Jessica Knoll - Szerencse lánya

8:21:00 AM

2015 legsikeresebb első regénye, mely immár 27 országban vált bestsellerré, a Libri Könyvkiadó gondozásában hazánkba is megérkezett. A Blogturné Klub három bloggere eredt Jessica Knoll: Szerencse lánya c. könyve sikerének nyomába. Tartsatok velünk, s ha részt vesztek játékunkon, a kiadó jóvoltából megnyerhetitek a könyv egy példányát.


Jessica Knoll - Szerencse lánya

Kiadó, megjelenés

Libri Könyvkiadó, 2016

Oldalszám

432

Fordító

Komáromy Rudolf

Önálló kötet


Fülszöveg

Megláttam, milyen oltalmat nyújt a siker, a sikert pedig a mobiltelefonos beszélgetés végén található beosztott megfenyegetése, a nagyvárost terrorizáló drága körömcipő definiálja, az emberek egyszerűen akkor állnak félre az utunkból, ha úgy tűnik, hogy nekünk fontosabb helyekre kell igyekeznünk, mint nekik… Úgy döntöttem, hogy csak ezt kell elérnem, és soha többé senki sem bánthat.

Jessica Knoll vezető szerkesztő volt a Cosmopolitan magazinnál. Jelenleg New Yorkban él férjével, és második regényén dolgozik. A szerencse lányából Reese Witherspoon forgat filmet. 2015 legsikeresebb első regénye, már 27 országban bestseller! A huszonéves TifAni FaNelli a kiváltságosok életét éli. Egy körülrajongott női magazin megbecsült munkatársa, aki a drága ékszerek és márkás ruhaköltemények mellé még egy sármos és jó pedigréjű vőlegénnyel is rendelkezik. Mindazt elérte, ami másoknak csak álom.


DE A TÖKÉLETESSÉG LÁTSZATA VALÓJÁBAN ÁLCA! Ani múltja kimondhatatlan titkot rejt. Tizennégy évvel ezelőtt a Bradley középiskolában borzalmas dolgok történtek. Meggyalázták, meghurcolták, kinevették. A kis Ani aznap megsemmisült. Az erős TifAni lépett a helyébe, aki mindent meg akar kapni az élettől…


A szerencse forgandó; a bűnösökből is lehet áldozat. A bosszú lehetősége TifAnié; vajon leveszi az álarcot, vagy örökre bezárja magát a múlt börtönébe?



Bevallom arra számítottam, hogy ez a könyv felszínes lesz. Vártam, hogy majd jönnek a márkák felvonultatása amolyan magazinos feelinggel, mint csak a Cosmoban, vagy a Glamourban olvasnánk. Van benne ilyen rész is, de a Szerencse lánya több ennél. Jóval több. Én kellemesen csalódtam. Egy könnyedebb könyvet vártam, de rengeteg agyalnivalót adott a könyv, miközben a maga módján szórakoztatott is. 

Az Ördög Pradát visel és Womens Magazine-ba ír cikkeket a szexről


Pedig a főszereplő TifAni FaNelli (most komolyan, mi ez a név már? mik ezek a kis és nagybetűk?) nem volt szimpatikus. Tipikusan olyan csaj, aki a Cosmo magazin szerint él. Drága ruhákat és kiegészítőket hord, makrobiotikus táplálékokon éhezteti magát, jógázik, piláteszezik, gyantáztatni jár a legjobb szalonokba, ha iszik is akkor márkás bort, de utána bűntudata van hogy ez sok kalória és őrült diétába kezd. TifAni régen nem ilyen volt, aztán ahogy New Yorkba került felvette a nyüzsgő nagyváros álarcát. Azé a nőét, aki a könyv elején ő. A menő magazinszerkesztőt, aki csinos, aki nullás méretű, akinek tökéletes ütemben halad az élete. Vagyis most így halad, ám a múltjában ott egy igencsak sötét folt, amiről nehéz eldönteni, hogy mennyire is sötét. 




Nem fogok spoilerezni, nem mesélem el, hogy mi történt egykoron, de köze van TifAni egykori szakközépsikolájához, és Arthur nevű barátjához, akivel a lány jó barátságot ápolt, ám Arthur durva dolgokat tett egy társával. Ez a tett adja a könyv fő mozgatórugóját, ez miatt kell szembenézni újra és újra a múlttal Aninak, ám ez csak kis szelete annak a szörnyűséghullámnak, ami a szakközépiskolában a lány felett átcsapott. Van itt még egy átbulizott este egy csoportos megerőszakoláson, és egy erőszak + testi sértésen. Igen, sajnos elég durva dolgok érik ezt a kamaszlányt, aki csak be akar illeszkedni, és nem szeretne kilógni a sorból. Nyilván az vitatható, hogy ő mennyire hibás ezeknél az eseteknél, de én kijelentem, hogy semennyire. Az, hogy ivott és ilyen állapotban erőszakot követtek el vele, az nem menti fel a tetteseket. Ahogy Arthur tettét sem lehet elfelejteni. 


A kamaszok még mindig nagyon kegyetlenek


A szorongásokkal teli kamaszkor elolvasása után már nem csodálkoztam, hogy TifAni állandóan arra törekszik, hogy tökéletes legyen, mert olyan sebeket hordoz, és olyan akar lenni, aki makulátlan. A lány szeretné megmutatni, hogy vitte valamire, és révbe ért. Csodás munkája és karrierje mellett és vőlegénye mellett ez nem is lehet nehéz, ám ahogy a múltban, a jelenben sem okés minden. 

A tiniként rengeteg bántást bezsebelő lányból értelemszerűen nem lett 100%-ig normális felnőtt. Hogy is lehetett volna... Ezek olyan dolgok, amiken nem teszi az ember lánya maradéktalanul magát túl. A fiúk, akik meggyalázták TifAnit akkor nem kapták meg a méltó büntetésüket, az iskolai borzalmak történetesei pedig nem oldozzák fel ezeket a srácokat. Vagy azokat az osztálytársnőket, akik csúnyákat mondtak TifAnira, aki csak be szeretett volna illeszkedni. Nem intézhető el ez azzal, hogy azért történt minden, mert a lány nem kapott meg otthonról minden divatos ruhát, vagy mert nem voltak annyira gazdagok mint a többi környéken lakó. A kamaszok egyszerűen kegyetlenek, és akit kipécéznek, annál ritkán fordul a kocka pozitívra. 

(Érdekes, hogy pont most olvastam Sarah Bannan - Súlytalanulját, ami hasonló dolgot járt körbe.) 





Értékelés: 5/4 


Jessica Knoll könyve végig fent tudta tartani a figyelmemet, még azokat a részeket is élveztem, amikben a jelenkori néha hisztis picsaként viselkedő főhősnőnk affektálva nyafog. Igen, vannak benne ilyen részek, de van egyfajta fanyar humora TifAninak, aki észnél van és tudja, hogy amit csinál az nem normális. 

Főhősünk azonban jól végigkalauzol minket ifjúkorán attól a pillanattól kezdve, hogy beteszi a lábát a szakközépiskolába, ahol az első nap Arthur segít neki. A fiú jó barátja lesz TifAninak, ám mivel a lány arra vágyik, hogy népszerű legyen, azért inkább másokkal barátkozik. A többi menő gyerek azonban olyat tesz vele, amit olvasva sokat gondolkozhatunk mindenféle témán. Én rengeteget kérdeztem volna még a főhősnőnktől, hogy jobban megismerjem és jobban átlássam azokat az estéket, és azt a végzetes iskolai napot is, ami megváltoztatta sokak életét. 

Az ingatag, de magabiztos és megdönthetetlennek látszó Ani erős volt, és bátran szembeszállt múltjával, ugyanakkor volt benne valami sötét is. Érdekes karakter volt, én pedig szeretem az ilyeneket. Jessica Knoll könyvéről azt híresztelik, hogy film készül belőle, én pedig ha ez megvalósul biztos, hogy meg fogom nézni, mert jó kis lélektani útvesztő volt a Szerencse lánya. A durva múltbeli történesekkel jól konklúzióban van a jelen anyagias és felszínes világa, ami nem sokban tér el egymástól. Amíg a múltban TifAninak önmagával és lelkiismeretével kell megküzdenie, addig a jelenben sincs ez másként. Ha szeretnél olvasni egy jó kis lélektani regényt, amin lehet gondolkozni, akkor én ajánlom a Szerencse lányát

Rendeld meg itt a könyvet 15%-os kedvezménnyel!



Blogturné extra: rajongói trailer a könyvhöz



 

Nyereményjáték

A Szerencse lánya hatalmas sikert aratott a könyvpiacon, melyre a filmes ipar is felfigyelt. A regény adaptációs jogait Reese Witherspoon vásárolta meg. A színésznő szintén több ízben szerepelt olyan filmekben, melyek alapját egy híres regény adta. Játékunkban minden állomáson rövid ismertetőt találtok egy-egy olyan adaptációról, melyben Reese Witherspoon is szerepelt. A feladatotok, hogy a helyes megfejtést (a könyv címét) a Rafflecopter megfelelő sorába írjátok!

Az 1847-48-ban megjelent könyv a korabeli angol társadalmat mutatja be szatirikusan. A regény szerzője - Becky és Amelia történetén keresztül - főként a pénzéhes polgárság és a gátlástalan törtetők világát bírálja élesen. A történetet többször is feldolgozta a filmes ipar, legutóbbi változata 2004-ben jelent meg, női főszerepét Reese Witherspoon és Romola Garai játszotta. 

Melyik filmről van szó? 


Figyelem! A sorsoláson csak azok vesznek részt, akik minden állomáson helyesen válaszolnak. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy üzenetünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz. Jó játékot kívánunk!

 

A turnéban résztvevő blogok



06.06. - Szembetűnő
06.08. - Zakkant olvas
06.10. - Letehetetlen

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe