Giganagy karácsonyi könyvajánló

9:58:00 PM


Tudom, tudom, már készítettem egy Az ősz legvárósabb könyvei posztot, de azóta annyi újdonság jelent meg, és hát ugye már csak 11 nap van karácsonyig, úgyhogy jöjjön egy újabb lista, hátha ti is találtok benne egy-két ajándékot magatoknak, vagy valamelyik szerettednek!
Én már megleptem magam karácsonyra 4 könyvvel (Lelkek labrintusa Zafóntól, Dan Simmons Dermesztő nyár, Hans Christian Andersen Mesék és Arkangyal éjjel Baráth Katalintól), és ajándékba is vásároltam párat (összesen kettőt és még egy beszerzése van folyamatban, de ezeket nem írhatom le, mert oda lesz a meglepetés).

Szóval karácsonykor jó dolog könyvet venni, olvasást ajándékozni, mert sok akció van, és a kiadók is rengeteg újdonsággal rukkoltak elő! Lássuk az én kedvenceimet! (Nem kívánságlista meg #nopressure, de azért örülnék bármelyiknek, amelyik még nincs meg a listából 😉)

Már írtam egyébként egy ajánlót a karácsonyi kedvenceimről, ezekből most nem került fel ide, tessék megnézni a cikket itt 🎄

#életmód #háztartás #receptek


Ryder Carroll éveken át kereste a számára megfelelő határidőnaplót, amiben rendszerezni szerette volna teendőit és céljait, és megalkotta a Bujo-t. Most nagyon nagy hype ez a naplózás dolog (még Viszkok Fruzsi is saját BUJO-t adott ki, őrület!). Kíváncsi vagyok, hogy A ​Bullet Journal módszer (Édesvíz Kiadó) tud-e valami újat adni a világnak. Valaki látta már belülről a könyvet?

Eléggé sok olyan életmód jött ki mostanság, amire szemet vetettem. Az első ilyen Justyn Barnes Ikigai (Scolar Kiadó) könyve, ami hasonló a hygge, lagom, lykke irányvonalhoz, de japán felfogásban. Nyilván #kell kategória. Szintén Scolar Kiadó, és japán: Yutaka Yazawa Hogyan ​éljünk japánul című könyve, ami hozzáértő és bennfentes útmutatót ad Japánhoz, hogy segítse az olvasót a japán design, a konyhaművészet, a kultúra és az esztétika mélyebb megismerésében. Szó esik a könyvben az ikigairól (elégedettség), a shinrin-yokuról (erdőfürdőzés), a wabi sabiról (a tökéletlenség szépsége). Ugye nem csak engem vonz ez a három téma? És ha már wabi-sabi, akkor Oliver Luke Delorie egy külön könyvet is szentelt ennek Wabi ​sabi néven (Scolar Kiadó). „A wabi sabi ősi japán filozófia, mely szerint "semmi sem örök, semmi sem befejezett és semmi sem tökéletes”. Ez a könyv segít megérteni e gondolat lényegét, és megtanít, hogyan alkalmazzuk a mindennapokban. Ha nem ítélkezünk, mindenben megláthatjuk a szépséget – és ráébredünk, hogy nincs szükségünk semmire, ami ne lenne már amúgy is a birtokunkban. Ugye milyen jó kis hitvallás?
Tóth Andi Dobd ki a szemetet! című könyve közösségi finanszírozásból készült el, és hangsúlyozottan a magyarországi viszonylatokra íródott útmutató a zéró hulladékkal kapcsolatos gyakorlati kézikönyv. #kell!



Márk Szonja új recepteskönyve Kekszek témában érkezett idén a BOOOK kiadónál. Én még azért kicsit szomorkodom, hogy bezárt az Édesem cukrászda, és már csak havonta 1 napot van nyitva (múltkor akkor sor állt, hogy esélyem se volt bejutni :( ). Szóval ha jó sütit akarok, akkor süssem meg magamnak alapon talán ez működhet. Szerettem Steiner Kristóf előző vegán szakácskönyvét is, úgyhogy az új a Kristóf ​titkos receptjei (Kulcslyuk Kiadó) is kéne a fa alá. Ha van vegán életmódot folytató rokonod/barátod, akkor ez jó választás, mert Kristófot ismerve megint szuper receptek kerültek a könyvbe.

Egy kicsit más jellegű lehet Elekes Enikő Edzés ​& étkezési naplóm (Scolar Kiadó) című könyve, amiben a szerző (aki személyi edző és gasztrocoach) által összeállított könyv olyasmi, mintha egy saját személyi edzőnk lenne. Régóta érik a gondolat, hogy belevágok a termes edzésbe, de eddig még nem tudtam magam rávenni, mert hát mindig az elhatározás a legnehezebb. Talán ez jó segítség lehet?

#ifjúsági #gyerekirodalom



Andersen (Libri Könyvkiadó) csodás kötete az idei Libri Karácsony egyik újdonsága. A könyv az összegyűjtött mesék bő egynegyedét tartalmazza a leghíresebbektől kezdve a feledésszámba menő ismeretlenekig. Ráadásul 9000 forintos online vásárlás felett a könyv csak 590 forint. Én már elolvastam (és imádtamMatt Haig Karácsony ​apó és a csokitojás (Kolibri Kiadó) azaz A fiú, akit Karácsonynak hívnak harmadik részét, és ajánlom mindenkinek! Novák Vica Minka és a betűvetők (Könyvmolyképző) az elsős olvasóknak nyújthat mesés segítséget. Bodor Attila A tél menyasszonya (Könyvmolyképző) már ránézésre is szuper lehet, mert Szimonidesz Hajnalka csodás rajzait végtelen sokáig lehet nézegetni, a történet pedig a Frozenre hajaz, és állítólag nagyon megható. Kell ennél több?


#szépirodalom #szórakoztató irodalom #verseskötet



Örkény István Glória ​/ Macskajáték (Helikon Kiadó) egy kötetben ebben a szép kiadásban elég mutatós lehetne a polcomon. Főleg, hogy az Egyperces novellákat egy Instagram játékon megnyertem és persze most célom, hogy összegyűjtsem az összes Örkényt. Leah Fleming Lány ​az olajfák alatt (I.P.C Kiadó) című regénye állítólag egy csodás regény a családi titokról, háborús árulásrokól és egy megváltásról. A borító mindesetre kecsegtető. Aki szereti a görög szigeteket, az örülhet, mert ez a történet Kréta szigetén játszódik a II. vh. alatt. Imogen Hermes Gowar A ​hableány és Mrs. Hancock (21. Század Kiadó) című könyve már itt várja, hogy belekezdjek, tartogatom egy nyugisabb estére, mert úgy érzem, hogy ebbe el kell merüljek rendesen. Szintén a 21. Század Kiadótól érkezik Josie Silver Egy ​decemberi nap című könyve, ami egy felejthetetlen szerelmi történet. Tudjátok, ezek a gyengéim, úgyhogy felkerül a várólistámra.




A Kossuth Kiadónál végre megjelent Kavagucsi Tosikadzu Mielőtt ​a kávé kihűl című könyve, ami körül volt egy kis kavarás, mert másik kiadó jelentette be a könyvet, majd átkerül a könyv a végleges kiadóhoz. Az időutazós kávézószék története szerintem inkább szépirodalom, Pupillának nagyon tetszett, és Dórinak is, úgyhogy én is kacsingatok,, mert még sosem olvastam japán szerzőtől semmit sem. Amilyen rövid, állítólag annyira ütős Fredrick Backmann Életed üzlete című könyve. Az Animus Kiadónál jelent meg, és ha szereted Ové édesbús történetét, akkor ez is jó választás.



Jill Mansell Ezen ​múlik minden? című könyve (Lettero Kiadó) egy félreküldött email következményeiről szól, amit Essie ejt meg. A levelet a barátnőjének szánja, de mások is megkapják, főleg a pasija gurul be rajta és szakít vele. Viszont a szégyen helyett Essie inkább megköszönheti a sorsnak a levelet, mert utána teljesen megváltozik az élete, de vajon jó irányba? Szeretem Jill Mansellt történeteit, mert szórakoztatóak és egyszerre emberiek is, és egy jó chicklitre mindig vevő vagyok! És a történelmi romantikus sorozatokat is imádom, így az Outlander könyvsorozat új része (Diana Gabaldon Lángoló kereszt első része) és a Poldark család kötetei (Winston Graham - Ross Poldark) is jó választások azoknak, akik szeretik a történelmi romantikus regényeket. Mindkettő a Könyvmolyképzőnél jelent meg.



Végre megjelent a külföldön nagy sikernek örvendett Rupi Kaur verseskötet, ami itthon is a Tej és méz (Könyvmolyképző) címet kapta. Én nagyon kíváncsi vagyok a sokak által csodált versekre és prózai írásokra, amik a túlélésről, az erőszak, az abúzus, a szerelem, a veszteség, a nőiség megéléséről szólnak.

#krimi #thriller #ijesztős



Riley Sager Akarsz ​velem játszani? (Lettero Kiadó) című könyve egy lányról és eltűnt barátnőiről szól, és persze egy hazugságról és egy súlyos titokról. Állítólag nem légből kapott a regény végi fordulat, úgyhogy ez jó ómen. Dan Simmons Dermesztő ​nyár (Alexandra Kiadó) című könyve az ifjúsági irodalom kategóriába is beleillik, de mivel annyira ijesztő a borítója (most komolyan ezt valaki átnézte a nyomdába küldés előtt?), hogy gondoltam elfér itt. Amúgy a sztori nagyon jónak tűnik (5 tizenéves fiú, valami gonoszság, ami felbolygatja a kisváros életét), bár kicsit AZ beütésű de kíváncsivá tett.

Liz Nugent Mit tettél Oliver? (Lettero Kiadó) könyve egy látszólag házasságról szól, ahol a férj füle mögött természetes vaj van, de még mennyi! A könyv állítólag egy nagyon jó thriller, én szeretem az ilyeneket, szóval jöhet! Bár John Cure-tól még nem olvastam semmit sem, de A boszorkány hagyatéka (Enigma Kiadó) annyira izgalmasnak hangzik (és hát mert ugye boszorkánymániás vagyok), hogy elgondolkoztam rajta, hogy beszerzem magamnak. A történet 1728-ban indul Szegeden, ahol titokzatos alakok tűnnek fel, és boszorkányüldözés üti fel a fejét, és ez történelmileg meg is állja a helyét, mert erről már hallottam egy előadáson. A történet 2018-ban Szegeden folytatódik, ahol 4 fiatal tűnik el, majd az egyikük holttestét a Boszorkány-szigetnek nevezett helyen találják meg...



Stephen King és Bev Vincent közös novelláskötet a Rettegés a felhők felett (Európa Kiadó) a repülésről és a repülőgépekről szól, így lehet, hogy nem ajánlott egy reptéren vagy nyaralás előtt/alatt olvasni, de hát ki érdekel? A kötet tartalmazza Stephen King és Joe Hill egy-egy vadonatúj történetét, Richard Matheson, Ray Bradbury, Roald Dahl, Dan Simmons és sok más szerző novelláival együtt. Alma Katsu Éhség (Agave) című művére eléggé kíváncsi vagyok, és remélem, hogy lesz valami jó karácsonyi akció a Dibook-on és akkor benevezek rá. Recenzióba nem mertem elkérni, mert félek, hogy nem fog tetszeni, mert olvastam pár helyen, hogy lassú a történet. #majdhiszemhaolvasom

Zárásként egy olyan thrillert mutatok, amiben egy 25 éve halott osztálytárs bukkan fel Louise az elvált anyuka életében. Laura Marshall Ismerősnek ​jelölt (21. Század Kiadó) című könyvében természetesen sok titok lappang az 1989-es végzős osztállyal, és Mariával kapcsolatban, aki nem élhetne, ám úgy tűnik mégis él.

🎄 Nektek van karácsonyi könyves kívánságlistátok? Osszátok meg bátran velem kommentben! 🎅


Kövess a Facebookon, és az Instagramon a több tartalomért 👈💗 Csatlakozz a #mutimitolvasol csoportomhoz, és mutasd meg te is, hogy mit olvasol éppen! 

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe