Kalapos Éva - Massza

10:53:00 PM


A napokban jelent meg Kalapos Éva új regénye, a Massza, ami a bullying ellen kívánja felhívni a figyelmet. A kötetben végigélhetjük, hogy mi történik egy olyan fiatallal, aki folyamatos támadások áldozata.

Tarts velünk a blogturnén, ismerd meg a regényt, és a Manó könyvek jóvoltából 1 példányt nyerhetsz is!


Kalapos Éva - Massza

Oldalszám

240

Kiadó:

Manó könyvek

Önálló kötet

Megjelenés:

2016. január 29.

Fülszöveg

Egy regény az online és offline megfélemlítésről, egy kamasz legádázabb félelmeiről és arról, hová vezet, ha a cybertérben teljesen elvész a kontroll. Olvasd el! És nem csak akkor, ha érintett vagy. A regényt tizennégy éven felülieknek ajánljuk! Ráber Patrik tök átlagos. Tizennégy múlt, egy hatosztályos gimibe jár, normális családja van és néhány (kevésbé) normális barátja. A haja szőke, a szeme sötétkék, a testalkata átlagos. A lányok alig veszik észre. Legalábbis a legtöbb. Ráber Patrik mégis elüt az átlagtól. Színésznek készül, szabadidejében verseket és monológokat tanul. A családja nem igazán érti meg, ahogy az osztálytársai sem.

Ráber Patrik kretén. 
Ráber Patrik nyomorék. 
Ráber Patrikra nincs szüksége a világnak. Legalábbis azok szerint, akik zaklatják őt.
Kalapos Éva D.A.C. sorozata nálam nagy kedvenc, mert szerintem ő mostanság az az írónő, aki eléggé jól ért ahhoz, hogy olyan problémákat tárjon a kamasz olvasói elé, ami foglalkoztatja őket. És nem csak őket, hanem a szüleiket és tanáraikat is. A DAC könyvekben sok a tanulság, de nem papoló jelleggel, egyszerűen csak bemutatva azt, hogy mit éreznek a tizenévesek, és mi történik velük. Kalapos Éva ért hozzá, hogy úgy mutassa be a szereplői által azokat a társadalmi és generációs problémákat, hogy ne legyenek szájbarágósak és cikisek. Kifejezetten érdekelni kezdett, amikor meghallottam, hogy a sorozat újabb része előtt érkezik egy különálló történet az iskolai zaklatás témájában.


Fontos, hogy erről tudjanak az emberek, mind a fiatal olvasók, akikkel megtörténhetnek ezek, mind a szülők, és a tanárok, akik szemtanúi lehetnek ennek, illetve akár segíteni is tudnak a helyzetben, ha időben felismerik. Sokféle zaklatás van, az enyhébbtől a durvábbig, de egyik sem elfogadott, nem lehet szemet hunyni felette.

Rábert Patrik egy tök átlagos srác, semmi extra nem történik vele. Van két barátja, egy fiú és egy lány, akikkel a suliban lóg, meg egy csaj Dina, akiért oda van. Patrik átlagos hatosztályosba jár, ahol nem számít menő gyereknek, de totál lúzernek sem. Egyszerűen csak úgy elvegetál, ám érzi, hogy több van benne, mint az unalmas matekórák. Patrikot már régóta érdeklik a színdarabok, és amikor beiratkozik egy amatőr színjátszó körbe, ahol megkapja a Frankeinstein című színdarab Lényének főszerepét teljesen megváltozik az élete. Ráadásul még Dina is észreveszi.... Ám ez hozza magával a bajt, amik már egy ideje ott lappanak a felszínen.


Minden azzal kezdődik, hogy Patrik haverja (nem fog eszembe jutni a neve) kap egy-két negatív beszólást az Instagramon. Ezekben a kommentekben a súlyát cikizik, és a fiú ahelyett, hogy törölné ezeket, vagy magát a képet inkább nem foglalkozik vele. Vagyis azt mondja, de mindenki tudja, hogy egy-két köcsög szemétkedő  kommentet nehéz figyelmen kívül hagyni. Persze Patrik tanácsolja, hogy tegyen valamit, de az álneves nickek sokáig tolják a keménykedést a kép alatt. Pedig le lehetne tiltani őket, de a srác nem képes erre, pedig Patrik tanácsolja neki. A csendesebb napok után azonban Patrik és Dina egyre közelebb kerül egymáshoz, és a srácok, akiknek tetszik Dina az osztályból elkezdik a szemétkedést Patrikkal. Aki sajnos nem tud, nem akar csinálni semmit ez ellen.



Itt egy kicsit sajnos felhúztam magam, bár még sosem voltam ilyen helyzetben, mint a főszereplőnk, de valahogy minden hasonló karakter, akiről az utóbbi időben olvastam zaklatás témában egyszerűen képtelen volt bármit is csinálni. Nem szólt a szüleinek, a jó barátainak, a tanárainak, a pszichológusnak, egyszerűen csak tűrték, amíg eljutottak arra a pontra, ami már visszafordíthatatlan. Sosem voltam még ilyen zaklatás szemtanúja, de elszenvedője azért már igen. Így átérzem ezeknek a szereplőknek a félelmét, a kilátástalanságát, de ha kicsit okosabbak lettek volna, akkor megúszták volna, de inkább beletörődnek, és szinte beleszaladnak az újabb és újabb helyzetekbe, és támadási felületet adnak.

Nyilván utólag mindig könnyebb papolni, én is lehet, hogy Patrik helyében beijedtem volna (de utána kértem volna segítséget), viszont ez egyáltalán nem a könyv hibája. Az író így alkotta meg a főhősét, és talán ettől lett még drámaibb. Mert a Massza tényleg egy erős könyv, és ebben nagy szerepe van, annak hogy minden szereplő olyan, amilyen. Az őrületig kínzott fiú, a túlhajszolt és nemtörődöm szülők, az erőszakos és egyre durvábban támadó fiatalok, a tanárok, akik mintha szemellenzőben látnák a világot és benne a tiniket.

Értékelés: 5/4.5



A könyv nyelvezete nekem néhol kicsit túl volt szlengesítve. Szoktam direkt figyelni a mai fiatalokat a villamoson, a metrón, és persze a neten, de néha a hajam kettéállt Patrik és osztálytársai szava járásán. Most nyilván egy példamondat sem jut eszembe, és a Kindle is távol van, hogy megnézzem, mert biztos bejelöltem párat, de egyszerűen nekem furán hangzottak. Lehet, hogy a mai tizennégy-tizenhat évesek így beszélnek, de nekem ez kicsit eltúlzottan és kicsit műviesen fiatalosnak hatott.

Ettől függetlenül minden szereplő igazi példakarakter volt. Patrik fájdalma, ahogy az átlagos fiúból, eljut arra a legmélyebb pontra, ahonnan már nincs kiút az egyszerűen zseniális. A fiú monológjai, az érzései nagyon jól meg voltak formálva, és ahogy halad előre a történet egyre jobban izgulunk mi is érte, és azért, hogy ez a történt jól érjen véget. Elárulom, hogy happy end nem lesz, de ettől csak még jobb és életszagúbb lett a könyv.

Nagyon jót tett a könyvnek a Frankeinsteines párhuzam, ahogy a fiú átlényegül a színpadi szerepébe, és ahogy ez az életében is leképződik. A kitaszítottság, az hogy senki sem foglalkozik vele, és hogy a bosszú megjelenik az érzések között azok a részek nagyon jól meg voltak írva.

Kalapos Éva még mindig nagyon jól tudja, hogy mit csinálnak a neten a fiatalok, és hogyan szemétkednek egymással. Egy-két eset nekem kicsit túl volt tolva (főleg az utolsó katarzist kiváltó iskolai eset, aminek köze van egy képhez és egy durva lejáratáshoz), de a lényegen ez nem változtat. A mai fiatalok élete teljesen ki van téve az internetes zaklatás, azaz a cyber bullyingnak. Bárkit ki lehet kezdeni az Instagramon, az Ask-Fm-en egy-egy kommenttel vagy egy-két szemétkedő üzenettel. Mindenki fent van a cseten, bárkiről lehet következmény nélkül írogatni a neten, és ez sajnos a mai generáció nagy problémája. Sokan nem érzik a határt, és az elszenvedők nem tudják, hogy hogy kell segítséget kérni.

A regény végén szerencsére van egy jó kis példa, mind a cyber bullying elszenvedőknek, mind a szülőknek és a tanároknak egy kis útmutatás, hogy mit kell tenni a különböző helyzetekben. Sőt! Jogi meghatározásokat is kapunk, hogy mi minősül már zaklatásnak, és miért milyen büntetés jár. Ez tök hasznos, és végre jó volt egy helyen összegyűjtve elolvasni. Mert akármennyire is sokan legyintenek erre a témára, ez annál komolyabb, hogy csak úgy továbblépjünk.

A Massza az a könyv, amit odaadnék a fiatalok kezébe, hogy olvassátok el, mert rólatok szól és nektek szól. Remélem, hogy sokakhoz eljut majd, és több fiatal szemét felnyitja majd, hogy ne jussanak Patrik példájára, és a szülők se legyenek annyira felületesek, hogy nem veszik észre, hogy a gyerekükkel gond van.

Kalapos Éva könyve erős lett. Mert beszélni a problémákról, és segítséget is ad azoknak, akik nem tudják mi a teendő ezekben az eseteknek. Olvassátok el, mert tényleg érdemes!






Nyereményjáték

A Massza főszereplője, Ráber Patrik bolondul a versekért, és imádja a színjátszást is. A mostani játékunkban vers részleteket kell felismerni, és beírni a mű címét és a költőt, aki írta, a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

A játék során 1 példányt sorsolunk ki a regényből. A győztesnek 72 órája van válaszolni a levélre, különben sajnos újra kell sorsolnunk. A könyvet a kiadó postázza, és sajnos csak Magyarország területén belül.


Az én feladványom:

Tudom, hogy a tavasz nem tart örökké,
Hogy elmúlnak mind a derűs napok,
Hogy a dal, hogy a tavasz idehagynak,
És ősz fejemmel magam maradok.

Zörgő avarban, ködös alkonyattal,
A darvak búcsúzása idején
Ráérek majd jövők titkát keresni,
S borongva sírni emlékek ködén.

De ki töpreng édes tavaszi reggel
Fagyos pusztákon, hulló levelen, -
Mikor csillámos, szőke napsugárral
Végigragyogja útját a jelen...


a Rafflecopter giveaway A turnéban résztvevő blogok: 

01.31. - Media-Addict
02.09. - Szembetűnő
02.12. - Zakkant olvas

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe