Philip Reeve - Ragadozó városok

8:30:00 AM



Mindig meglepődök milyen vicces helyzeteket generál az élet. Még el sem kezdtem olvasni a könyvet, de máris azonosultam vele. Én is ragadozóvá váltam. Amikor megláttam az beharangozó előzetest az idén érkező filmről egyből tudtam el kell olvasni még moziba kerülés előtt. Így is tettem, gyorsan megnéztem mivel is van dolgom. Összesen 4 könyvbe sikerült sűríteni a hőseink kalandozásait a nagy vadászmezőn, ahol hatalmas kerekeken száguldozó városok vadásznak a jóval kisebb áldozataikra. Mindezt persze pár ezer évvel mostani földi időnkhöz képest. Kérdem én, ki ne akarna egy ilyen kalandba kezdeni?



Öreg illata van


Mivel nem volt elérhető Kindle változatban a könyv, így ki kellett lépni a komfortzónámból és újra könyvet kellett a kezembe fogni. De miért is nehéz ez? Mivel a könyvet 2006-ban adták ki utoljára az Animus jóvoltából, így szinte lehetetlen volt beszerezni. Jó pár embert meg kellett környékezni mire egy Budapesten átvehető példányra akadtunk. Ezúton is jár szerető feleségemnek a csók és ölelés.

Meg kell hagyni, minden pénzt megért hiszen egy szinte hibátlan állapotú változat került hozzám. Megsárgult lapok, régi könyv illat, kósza szamárfülek. Érezni lehetett az előző olvasó(k) jelenlétét. Itt jegyezném meg, hogy sok ember boldog lenne ha megjelenne a 4 kötetes változat, hiszen (ha jól tudom) nem is volt elérhető 2006-ban az utolsó 3. Animus, ha hallasz minket: AKARJUK A FOLYTATÁST!

Philip Reeve-Ragadozó városok

Eredeti cím

Mortal Engines

Oldalszám

280

Fordító

Acsai Roland

Kiadó

Animus Kiadó, 2006.

Fülszöveg


London újra mozgásba lendül. Otthagyja hatalmas talpnyomát a vadászmezőn, ahol a nagyobb városok kisebbeket hajszolnak, hogy aztán eltüntessék őket feneketlen gyomrukban. Ám London városa most nagyobb falatra vágyik, minden energiájával egy távoli cél elérésére törekszik, miközben egyre több szóbeszéd járja a MEDUZÁRÓL. Ide akar visszajutni Tom és Hester. Előbbi, hogy újra otthon legyen, utóbbi azért, hogy bosszút álljon. Mégis együtt kell működniük, együtt kell átvészelniük életveszélyes helyzeteket, miközben sejtelmük sincs, hogy milyen küldetéssel kerülnek újra a ragadozó nagyváros fedélzetére.

Hol is kezdjem?


Szóval a történetünk egy olyan világba kalauzól minket, ahol kihalt síkságok, por, egy egykor élettel teli vidék letűnt maradványa fogad minket. Itt találkozhatunk a guruló városokkal, amelyek otthon biztosítanak az embereknek. Az egészet úgy képzeljétek el, mint a Vándorló palotát vagy a Laputa - Az égi palita c. mesében. A városok lehetnek egészen aprócskák pár emberrel, de akár több ezer embert magukba foglaló guruló erődök is. Mindenkinek megvan a helye, mint a városban, mint a társadalmi ranglétrán. Nyilván vannak az alsóbb szinten lakók, akik inkább a gyárban dolgoznak. Valamint a legfelső szinten élők, akik a jómódúakat képviselik.

joblo.com / Peter Jackson első concept képe a filmről

Maga a könyv nem nehéz, sem olvasásra, sem történet alapján. Nekem valamiért egy idő után az jutott eszembe ezt filmnek írták. A cselekménye, a párbeszédek, a kalandok, pont úgy vannak időzítve, hogy ne legyen nehéz befogadni. Ugyanakkor a végén várod a folytatást, ami a következő adagot adja, de sajnos még nem kaphatjuk meg. Amúgy ez a fajta könnyedség egyáltalán nem probléma. Emiatt negatívan nyilatkozni róla badarság lenne. Én esténként olvastam, és kifejezetten jó volt a 10-20 oldalas fejezeteket feldolgozni elalvás előtt.

Unalomra nincs idő


A történetben kapunk karaktereket is, párhuzamos szálon ráadásul. Így egész sok információt szerzünk a világról, ami volt és lett. Igazából valahol kicsit el is szomorít, hogy mindig olyan világot mutatnak be ezekben a jövőben játszódó alkotásokban(legyen film/könyv), amiben a régi emberek hülye döntései miatt most még hülyébb emberek vannak hatalmon és hoznak pontosan olyan hülye döntéseket, mint elődjeik. Elég csak a városokat nézni, akik vadásznak egymásra. De miért nem lehetne összefogni és békességben élni? Miért kell mindig az erősebb kutyának megba… halnak megenni a kisebb halat? Miért éreztetik velünk az írók, hogy az emberi gyarlóság ott lesz bármi történjen? De persze a remény is mindig ott van, egy magányos hősben vagy egy csapat senkik által sem ismert megmentőben. De elvégre ember írja embereknek a történetet, szóval nem kellene kiakadni ezen. De valahol legbelül várok egy olyan történetre, ahol … nincs konfliktus. Ahol a nirvána minden összetevője megtalálható a könyvben. Belegondolva lehet baromi unalmas is lenne. Itt némi ellentmondást érzek magammal. :D

A film amúgy idén érkezik december 27-én…, ami még messze van. Remélem addig a további könyvek is tényleg elérhetőek lesznek a kíváncsi ragadozók számára.

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe