Marie Kondo - Tiszta öröm

9:35:00 PM


Ha régóta tervezed, hogy rendbe szeded a lakást, de nem tudod, hogyan kezdj neki, Marie Kondo könyve csak rád vár! A KonMari módszerrel nem csak a környezeted, de te magad is harmonikusabbá válhatsz. Mi is ez az egész? A Blogturné Klub öt bloggere a következő napokban igyekszik bemutatni Nektek a Tiszta örömöt. Tartsatok és játsszatok velünk, s a turné végén megnyerhetitek a könyvet!


Marie Kondo - Tiszta öröm

Kiadó, megjelenés

Bookline Kiadó, 2016

Oldalszám

300

Fordító

Kurdiné Mohácsi Gabriella

Önálló kötet




Fülszöveg

A ​​világhírű japán módszer forradalmasította a rendrakást az otthonokban: Marie Kondo útmutatóiból mára 6 millió példány kelt el 40 nyelven.

A rendrakás szakértőjének könyve nélkülözhetetlen kalauz ahhoz, hogy egyszerűbbé, átláthatóbbá és egyúttal boldogabbá tegyük mindennapjainkat. Aki megfogadja tanácsait, nemcsak otthonában, de saját életében is felszámolhatja a káoszt és a rendetlenséget.
Marie Kondo átfogó útmutatást nyújt az egész lakásban: a konyhai eszközök, hobbikellékek, fényképek, takarítóeszközök területén egyaránt. Elkalauzol a tökéletesen rendezett fiókok és szekrények világába, és lépésről lépésre, egyszerű illusztrációkkal mutatja be az ingek, nadrágok és zoknik hajtogatásának mesteri fortélyait. Ugyanakkor azt is megtanítja, hogyan ismerjük fel azokat a tárgyakat, amelyek már nem szereznek örömet, és valójában már nincs szükségünk rájuk.
A KonMari néven elhíresült egyszerű módszerrel mindenki számára elérhető lesz a rendezett otthon, az átlátható tárolás és a hétköznapi tiszta öröm.

 

Rend a lelke mindennek


Nagyon régóta szemezgettem a KonMari módszerrel, mert nem egy cikket elolvastam erről az egész jelenségről, de ez mind kevés volt ahhoz, hogy érdemben fel is fogjam, hogy mi ez. Amikor láttam, hogy Bookline Kiadó megjelenteti a híres könyv következő részét (az első rész Rend a lelke mindennek címmel látott napvilágot) gondoltam én is rávetem magam. Maximum majd nevetek egy jót a tanácsokon, és nem fogadom meg, aztán kész. Szerencsére ez utóbbi nem következett be, helyette elég sokat adott a Tiszta öröm és tényleg jobban átlátom a rendrakást. Sőt! Olyan dolgokra is rájöttem, amiket jó tanácsként írt le a könyv, de én már használom, csak éppen nem 100%-osan.

Sok helyen olvastam, hogy lényegtelen, hogy hogyan hajtogatjuk a ruhákat, a bugyikat hiszen felesleges. Mert úgyis elég egy-egy nagy szekrény, ami elnyel mindent. Ez tényleg így is van, de amikor ott áll az ember a szekrény előtt, akkor jó lenne ha átláthatóbb lenne. Legalábbis én így gondolom. Nincs gardróbszobám, egy nagy szekrénnyel és egy komód 2 fiókjával operálok, de ennek elvileg elégnek kell lennie, hogy elnyelje a ruháimat. Eddig is évente 2-3x szortíroztam, hogy megszabaduljak a felesleges cuccaimtól (főleg a ruháimtól), így amikor Marie Kondo arról mesélt, hogy minden rendrakás a szortírozással indul jókat bólogattam. Ám az, hogy szétválogatjuk a cuccainkat és kidobáljuk, amiket nem tudunk már használni, még nem minden.

Csak azokat őrizd meg, ami örömöt okoz


Kicsit fura lehet, hogy a KonMari módszer lényege, hogy csak olyan tárgyakat tartsunk meg, amik örömöt okoznak nekünk. De hogyan dönthető el, egy-egy konyhai eszközről, hogy tényleg örömet okoz? Mi van azokkal a cuccokkal, amiket ritkán használunk, de mégis néha kellenek? Hová pakoljuk ezeket? Nem kell túlzottan spirituálisnak lenni ahhoz, hogy egy-egy ruhánál ellenőrizzük, hogy tényleg örömet okoznak. Tök jó példák vannak a könyvben ezekre a helyzetekre és ezek jól rávezetnek arra, ami a módszer tényleges lényege. Én már selejteztem úgy ruhákat, hogy csak azokat tartottam meg, amikben jól érzem magam, tehát amihez társítok egyfajta örömöt. A többinek tényleg mennie kell, hiszen, amit megvettem és nem hordtam egyszer sem az elmúlt 1 évben, az valószínű kényelmetlen, vagy éppen nem tetszik már, ezért nem okoz örömet. Nemrég a könyveim között tartottam szelektálást, ami folytatni is fogok majd, mert a Tiszta öröm elolvasása után tényleg elgondolkoztam néhány dolgon.


Bugyihajtogatás és dobozolás


Marie Kondo könyve jó ötletek ad minden tárgyra, ami az otthonunkban található. A ruhaneműk és ezek módszeres hajtogatásától túl arra is kapunk ötleteket, hogy mit csináljunk a szezonális cuccainkkal, vagy a tisztítószereinkkel. A könyvben a rendszerezés nagymestere mindennapi példákkal mutatja meg, hogy mi a helyes hozzáállás ehhez a témához azoknak akik nyitottak. Nem mondja azt, hogy kötelező így csinálnod, hanem csak ötleteket ad. Nyilván mindenki másként rendszerez otthon, de ez a könyv arra tökéletes, hogy tanuljunk belőle új ötleteket, és megadja a kezdő lökést. Nekem sikerült új dolgokat megtudnom, úgyhogy én nagyon hasznosnak könyveltem el, hogy elolvastam a Tiszta örömöt. Néhány dolgot már én is így csináltam mint ahogy a KonMari módszer mondja (a fehérneműimet kis dobozokban tárolom szépen hajtogatva, a pólóimat is úgy hajtogattam, be a polcba, ahogy ő írta, az ágy alatti/ágyneműtartóban lévő helyet mi is vákumzsákba csomagolt ruhákkal béleljük ki), és jó volt ezzel szembesülni. Pedig ez nem volt tudatos, hanem én is praktikumból választottam ezt :)

Nyilván még sok tanulnivalóm van, sosem leszek annyira módszeres és eltökélt mániákus mint Marie Kondo, mert ahhoz nem ilyen lakás kell, és nem ilyen bútorok, (meg nem ilyen hozzáállás az élethez) de sok dolgot el lehet lesni a Tiszta örömből.

foto: redonline

Egyébként mostanság bármit nézek a Youtube-on, akkor Marie Kondo Activiás reklámja jön elő, amiből jobban meg lehet ismerni az írónőt is. Biztos, hogy van Kondo agyában valami fura, hiszen ennyire módszeresen és ennyire precízen nem igazán élnek emberek az otthonaikban, illetve nem is tanítják másoknak a rendrakás művészetét, de sebaj. Már értem miért sikeres a Kondo módszer, és nincs ezzel baj. Marie Kondo egy kicsit sok lehet, de ha megfelelő mennyiségben adagolja valaki a könyvet, akkor tökre elviselhető, és tényleg újat hozhat az ember életébe. Nekem használt! 




Értékelés: 5/4


Hasznos és funkcionális ötleteket lehet meríteni a könyvből, így mindenkinek csak ajánlani tudom, aki szeretné egy kicsit rendezettebbé tenni az otthonát, munkahelyét. A KonMari módszer minden lényegesen pontjával megismerkedhetünk, és az írónő olyan hétköznapi példákkal mutatja be a helyes szelektálás, és a pakolás művészetét, amihez foghatót még nem láttam. Módszeresen mindenről, de tényleg mindenről szó esik a könyvben a lakás minden helyiségét értinte.

Kicsit sajnáltam, hogy a könyvben nincs több ábra, vagy egy-két színes fotó, amivel jobban be lehet mutatni a "tökéletes" gardróbot, vagy kamrát, mert ezek jól jöttek volna. Az illusztrációkat egyébként imádtam, cuki kis japán minták, nyuszikkal és fodros ruhaujjakkal és a könyv fejezetekre osztása is teljesen rendben volt. Az alapoktól kezdve ismerkedhetünk meg a rendrakás módszereivel, és a végén minden területet érintünk olvasás közben. Ki lehet keresgélni, hogy minket melyik rész érdekel (ruhák, komonók = apróságok, konyhai cuccok, elektronikus eszközök stb.), de egyben olvasva is nagyon érthető minden.

A kedvenceim azok a példák voltak, ahol az írónő a saját ügyfelein keresztül mutatja be az egyes helyzeteket. Minden sztori lényege nagyjából ugyanaz volt, ha az ember ráveszi magát, hogy megszabaduljon az olyan tárgyaitól, amik nem okoznak örömöt, sokkal jobb lesz az élete. Nem mondom, hogy még 100%-osan tudom alkalmazni a könyvben leírt módszert, de a Tiszta öröm rávezetett erre az útra, a többi már csak elhatározás kérdése.

Kicsit sajnáltam, hogy arról nem esett szó, hogy mi legyen a kidobásra ítélt cuccokkal, illetve az újra/fel/hasznosításokra sincsenek ötletek (csak itt-ott néhány). Biztos a japánok másként csinálják, de én beleírtam volna ezeket a tippeket, mert nem mindenkinek egyértelmű, hogy a már nem használt ruhákat elvihetjük egy-két üzletben (H&M, Mark&Spencer), ahol leadásuk után kupon kapunk, illetve adományként is elvihetjük több helyre, és el is adhatjuk őket, hogy azt a pénzt mást hasznos dologra fordítsuk. És hát nem beszélve arról, hogy újrahasznosítva, néhány DIY ötlettel újra életet adhatunk egy-két cuccunknak. Engem például ez is örömmel tölt el, és bár a cuccaink kiszanálása is jó érzés, de szerintem az még jobb, ha olyanokhoz kerül, akiknek még örömöt okoz, vagy mi vehetünk az "árából" örömteli dolgokat.

Amúgy a könyv keményborítós, és ez azért jó, mert biztos, hogy sokat fogom majd forgatni, mert ez a könyv az, amibe jó időként beleolvasni, mert olyan lendületet ad a rendrakáshoz, amit máshonnan nehéz beszerezni. Szóval ha kupi van nálad, ajánlom a könyvet! Ez majd rávesz, hogy te is rendet tegyél!
http://www.lira.hu/tradetracker/index.php?tt=4784_12_179192_&r=%2Fhu%2Fkonyv%2Fismeretterjeszto-1%2Ftarsadalomtudomany%2Ftiszta-orom-a-rendteremtes-muveszete-kepes-utmutatoval
Szerezd be innen a könyvet 15%-os kedvezménnyel!


Blogturné extra: A Tiszta öröm külföldi borítói

Imádom a zöldeskék és rózsaszín tintapacás borítót, de a maga egyszerűségével a magyarral megegyező olasz borító is nagyon szép (2.sor középős). A német (első sorban a 3.) borító nagyon kék, és van rajta Buddha, aminek úgy érzem sok köze nincs az egészhez. Akkor már inkább a lengyel lila borítós (Tokimeki), amin az inghajtogatás van bemutatva. A szlovák borítón cseresznyevirágok vannak, ez is szép, csak túlzottan nincs köze hozzá, ahogy a túlzottan kék portugál borító is elég érdekes... A japán változaton van rajzolt kis figura, gondolom ő Marie Kondo animefiguraként, és persze van olyan változatú borító is, ahol megjelenik maga a szerző is. Nektek melyik tetszik amúgy a legjobban?













Nyereményjáték


Marie Kondo kiemeli, hogy a takarítás és a rendteremtés nem szinonimái egymásnak. Jó, ha ezt tudatosítjuk, mikor belekezdünk a rendrakásba. A könyvben erre találtok tanácsokat. A kötethez tartozó játékban a betűk között kell rendet teremtenetek, hogy megtaláljatok egy-egy takarítóeszközt. Találjátok meg a bejegyzésekben elrejtett takarítóeszközöket, és írjátok be a Rafflecopter megfelelő sorába!


Figyelem! A sorsoláson azok vesznek részt, akik minden állomáson helyesen válaszoltak. A beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

a Rafflecopter giveaway

A turnéban résztvevő bloggerek


11. 17. - Szembetűnő
11.19. - Olvasónapló
11.21. - Always Love a Wild Book
11.23. - Zakkant olvas
11.25. - Letehetetlen


Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe