodnának az afrikai menekülttáborokban? Mi lenne, ha a tizenéves kamaszok legnagyobb gondja nem az lenne, hogy nem kapták meg a legmenőbb mobiltelefont, hanem mondjuk az, hogy miként szerezzenek hamis papírokat a családnak, amivel aztán elmenekülhetnek a szörnyűségek elöl? A történet egyes szám második személyben megszólított főhőse tizennégy éves fiú. Nevét nem tudjuk – bárki lehet. „Veled is megtörténhet. Te is lehetsz szegény, üldözött, kirekesztett” – ez az útlevélre emlékeztető, gondolatébresztő kis kötet fő üzenete.

#krimi #thriller 

Jessica Knolltól a Szerencse lánya is érdekes volt, így a Kedvenc nővérre is kíváncsi vagyok, hiszen ez is egy eléggé érdekes témát dolgoz fel, és az írónő elég jól értett már az előző sztoriban is a bulvár és a média világához. A Hiába futsz alapsztorija is érdekes, így talán a könyv se lehet rossz, ami ebből merítkezik. A Ne ébredj fel is nagyon érdekes sztori, eléggé beteg ahhoz, hogy olvasni kelljen! Jane Harper Aszály című könyve itt várja a sorát az olvasnivalóim között, remélem hogy tetszeni fog, és akkor a folytatást is beszerzem. Addig itt egy kis emlékeztető róla! 


Jessica Knoll - Kedvenc ​nővér (megjelent: Libri Kiadó) 

Amikor két, egymással a végsőkig versengő nővér bekerül egy valóságshowba, az egyikük hasznot húz belőle, a másik pedig nem éri meg a forgatás végét. 
A Goal Diggers – A siker amazonjai című, fiatal és sikeres vállalkozónők életét bemutató népszerű tévéműsor producerei fordulatos, intrikákban, szövetségekben, valamint árulásokban gazdag negyedik évadra számítanak. Ezek a hozzávalók, illetve a kamerák előtti és mögötti cicaharcok repítették a műsort a nézettségi listák élére, és tették közismertté a szereplők nevét. 
De senki sem sejtette, hogy az örök kedvenc, Brett holtan végzi, és azt sem, hogy ennyi szereplőtársának volt indítéka meggyilkolni őt.

És Kelly sem ártatlan…


Teresa Driscoll: Jóbarát (megjelent - 21. Század Kiadó) 

Sophie vonaton ül a férjével, messze otthonától és négyéves kisfiától, Bentől. Rémisztő telefonhívást kap. Tragikus baleset történt, két kisfiú kórházba került. Az egyikük Ben.

Sophie Emmát kérte meg, hogy távollétében vigyázzon a kisfiára. A két nő nemrég ismerkedett meg egymással. Annak ellenére, hogy a faluban rosszindulatú pletykák keringtek Emmáról, Sophie őszinte volt hozzá, és megbízott benne. Most, hogy értesült a tragédiáról, attól fél, szörnyű hibát követett el, amivel az egész családját veszélybe sodorta.
Fogytán az idő. Sophie retteg, hogy nem tud segíteni a gyermekén. Még órákba telik, míg hazaér. Lassan kiderül az igazság, az élete pedig örökre megváltozik.


Flynn Berry - Hiába ​futsz (megjelent - Álomgyár Kiadó) 

Claire ​sokat dolgozik, körzeti orvos Londonban, csendesen, egyszerűen él. És ő az ország egyik leghírhedtebb gyilkossági gyanúsítottjának a lányja, bár ezt nem tudja róla senki. 
Majd harminc év telt el azóta. Claire és az öccse az emeleten aludtak, míg a házban brutális rémtettet követtek el. Másnap reggel megtalálták apjuk autóját a La Manche csatornához közel, a vezetőülés vérfoltos volt. Claire édesanyja határozottan állította, hogy látta a férfit a házukban azon az éjszakán, de az apa kiváltságos és befolyásos barátai fenntartották, hogy Lord Spencer ártatlan. Ő volt száz éve az első lord, akit gyilkossággal vádoltak, és aki eltűnt, azóta sem találták. 
Mikor a rendőrség értesíti Claire-t, hogy megtalálták az apját, a lány gondosan felépített élete darabokra hullik. Nem tudja, vajon egy gyilkos lánya-e vagy egy olyan férfié, akit igaztalanul megvádoltak, de hamarosan kiderül, milyen messzire képes elmenni a lány, hogy megtudja az igazságot.

A regény alapjául szolgál a huszadik század egyik legismertebb megoldatlan gyilkossági ügye, Lord Lucan esete.

Flynn Berry Hiába futsz című regénye egyszerre letehetetlen thriller és megrázó történet arról, hogyan hat egy nőre az erőszak és a trauma, hogyan küzd meg az emlékekkel és a legfelsőbb társadalmi osztály kiváltságosaival.

Liz Lawler - Ne ​ébredj fel! (megjelent - Lettero Kiadó) 

Magadhoz térsz a műtőasztalon. De nem az orvos áll melletted. Mit tennél?

Pontosan ez történik Alex Taylor elismert doktornővel. Amikor Alex váratlanul egy műtőasztalon ébred fel, döbbenettel tapasztalja, hogy lekötözték. Fogalma sincs, hogy került ide. És a férfi, aki mellette áll, nem is orvos. Mielőtt a titokzatos ismeretlen erőszakot követne el Alexen, újabb adag altatót fecskendez belé. De amikor a nő magához tér, látszólag teljesen sértetlen. Vajon csak képzelődött? Alexnek senki nem hiszi el a történetét. A kollégái, a barátja és a családja mind úgy véli, biztosan hallucinált. És nemsokára ő maga is elkezd tartani attól, hogy megbolondult. Aztán Alex találkozik az álorvos következő áldozatával.

Jane Harper - A ​természet ereje (megjelent - GABO Kiadó) 

Öt ​nő egy céges túra keretein belül kénytelen-kelletlen nekivág az ausztrál bozóterdőnek. Az egyikük, Alice Russell azonban nem tér vissza, és a kollégái mind máshogyan számolnak be a történtekről. 
A szövetségi rendőrként dolgozó Aaron Falkot különösen foglalkoztatja a nő eltűnése, Alice ugyanis korábban informátorként segítette a munkáját. A természet elszigetelt sarkaiba vezető nyomozás során Falk különböző titkokra bukkan, belegabalyodik a túrázók viszonyrendszerének pókhálójába, és próbál rájönni, hogy a belső viszályok elég komolyak lehettek-e ahhoz, hogy gyilkossághoz vezessenek.

Jane Harper az Aszály és A természet ereje című nemzetközi bestsellerek szerzője. A világszerte 34 országban kiadott Aszály megfilmesítési jogát Reese Witherspoon és Bruna Papandrea vásárolta meg, és a regény számos rangos díjat elnyert, köztük az angol CWA Arany Tőrt a Legjobb bűnügyi regény kategóriában, egy Ned Kelly- és két Davitt-díjat, az Ausztrália legnevesebb irodalmi díjának számító Victorian Premier's Literary Awardot a Kiadatlan kézirat kategóriában, valamint az Indie-díjat az Év könyve kategóriában és az Ausztrál Könyvipar díját az Év ausztrál könyve kategóriában. Jane 13 évig dolgozott nyomtatott lapok újságírójaként Ausztráliában és Angliában egyaránt. Jelenleg Melbourne-ben él.

A következő kategória elég vegyesre sikerült, mert van benne 2 könnyedebb történet (Kisvárosi feleségek, Szívküldi) de a Csodálatos fiú a drogfüggőség miatt kemény olvasmány lehet. A Romanovok története az egyik legkegyetlenebb, több dokumentumfilmet és könyvet olvastam már a témában régen, így ez is érdekel. A blackwateri világítótorony pedig a világítótorony miatt került fel, eléggé vonzódom hozzájuk, de ezt már említettem többször a blogon. 


#chicklit #romantikus #családregény #történelmi



Susan Mallery - Kisvárosi ​feleségek (megjelent - Harper Collins) 

Nicole ​Lord szeretne jó feleség lenni, de nincs könnyű dolga. A férje a forgatókönyvírás kedvéért felmondott a munkahelyén, közben a teljes állásban dolgozó Nicole-ra hagyja a fiuk nevelését és a háztartást. Az asszony a legszívesebben közölné vele, hogy ez így nem mehet tovább, de fél, hogy elveszíti a szeretett férfit…
Magánéletét is feláldozta a karrierje kedvéért Shannon Rigg, aki egészen a cég alelnöki székéig vitte. Ám egy nap felmerül benne a kérdés, vajon jól választott-e. Egy nagyszerű férfi és egy izgalmas, új kapcsolat felébreszti benne a reményt, hogy még semmiről sem maradt le. Aztán történik egy megdöbbentő esemény, amely megkérdőjelezi, hogy őrá is vár a boldog szerelem. És egyáltalán akarja-e még?
Noha Pam Eilandnek gyönyörű háza és szerető férje van, ő valahogy mégis… nyugtalan. Mindig is főállású feleség és anya volt, de a gyerekei már kirepültek. Megpróbál újra erotikát és humort csempészni a házasságába, de amikor váratlanul a feje tetejére áll az egész addigi élete, meg kell találnia önmagát. Újra.
Öröm és fájdalom, nevetés és könnyek kísérik a három nagyon különböző asszony sorsát, miközben életre szóló barátság szövődik köztük…

Colm Tóibín - A ​blackwateri világítóhajó (megjelent - Park Könyvkiadó) 

Írország, az 1990-es évek eleje.
Három nő – Dora Devereux, a lánya, Lily és az unokája, Helen – sokéves viszálykodás után törékeny békét köt. Helen imádott öccse, Declan ugyanis haldoklik, és a három nő a nagymama roskatag tengerparti házában találkozik vele meg két barátjával. Ez a különböző korú és különböző gondolkodású hat ember kénytelen meghallgatni és elviselni egymást.

„Kiskoromban, amikor feküdtem az ágyban, úgy hittem, hogy a Tuskar egy férfi, a blackwateri világítóhajó pedig egy nő, és mindketten jeleket küldenek egymásnak meg más világítótornyoknak, mintha nászidőszak lenne. A férfi energikus volt és erős, a nő gyengébb, de állhatatosabb, és néha már a sötétség beállta előtt világítani kezdett. És azt gondoltam, hívják egymást; nagyon megnyugtató volt, hogy a férfi erős, a nő pedig hűséges.”

David Sheff - Csodálatos ​fiú (megjelent - Cartaphilus) 

Szerencsére ​van egy fiam, egy csodálatos fiú.
Sajnos drogfüggő.
Szerencsére már gyógyulófélben van.
Sajnos visszaesik.
Szerencsére megint gyógyulófélben van.
Sajnos visszaesik.
Szerencsére megint gyógyulófélben van.
Sajnos visszaesik.
Szerencsére nem halt meg.

Ezt a gyötrelmes hullámvasutazást éli meg újra és újra David Sheff, miközben fia, Nic drogfüggőségének súlyos következményeivel küzd. Mielőtt függő lett, Nic lefegyverzően kedves srác volt, vicces és vidám, remek sportoló és kitűnő tanuló, fiatalabb testvéreinek rajongott bálványa. A drog hatására aztán valóságos emberi roncs lett belőle, aki hazudozott, még a saját öccsét is meglopta, és végül már az utcán élt.
Az újságíró apa olyan megszállottan próbálja megmenteni fiát, hogy már-már ezt is függőségnek lehetne nevezni. Szakmai tudásával felvértezve nekilát, hogy megértse a függőség természetét, és minden lehetséges kezelési módot felkutasson. Egyetlen pillanatra sem hajlandó lemondani Nicről, ugyanakkor fel kell tennie magának a kérdést: meddig terjed a szülő felelőssége? A szereteten kívül mit tehet még a fiáért, amit eddig nem tett meg? Veszélybe sodorhatja-e saját és családja életét azzal, hogy tovább reménykedik Nic gyógyulásában?

Rainbow Rowell - Szív ​küldi (megjelent - Scolar) 

Beth Fremont és Jennifer Scribner-Snyder tisztában van vele, hogy valaki olvassa az e-mailjeiket. Ez ugyanis a szabály a lapkiadónál, ahol dolgoznak. Ám a lányok nem tudják komolyan venni a dolgot. Vicces, szabadszájú leveleikben részletesen megbeszélik a magánéletüket.
Lincoln O'Neill nem is érti, hogy került ide, ebbe az állásba, ahol az a dolga, hogy mások e-mailjeit olvasgassa. Amikor jelentkezett internetbiztonságisnak, egészen másra számított.
Amikor Lincoln elkezdi olvasni Beth és Jennifer levelezését, tudja, hogy figyelmeztetnie kellene őket. De nem teszi, annyira elvarázsolják a lányok történetei.
Mire rájön, hogy beleszeretett Bethbe, már túl késő lenne bemutatkozni…

Helen Rappaport - A ​Romanovok utolsó napjai (megjelent - Helikon Kiadó) 

1918. ​július 4-én új parancsnokot neveztek ki a szigorúan őrzött, jekatyerinburgi Ipatyjev-ház élére. Jakov Jurovszkijnak hívták, s az ő feladata volt, hogy végleg megoldja a cári család kérdését, amely egyre több gondot okozott a bolsevik vezetésnek. Tizenhárom nappal később Jurovszkij parancsára, de minden bizonnyal Moszkvából – Lenintől és Szverdlovtól – érkező utasításra egy alagsori szobában kivégezték II. Miklós volt cárt, a feleségét, Alekszandra Fjodorovnát, négy lányukat, a trónörökös Alekszejt és a még velük lévő szolgáikat.
A történetet már sokan megírták, Rappaport könyve mégis különleges. Soha senki nem tárta fel még ilyen meggyőzően az uráli bolsevikok és a moszkvai vezetés kapcsolatát – miután a hivatalos orosz történetírás ma is azt tartja, hogy a gyilkosságra sem Lenin, sem bárki az új szovjet-kommunista kormány vezetői közül nem adott utasítást, és főleg nem a cárné, a lányok, a kiskorú Alekszej és a szolgák megölésére. Soha senki nem írta meg ilyen percnyi pontossággal a kivégzés minden hátborzongató részletét – felkutatva minden létező beszámolót az utolsó órákról. És soha senki nem ábrázolta még ennyire árnyaltan az utolsó orosz cárnak, feleségének, lányainak és beteg fiának személyiségét – minden hibájukkal, de ugyanakkor azzal a méltósággal együtt, ahogy sorsukat viselték. Rappaport könyve a precíz, de egyben érzelmekkel telített történetírás remekműve

#gyerek #ifjúsági 


A pöttyös könyvek hangulatát hozza vissza az Abszolút könyvek sorozat a Pagonynál, én szívesen olvasnám ezeket a kislányoknak szóló sztorikat. Az állatvilág utazói bevallom azért került fel, mert csodaszép a borító, és ha ilyen a belső tartalom is, akkor jó lehet lapozgatni. A gödör mélyén több fontos kamaszokat érintő témát boncolgat, de a Dumplin is ilyen. A filmet már volt szerencsém látni, és nagyon tetszett (áprilistól ti is nézzétek meg a moziban, mert tanulságos, szórakoztató és megható! A könyvet nem olvastam, viszont a filmes borítós változat megjelenik hamarosan. 


Annet Huizing - Hogyan ​írtam véletlenül egy könyvet? (megjelent - Pagony Könyvek) 

Katinka ​imád történeteket kitalálni. Még csak tizenhárom éves, de már pontosan tudja, hogy író szeretne lenni, méghozzá híres író. Szerencsére a szomszédban lakik egy írónő, aki szívesen fogadja, és némi kertészkedésért cserébe kijavítja az irományait, és írói tanácsokkal látja el.
Katinka pedig egyszer csak azon veszi észre magát, hogy az életéből egy regény lett, és az írás során egyre jobban megismeri önmagát, és feldolgozza fájdalmait.
A könyv írói tanácsait bármelyik írói ambíciókkal rendelkező gyerek és felnőtt bátran megfogadhatja, és a könyv végében található vonalas lapokra pedig megírhatja a saját történetét!
A Pagony legújabb sorozatába, az Abszolút Könyvekbe olyan 9-12 éveseknek szóló, olvasmányos és izgalmas könyveket válogatunk, amelyek abszolút lendületesek, abszolút színvonalasak, abszolút maiak. Abszolút könnyű őket olvasni, de mégsem felszínesek, abszolút nem megterhelőek, de mégis elgondolkodtatók. Van és lesz köztük fiús és lányos, magyar és külföldi, fantasy, kaland vagy éppen detektívregény – ami mindegyikben közös, és amit garantálunk: ezeket a könyveket jó olvasni!


Quim Tomàs · Julio Antonio Blasco - Az ​állatvilág utazói (megjelent - HVG Könyvek) 

A sarki csérek az Északi-sarktól a Déli-sarkig repülnek, a lazacok az árral szemben úsznak, hogy visszajussanak ívási helyükre, a pompás királylepke hihetetlen utazása olyan hosszú, hogy három generáció nő fel, mire véget ér.
Az állatfajok vonulása a természeti világ egyik legnagyobb csodája. Egyesek a génjeikbe vésett térképpel születnek, és kifinomult helymeghatározó rendszereket használnak, mások képesek a Nap állásából megbecsülni a távolságokat, vagy a Föld mágneses vonalait érzékelve tájékozódnak.
Informatív kihajtható oldalak és színes illusztrációk segítenek feltérképezni 14 lenyűgöző állatutazó vonulását, így velük együtt nekünk is lehetőségünk nyílik felfedezni a világot.

Beate Dölling - A ​gödör mélyén (megjelent - Scolar) 

„A ​szíve hangosan és gyorsan ver. Nyomorultul érzi magát. A kezét a szájára szorítja, mert fél, hogy elhányja magát. Gyorsan iszik egy kis vizet a csapból, arcát a vízsugár alá tartja. Aztán belebámul a tükörbe. Még sosem látta magát ennyire távolinak, ennyire idegennek.” Lotte a virágágyásban fekszik, de hát a bulik már csak ilyenek, mindenki kiüti magát… Lotte az utóbbi időben nem élvezi annyira ezeket az estéket, mint korábban. De fogalma sincs, mit kezdjen magával. Egyik nap egyedül kóborol a kisváros utcáin, és összeismerkedik Squirrellel, a punkfiúval, akit nagyon vonzónak és érdekesnek talál. Aznap este, amikor a srác bandája koncertezik, Lotte – akárcsak a többiek – nagyon sokat iszik. Reggel nem Squirrel, hanem egy másik fiú mellett ébred, és semmire sem emlékszik az éjszakából… A Scolar Teen laza stílusban, egyszerű nyelven megírt kisregények sorozata, melyek a kamaszokat érdeklő témákat járják körül, bőséges alkalmat kínálva az azonosulásra. A tinédzsereket leginkább foglalkoztató kérdések kerülnek fókuszba: alkohol, drog, social media, cyberbullying stb.


Julie Murphy- Így ​kerek az élet (megjelenés: 03.28 - Maxim Kiadó) 

Willowdean Dickson, azaz Dundika, ahogy exszépségkirálynő anyukája hívja, mindig jól érezte magát a bőrében. Hogy mit gondol a tökéletes bikinialakról? Azt, hogy vegyél egy csini darabot, és vedd fel, akárhogy nézel is ki. Barátnője, Ellen – a tökéletes amerikai lány – mindig mellette állt, és semmi problémájuk nem volt… egészen addig, amíg Will el nem vállalt egy munkát a helyi gyorsétkezdénél. Ott találkozott a szexi magániskolás exsportolóval, Bóval. Willt nem is lepi meg, hogy vonzódik a fiúhoz, de az már igen, hogy a dolog kölcsönös. Ahelyett, hogy Will ettől még magabiztosabbá válna, kételkedni kezd magában. Végül úgy dönt, úgy szerzi vissza régi önmagát, hogy megteszi a legrémisztőbb dolgot, amit csak el tud képzelni: jelentkezik a Miss Clover City szépségversenyre, hogy megmutassa, pontosan annyira megérdemli azt, hogy ott álljon, mint a sok vékony lány. Ezzel egész Clover Cityt megdöbbenti – talán a legjobban épp saját magát.


Ti mire vetettetek szemet márciusban? Kommentáljatok bátran! 




Kövess a Facebookon, és az Instagramon a több tartalomért 👈💗 Csatlakozz a #mutimitolvasol csoportomhoz, és mutasd meg te is, hogy mit olvasol éppen! 

Ezeket is olvasd el

2 komment

  1. Sok jó könyv érkezik-érkezett ebben a hónapban is, engem a listádról Colm Toíbin új regénye, az Izlandi regény, Jane Harper krimije várólistás.
    Örülök, hogy a Scolar újabb Rainbow Rowell regényt hoz el nekünk - ezt már kivételesen olvastam angolul.
    A Wabi sabi könyvről (amit következetesen wasabinak olvastam) eddig nem is hallottam, most felkerült ez is a várólistámra :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Igen, nálad olvastam a Rowell regényről, és neked is tetszett (nem 100%-osan de emlékszem, hogy nem voltál annyira rossz véleményennel róla) szóval ezért is érdekel. A wasabi nem áll messze a wabi sabitól :D :D :D régóta olvasnék ilyen könyveket, remélem egyszer lesz rájuk időm és átjön a japánok gondolkodásmódja.

      Delete

Subscribe