Roald Dahl - Boszorkányok

10:28:00 PM


Te láttál már boszorkányokat? Lehet, hogy már találkoztál is velük, de nem tudtál róla? Roald Dahl Boszorkányok című könyvének főszereplői IGAZI BOSZORKÁNYOK, akik hétköznapi házakban élnek, és úgy néznek ki, mint bármelyik hétköznapi nő, ám céljuk elég kegyetlen. Ezek az undok és utálatos boszorkányok szeretnék eltüntetni a környékükön élő gyereket.

Tarts velünk a turnén, ahol az 5 blogger megismertet téged is Roald Dahl különleges könyvével, aminek főszereplője egy olyan kisfiú, aki rengeteg veszélyes kalandot él át, miközben az Angliában összegyűlő Boszorkányok Titkos Társasága világra törő terveket sző a gyerekek ellen. Vajon sikerül megakadályozni a fiúnak ezt a tervet?

A turné végén neked is lehetőséged van megnyerni a 3 példányt Roald Dahl fantasztikusan szórakoztató könyvéből! Boszorkány vadászatra fel!


Roald Dahl - Boszorkányok

Kiadó, megjelenés

Libri Könyvkiadó, 2017

Oldalszám

240

Fordítás

Pék Zoltán

Önálló kötet



Fülszöveg


Egy IGAZI BOSZORKÁNY olyan utálkozó utálattal utálja a gyerekeket, hogy olyan utálkozó utálatot elképzelni sem tudsz.

Egy IGAZI BOSZORKÁNY folyton-folyvást terveket sző, hogy megszabaduljon a felségterületén lakó gyerekektől. Az a szenvedély élteti, hogy egymás után sorra elbánjon velük. Egész álló nap csak ezen jár az esze.

Ez a könyv nem mese. Ez a könyv IGAZI BOSZORKÁNYokról szól, akik a legveszélyesebb élőlények a föld kerekén. Ráadásul attól lesznek kétszeresen veszélyesek, hogy nem látszanak veszélyesnek.

Ezért is mesél el Nagymama az unokájának mindent, amit hosszú élete során sikerült a boszorkányokról kinyomoznia. Pedig akkor még nem is sejti, milyen veszedelmes kalandba keveredik a fiú hamarosan, amikor egy szállodában váratlanul az angliai Boszorkányok Titkos Társaságának éves ülésén találja magát…

 

Boszorkányok tényleg léteznek


Gyerekkoromban én bevallom tényleg hittem abban, hogy léteznek boszorkányok. Egy viszonylag kis faluban laktam és elég sok történetet hallottam gyerekként más gyerekektől, akik ismertek gonosz néniket, akikről mindenféle mende-mondák terjedtek. Nagymamám elég sok régi történetet mesélt, amiben szerepet kaptak a boszorkányok (vagy csak én képzeltem bele ezeket). Egy valamire eléggé élénken emlékszem, a történet főszereplője a Luca napján bevetett szék volt, és néhány békává változott öregasszonyok. Nos, mivel a gonosz vénasszonyoktól néha én is féltem, így teljesen meg tudtam érteni Roald Dahl meséjét, még így felnőtt fejjel is. És igen, szerintem a könyvben leírt boszorkányok, maga a Legfőbb boszorkány igen is valóságos lehetett egykoron, legalábbis Roald Dahl képzeletében biztosan.

Ez a második könyv amit elolvastam az írótól, de biztosan kijelenthetem, hogy nem ez lesz az utolsó Dahl olvasmányom. A Matildát még tavaly vettem a kezembe, amikor újra kiadták és spoiler: imádtam. Egyszerűen olyan érzéke van Roald Dahlnak ahhoz, hogy felnőttek számára is roppant szórakoztató és tanulságos ifjúsági regényeket írjon, hogy arra a zseniális jelző illik. A Boszorkányok története is végtelenül szórakoztató, kellően tanulságos, és felnőtt fejjel olvasva is élmény volt. Pedig a történetet már ismertem, hiszen láttam a könyv alapján készült filmet (erről majd az extrában olvashatsz), de még így is annyi új impulzust kaptam a regénytől, hogy jaj :)

A történetünk főszereplője egy kisfiú, aki Angliában él, de szülei meghalnak egy balesetben, így nagymamája neveli tovább Norvégiában. A szülők végrendelete alapján azonban a kisfiú és gyámjává váló nagymama azt az utasítást kapja, hogy továbbra is Angliában éljenek, így a nyári szünet után visszaköltöznek ide. A nagymama, aki egyébként idős kora ellenére egy fitt öreghölgy sok történetet mesélt már a boszorkányokról a fiúnak, ráadásul eggyel a fiú találkozik is kisebb korában. A nagymama úgy tűnik, hogy nagyon járatos a boszorkányokkal való történetekben, és ahogy halad előre a történet egyre többet megtudunk arról is, hogy miért és hogyan lett szakavatott a néni. A nagymama sok olyan figyelmeztető jelet megoszt a boszorkányokról, amiről a fiú gyorsan rájön, hogy már eggyel biztosan találkozott. A boszorkányok rengeteg misztikus és félelmetes tulajdonságot kaptak a könyvben és ezek némelyike igencsak találó és érdekes volt.

Egerek és emberek


A frissen árván maradt kisfiú, és az egy rosszullét után orvosi előírásra ítélt nagymamának egy gyógyszállóba kell utaznia egy angliai kis faluba, és itt kezdődik az igazi történet, és az izgalom. A kisfiú elviszi a két egerét magával a szállodába, és egy üres teremben arra tanítja a kis rágcsálókat hogy trükköket hajtsanak végre. Az egér mutatványok tanítása közben a fiú észre sem veszi, hogy a helység megtelt hölgyekkel, akik mind várnak valamire. A fiú ahogy jobban megnézi a külsőre a hölgyeket (mind kesztyűt viselnek, mindnek tökéletesen magas és mű a hajkoronája, és fura cipőt hordanak) a kisfiúnak bevillannak a  nagymama által bevésett "ezek a boszorkányok felismerésének szakavatott jellemzői" és összerakja a képet. Ez bizony itt egy boszorkánytalálkozó, és ezek a gyanútlannak látszó nőegylet tagok mind boszorkányok, akiknek a legfőbb ellenségei a gyerekek, és ő itt bizony elég nagy slamasztikába kerül.

A Boszorkányok című film 1990-es plakátja

A Legfőbb boszorkány megjelenése (ő a boszik kegyetlen vezetője) elég drámaira és morbidra sikerül, és meg kell mondjam, hogy felnőttként is végig futott rajtam némi borzongás a történet olvasása közben. Roald Dahl meséjében szereplő boszorkányok ugyanis félelmetesek, és ahogy kivetkőznek magukból, hogy igazi valójukban üdvözöljék gonosz űrnőjüket bőven volt körömrágásra okot adó rész. A Legfőbb boszorkánytól ha gyerekként olvasom a történetet tényleg paráztam volna, így viszont együtt izgultam a kisfiúért, aki a paraván mögé várta a sorsát, amit nem kerülhetett el. Volt a történetben bőven varázslat, a boszorkányok ugyanis gonosz tettükhöz egy Egérítő nevű szert használnak, amivel a gyerekeket egérré változtatják, és bizony ezt a kisfiún is bevetik. Ráadásul előbb egy másik gyanútlan édesszájú gyerek (bizonyos Bruno Jenkins) is áldozatává válik a szernek. A gyanútlan Bruno (kis áthallás Barna Jenkins, azaz Jenkins Brown egérre, aki a Salem sorozatban is fontos szerepet kapott) egér alakban is hasonlóan buta, és falánk marad, mint ember alakban, így ez a szál bőven tartogat humor forrást a könyv hátralévő részében. Plusz kapunk egy kotnyeles szálloda igazgatót, és Bruno szülei sem piskóták.

A szegény egérré változott kisfiúra viszont nagy feladat vár a könyv során. Ki kell jutni valahogy a boszorkányok gyűléséről és a boszik ördögi tervét megakadályozni, ám mindezt egér alakban véghez vinni korántsem egyszerű. Nem is írok többet a történetről, mert bőven tartogat még meglepetést, és sok izgalmat a korántsem egyszerű mese. Roald Dahl tudja, hogy hogyan vegyítse a humoros, izgalmas és néha kicsit morbid részeket a tanulságos és sok helyen szerethető részekkel, így végtelenül drukkoltam a kisfiúnak, a nagymamának, hogy ők kerüljenek kis győztesként a rémes boszorkányok ellen. Nem árulom el, hogy ki nyerte a csatát, inkább olvassátok el ti is a Boszorkányokat!




Értékelés: 5/4.5 


Nagyon érdekesen, és szinte tankönyvi pontossággal mutatja be Roald Dahl a boszorkányokat ebben a könyvben és simán hihetőnek tűnik minden magyarázat, ami olyan történetekkel, és mesékkel van alátámasztva, ami még valóságosabbá teszi az egészet. Ezért is volt érdekes és végig izgalmas a könyv, mert mindig jött egy-egy újabb adalékanyag a boszikról, gonosz tetteikről és mindig lehetett izgulni valamin. A történet egy perce sem volt unalmas, és szinte észre sem vettem, hogy milyen gyorsan elolvastam a könyvet. Egy kicsit sajnáltam is hogy véget ért, mert bőven lett még volna a végén lehetőség arra, hogy.... De erről nem írhatok, mert spoiler lenne, a lényeg a lényeg, hogy az író ad azért lezárást, de ez nem volt 100%-os számomra.

Roald Dahl szinte oldalról-oldalra megvillantja a morbid humorát, amit én eléggé szeretek tőle, de aláírom, hogy ez nem mindenkinek jön be. Gyerekként olvasva kicsit félelmetesnek hatott volna ez a könyv, de felnőttként tetszett, és én értékelni tudtam. Pék Zoltán fordítása nagyon szuper volt, sok különleges megnevezést olvastam (főleg a boszorkányok Egérítő receptje hozzávalóinál). Az pedig külön pozitívum volt, hogy a Legfőbb boszorkány szava járását olvasva szinte hallottam magamban a a gonosz és egyben fura akcentusát, amitől én is berezeltem volna.

A könyv vége nekem kicsit keserédes és szomorkás volt, plusz kicsit lezáratlannak éreztem, de ettől függetlenül tetszett minden. Inkább felnőtteknek ajánlom, illetve 12 év felett lehet jó szórakozás a gyereknek, de az is benne van a pakliban, hogy Dahl fura fekete humorát nem mindenki értékeli pozitívan. Nekem bejött, és még még még szeretnék tőle olvasni!


Szerezd be a könyvet innen!

Blogturné extra: A könyvből készült film 


Igen, igen, ebből a könyvből már készítettek egy filmet, amit anno én is láttam, de erre csak akkor jöttem rá, amikor Ákosnak meséltem a történetről, amikor olvastam. Az 1990-es film angol címe The Witches volt, és Anjelica Huston játssza benne a Legfőbb boszorkányt. Ő ismerhetjük az Addams Family történetből, így nem áll távolt tőle a morbid szerep, és ha megnézitek a film trailerét láthatjátok is, hogy tökéletes alakítja a gonosz boszorkányt. A filmben a minden lében kanál szálloda igazgatót Rowan Atkinson játssza. Ki látta már a filmet? Kezeket fel!




Nyereményjáték 

A Boszorkányok című könyv főszereplője egy bátor kisfiú, akinek nagymamája sok különleges és fontos dolgot mesél el neki a boszorkányokról, és arról, hogy hogyan lehet felismerni őket. Most mi is hasonló feladatra buzdítunk téged!

Minden blogon találsz majd egy boszorkányos könyvborítót, amiről hiányzik a szerző és a könyv címe. A ti feladatot rájönni a borító alapján, hogy melyik könyvekről van szó, majd beírni a könyv címét és szerzőjét a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Ha jó vagy a boszorkányos borítókban, akkor máris esélyed van megnyerni a 3 könyv egyikét a turné végén.

Az én keresett boszorkányos borítóm:


Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk. 


a Rafflecopter giveaway


A turnéban résztvevő bloggerek:

03.08. Zakkant olvas
03.10. Szembetűnő
03.12. Deszy Könyvajánlója
03.14. Olvasónapló
03.16. KönyvParfé 

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe