Samantha Shannon: A Mímes Rend (Csontszüret II.)

10:45:00 PM


A hazánkban is nagyon népszerű Csontszüret sorozat második része jelenik meg 2015. szeptember 7-én az Athenaeum Kiadó gondozásában, A Mímes Rend címmel.  A Blogturnésok öt bloggere alig várta, hogy újra belemerülhessen Paige világába. Itt az alkalom, hogy  elmondják a  véleményüket  a  folytatásról, a kedves olvasóknak pedig a játék helyes megfejtéséért esélyük nyílik megnyerni a könyv egy példányát a kiadó felajánlásában.

Samantha Shannon: A Mímes Rend

Fülszöveg:

Paige a Csontszüret sorozat első kötetének végén kiszabadul a Sheol I brutális világából, de a bajok csak most kezdődnek: sok szökevény még mindig bujkál, őt pedig mind közül a legveszélyesebbnek nyilvánították… Ahogy a Scion mindent látó szeme Paige után fordul, a mímeslordok és mímeskirálynők bandái számára összehívják az Abnormális Unió tanácsát. Jaxon Hall és a Hét Pecsét vezető szerepre készül, de egy végzetes fenyegetés híre terjed a látók között, és mindenhol sötét titkok sejlenek.


Athenaeum Kiadó 2015. 09.07.
ISBN: 9789632934501
Fordította: Bottka Sándor Mátyás
560 oldal


Az első kötet nem nyerte el 100%-ig a tetszésemet, sok olyan dolog volt benne, ami zavart, de aalapjáraton elég eredetinek tartottam Samantha Shannon világát, így amikor hírt kaptam a folytatásról adtam még egy esélyt Csontszüret sorozatnak. Így utólag nem is baj, a második esély mindenkinek kijár és most ebből jobban jött ki az írónő is :)

A Mímes Rend ugyanott folytatódik, ahol az előző kötet véget ért. A helyszín London, ahol hősnőnk Paige is él. A Hét Pecsét bandának álomjárójaként dolgozik Jaxon Hallnak, akinek a jobbkezeként sok mindent tesz meg főnökének. Az előző könyvben a lányt elrabolják, és rákényszerítik, hogy vegyen részt a Csontszüreten, ahol London melletti elhagyott városban látókat (természetfeletti képességgel rendelkező emberek) áldoznak fel egy különleges fajnak. Ők a rephaiták, akik a Túlvilágról jöttek és uralmuk alatt tartják Londont is. Paige ide kerül, ahol Mestere egy Arcturus nevű "férfi" vagyis rephaita lesz, aki felkészíti a lányt a végső viadalra.

A remény a felkelés éltető ereje. Anélkül nem vagyunk más, csak hamu, amit szertefúj a szél. 

Arcturus és a lány közel kerülnek egymáshoz, szövetségesekké válnak, amikor kitör a lázadás, amit a rabszolgaként tartott látók Paige vezetésével eszelnek ki. A lánynak és néhány társának sikerült megszökniuk a városból, ezzel felbosszantják Nashirát, aki Arcturus vérhitvese és a legkegyetlenebb rephaita. A nő hajtóvadászatot indít Paige ellen, és már meg is érkeztünk a könyv második részéhez.

Ahhoz képest, hogy eléggé nem voltam képben az első résszel kapcsolatban A Mímes Rend jól visszautal a régi történetre, így gyorsan belerázódtam London világába, amit a körzetekre osztott mímeslordok és mímes királynők irányítanak. Mivel A Mímes Rend egy Novemberár nevű eseménnyel zárul (úgy tűnik Shannon imádja ezeket a nagy csatákat a könyvei végén), amin szinte minden mímeslord és mímes királynő részt vesz így a nevekkel megint egy kicsit túlcsordultam.

Persze Paige álneve (Sápadt Álmodó) és főnöke Jaxon Hall (Fehér Béklyózó) szerepel a legtöbbet, de van itt Ócskás, Apátnő, Hétpróbás Hector, Kegyetlen Úrnő, Gyöngyös Királynő és még nagyon sok név, amit néha kicsit nehéz volt megjegyezni. A Hét Pecsét tagjai is visszatérnek, Nick, Zeke, Nadine és Eliza és persze a Paige-dzsel együtt elszökött megmentett fiatalok is.

Rengeteg összeesküvés van ebben a kötetben is, de itt főként Londonra koncentrálunk és a mímes királynőkre és mímes lordokra, akiknek hierarchiája elég érdekesen alakul. Nem mindegy ám, hogy ki kinek a szövetségese, jobbkeze, ki kinek dolgozik, ki kit árult be, ki melyik szektorból kapaszkodott fel, és persze az sem elhanyagolandó, hogy kinek milyen képessége van. Egy-egy szektornak külön uralkodója van, ők a mímes lordok, vagy mímes királynők (meglepően sok nő vezeti a bandákat, akik illegális tevékenységből tartják el magukat). A Hét Pecsét vezetője Jaxon, és mint jobbkeze Paige is nevez a Novemberáron megtartott versenyre, ahol képességeikkel együtt azért küzdenek, hogy ők legyenek az új vezetők. Hogy ez miként alakul, azt nem lövöm le, de nekem kiszámítható volt sajnos.

London és a rend leírása érdekesek voltak, ráadásul a Londinium hercege után olvasva még különlegesebb, hogy újra a jövőben (2059-ben) járhatok és persze Nagy Britannia fővárosában.

Értékelés: 5/4

Paige végre nem rinyál annyit, hogy elmenjen az életkedvem is tőle. Persze érthető, az első részben még fiatalabb volt, azóta túl van egy Csontszüreten, ráadásul szított egy felkelést, megismerkedett a rephaita fajjal, és közelebbi kapcsolatba került Arcturus-szal, akihez gyengéd érzelmek is fűzik. Ez a szerelem vonalat valahogy nem tudtam egyelőre még feldolgozni, nekem ez fura, de egyre több szerepet kap a kettőjük kapcsolata, így már emészhetőbbé vált. A Csontszüret végén durr bele a közepébe elven kapunk egy szerint elhibázott jelentet, itt A Mímes Rendben már lényegében árnyaltabban jelenik meg Paige és a Nagymester kapcsolata. Nem ők lesznek a kedves "szerelmespárosom", de van valami kettőjükben, ami szerintem tartogat még érdekes dolgokat. Ha mást nem, a tiltott kapcsolatuk tényét.

Bár sok volt ebben a kötetben is a név, valahogy sokkal jobban átláttam, mint a rephaita világot. Persze egy idő után itt felbukkannak Arcturus társai, és felveszik Paige-dzsel a kapcsolatot, de valahogy így nem volt annyira nagy dózisú, mint a She'olban (ott tartották a Csontszüretet, ott élnek a rephaiták). Nyilván kellenek ők is a történetbe, de ha nem lenne elég a látók és kasztjaik, akkor itt vannak ezek a különleges Túlvilágról érkezett nem emberi lények.

A folytatásban kevesebb félelmetes emita szerepel (ők azok a zabálók, akik az előző kötetben riogatták a mezőn az embereket, és élve megették őket), ellenben annál több ármánykodás és gyilkosság. Komplett bandát mészárol le a Rongybabák nevezetű csoport, akikről vajmi kevés derül ki.

Shannon ezen könyve nekem most több izgalmat tartogatott. Paige a szökése után célponttá vált, és hiába változtatja meg a külsejét, rengeteg helyen támadnak rá orvul, és majdnem el is rabolják. Egyszerűen mindig történik vele valami, de közben felnőttebb, és bátrabb lett az első rész óta és ez pozitív. Nem mondom, hogy nincsenek rossz döntései, mert néha túlzottan önfejű és naiv, de azért végre már átlátja a dolgokat és tesz is érte, hogy változtasson a helyzetén. A Mímes Rendben sok szó esett a Hét Pecsétről, magáról a londoni mímes bandavilágról és kevesebbet futott a rephaita vonal. Kaptunk még némi természetfelettit is, megismertem még több látóképességet, és a kopogószellemek is visszatérnek és azt megtudtam, hogy kik laknak Jákob szigetén.

Az írónő által megteremtett világ a második kötet után már biztosabb lábakon áll, és még mindig van benne kraft. A könyv vége számomra nem okozott meglepetést, sajnos teljesen kiszámítható volt, de mégis érdekel, hogy mit kezd ezzel az egész helyzettel Paige. Én most már jobban drukkolok neki, mint azt hittem volna valaha is.


https://www.facebook.com/DreamValogatas/app_137541772984354?hc_location=ufi
Ha olvastad a Csontszüretet, akkor szerezd be a most megjelenő Mímes Rendet is!

 


Nyereményjáték:

A  Csontszüret sorozat szimbólumait kell kitalálnotok minden állomáson  a kiemelt betűk segítségével. Természetesen képeket és egy kis körülírást is kaptok. A megoldásokat a rafflecopter doboz megfelelő sorába írjátok. A játékhoz tartozik még a kiadó facebook oldalának tetszikelése, és már csak a szerencsére kell várni!  A kisorsolt nyertesnek 72 óra áll rendelkezésre válaszolni az értesítő levélre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz, ezt kérjük vegyétek figyelembe.

Az utolsó keresett szó:


Nyolc szirmú virág, mely a Rephaiták ősi növénye, négy színben virágzik: lila, kék, fehér és rózsaszín



a Rafflecopter giveaway



A turnéban résztvevő blogok:
09/03 Kelly és Lupi olvas
09/04 Deszy könyvajánlója
09/05 Always Love a Wild Book
09/06 Dreamworld
09/07 Zakkant olvas

Ezeket is olvasd el

1 komment

  1. Na talán így már lesz kedvem elolvasni a folytatást - ha már elolvastam minden mást előtte ami most érdekel :D

    ReplyDelete

Subscribe