Last minute karácsonyi ajándék nekem (és mindenki másnak)

6:29:00 PM


Muszáj megmutatnom, hogy milyen meglepetésem érkezett a napokban. Megjelent ugyanis az Athenaeum 2019-es Nagy Képes Kalendáriuma, ami nem csak azért különleges, mert egy nagyon szép (és hasznos) kiadvány, hanem azért is mert ott virít benne a fejem. Igen, belekerültem a Zakkant olvas blog miatt a Könyves ki-kicsoda? szekcióba és ez eléggé menő, úgyhogy muszáj eldicsekednem vele.😊

Október elején keresett meg a Corvina Kiadó PR és marketingese, hogy terveznek egy különleges kalendáriumot, amiben én is szerepelhetnék, ha visszaküldök pár adatot és egy fotót magamról. Egy kicsit paráztam, hogy vajon ez mi lehet, és mi fog belőle kisülni, de visszaküldtem a dolgokat, mert miért is ne?

Igazából a legutóbbi kalendárium nagymamám Kincses Kalendáriuma volt, amit lapozgattam, ő minden fontos dolgot abba vezetett. Emlékszem voltak benne gyerekrészek is, úgyhogy én is átforgattam, 7-8 évesként a felnőttes dolgok nem igazán érdekeltek benne. Aztán persze megváltozott a helyzet :) Amikor elkezdtem dolgozni annyi teendőm lett, hogy muszáj volt egy beszereznem egy gyűrűs filofax naptárt, amibe szorgalmasan vettem a drága lapokat, és írtam mindent, ami kellett hogy egyszerre tudjak dolgozni, levelezőn diplomázni és élni. Ha nem lett volna a naptár, biztos, hogy összeomlok reggelente, hogy akkor most hová kell menni és mit kell csinálni? Azóta eltelt 12 évben már csak ímmel-ámmal vezetek határidőnaplót, 2019-re nem is fektettem sok pénzt bele, mert a tavalyit is eléggé bénácskán vezettem, hiszen a legtöbb mindenre ott van a FB-on az eseményeim gyanánt (ahová menni kell), ami munka az meg érkezik az Outlook meghívóval. A többit meg beleírom a telefonom naptárjába és állítok be figyelmeztetőt. Ami olyan azt felírom kis cetlikre a gép mellé és amikor elvégeztem kidobom (Igen ez nem túl környezetbarát módszer tudom...).



Viszont most már nekem is van egy igazi kalendáriumom, ami nagyon masszív darab és minden steampunk rajongó álma egy ilyen. A külseje ugyanis tükrözi a belsejét, tele vannak a lapok steampunk fogaskerekekkel, csavarokkal, régi korok eszközeivel, és nagyon sok régi, századeleji dologgal (újságcikkekkel, hirdetésekkel stb.) ugyanis ez a Képes Kalendárium a mai modern nyomdatechnika és a régi korok egyvelege. Itt van egy kis leírás róla, hogy jobban megértésetek, hogy mi is ez:

Az ​Athenaeum vállalatcsoport alapítója, a könyvesboltosból lett nyomdász és könyvkiadó 1859-ben „Emich Gusztáv Nagy Képes Naptára” címmel életre hívott egy olyan kalendáriumot, amely, azon túl, hogy tényleges határidőnaplóként is használható volt, a kor írástudói számára legfontosabb információkat gyűjtötte össze. Például benne volt a teljes tiszti kar névvel-címmel, minden közhivatal elérhetősége, meg sok olyan dolog, amit ma már nem is értünk. Később ez az évkönyv Az Athenaeum Nagy Képes Naptára címet kapta, és az olvasó polgárság egyik leggyakrabban használt kiadványává vált évtizedekre. Hamisítatlan XIX. századi koncepcióról van szó, ez a kalendárium-forma egy lassabb, élhetőbb, emberibb világ tárgyi bizonyítéka. 
Mi pedig, az Athenaeumnál úgy döntöttünk, hogy 2019-re felélesztjük a magyar írott kultúra legnagyobb hagyományú kalendárium-termékét. Ez a kiadványsorozat 160. évfolyama, egy különleges anyagokból készült, egészen egyedi nyomdatechnológiai eljárásokkal létrehozott „vadonatúj régiség”.

A színes nyomású kiadvány steampunk arculatát Földi Andi tervezte, az olvasnivalókat olyan kiválóságok jegyzik, mint Bíró Szabolcs, Matthew Daintrey-Hall, Görög Ibolya, Háy János, Horváth Gergely, Jászberényi Sándor, Kalapos Éva Veronika, Karafiáth Orsolya, Lakatos Levente, Nyáry Krisztián és Szurovecz Kitti. A bevezető olvasmányt Vámos Miklós írta.

Szóval ez a kalendárium egyfelől határidőnapló és könyv is, hiszen több novella van benne és sok érdekesség is megtalálható benne a könyves szakmáról, a könyves világról, rengeteg információval, kis régi újságcikkekkel, bevágásokkal és van benne egy könyves kihívás is. Egyébként szerintem tök jó ajándék lehet azoknak, akik szeretik a könyveket, de vezetnék valahová a programjaikat is, és nem online naptár fanok. (Még holnap, vagy hétfőn délig beszerezheted a nagyobb könyvesboltokban)

Lapozgassátok bátran, a bloggeres szekció és én a 6. hónap környékén vagyunk fellelhetőek a kalendáriumban. Bevallom tök jó érzés végre nyomtatásban is látni magam :) 



Amikor néha hetekig nem tudok a blogba írni, mert sok a teendő, akkor néha úgy gondolom, hogy az egészet jó lenne hagyni a francba, aztán jön egy ilyen löket, ami újra erőt ad arra, hogy írjak nektek (és magamnak), mert vannak, akik szerint értékes amit csinálok.

Szóval jó bloggernek lenni, és büszke vagyok ám, hogy belekerültem ebbe a kalendáriumba. 


Kövess a Facebookon, és az Instagramon a több tartalomért 👈💗 Csatlakozz a #mutimitolvasol csoportomhoz, és mutasd meg te is, hogy mit olvasol éppen! 

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe