Jennifer E. Smith - Vajon ránk talál a szerencse?

8:47:00 PM


Ki ne ábrándozott volna még a telitalálatos lottószelvényekről hallva, hogy milyen jó lenne, ha ő nyerné meg azt a sok pénzt? De vajon áldás vagy átok egy hirtelen jött gazdagság?



Jennifer E. Smith - Vajon ránk talál a szerencse?

Eredeti cím

Windfall

Oldalszám

368

Fordító

Komáromy Zsófia

Önálló kötet


Fülszöveg

Alice nem hisz a szerencsében – legfeljebb a balszerencsében. A szerelemben viszont nagyon is hisz, és már jó ideje vágyódik a legjobb barátja, Teddy után. A fiú tizennyolcadik születésnapjára – épp, amikor úgy tűnik, talán kialakulhat kettőjük között valami – Alice viccből egy lottószelvényt vesz neki ajándékba. Legnagyobb döbbenetükre Teddy száznegyven millió dollárt nyer a telitalálatos szelvénnyel, és egy szempillantás alatt minden megváltozik. Eleinte olyan az egész, mint egy valóra vált álom. De miközben igyekeznek megbirkózni a fiú hirtelen meggazdagodásának hatásaival, egyre jobban eltávolodnak egymástól. És a pénz egyre inkább tűnik átoknak, mint áldásnak.


Én és a szerencse


Általában szerencsésnek mondanak a barátaim/ismerőseim, hiszen nagyjából két hetente nyerek itt-ott dolgokat. Általában mozijegyet, esetleg könyvet, néha bögrét, de nyertem már vasalót, ruhát, vásárlási utalványt, táskát, kozmetikumokat, belépőket, ékszereket, a lista nagyjából végtelen. Már saját hashtagem van erre a Twitteren: #zakkantanetting, ami mások arra használnak, ha nyernek valahol az interneten. Szóval nyugodtan használjátok ti is, ha nyertek valahol valamit és írjátok ki :) Nem szégyen büszkének lenni arra, ha valaki szerencsés, vagy valakit szerencse ér. Nyilván a lottóötöst valószínűleg nem tweetelném ki, de egy-egy nyereményről szívesen osztok meg infókat, mert ez motiválhat másokat arra, hogy ők is játsszanak.

Amikor megkérdezik, hogy mi a titok, csak annyit mondok, hogy játszani kell. Aki nem játszik, az nem is nyerhet. Persze, ahogy telik az idő egyre többen játszanak, egyre több a csaló (azokra gondolok, akik 10 Facebook regisztrációval játszanak, mert hát nagy a család...), és egyre kevesebb az esély. De általában azért összejön havonta egy kettes a lottón, vagy sorsjegyen visszanyerem a kaparós árát. Ritkán játszom sorsjegyen, de hetente lottózom, így amikor elolvastam a könyv fülszövegét érdekelt, hogy milyen lesz majd egy lottóötös nyertesről olvasni.

Mert valljuk be, mindenki vágya hogy megnyerje a lottót, csak nem jut el addig. Én nagyon sokszor álmodozom erről, mert nagyon jól jönne a pénz, de mondjuk egy milliárddal nem tudnék már mit kezdeni (mondom ezt úgy, hogy valaki elvitte a hétvégén az 5ös lottó fődíját. Nyugi nem én voltam!). Néha jól esik tervezgetni az ágyban fekve, hogy mondjuk 200 millióból mit vennék, és hová utaznék el azonnal. Az biztos, hogy egy lakást venném, meglátogatnám a Costa Ricai lajhárfarmot és segítenék a rokonoknak, barátoknak egyenesbe jönni egy kis adománnyal. És tuti, hogy adakoznék is. Ti egyébként mire költenétek ennyi pénzt? Nehéz kérdés igaz? Nos Teddy a regény főszereplője ezt tapasztalhatja meg alig 18 évesen.

Aligátor és Teddy mackó


Alice reménytelenül szerelmes Teddybe, akiről sokat nem tudunk meg a könyv elején, csak annyit, hogy 18 éves lesz, így Alice vesz a srác szülinapjára egy lottószelvényt, mert ő még nem lottózhat ugye... Alice ír egy képeslapot is, amiben bevallja az érzéseit, ám amikor átadásra kerül a lap, azt Teddy gyorsan elhagyja (beesik a hűtő alá és nem tudják kiszedni) a szelvény pedig elfelejtődik. Pedig másnap kihúzzák Alice számait, és némi keresgélés után a szemetesből előkerül a szelvény is, így Teddyé a hatalmas nyeremény. A srác nem él jó körülmények között, így mondhatjuk, hogy ráfér a nyeremény, de azért tudjuk, hogy egy ilyen hirtelen gazdagság sokmindent megváltoztat az ember életében és nem feltétlenül jó irányba.

Az angol borítón látszik egyébként az Aligátor (Alice beceneve Teddytől) illetve egy maci, Teddy maci ahogy Alice hívja a fiút. 

A lány és a fiú kapcsolata a szokásos Jennifer E. Smith történetekhez mérten cuki, és aranyos. A lány 9 éve ismeri a fiút, azóta mióta unokatestvéréhez Leóhoz költözött, mert Alice elvesztette mindkét szülőjét. Leó és Teddy jó barátok, így Alice lesz a harmadik tag a bandában. A lány érzései a fiú előtt titkosak, ám ezen a szülinapi bulin valami történik köztük... Kedveltem, hogy a párosunknak már régre nyúlik vissza a közös múltja, és sok közös dolga van. Köztük a fent említett becenevek, és néhány apróság, amiről megmosolyogtató volt olvasni. Egyébként nem árulok el spoilereket, de ami biztos, hogy Teddy milliomosként ébred fel születésnapja után, mert Alice összehozza neki a lottóötöst az ajándék szelvénnyel. Ami ezután történik a fiú és a lány kapcsolatában, Teddy életével a giganyereménnyel az már a szokásos Jennifer E. Smith színvonal.

Tanulság, szerelem, és némi happy end


Szeretem az írónő könyveiben, hogy attól hogy csak gimisek a főszereplői kellőképpen van mindegyikük sztorijában olyan emberi dolog, ami sokszor fájdalmas. Alice esetében a szülők elvesztése, és a gyász feldolgozása, Teddy esetében a hirtelen meggazdagodás, és a szerencsejáték függő apuka jelenléte, míg Leó esetében a homoszexualitás és a távkapcsolat nehézségei. Jó volt olvasni ezekről a mindennapos problémákról (most nyilván nem a lottóötösre célzok, mert az nem mindennapos), de a többi történet mindegyike az. Az otthon keresés, főként Alice esetében különleges, hiszen ő szülei halála után otthagyta a Nyugati partot, és Leóékhoz költözött, de itt sem érzi otthon magát és közeleg a pályaválasztás is, ami mindhárom gyereknek tartogat gondolkozni valót. Teddy nehezen bízik meg apjában, aki többször átvágta őt a múltban és évek óta rá se bagózott. A nyeremény átvétele után pedig szinte egyből megjelenik a férfi. De vajon van hátsó szándéka Tedd apjának? Sok olyan döntést kell meghozniuk a főszereplőinknek, amiknek lehet drukkolni olvasóként. Nem mondom, hogy Teddy szimpatikussá vált, mert nem, és Alice sem nőtt teljesen a szívemhez, de azért szorítottam nekik. Sejtettem, hogy mi lesz a könyv végkimenetele, de ez nem tántorított el a gyors végigolvasástól.


Értékelés: 5/3.5


Cuki és tanulságos történet a Vajon ránk talál a szerencse? című regény, ami hozza a megszokott Jennifer E. Smith színvonalat, amit eddig már megszerettem a Létezik térkép a szerelemhez? és a Milyen lesz a búcsú után? című könyvekben.

Talán kicsit kevesebb volt most az az érzelmi töltet ebben a kötetben, ami abban jön elő nálam, hogy a szereplők nem nőttek szívemhez annyira. Alice életének sok szívszorító pillanata volt, néha sajnáltam a lányt, de valahogy mégsem tudott teljesen elkápráztatni a karakter. Főleg a hozzáállása miatt sajnáltam, mert nagyon makacs volt, és ezzel csak problémákat okozott magának, és a családjának is. Teddy pénztelenül és pénzeszsákként is kifejezetten idegesítő volt, Leót meg kevesbé ismertem meg, pedig belőle jöhetett volna még több, mert érdekes karakter volt. Mindezek mellett volt azért izgalom a könyvben, mert érdekelt, hogy mi lesz Teddy sorsa a nyeremény kézhez vétele után, és persze érdekelt, az is, hogy hogy alakul Alice és Teddy közös életútja. Szerencsére a könyv végén van egy szuper dolog, ami Teddy fejéből pattan ki, és erről szívmelengető volt olvasni, hogy mennyire hatással van az emberekre ez az egész. (Spoilerek nélkül nehéz erről írni, de ha olvassátok majd a könyvet, akkor rájöttök miről van szó!).

Ha szerettetétek Jennifer E. Smith eddigi történeteit, akkor a Vajon ránk talál a szerencse? regényt is szeretni fogjátok. Nem mondom, hogy ez a legeslegjobb történet az írónőtől, de kellően cuki a regényben a szerelmi szál, és érdekes ez a lottónyeremény szituáció. Én szinte észrevételenül elolvastam a könyvet kb 3 nap alatt, mert sodort magával a sztori, és érdekelt, hogy hová jut Teddy és Alice külön-külön és együtt is. A szerencse és a jótékonykodás kérdéséről sok jó dolgot lehet olvasni a könyvben, és ez ellensúlyozza a néha kifejezetten idegesítő szereplőket.

Vedd meg most!
Szerezd be a könyvet 30%-os kedvezménnyel.

Nyereményjáték


Mostani játékunkban a szerencséhez és balszerencséhez köthető babonák nyomába eredünk. Minden állomás megfejtése egyetlen tárgy vagy állat, azaz csupán egyetlen szót kell helyesen beírnotok a nyereménydoboz minden egyes sorába.

Az én keresett szerencsehozó állatom:
Nem csak a termékenység szimbóluma, de a lába állítólag még szerencsét is hoz.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway


A turnéban résztvevő bloggerek


11/13 Angelika blogja
11/14 MFKata gondolatai
11/15 Deszy könyvajánlója
11/16 CBooks
11/17 Könyvvilág
11/18 Dreamworld
11/19 Zakkant olvas

Ezeket is olvasd el

2 komment

  1. A Vágyaim listája is lottónyertesről szól, ott is van hullámhegy és -völgy, érdemes azt is elolvasni!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Óh, ez jól hangzik! Fel is raktam a kívánságlistámra, és ahogy láttam csak 188 oldal.

      Delete

Subscribe