John Corey Whaley - Nagyon logikátlan barátság

8:40:00 PM


A Maxim Könyvkiadó jelenteti meg hamarosan a Printz díjas szerző, John Corey Whaley legújabb regényét Nagyon logikátlan barátság címmel. Hogyan lehet átvészelni a felnőtté válás éveit egy agorafóbiával és pánikrohamokkal küzdő srácnak? Egy önjelölt, ám nem éppen önzetlenül “gyógyító” lánynak talán sikerül kimozdítani a három éve bezárkózva élő Solomont.

Kövesd végig a hét állomásos blogturnét, ha minden kérdése jó választ adsz, megnyerheted a három nyereménykönyv egyikét a kiadó felajánlásában.


John Corey Whaley - Nagyon logikátlan barátság

Kiadó, megjelenés

Maxim Kiadó, 2016

Oldalszám

270

Fordító

Vincze Andrea

Önálló kötet


Fülszöveg

A 16 éves Solomon agorafóbiától szenved, ami jelent némi nehézséget a hétköznapokban…

Három éve nem lépett ki a házból. A családja mindenben támogatja, online folytatja tanulmányait, de nem érzi úgy, hogy a szociális életből bármi is hiányozna neki. Azonban tudja, hogy nem élhet így örökké.

Egyszer csak az életvidám, oltalmazó és nyílt Lisa Praytor megjelenik, és a barátja akar lenni. Biztos benne, hogy tudna segíteni Solomonnak abban, hogy kimerészkedjen a négy fal közül. Abban is biztos, hogy ez a tapasztalat neki is segíteni fog abban, hogy megírja a lehető legtökéletesebb felvételi esszét a fősulira, amivel biztosan megkapná a pszichológiai program ösztöndíját.

Eltökélve, hogy „megjavítja” Solt, Lisa belép a világába, együtt elbűvölő barátjával, Clarkkal, és nem sokkal később már egy váratlan, szoros kötelék alakul ki hármuk között. Azonban amint Lisa egyre többet tud meg Solról, valamint kapcsolatáról Clarkkal, elkezdenek lebomlani a falak, amiket magasan maguk közé építettek, és a barátságuk veszélybe kerül.

 

YA történet plusz csavarral


Egy ideje nem olvastam már szimpla YA könyveket, mert a szerelmes történetek kicsit untatnak, a sima iskolás sztorik sem igazán kötnek le. Kell valami már így felnőttként, hogy lekössön ha diákokról van szó. Kell, hogy legyenek benne karakterek, érzelmek és legyen mélyebb mondanivalója annál, hogy le van írva, hogy milyen napja volt a suliban, vagy hogy jaj vajon elhívja-e őt a fiú a bálba, akit kinézett. Persze ezek is a tinikor velejárói, de szerencsére John Corey Whaley sem áll le ennyinél. Sőt! Egy olyan különleges tizenévesekről szóló történetet hozott össze, ami nem játszódik ezer helyszínen, lényegében csak egy házban, de mégis végtelenül izgalmassá tette a könyvet, hogy jók voltak a karakterek. 

Adva van a főszereplőnk Solomon, aki annyira pánikbeteg, hogy nem jött ki a házból, ahol anyukájával és apukájával él több mint 3 éve. Akkor ugyanis volt egy olyan súlyos pánikrohama az iskolában, mindenki előtt, ami miatt Solomon (vagyis Sol, ahogy mindenki hívja) inkább úgy dönt, hogy akkor ő inkább itthon marad, minthogy szégyenkezzen. A srácnak amúgy se volt sok barátja, de egy-egy haverja eljárt hozzá, amikor otthon maradt, majd ezek a barátságok is elkoptak. Solt 16 évesen ismerhetjük meg a regényben, ahol megtudhatjuk, hogy milyen az otthoni élet, és egy kicsit jobban beleláthatunk a helyzetébe. A szülei nem ellenzik, hogy nem akar iskolába menni, támogatják őt az otthon tanulásban, és segítenek neki mindenben és jó kapcsolatuk van a fiúval. De egy 16 évesnek mégis csak kellenek barátok, és itt jön a képbe Lisa.







A törtető lány közbelép 




Lisa egy elég érdekes személyiség, legalábbis az elején számomra eléggé antipatikus volt a nagy nyomulásával, hogy megismerkedjen Solomonnal. Sol anyukája fogorvos, és Lisa csak azért jár hozzá, hogy többet megtudjon a fiúról, akiről szeretné írni az esszét, amivel bejut az XY egyetem pszichológiai karára. Igen, a lánynak kifejezett céljai vannak Solomonnal, és a leendő barátságukat és kapcsolatukat szeretné felhasználni a lány arra, hogy akkor ő most meggyógyítja a fiút a pánikbetegségből. Természetesen ennek rengeteg orvosi és lelki háttere van és nem biztos, hogy ezzel tisztában van egy 16 éves lány, de azért értékelhető, hogy segíteni akar. Nekem az elején Lisa kicsit ellenszenves volt, ezzel a nagy nyomulásával, de összejött neki és mindenkivel elhitette, hogy tényleg barátkozni akar Solomonnal és ezzel nem is hazudott senkinek sem. Mert Lisa tényleg összebarátkozott a fiúval, miközben azért arra is figyelt, hogy segítsen neki. Mert a lánynak tényleg volt esze, és tudta, hogy mi tenne jót Solnak, és mi nem. És végül is igaza lett sok mindenben, de ettől még mindig fenntartom, hogy ő nem orvos. A barátságuk és az, hogy mindezzel segített Solnak az viszont elvitathatatlan. A könyvet egyébként Solomon és Lisa nézetében olvashatjuk, én szerettem ezt az elosztást.




Barátság extrákkal


Jó volt olvasni Lisa és Solomon kapcsolatáról, ahogy a fiú egyre jobban megnyílt Lisának, úgy derültek ki dolgok a betegségéről, és az érzéseiről, amikről mind nagyon érdekes volt olvasni. Kiderül a történetben az is hogy Solomon a fiúkat szeretni, és végig kell mennie egy coming out folyamaton is, ami nem egyszerű. Solomon szülei és jó fej és fiatalos nagymamája megértik ezt, és természetes Lisa is jól fogadja.

A lány már egy éve együtt jár Clarkkal, akinek be is mutatja Solomont és itt kialakul egy igencsak érdekes helyzet. Solnak ugyanis megtetszik Clark, aki azonban Lisát szereti (és a lányokat), bár ebben nem voltam 100%-ig biztos a könyv vége felé. Nem szeretnék spoilerezni, jó mozgalmasra sikeredett a könyv utolsó 20%-a. Tanulságokkal és érzelmekkel teli könyv a Nagyon logikátlan barátság és végre olyan szereplőket ismerhetünk meg benne, akik érdekesek és nem sablonosak. Lisát az elején nem szerettem, de később megkedveltem, Solomont pedig az első pillanattól a szívembe zártam. Clark nem mindig volt szimpatikus, mert eléggé megosztott ezzel a "szeretem Lisát, de azért úgy viselkedek, mint meleg lennék" dologgal, szóval volt bőven min agyalni olvasás közben.

Értékelés: 5/4 


John Corey Whaley nagyon érdekes történetet hozott össze, amiben sok szó esik az agrofóbiásokról Solomon révén. Több rohamáról olvashatunk, és azokról az érzéseiről is, hogy milyen ezeket átélni, hogyan kezdődnek, mik a tünetek, mi oldja meg ezeket és miben tud neki segíteni a családja, hová menekül, és miért is vonzódik a vízhez például. Ha még nem olvastál semmit sem erről a betegségről, akkor ez jó kiindulópont lehet, mert jól bemutatja a pánikrohamokat az enyhébbektől a durvábbakig. A pszichológiai részeit a dolgoknak nem igazán értettem, hogy Lisa milyen "gyógyítási metódusok" révén haladt, de kétségtelen, hogy a kettejük barátsága elindította Solomont a változás útján és erről jó volt olvasni. Nem szeretném lelőni a dolgokat, hogy miket ért el Solomon a könyv alatt. Olvassátok csak el szépen ti is, mert megéri :) 

A Nagyon logikátlan barátság olyan tinitörténet, ami nem sablonos, érdekes szereplők vannak benne, akiket lehet szeretni, akiknek lehet drukkolni, akik szórakoztatóak, vagy éppen felbosszantanak (engem néha kiidegelt Lisa, és néha Clark is), de mégis emberiek. Solomon szülei ultrajófejek, a fiú nagymamája nagyon szórakoztató volt. Lisa anyukáját is jobban megismerhetjük és Clark családjáról is képet kapunk Lisa szemén át. Érdekes volt olvasni, hogy egyikük családja sem tökéletes, míg ott van Solomon családja, akik igen, ott pedig a fiúban "van a hiba". Terítékre kerül a homoszexualitás, de a pályaválasztás is fontos szerepet kap a könyvben, de ennél fontosabb még is Solomon betegsége.

A pánikbetegségről, tüneteiről és kezeléséről sok érdekességet megtudhatunk, ennek eléggé alaposan utánajárt az író, és ez vitte el az egész könyvet. Solomon kezelése, az hogy ennek hatására egyre jobb kinyílik, és az eddig bezárt világa kiszélesedik ennek jó volt szemtanúja lenni. Nem mindegyikkel szereplővel és tettével voltam kibékülve, de az alapsztori tök jó volt, így élveztem az olvasást. A Nagyon logikátlan barátság szórakoztató történet olyan tini főszereplőkkel, akinek van agyuk, akik gondolkoznak / éreznek is, és erről mernek beszélni is.


http://www.olvas.hu/termekek/mx1042-nagyon-logikatlan-baratsag
Szerezd be a könyvet kedvezményes áron itt!


Nyereményjáték


Solomon és Clark kedvenc sorozata a Star Trek, így a játékunkban a főszereplőket kell felismernetek, a sorozatbeli nevüket várjuk megfejtésként.  A neveket  írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő sorába!




A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésre jelentkezni a megküldött e-mailre. Ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz!



a Rafflecopter giveaway


A turnéban résztvevő bloggerek

12.05 Kelly és Lupi olvas
12.07 Always Love a Wild Book
12.09 Deszy könyvajánlója
12.11 Sorok között
12.13 Zakkant olvas
12.15 Dreamworld
12.17 KönyvParfé

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe