Csapody Kinga (szerk.): Szívek dallama antalógia

8:33:00 PM


A Menő Könyvek gondozásában és Csapody Kinga szerkesztésében igazi karácsonyi zenélődoboz került a boltok polcaira. A Szívek dallamában négy kortárs szerző, Balázsy Panna, Kalapos Éva Veronika, Lakatos Levente és Szabó T. Anna ugyanarra a témára komponált novelláit olvashatjuk. A Blogturné Klub három bloggere ered a kötet nyomába, s a turnéval tartotok, megnyerhetitek a könyv egy példányát.


Csapody Kinga (szerk): Szívek dallama

Szerzők

Balázsy Panna, Kalapos Éva Veronika, Lakatos Levente, Szabó T. Anna

Kiadó


Menő Könyvek

Oldalszám

176

Fülszöveg

Egy ​kis zenélődoboz ez a könyv, sok hangjeggyel, négy kiváló író – Balázsy Panna, Kalapos Éva Veronika, Lakatos Levente és Szabó T. Anna – egy-egy elgondolkodtató kisregényével. Jó kézbe venni, kinyitni, hogy meghalljuk a történeteiket, visszacsukni, és újra, meg újra felnyitni. Sorsok, szerelmek, életek ömlenek ki ebből a kis kötetből, ezernyi dallamfoszlány, a szív millió dallama.

„A kocsi féklámpáit nézte, aznap már másodszor. Elmúlt belőle a szomorúság, a fiú visszatérése minden rossz érzését megszüntette. Könnyűnek érezte magát, a hideg téli este felfrissítette. A közeli templom harangjátékára lett figyelmes. Ismerős karácsonyi dallam kanyargott a havas, ódon utcákon.” 
(Balázsy Panna)

„Látta, hogy a lány kezében megremeg az ajándéktáska, és arra gondolt, valahogy sose hitte el a szüleinek, már kiskorában sem, hogy a karácsony a csodák ideje, de valami mégis ott van ilyenkor a levegőben, mindjárt véget ér az év, kezdődik egy új, ez a lány pedig itt áll mellette, az ő képregényével a szatyrában.” 
(Kalapos Éva)

„- Szerintem léteznek csodák – cáfolom. Érdeklődve felpillant rám. – De a csodák olyanok, mint a macskák. Hiába hívogatod őket, akkor dörgölőznek hozzád, amikor a kedvük tartja.” 
(Lakatos Levente)

„Karácsony előtt fogjátok megtalálni, amikor hazavártok majd ezzel a cuki kis dobozzal. Ne féljetek, minden rendben lesz, jönni fogok. Hazajövök, ha sikerül elmennem végre egyszer. Mert én nem ijedek meg semmilyen beszélgetéstől. Ezt komolyan mondom.” 
(Szabó T. Anna).

4 szerző, 4 csodás történet


Eléggé megszerettem mostanság a kortárs szerzők által kiadott novellagyűjteményeket, mert így amellett, hogy új szerzőket ismerhetek meg, új történetekbe nyerhetek betekintést és az sem zavar, hogy rövidek ezek az epizódok. Jól esik belesüppedni egy-egy történetbe, legyen akár 10 oldalas, vagy akár 30. A Jelen! és Az első után most újabb több szerzős kortárs novellagyűjteményt olvastam, és bevallom nem bántam meg. A Szívek dallama igazi ünnepvárós olvasmány, amiben sok érzelem van, és minden író beletette egy kicsit a szívét és lelkét a történetekbe.

És hogy melyik novella tetszett a legjobban? Erre nehéz válaszolni.... Mindegyik másért tetszett, és mindegyik megérintett. A borító ellenére ne számítsatok szirupus és teljességgel vidám karácsonyi történetekre, bár mind az ünnep körül játszódik, ezek a történetek inkább emberiek, és elgondolkodtatóak, néha szomorúak, néha megmosolyogtatóan örömteliek, de legfőképpen azt mondanám rájuk, hogy szépek és pont. A különböző történetek egyébként"összekapcsolódtak". Nyilván nem szereplőkben, hiszen korban és helyileg is máshol játszódnak az egyes novellák, de a zenélő doboz végig ott szerepelt az összes történetben, és ez az egésznek adott egy érdekes ívet. Picit sajnálom, hogy a borító ilyen fapados túlontúl színes és mű lett, többet és jobbat érdemelt volna ez a kis zenélő ékszerdoboz!



Balázsy Panna kamaszokról szóló szerelmi történetével nyitunk, amiben bőven van havazás, külföldön tanuló diákok hazajutása, és hótól elzárt határok valahol a 80-as és 90-es évek között. Tetszett, hogy bőven volt érzelem ebben a novellában, hiszen a történetünk főszereplője egy kamaszlány, aki újra találkozik egykori szerelmével. Ez a találkozás pedig nagyon különleges érzéseket és emlékeket ébreszt a lányban. Hangulatos volt olvasni az utazásukat mind haza és mind vissza, hiszen a lány és öccse Németországból tart hazafelé és a fiú, akivel találkozni akar a lány, ott veszi fel őket a reptéren. A nagy havazásnak köszönhetően hazafelé is egy darabig együtt mennek, és a búcsúzás is elég emlékezetesre sikeredik. Kicsi kamaszosak, kicsit esetlenek voltak a szereplők, de ez nem volt baj, az érzelmeik így is nagyon igaziak voltak, és ismerősek szerintem mindenkinek, aki volt már fiatal. Óh és azt hiszem ennek a könyvnek volt számomra a legjobban karácsonyi hangulata a behavazott és járhatatlan utcákkal és a nagymama főztjétől karácsony másnapján. 🎄

Kalapos Éva Veronika történetében egy fiú főszereplőt ismerhetünk meg, ő Grafit, aki egy játékboltban dolgozik, ahol szigorú nagybátyja próbálja pokollá tenni a fiú életét. A saját útját kereső fiú egy napon egy véletlennek köszönhetően összeismerkedik azzal a lánnyal, aki mindig zenélő dobozért jár be hozzájuk a boltba. A lány elbűvöli a fiút, és végre felnyitja a szemét arról, hogy mi értelme van az életnek, ha nem úgy éljük, ahogy szeretnénk. Kedves és szívmelengető történet volt ez a novella, Kalapos Éva Veronika mindig tudja, hogy hogyan ábrázolja a kamaszokat. A két karakter nagyon egyedi volt és a novellából jól meg lehet ismerni őket, főleg a rajzolást hobbiből űző fiút. Bár bevallom egyetlen egy név sem ragadt meg bennem (lehet hogy ez a rövid történetek hátrányra) de arra emlékszem, hogy ebben a történetben a lány egy kicsit dacos, morcos, a fiú pedig álmodozó és kicsit szerencsétlen, de minden jó ha a vége jó :)

Lakatos Levente történetében is kamaszok a főszereplők, ám ez a sztori egy kicsit kísértetiesre, krimisre sikeredett és azt mondanám, hogy kicsit szomorkásra is. A szerelmespárunk lány tagja ugyanis elvesztette szeretett húgát még augusztus 20-án és azóta a család teljesen megzuhant ettől, érthető okokból. A fiú szereti a lányt, de a lány azóta teljesen megváltozott és nem tudja, hogy ezt még meddig folytathatják így, hogy a lány nem él, és nem örül az életnek. A gyász teljesen magába temette, és bár a fiú nem igazán bízik abban, hogy változik a helyzet, azért segít a lánynak egy kísérletben, amiről semmit sem tud. A lány ráveszi a srácot egy érdekes szertartásra karácsony éjjelén, hiszen ilyenkor látszik a legjobban a lélek, és persze hogy az elhunytak is jobban kommunikálnak ilyenkor. Nyugi, Lakatos Levente története nem horrorsztori, csupán egy kétségbeesett lány próbálkozása arra, hogy lezárja húga elvesztését, ami rettentő emberi módon van bemutatva. A történet megérinti az olvasót, és bár a fejezés elég hirtelen lett, mégis emlékezetes marad. Azt hiszem lassan kijelenthetem, hogy Lakatos Levente a rövid történetekben elég jó dolgokat tud összehozni.

Szabó T. Anna levelekkel meséli el egy család történetetét, amiben a Bartók és a komolyzene elég sok szerepet kap. Először az édesanya levelét olvashatjuk, majd az édesapa sorai következnek. Ezekben az érzelmektől nem mentes megismerkedési történetekből végigkövethetjük, amint egy szomorú lányra (anya) rátalál a szerelem, és a változás, és azt is megtudhatjuk, hogy milyen zenészként élni (apa) és milyen, amikor jön az ihlet, és milyen, amikor a hangszer megszólal az ember kezében. Kapunk Szabó T. Annától a két különböző levél mellé egy harmadikat is, ezt a szülők lánya írja, aki meglepő módon, és nem kertelve meséli el a saját látásmódjában azt, hogy ő hogyan látja a szüleit és a saját életét. Fejbevágó és nagyon érdekes csattanó volt ez az antalógia végére.



Értékelés: 5/4.5


Nem tudok belekötni a történetekbe, mindegyik egy külön kis világ, és mindegyikre jellemzőek maguk az írók stílusa és a karakteralkotásuk is. Még akkor is, ha főként rövid novellákról van szó, mindegyik történet kerek egész volt, és nem hiányzott belőle nagyjából semmi. A különböző történeteket összekötő zenélő balerina csodás szimbóluma az élet körforgásának, a zene szeretetének, a családi örökségeknek, a szerelemnek / szeretetnek és az ajándékozás érzésének.

Szerintem karácsonyi ajándékként tökéletes választás ez az antológiai azoknak, akik szeretnének olyan különböző hangulatú történeteket elolvasni, aminek emberi szereplői vannak, és ahol az érzelmeken van a hangsúly, nem a ruhákon, a márkákon, vagy éppen a kinézeten. Nekem a Szívek dallama megfelelően karácsonyi hangulatú volt, igaz nem volt végig vidám minden pillanat olvasás közben, de azt hiszem, hogy az ünnep egyetlen egy családban sem vidám és felhőtlen. Olvassatok ti is kortárs novellákat, mert nem fogjátok megbánni!


Vedd meg most!
Szerezd be a könyvet 20%-os kedvezménnyel.

Nyereményjáték


A turnéhoz tartozó nyereményjáték kapcsán szeretnénk felhívni a figyelmeteket a szerzők más könyveire is. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet valamely szerző valamely könyvéből. A feladatotok, hogy a szerzőt és az idézett mű címét beírjátok a Rafflecopter megfelelő sorába. Viszont, mivel a turné három állomásos, ezért arra kérünk Titeket, hogy a negyedik szerzőtől Ti magatok válasszatok egy könyvet, és írjátok be extra pontért a Rafflecopter “Bónusz” mezőjébe.

Az én keresett idézetem:

Dédi Dunakeszin él, de mi sokkal jobban szeretjük Dunaköszinek hívni, mert imádjuk a sétányt lent a folyónál, ahol órákig dobáljuk a kavicsokat meg az apró ágakat a vízbe, és közben mondjuk: Duna, köszi! 


Figyelem! A beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

a Rafflecopter giveaway

A turnéban résztvevő bloggerek


11.02. Szembetűnő 
11.03. Sorok között
11.05. Zakkant olvas

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe