Varga Bence - Köd előttem, köd utánam

9:46:00 PM


Coming out: szeretek drogokról, drogozásról szóló könyveket olvasni. Bevallom azt is, hogy sosem próbáltam semmilyen tudatmódosító szert, de még egy füves cigit sem szívtam el. Nem vonz a dolog, nem szeretném kipróbálni, de olvasni valamiért nagyon érdekes ezekről a dolgokról. Amikor megláttam a GABO Kiadó újdonságát, ráadásul magyar szerzőtől (és ezzel a felhívó és egyébként nagyon jól sikerült borítóval) érdekelni kezdett, hogy mi lehet a marihuána logós élénk piros könyv mögött. Alább elmondom, hogy nekem mit adott a Köd előttem, köd utánam.


Varga Bence: Köd előttem, köd utánam

Oldalszám

308

Kiadó

GABO Kiadó

Önálló történet


Fülszöveg

A ​vidéki kisvárosba születő Feri első tizenöt évét javarészt kórházban tölti. Zavaros családi viszonyai okán azonban hamar talpra kell állnia, és gondoskodnia megélhetéséről. Kezdeti bukdácsolásai során elkísérjük őt az ezredfordulós Magyarország jellegzetes helyszíneire: a vidéki Áfész boltok mélyére, a bezárásra ítélt gyárba, a pesti utcákon árusító ügynökök közé, a szerb és arab maffia üzemeltetette vendéglátóipar világába. Végül egy hirtelen jött lehetőséget megragadva a főhős időközben mellé szegődött társával drogdílerkedésbe kezd, amiben Hollandiában élő bohém húga is segítségére lesz. A sodró lendületű regényből megismerhetjük egy mélyről jövő, ambivalens karakter lélektanát, mozgatórugóit, miközben színes, fanyaran nosztalgikus képet kapunk a korabeli Magyarországról is. 

Varga Bence 1974-ben született Budapesten. A középiskolai évek után grafikusként dolgozott, majd Amszterdamban folytatta tanulmányait. Több mint egy évtizede kommunikációs szakember. Hosszú ázsiai útját követően adták ki 2015-ben Esős évszak című első regényét. Megjelent műfordítása, jegyzett társforgatókönyvíróként kisjátékfilmet, és rövidebb írásait közölték az Irodalmi Jelen és a Liget folyóiratokban..

A magyar valóság arcon csap


Nem életem olvasmánya lett ez a regény, de valami olyan utánozhatatlan hangulata van, ami magával ragadott, és amibe jó volt elmerülni, még akkor is, ha a fű és az amszterdami életérzés annyira távol áll tőlem, mint Makótól Jeruzsálem. Egyébként a drogos, droggal kapcsolatos könyvek mindig megerősítenek abban, hogy nem jó dolog ez, akármennyire is kampányol bárki a marihuánáért és hozza fel a pozitív hatásait stb. Elítélni nem ítélek el senkit sem mert szív, mindenki azt csinál az életével, amit akar, saját választása. Én csak szimplán szeretek megismerni olyan történeteket, amikből lehet tanulni, amik megmutatják azt a világot, aminek én nem vagyok a tagja, de azért érdekel, hogy mi történik ott és a benne szereplő emberekkel. A pozitív dolgoktól a rosszakon át. Feri élettörténetében is meg lehet látni a jó dolgokat, de ez kevés ahhoz, hogy összességében pozitívra értékelhesse bárki ezt az élettörténetet. És nyilván Varga Bence könyve nem is ebből a célból íródott.

Sokkal inkább a 90-es kétezres évek tökéletes társadalom és korlenyomata a Köd előttem, köd utánam, ahol főhősünk Feri testesíti meg az egyszerű vidéki fiút, aki ki akar törni a pénztelenségből, így haverjával Dodival elhatározzák, hogy akkor most ők megcsinálják a tutit. Az elején csak kicsiben kezdik, de aztán a történet kiteljesedik és már nem kis stikli vannak, hanem sokkal nagyobb üzletek köttetnek. És minél több a pénz, annál több a veszély és persze a lebukás kockázata...

Szerettem a Köd előttem, köd utánamban, hogy Feri E/1-es személyben mesélte el a történetetét, ami egy kórházban indul, ahol megtudhatjuk, hogy a fiúnak az egyik lába rövidebb, mint a másik így sok műtét és fájdalom vár rá, mire járni tud. Talán ez az egész kétségbeesett helyzet az, ami megbélyegzi a fiút, talán az, hogy szülei házassága katasztrófa. Nem lehet egyiket, vagy másikat katalizátornak felfogni, a nehéz gyerekkor utána főhősünk megpróbál boldogulni az életben. Szakmát nem igazán szeretne tanulni, de valamit muszáj, így fazekasnak tanul, meg asztalosnak, de az sem a megfelelő. Feri élete első munkája a '80-as évek végi biznisz menek világába repít el minket. Egy budapesti kertes házas utcában egy kapualjban gyűlnek reggel 5-kor a "vállalkozók" akik makkos cipőben, öltönyben, táskával járják körbe a várost, hogy rásózássák a béna marketinges szövegükkel az emberekre a hasznavehetetlen portékájukat. Feri itt kap állást egy rövid ideig és ismerkedik meg a marketing és a szemfényvesztés művészetével. Hiába csak egy kis időt tölt el itt, megtanulja, hogy hogyan vágjon át másokat, és ezt tovább kamatoztatja első igazi munkahelyén egy pizzériában. Itt ismerkedik meg Dodival, aki jó barátja lesz a regény során. Dodi lesz az üzlettársa, de amíg Feri az ész, addig Dodi a lúzer szerepét testesíti meg ebben a vállalkozásban, aminek természetesen nagyon jövedelmező terméke marihuána lesz, ahogy azt a borítóból gondolom ti is kiderítettétek.

Drogterjesztési kisokos kezdőknek


És itt rátérnék arra, hogy miért is volt érdekes a könyv. Tisztában vagyok, hogy hogyan terem a fű, és hogyan készülnek a füves cigik, mik azok a kis zöld gumók. Vágom a fű hatásait, tudom, hogy hogy lehet nevelgetni a kis palántákat, és tudom, hogy Amszterdamban a coffee shopokban lehet venni is (én is jártam már Hollandia fővárosban, így láttam minden füves helyet, shopot). Amellett, hogy azt hittem jól informált vagyok a fű témában, mert sihederként láttam sok-sok akkori ismerőst ezzel élni bevallom sok újat tudott mondani a könyv. Nem arról, hogy mi a fű, meg mik a hatásai, hanem a kereskedéséről, és az előállításáról és magáról a bizniszről. Hogy kik és hogyan működtetik és mitől és kinek lesz ez jövedelmező.


Feri húga Franciska Rotterdamban kezd új életet, de nem miatta kezd bele a kábítószerbizniszbe a fiú, de mivel Franci elég jó anyagot tudott hozni rájön, hogy ilyet akár ő is elő tudna állítani a lány által szerzett fűmagokból. Természetesen az előállítás nem annyira egyszerű, de baromi sok tanulságot meg lehet tudni a könyvből erről az egész iparról.

Hogy hol érdemes termeszteni, milyen eszközök kellenek hozzá, hogyan nem tudják lenyomozni az üvegházunkat az áramfogyasztás alapján, kiknek kell eladni az anyagból, hogyan kell több füvet készíteni a kevésből és így tovább. Nyilván nem ebből a könyvből fogja eltanulni az ember a fűkereskedelem lényegét, de technikailag azért nagyon jó volt ebben a könyv, és ezek a részek kifejezetten szórakoztattak. Amikor Feri levezette az egész ipart, hogy hol és mennyi pénzt szed össze, kik lesznek a kiskereskedői, mennyit tud nyerni egy-egy pakkon, vagy egy-egy fuvarral meddig jut, engem ezek a részek felvillanyztak, és izgalmassá tették az egyébként néha kicsit vontatott történetet.

Értékelés: 5/4


Szerettem volna, ha a könyv vége nem úgy ér véget, ahogy. Fájt a szívem, kicsit meg is sirattam a dolgokat... Bakker, de nehéz spoilerek nélkül írni, mert azért sok mindent meghatároz a könyv vége, és a lezárás.

A Köd előttem, köd utánam című könyvet nagyon hangulatos volt olvasni, rengeteg régi emlékem előjött, hogy milyen volt az élete a '90-00-es években. Feri sok olyan dolgot megélt, ami fájdalmas volt számára, és ezek a dolgok lerakódtak rá. Nem volt számomra olyan karakter, aki a szívemhez nőtt, de szerethető szereplő volt a hibái ellenére. Emberi, és olyan mint bárki más. Egy egyszerű vidéki srác volt, aki szeretett volna jól élni, ezért a kezdeti hülyéskedés után megpróbálja komolyan venni magát, és kezdeti bénázások után maximalistán veti bele magát a kábítószer bizniszbe. Nem sajnáltam, nem éreztem azt, hogy megérdemelte volna azt, amit az élettől kapott, inkább kívülről szemléltem, mint egy korrekt narratívát, aki jól körbevezettt az adott koron és bemutatta a vidéki és a városi viszonyokat is.

Ferivel sok fájdalmas dolog történik (a műtétek sorozata, egy kínos szakítás, a barátok hiánya, Dodi és a bizalom kérdése, kapcsolat az anyjával, nevelőapák sora, kilátástalanság, pénztelenség), de megtalálta a célját az életben. Sajnos a kábítószerkereskedelem nem legális út a meggazdagodásra, így mindenki el tudja képzelni a könyv végét, ám Varga Bence képes volt arra, hogy meglepjen.

Hangulatteremtésből csillagos ötös a könyv, ezért is nehéz leírni, hogy mit éreztem miközben olvastam. Olyan, mintha egy kicsit én is ott lettem volna abban a kisvárosi pizzériában, ahol Feri szövegeti élete álmát, hogy kitör a nyomorból, még ha erre egy illegális dolgot is kell bevetnie. Bevallom egy kicsit azért felnéztem erre a srácra, hogy akármennyit is szenvedett, mindig talpra állt, és addig ügyeskedett, amíg rendbe nem rakta az életét. Persze nem fogom piedesztrálra emelni, mégis csak egy illegális tevékenységről van szó, amit súlyosan büntetnek és Feri sem kerülheti el a sorsát. De őt az élet másként is megbünteti így elégtételt érezhettünk a könyv végén. Én inkább egyfajta ürességet éreztem, hogy véget ért az egész utazás, amiben volt sok benzinkúton töltött idő, Hollandia (Amszterdam, Rotterdam) feltérképezése, és sok hangulatot elcsíphettünk a kisváros vs nagyváros életképekből is. A könyvben megjelennek a tipikus magyar társadalom alakjai az alvilágból, akiket Feri vagy jól kezel le vagy éppen rosszul. Szuper szocioképet kapunk a mellékszereplők által.

Ha vágytok egy kicsit jobban elmélyedni a kétezres évek magyar kábítószervalóságban, és szeretnétek egy (szerintem) nagyon emberi karakterekkel telerakott könyvet olvasni akkor a Köd előttem, köd utánam jó választás lesz. Varga Bence nevét pedig felírtam a "magyar írók, akikre figyelnem kell a jövőben" listámra.

/A könyvet köszönöm szépen a GABO Kiadónak/

Vedd meg most!
Szerezd be a könyvet 15%-os kedvezménnyel a GABO Kiadótól.

Ha szeretnél beleolvasni a könyvbe, itt megteheted →

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe