Louise O’Neil - Örökké a tiéd

11:20:00 PM


Ha unod a tucatszerű, nyálas disztópiák sorát, csatlakozz a BTK hat bloggeréhez, akik március 3. és 13. között egy teljesen más szemléletű világba kalauzolnak el Benneteket Louise O’Neil: Örökké a tiéd című könyvén keresztül, amit a Tilos az Á Könyvek jelentetett meg itthon. Egy nem mindennapi történet olyan fiatal lányokról, akiket arra terveznek, hogy idővel a férfiak minden igényét kielégítsék. Csavaros és lebilincselő regény, ami biztosan meglep majd Benneteket, mert bár egyszerűnek tűnik minden, valójában senki sem az, aminek látszik.
Ha érdekel Titeket, hogyan lehet egy ilyen bezárt világban talpon maradni, mindenképpen tartsatok velünk és játszatok a kiadó által felajánlott két könyv egyikéért!


Louise O’Neil: Örökké a tiéd

Kiadó, megjelenés

Tilos az Á Könyvek, Budapest, 2016

Oldalszám

440

Fordító

Farkas Krisztina

Önálló kötet


Fülszöveg

Egy szép új világ, ahol a lányok már nem természetes úton születnek. Ahol a nőket az iskolákban csak arra tanítják meg, hogyan tudnak örömet okozni a férfiaknak, miután kikerültek a való világba A végzős év után a legmagasabb értékelést kapott lányok házastársakká válhatnak, hogy tehetős és befolyásos férjük mellett fiúkat szüljenek. A többi lány jövője mint szeretők és tanárok leírhatatlanul kegyetlen. freida és isabel legjobb barátnők, és biztosak abban, hogy évfolyamuk kiválóságaiként mindketten feleségek lesznek. De ahogy egyre feszültebbé válik az utolsó év, ahogy egyre nő a nyomás, hogy tökéletesek legyenek, isabel önsanyargatásba kezd, veszélyeztetve az egyetlen lényeges dolgot: a szépségét. A leendő férjek pedig megérkeznek, csak arra várva, hogy menyasszonyt válasszanak maguknak freidának meg kell küzdenie a jövőjéért még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy el kell árulnia az egyetlen embert, akit szeret és aki viszont szereti.

A nőkről, nőként mindig megosztó olvasni

Vagy szeretni fogom a könyvet, vagy nem, de legalább lesznek érzelmeim. Amikor megláttam a Tilos az Á könyvek újdonságát, ezt a különleges disztópiát, ami egy olyan jövőben játszódik, ahol a női szerepek teljesen kifordultak egykori önmagukból már tudtam, hogy ezt el kell olvasnom. A történet főszereplője freida (így, kisbetűvel igen.), akiről csak annyit tudunk meg a könyv elején, hogy nagyon készül a Ceremóniára, ami 16. születésnapján lesz (akárcsak a vele együtt lakó többi lánynak is). Mindenki ugyanakkor született, hiszen a jövőben a globális szaporodási problémák miatt csak úgy egyszerűen nem születhet mindenkinek gyereke. Az emberiséggel ugyanis valami komoly dolog történt, ami nem derült ki, hogy mikor is történik. A bolygó alacsony területeit elárasztották a tengerek és az óceánok a globális felmelegedés amitt, és akik megmaradtak ők az kontinensek közepére szorultak, és a meleg miatt alig jutottak élelemhez. Az állatokat elpusztították, és csak maguk maradtak.

A megváltozott körülmények miatt a nők csak fiúkat voltak képesek szülni, viszont a technika azért fejlődött annyira, hogy a tudósok rájöjjenek a megoldásra és kifejlesszék, hogy a nőknek beültetéssel olyan lánygyermekeik szülessenek, akik majd 16. évüket betöltve a magas rangú férfiak fiainak leendő feleségei lesznek. Azaz megszülettek az évák (igen, így csoportosan is kibetűvel.)


A nők egyfajta gazdatestek lettek, akiket kasztokba osztanak a Ceremónia után. A feleségek szolgálják urukat, a szeretők kiszolgálják a férfiak testi vágyát és a férfiak háremének tagjai, a szűznővérek pedig gondozzák a következő generáció lányait az Intézetben. Ők szüzességi fogadalmat fogadnak és soha ki nem lépnek az Intézet falai közül. Ez a három féle sors vár frediára is a Ceremónia után. Ő szeretne feleség lenni, de ezt a legnehezebb elérni, hiszen évfolyamonként csak néhány fiú van, aki olyan korba kerül, hogy párt válasszon magának, és itt is számít, hogy kinek milyen rangja van. freida és barátnője isabel az utolsó év nyarán távolodik el egymástól, és freidának egyedül kell megbirkóznia az utolsó év kihívásaival.

Ahogy közeledik a Ceremónia egyre több feladatot kapnak a lányok, képbe kerülnek az Örökösök (azaz a fiúk, akik kiválasztják majd a lányokat a végső kasztukra). A lányok feladata tehát meggyőzni a számukra ismeretlen fiúkat, hogy ők jó feleségek lesznek, hiszen csinosak, engedelmesek és kedvesek, és elnyomhatóak.

Féltékenység, cicaharc, szemétkedések

Tipikusan olyan dolgok kezdenek el kialakulni a végső küzdelemben lévő lányoknál, amik jól megfigyelhetőek a kisebb női közösségekben is. Lesz aki irányítani akar mindenkit, mindig van egy aki után megy a csorda, mindig van egy-két renitens, aki megpróbál ellenállni ezeknek, és mindig van néhány lány, aki kikéri magának, hogy ő is ugyanolyan, mint a többi. Sőt! Mindig felbukkan pár jótét lélek is, aki senkivel sem akar konfliktust, és csak el akar lavírozni minél tovább, amíg csak lehet. Érdekes volt közelről figyelni ezeket a dolgokat freida és a lánytársai között. Elég sok durva dolgot csináltak az alig 16 éves lányok, és sajnos ezek abszolút nem álltak távol a mai fiataloktól sem sajnos. Mindenhol megy a fúrás, a másik lenézése, és kiütése a nyeregből. Nincs ez másként itt sem, hiszen a nők alapvető mivolta ez. Vagyis mindig vannak problémás egyedek, akik szemrebegtetve alávágnak a normálisaknak. Hogy freida melyik csoportba tartozik, azt nem árulom el, de meglepetősen érdekes volt figyelni a jellemének alakulását. Mert alakult neki rendesen.

Üdv az új és nyomasztó világban, ahol csak a tökéletesek nők rúghatnak csak labdába!


Igazi disztópia volt az Örökké a tiéd című könyv, és bár valamiért azt hittem, hogy lesz köze a szerelemnek a címhez, ez messzebb nem is állhatott volna a valóságtól. Az érzelmek itt nem játszanak komoly szerepet, a döntéseket ugyanis a férfiak hozzák meg, akik semmibe veszik a nőket. A nevek kisbetűvel írtak, a három nő kaszton (Házastársak, Szeretők, Szűznővérek) kívül semmi más célja nincs a nőknek, mintsem hogy fiúkat szüljenek, felneveljék őket, támogassák férjüket, majd kb negyven éves korukban önként vonuljanak a halálba. Ha esetleg addig valami olyasmit csinálnak, ami problémás férjüknek, akkor előbb is máglyára küldik őket. Jó kilátások?


A lányokat (akiket éváknak hívnak, Ádám és Éva története után) 4 éves koruktól kezdve 16 évig korukig nevelik az Intézetben, ahol mindenüket meghatározzák. Viselkedési normákat várnak el tőlük és folyamatosan azt sulykolják beléjük, hogy csak akkor lesznek feleségek, ha tökéletesek. Van egy célsúlyuk, ezt nem szabad átlépni, így a lányok állandóan diétáznak, mindenféle gyógyszereket szednek, és ha híznak akkor drasztikus módszerekkel fogyasztják magukat. freida nem a hízástól tart mint egykori barátnője isabel, hanem ő a nem alvástól. freida ugyanis éjjelente nem tud elaludni, de a Ringató nevű szer, amit kap túlzottan kevés, hogy elnyomja a szorongásait, így ébren hánykolódik. Ettől egyre fáradtabb, egyre frusztráltabbá válik, és sejthetitek, hogy az egyébként is teljesen kicsinált lányok még jobban megszenvednek egy ilyet. Annyi minden apróságot lehetne írni még erről a nyomasztó világról, ami hiába egy Intézet falai között játszódik, mégis elrettentően valóságos, és simán elképzelhető 50 év múlva a saját világunkkal is.


Értékelés: 5/4,5


Ijesztő és végtelenül nyomasztó olvasni az Örökké a tiéd című könyvet, de ez ne riasszon el senki sem. A könyv nagyon érdekes, és ha belekezdesz nem fogod abbahagyni, mert hajt a kíváncsiság, hogy mi lesz a végén, mert amikor már azt hiszed, hogy több meglepetés nem érhet, akkor még tud rajtad csavarni egyet Louise O'Neil és azt kell, hogy mondjam stílusosan teszi.

Sajnos nincs minden megmagyarázva a könyvben. Nekem elég sok kérdésem lett volna még, amikre nem kaptam választ olvasás során, de ezek inkább a világ és a társadalom felépítésének miértjeire vonatkozott volna, és persze az előzményekre, amikről itt-ott tudtunk meg egy-egy morzsát. Egyszerűen csak belecsöppenünk egy nagyon fura, nagyon kifordított és nagyon frusztráló világba, ahol a nők teljesen el vannak nyomva, gazdatestnek számítanak, hogy fiúkat szüljenek. Az Intézetben hiába tanulnak mindenféle dolgot, a szépségük és a testük az egyetlen "fegyverük", és ez rákényszeríti őket, hogy úgy használják, hogy azzal magukat teljesen lealacsonyítják. Senki sem mer gondolkozni, senki sem mer eltérni. Aki ezt teszi, azt elítélik, és leküldik az Alagsorba, ahonnan még senki sem tért vissza...

Az Örökké a tiéd című könyvben egyetlen szereplő sem nőtt a szívemhez, még freida sem, mert vele is voltak gondok, de talán még ő volt az, akivel a legkevesebb. Ő igyekezett mindent megtenni engedelmes lányként. Az elején még kicsit lázadt, de a végére.... Áhhh! Nehéz erről spoilerek nélkül írni, és nem is szeretnék.

Louise O'Neil egy olyan világot festett fel előttem, amitől nagyon félnék, ha nőként benne kéne éljek, és csak reménykedni tudok, hogy nem ez vár majd az ükunokáimra, mert akkor bajban lesznek. Sajnos a társadalmunk már most arrafelé hajlik, hogy a tökéletesre törekvés uraljon mindent. A mai lányok is sanyargatják magukat mindenféle cuccokkal (fogyasztó tabletták, fűzők, drasztikus étrendek) terjednek az emésztési és táplálkozási betegségek, és egyre több nő válik terméketlenné, ennek okait pedig az orvosok is csak találgatják. Ezért is volt nagyon nehéz és egyben nagyon fejbevágó olvasni a könyvet, mert a mai világ, és ez a jövőbeli nem is áll annyira távol egymástól, így pedig belegondolva az évák, vagyis a nők sorsába eléggé szívfacsaró élmény volt olvasás közben.

Hogy lehet ajánlani, és majdnem tökéletesre pontozni egy ilyen könyvet? Mert ez a disztópia mégis olyan, hogy emlékezni fogsz rá sokáig, és nagyon is elgondolkodtat az élet dolgain. Nem világmegváltó, de mindenképpen nagyon egyedi az Örökké a tiéd története, és alaptézisei és az általa felvázolt jövő. Nem fogsz a regényben senkit sem megszeretni, de így talán könnyebb is a könyv végén a fellélegzés, hogy ennek bizony így van vége. Nehéz olvasmány ez a regény, de kellenek az ilyen könyvek a világba. Sokan azt fogják mondani az Örökké a tiéd elolvasása után, hogy ez hülyeség, és hogy nagyon elrugaszkodott, de rám eléggé hatással volt a történet, és én elég sötéten látom a jövőt, úgyhogy bármit el tudok képzelni. Ne legyen így!




Nyereményjáték

A regényben a tökéleteshez minél inkább hasonlító lányokat “készítenek”, így mi is olyan filmeket kerestünk, ahol tökéletes hasonmások, klónok szerepelnek. A feladatotok, hogy felismerjétek a filmeket, amelyekben szerepelnek és a rafflecopter megfelelő mezőjébe beleírjátok a filmek címeit.




Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.

a Rafflecopter giveaway


A turnéban résztvevő blogok: 

Március 3 - CBooks
Március 5 - Bibliotheca Fummie
Március 7 - Kelly Lupi olvas
Március 9 - Deszy könyvajánlója
Március 11 - Zakkant olvas
Március 13 - Media Addict

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe