Cynthia Hand - Amikor búcsúzunk

10:15:00 PM


A Maxim Könyvkiadó jelenteti meg Cynthia Hand: Say Goodbye - Amikor búcsúzunk  című könyvét. A szerző az Angyalsors trilógiával már nagy sikert ért el az olvasók körében, legújabb önálló kötete egészen más, komolyabb témájú. Kövesd végig a hét állomásos blogturnét, mert a végén, ha minden kérdése jó választ adsz, megnyerheted a három nyereménykönyv egyikét.

Cynthia Hand: Amikor búcsúzunk 

Fülszöveg:

Nemrég Lexnek boldog élete volt. Teljes volt a családja, volt egy szerelme, voltak barátai. Lex mindig is különc lány volt. Matekórán agymenő társaival kártyázott, és busszal járt suliba, mert kiszámolta, hogy a 179 tanítási nap 549,53 dolláros benzinárat eredményezne. Barátjával együtt készültek a Harvardra és az MIT-re. Senki sem úgy nézett rá, mint aki bármelyik pillanatban összeomolhat. De most minden másképp van. Ő most az a lány, aki elvesztette az öccsét. És úgy érzi, ebből az állapotból soha többet nem tud már kitörni. De azt is jól tudja, változtatnia kell. Változtatnia kell neki is, édesanyjának is. S ami a legfontosabb, tudnia kell megbocsátani. Az apjának, Tylernek, de legfőképp magának. Ezért szép lassan elkezdi összerakni élete széthullott darabkáit, és próbálja felfedni, mi is történt Tyler halálának éjszakáján. De van egy titka, amit senkinek sem mondott el: egy üzenet Ty-tól, ami lehet, hogy mindent megváltoztathatott volna. Lex testvére már örökre eltűnt. Ám ahogyan a lány is rájön, egy szellemnek nem kell valósnak lennie ahhoz, hogy meggátolja a továbblépést.


376 oldal
ISBN: 9789632616681
Fordította: Loósz Vera

Előszeretettel olvasom kemény témákat, mert szeretem jobban megismerni az emberek érzéseit, a gyász feldolgozását, és bár ezek a történetek egytől-egyig fájdalmasak mégis muszáj erről is olvasnunk, mert az életünk részei. Egy Quatar - Perth (Nyugat-Ausztrália) odafelé út kellett, hogy Cynthia Hand könyve berántson és több, és mire leszálltam a repülőről Alexis (vagyis inkább Lex) gondolatai jártak a fejemben. A lány végzős a gimiben, van egy cuki pasija, akivel a matekklubban ismerkedett meg, és bár a családja nem éppen leányálom (apja elhagyta őket pár éve), öccse Tyler néha kibírhatatlan, anyja sokat dolgozik, hogy eltartsa őket azért a lány boldog. Addig a pontig, amikor öccse öngyilkos lesz egy délutánon a garázsban és a lány talál rá.

El sem tudom képzelni milyen érzés lehet ez, de az írónő elég jól vissza tudta adni azt a fájdalmat, amit Lex érez az elvesztett testvérével kapcsolatban. A lány terápiára jár egy pszichológushoz, ott kell egy naplót írnia, amiből a múlttal kapcsolatos visszaemlékezéseket olvashatjuk, de közben a jelen történeseket is követhetjük. Lex megpróbál testvére öngyilkosságának okai rájönni. Úgy érzi, hogy közeli kapcsolatban állt Tylerrel, de mégsem ismerte igazán, hiszen azt sem vette észre, hogy a testvére mire készül. Lex megpróbál rájönni, hogy öccsével mi történt az elmúlt időszakban, ami megváltoztatta annyira, hogy elvegye magától a legértékesebb dolgot, amit kapott: a saját életét.

Lex a gyász első szakaszában eltaszítja magától barátait, szakít szerelmével, és nem beszél senkivel sem. Lassan és apránként alakítja ki újra a szokásait, de ezek nem mennek neki egyszerűen. Nehéz beszélnie arról, hogy néha érzi és látja Tyt a lakásban. Egykori szomszédjával és régi barátnőjével kerül közelebbi kapcsolatba és vele megoszt nélkül dolgot ezekből a fura jelenésekből. A lány nyitott az ilyen dolgok iránt, de Lex még így is fél, mert azt hiszi, hogy kinevetik majd. Az ilyen apró Tyler által mutatott jelekből sok mindenre rájön a lány, és kezd el nyomozni, mert úgy érzi, hogy a fiú öngyilkossága mögött valami nagyobb valami áll. De vajon ezt csak a hiány mondatja vele? Vagy tényleg van alapja ezeknek a dolgoknak? Nehéz igazságot tenni egy gyászoló ember és kapaszkodóként észrevett dolgok között vont párhuzamok között.

Az írónő kiváló stílusban veszi sorra a gyászolók által érzett fázisokat, és mutatja be ezt Lexie-n keresztül, akinek látatlanban mindenki drukkol, hiszen fiatal, okos és minden esélye megvan, hogy új életét kezdjen, csak előtte tisztába kell raknia a Tylerrel kapcsolatos dolgokat. Egy kis nyomozós szálat is beleszőtt a regénybe az írónő. Ty halált követi még néhány rejtélyes haláleset Ty baráti köréből, és erre a média is felfigyel, és persze Lex figyelmét sem kerüli el. Próbál többet megtudni a fiúkról, akik szövetséget alkottak öccsével, miközben el is kell engednie Tyler "szellemét" és az életét is. 

Értékelés: 5/4

Cynthia Hand könyvét szerintem fontos, hogy a fiatal generáció a kezébe venni, mert megtanítja őket feldolgozni a gyászt, és kicsit elgondolkoznak azon, hogy milyen nehéz azoknak, akik megélik egy-egy rokonuk elvesztését. Mindig utólag jövünk arra rá, hogy mi lett volna ha... utoljára akkor szebben szólunk a szerettünkhöz, mert sosem tudhatjuk, hogy mikor látjuk őt utoljára.

Az írónő szerethető stílusban és érzékenyen mutatja be a főszereplőnk általi érzett érzéseket, és mindenki bele tudja egy kicsit élni magát ebbe a helyzetbe, még akkor is, ha nem okoz vidám perceket. Lapról-lapra haladva azonban enyhül a fájdalom, és a szemünk előtt válik Lexie is egyre erősebbé. Bár nincs szó szerint értelemben vett feloldozás számomra elmaradt a könyv végén, az utolsó oldalak minden érző szívet megsiratnak majd egy kicsit ebben biztos vagyok. 

Fontos, hogy olvassunk olyan dolgokról, amiknek témája nem a vidámság, és amiben nincs happy end. Ezzel olyan sorsokat, és embereket ismerünk meg, akik lehetnek akár a szomszédaink, a kollégáink, az iskolástársaink de sajnos a családunkban is előfordulhatnak ilyenek. Sok mindenre megtanítja majd az olvasót Cythia Hand könyve, többek között arra, hogy becsüljük meg a családunk tagjait, és mindig fejezzük ki, akár apróságokkal is, hogy fontosak számunkra, és támogassuk őket. A mi lett volna ha helyzetek mindig fájdalmasak, így ez a könyv is végig ilyen marad, mert Lexie nem kaphatja vissza testvérét, de a gyászt könnyebbé teheti, ha hagyja, hogy szeressék és segítsenek neki.

Ajánlom az Amikor búcsúzunk című regényt, mert fontos és kiemelkedő az öngyilkosság témájában írott olvasnivaló között. Ez a téma még mindig sok írónál tabu, és sok olvasó sem mert erről olvasni. Cynthia Hand könyvét bátran vegye mindenki a kezébe, mert úgy adja vissza az érzelmeket, amik csodaszépek és egyben persze fájnak is, de ez a kettősség valami olyat alkot, ami szép.

Blogturné extra: A könyvhöz készült trailer 


Nyereményjáték:

A közeli hozzátartozók elvesztése és későbbi elengedésük súlyos lelki problémát okoz a fiatalabb  korosztály életében is. Számos könyv jelent meg az utóbbi években, melyek ezt a témát dolgozzák fel. A blogturné minden állomásán találtok egy-egy képet, illetve könyvborító részletet, ami alapján ki kell találnotok, ki a főszereplő és kit veszített el.


A leghíresebb varázslótanonc, akit fiatalkorában nagy veszteség ért. Ki ő, és kiket vesztette el?

Minden állomás megfejtését a rafflecopter doboz vonatkozó sorába kérjük beírni.
A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésre jelentkezni a megküldött e-mailre. Ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz!


a Rafflecopter giveaway
 
 
A turnéban résztvevő blogok
 
12.09 CBooks
12.11 Zakkant olvas
12.15 Dreamworld 
12.17 Könyvszeretet

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe