Frank Schwieger - Zeusz és bandája

7:40:00 PM


A Kolibri Kiadó elhozta nekünk a görög mitológia legnagyobb alakjait egy szórakoztató könyvben. Frank Schwieger vicces sztorikkal mutatja be a görög istenségeket, és halandókat, akiket eddig csak a történelemkönyvekből ismertünk meg. A Blogturné Klub öt bloggere belevetette magát a Zeusz és bandája című könyvbe, és mesél nektek arról, hogy mennyire szórakoztató is tud lenni a görög mitológia. Tarts velünk, és a turné végén, ha az isteni szerencse is úgy akarja, te is megnyerheted a könyv egyik példányát.

Frank Schwieger - Zeusz és bandája

Kiadó

Kolibri Kiadó

Oldalszám

240

Fordító

Benkő Gitta

Önálló kötet

.

Fülszöveg

Érdekel ​a mitológia, a görög istenek világa, de azt gondoltad, mindez uncsi, sőt, ciki is akár? Akkor bizony tévedtél! Frank Schwieger Zeusz és bandája című könyve felrázza a görög mítoszokat, és bemutatja az összes jó arcot az Olümposzon úgy, ahogy még sosem olvastál róluk. Ez a könyv tele van überkirály történetekkel a legmenőbb antik istenekről és hősökről. Tudod-e, miért bújtatja anyja Akhilleuszt, a majdnem sebezhetetlen hőst lányruhába, vagy azt, hogyan vágja át Aphrodité a két riválisát a szépségkirálynő-választáson? Nem? És hallottad már, hogyan újított be ötven tehenet Hermész egy szál pelusban élete első napján? Akár igen, akár nem, ha szívesen villognál egyedülálló mitikus tudásoddal, ki ne add a kezedből ezt a könyvet! Istenkirály sztorik – kizárólag a legvagányabbaknak! Vigyázat, a könyv súlyos, nyolc napon túl gyógyuló nevetőizomgörcsöket okozhat! Az antik görög mitológia legizgalmasabb mondái zsír új csomagolásban. Mítoszok első kézből – isteni sugallatra. Minden szavuk igaz!

Az Olümposz igazi titka


Nagyon szeretem a görög mondavilágot, bár ennek csak az iskolai tanulmányaim alatt hódoltam, irodalom és történelm órán, és persze délutánonként, amikor a Herkules, az ifjú Herkules (tudtad, hogy Ryan Gosling volt a fiatal Herkules?) és persze Xéna kalandjai mentek. Szerettem az istenségekről olvasni, több ókori Görögországgal kapcsolatos könyvem volt, így eléggé képben voltam annak idején. Ez a tudás azóta valahogy elkopott, úgyhogy nagyon örültem, amikor a Kolibri Kiadó kiadta Frank Schwieger könyvét magyarul, ami a görög istenségekről szól fiatalos nyelven.

A könyv szerintem a 12-14 éves korosztálynak íródott, de felnőttként olvasva is szórakoztató volt. És hogy miért is? Az illusztrációk miatt például. Minden fejezet elején kapunk egy tök jó rajzot az éppen aktuális istenségről/istennőről, vagy éppen halandóról, majd egy adatlap következik, ahol rövid kis pontokba szedve elolvashatjuk az illetőről a legfontosabb tudnivalókat.




Egy kicsit sajnáltam, hogy a borítón látható színes rajzok nem köszöntek vissza, a kötetben található oldalak sajnos fekete-fehérben készültek el. Sokat dobott volna a hangulaton szerintem a színesség, de ettől eltekintve maga a könyv egy szupermasszív keményborításos könyv, ami sok forgatás után sem esik darabora és a rajzok végülis kiszínezhetőek, ráadásul a könyv első két oldala kitölhet a tulajdonosa adataival.


Ahogy láttam a kötetben 24 istenséget vesz sorba a szerző, és ezek között vegyesek vannak hosszabb-rövid sztorik az életükből. Sajnos a könyv egyik negatívuma, hogy főként egy-egy tettük van kiragadva és van benne egy-két utalás más tettükre, vagy történésre. Erre én felnőttként rájöttem, de ez nem biztos, hogy a fiatalabb olvasónak egyértelmű lesz, így lehet hogy hiányuk lesz olvasás közben, vagy nem értenek meg mindent egyből. Ilyen például a szex témája, ami valljuk be sokszor előkerül, mert Zeusz különböző módokon (és alakokban) csábította el a fiatal lányokat, akiktől aztán gyermeke született... Nos ezekről a könyv viszonylag tapintatosan beszél, de azért ki lehet érezni, hogy itt bizony mi történik :) 

A Zeusz és bandája már az előszóban (amit maga Zeusz írt!) felvázolja a könyv nyelvezetét, ami modernek mondható, némi szlenggel és fiatalosnak ítélt szavak egyvelegével úgy mint: menő, szexi, buli, Dionüszosz révén sok-sok party, jóféle bor és végnélküli vedelés. Engem bevallom kis dózisban szórakoztattak a történetek, de bevallom egy idő után muszáj voltam letenni a könyvet, mert a stílusa elkezdett túl sok lenni. De ettől nem mondanám rossznak a könyvet, meg kell vele barátkozni. Van egy érzésem, hogy a célközönségnél betalálnak ezek a mondatok, és párbeszédek, de én pár történet után pihentettem az olvasást, így másnap örömmel tértem vissza a görög mitológiába. 

A történetek egybéként jól ki vannak dolgozva, még akkor is ha némelyikük rövid. A sztorik leírják az istenek híresebb történeteit és olvasás közben előjöttek az iskolás emlékeim, így bőszen bólogattam a Orpheusz, Daidalosz, Ariadné, vagy éppen Héphaisztosz történetén. Tényleg nincsenek titkok a sztorikban, még a tragikus részeket is leírja a szerző, és nincs ezzel gond, ez is ugyanúgy a görög mondavilág része. Tényleg az Olimpüszi istenek titkok nélkül történetei a Zeusz és bandája c. könyv, ami szerintem fiatalként és felnőttként olvasva is jó választás azoknak, akik szeretik ezt a különleges korszakot. 



Értékelés: 5/3.5 


A stílussal ki kell békülni és akkor maximális élményt tud nyújtani a Zeusz és bandája. Nekem néha sajnos nem sikerült, de ez nem von le annyira sokat a könyv értékéből. Frank Schwieger tud újat mondani azoknak, akik még csak ismerkednek a görög mitológiával, így az iskolások számára igazi kis Biblia lehet ez a kötet. Felnőttként olvasva már sokat nem tesz hozzá a már megismert történetekhez, viszont a istenségekről szóló adatlapok zseniálisak, és ezeket újra és újra fellapoztam azóta is, mert nagyon jól összefoglalja a tudnivalókat róluk. Néhány híres isten / istennő valahogy kimaradt a kötetből, szívesen olvastam volna Árészről, vagy Hesztiáról, de hát nem lehet telhetetlen, így is nagyon sok történet van a kötetben, nem csak istenekről, hanem halandó emberekről is, akiknek közük van a görög mitológiához. 

Az illusztrációk szerintem csodásak, le a kalappal Ramona Wultschner előtt (róla írok majd a bejegyzés végén!), maga a könyv a keményborító miatt nagyon masszív. Tudjátok az a lapozgatós fajta, amit szívesen adsz egy gyerek kezébe, mert tudod, hogy nem fog két olvasás után darabokra esni. 

Lehet szeretni Zeusz és bandáját, és lehet belőle sokat tanulni, de azt hiszem ehhez én már néhány évvel túl haladtam :) Sebaj! A könyv jó élmény volt, és szép helye lesz a polcon, hogy majd egy arra alkalmasabb fiatalabb olvasó belevesse magát! 


Vedd meg most!
Szerezd be a könyvet 20%-os kedvezménnyel.

Blogturné extra: Az illusztrátorról


Fotó forrása: http://ramona-wultschner.de/


Ramona Wultscher vízuális kommunikációt tanult, mielőtt Kölbe költözött egy filmstúidóba. Innen dolgozik szabadúszó illusztrátorként, animációs filmekben, gyerekkönyvek készítésében és játékok dizájnolásában vesz részt. 2015-től vizuális trénerként is tanít, hogy átadja a rajozolás lelkesedését másokkal. 2016-ban megrajzolt egy vicces könyvet, ami szellemes tanácsokat tartalmaz az élet minden területére. A könyv Durchtrieber durch den Alltag - das Rouge Strategy címmel jelent meg. 



Ramona munkáit saját weboldalán nézheted meg: http://ramona-wultschner.de/

Érdemes őt Instagramon is követni, mert sokszor tesz fel képeket az aktuális munkáiról: https://www.instagram.com/ramonnelli/




Nyereményjáték


Te mennyire ismered a görög istenségeket? Képben vagy, Zeusz népes családjával? Most letesztelheted magad! Minden blogon találsz egy leírást Zeusz egyik gyermekéről és neked rá kell jönnöd, hogy kiről is esik szó. A turné végén megnyerheted a három példány egyikét Frank Schwieger Zeusz és bandája könyvből. Készen állsz, hogy bebizonyítsd, hogy te vagy az Olümposz legnagyobb ismerője?

Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére postáz, a nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Az én keresett istenem: 

A legtöbbször lantot pengetve ábrázolnak, pedig nem is a zenéhez értek a legjobban. Inkább az erotika, ami vonz, pontosabban az erotikus költészet, hiszen a pártfogója vagyok. Persze ez ne tévesszen meg, ettől még én vagyok a legbűbájosabb istennő, és múzsa is egyben. Ki vagyok? 


a Rafflecopter giveaway


A turnéban résztvevő bloggerek: 

09.14. Zakkant olvas
09.18. Dreamworld 

Ezeket is olvasd el

1 komment

Subscribe