Cecelia Ahern - Évről évre

12:12:00 AM



Fogadjátok sok szeretettel a karácsonyi hangulatkeltő blogturnénkat, melyben Cecelia Ahern Évről évre című mininovelláját mutatjuk be, valamint válaszolunk a könyvek ihlette karácsonyi kérdéssorra melyre a ti válaszaitokat is kíváncsian várjuk!

Fülszöveg:

Az írónő megint azt teszi, amiért annyian szeretik: megindító e-novellájában az emberi érzések mélyére hatol, ezúttal egy karácsonyi mese formájában. Egy merengő karácsonyfadísz szemszögéből mutatja be egy család szentestéjét: az idősödő szülőket és civakodó felnőtt gyerekeiket, akik talán nem is tudják, hogy az együtt töltött ünnepek életük legértékesebb pillanatai. Évről évre.




Kiadó: Athenaeum
ISBN: 9789632935096
Oldalak: 12 oldal
Fordította: Szeiberth Ádám


Cecelia Ahern legutóbb az Amikor megismertelek című könyvével kápráztatott el, ő lassan olyan lesz nekem, mint egy édesen szomorú menekvés a mindennap nyüzsgése után. Ahern képes arra, hogy olyan történeteket adjon át, amik emberiek, amik kedvesek, amik a szívedhez szólnak. Az Évről évre című novellája hiába csak 12 oldalas, mégis annyi minden van ebben a szomorkás, de mégis szép karácsonyi történetben...

Mindenki ismeri az ünnepi megszokott rutint, amikor a családdal évek óta ugyanazt a szokásos sémát játsszátok el. Ének a fa alatt (Mennyből az angyal mondjuk), aztán ajándékosztás, majd kaja, vagy előtte kaja és persze pia. Van, aki többet iszik, mert így könnyebb elviselni a régen nem látott rokont, van, aki leginkább hazahúzna, mert nem kíváncsi a szeretteire, és persze vannak olyanok, akik még őszinte örömmel élik meg ezt az ünnepet és izgatottan várják az ajándékbontást, a fa díszítést, a közös ünneplést. Mindegyikből ismerünk példákat, mindenki családjában vannak jó és rossz karácsonyok, így ez a történet mindenki számára ismerős lesz.

Ugyanaz van minden évben, de mindig másképp ugyanaz. És ettől lesznek az emberek olyan szomorúak… meg olyan boldogok, ebben rejlik a karácsony keserédes varázsa. 

Amiben különleges mégis csak ez a röpke 12 oldal az az, hogy egy olyan szemszögből meséli el a történetet, amiről még nem olvastunk. A történet mesélője ugyanis a karácsony dísze (aka csúcszdísz), aki csak olyankor szembesül az élet változásaival, amikor kidobozolják és felhozzák a nappaliba, hogy a fára téve elnyerje méltó helyén. Ő a mi mesélőnk, aki egy családról ír, akik évről évre összegyűlnek és együtt karácsonyoznak, de ahogy telnek az évek úgy lesz az egész már egyfajta nyűg, egyfajta rutin. Persze nem mindenki számára, aki a csúcsdíszt felrakja a fára, ő még reméli, hogy jövőre újra összegyűlik majd a fa körül mindenki és ünnepel majd, de évről évre változik az élet, így semmi sem biztos már...

Eléggé nehéz írni egy 12 oldalas kis szösszenetről bármit is, csak ajánlani tudom, hogy olvassátok el, mert keserédesen szép történet és biztos, hogy sokan fognak bólogatni a párbeszédek hallatán majd rajta.

Más ez, mint az év többi napja: mágikus erejű, csodálatos nap ez, amikor évről évre vibrál a levegő, mert túl sok minden hangzik el, és túl sok minden marad kimondatlanul.



Hoztam néhány karácsonyhoz kapcsolatos kérdést, amire nyugodtan írhattok ti is választ, akár egy külön posztban, akár ide a kommentben :) Én kíváncsi vagyok rá, hogy ti hogyan ünnepeltek.

Melyik az a tárgy, ami elengedhetetlen nálatok a karácsonyi ünnephez (ahogy a könyvben a kisangyal vagy csúcsdísz)?

Nálunk nincsenek különleges díszek, vagy kellékek, mindig van adventi koszorúnk és karácsony napján az összes gyertyát meggyújtva égni hagyjuk. (Nem a fa alatt, nem szeretnénk ha leégne). És persze a fények, mindenféle színes égők a fán, minél több annál jobb. A díszek és a csúcsdísz évek óta változik, de vannak olyan díszeink, amik 28 éve megvannak már. Őket jó érzés elővenni és nosztalgiázni.

Melyik az a könyv, amit mindenképpen elolvasol hangulatkeltéshez?


Karácsony közeledtével gyerekként mindig A karácsonyi ének című Disney mesés könyvet olvastam el, de felnőttként valahogy kifejezetten nem repülök rá karácsonyi könyvekre. Idén már olvastam egy karácsonyi történetet (Felhők felett), én inkább a karácsonyi filmekért vagyok oda. Nagy kedvenc a Holiday és az Igazából szerelem.

Milyen díszekkel díszíted fel idén a karácsonyfádat? Te is szereted a piros üveggömb díszeket?
Idén anyunál zöld, fehér díszben fog pompázni a fenyő, az albérletben pedig kék-ezüstben. Remélem jól fognak mutatni majd :)

Mi a kedvenc karácsonyi édességed? 
Habkarika minden mennyiségben

Mi a kedvenc karácsonyi emléked, ami veled és a családoddal kapcsolatos?

Nagyon szerettem azokat a karácsonyokat, amikor már volt hó, vagy aznap leesett és apu elvitt szánkózni, meg a mamámékhoz, hogy megnézzük, hogy ott járt-e már a Jézuska. Mire odaértünk ott már volt fa feldíszítve, ehettem a szaloncukorból és mire hazaértünk a sétából addigra hogy, hogy nem nálunk is volt már a Jézuska és tele rakta a nappalit egy nagy fával és ajándékokkal. 

Jöjjön pár kép még különböző karácsonyfákról, mert éppen ezekről gyűjtögettem egy csokorra valót egy cikkhez és megmutatom nektek is.







Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe