Rachel Van Dyken - Egyetlen méreg

9:29:00 PM

A hazánkban is nagy sikert aratott Egyetlen sorozat második része jelenik meg 2015. szeptember 14-én az Athenaeum Kiadó gondozásában,  Egyetlen méreg címmel Rachel Van Dyken tollából.  A Blogturnésok tíz bloggere válallkozott arra, hogy Wes legjobb barátja, a balhés Gabe történetét véleményezze nektek. Érdemes követni a turnét, mert a különböző értékelések és érdekességek mellett a kedves olvasóknak a játék helyes megfejtéséért cserébe esélyük nyílik megnyerni a könyv egy példányát a kiadó felajánlásában.



Rachel Van Dyken - Egyetlen méreg

Fülszöveg:
Wes és Kiersten legjobb barátja, Gabe igazi balhés srác: egyik lányt fogyasztja a másik után, sötét haja és tetovált karja sem riaszt el senkit. Sőt.
Saylor igazi mintadiák: nagyszerű eredményei vannak, ösztöndíjat kap, kiválóan zongorázik, de valami mégis hiányzik az életéből – és a játékából.
A szenvedély.
Ők ketten egy zaklatott délutánon egy gyakorlóterembe futnak össze – szó szerint –, és bár elsőre taszítják egymást, hamar kiderül, hogy valami furcsa módon egy húron pendülnek.
Aztán egy napon Saylor önkéntes munkát vállal egy rehabilitációs intézetben. Az ápoltak közül kiragyog Hercegnő, a nyaktól lefelé bénult lány.
De mit keres ott Gabe minden nap? Mire Saylor választ talál a kérdésre, menthetetlenül belegabalyodik Gabe életébe. Vajon együtt sikerül megküzdeniük a múlt döntéseinek következményeivel?

Atheneaum Kiadó  2015.09.14
ISBN: 9789632934488
328 oldal


Rachel Van Dyken előző könyvét az Egyetlent eléggé szerettem, és még mindig élénken él bennem Gabe nőfaló nagyszájú karaktere, így amikor megláttam, hogy róla szól a következő regénye nem volt kérdés, hogy elolvasom. Amíg Kiersten és Wes szerelmi huzavonája jól esett a lelkemnek, addig Gabe és Saylor kapcsolata bőven tartogatott depresszív részeket. Ezzel nem is lett volna baj, ám néha már kicsit soknak éreztem a szenvedést. Tudom, hogy a new adult könyvek jelentős részében van egy fajta lelki vívódás a szereplőkben, itt néha túlzottan súlyos és "ilyen nem létezik kategóriás" dolgokról volt szó Gabe esetében.

Nehéz erről spoiler nélkül mesélni, de a fiú nem véletlenül olyan, amilyen. Gabe egész teste tele van tetoválásokkal, piercingeket hord, és válogatás nélkül megdugja a lányokat. Nem érez igazi érzelmeket, és múltjának van egy olyan része, amit legszívesebben mindenki előtt eltitkolna. Gabe igazából nem is csak egy személyiség, hanem 3 fiú egyben. Ebből Saylor a szenvedélyes zongorista 22 éves fiúba fut bele, amikor gyakorolni megy a zeneteremhez. Saylor minta diák. Stréber, folyamatosan gyakorol, de ezt lelketlenül teszi. Az ösztöndíj a lényeges, és hogy ne anyukájának kelljen fizetni a tandíjat, mert neki nem jut rá a pénze ápolónői fizetéséből, és Down-szindrómás kisöccse speciális kezelése mellett. A lány tehát szegény, és ráadásul gátlásos is. Gabe pedig lehengerli és olyat tesz vele az első találkozásukkor, ami felett nem tud a lány napirendre térni.
  
Említettem, hogy utálom a könnyeket? Nyíl a szívbe… vér, vér, sok-sok vér.

Persze a két főszereplő sorsa még sokszor keresztezi néhány véletlen folyamán egymást, és egyre közelebb kerülnek egymáshoz, még akkor is, ha nem akarnak. Saylor távol akarja tartani magát Gabe-től, de ez nem megy, a fiú szintén ezt szeretné, de vonzza a lány, de nem adhatja oda magát a múltja miatt neki. És itt elindul köztük egy érdekes adok-kapok kapcsolat, amiben van bőven sírás, és némi veszekedés is. Gabe csontvázai, amiket eddig olyan ügyesen eltitkolt egyre jobban elkezdenek előbukkanni és olyan dolgokra derül fény, amik alapjaiban változtatják meg a fiút és persze vele együtt Saylort is.

Nehéz spoilerek nélkül mesélni erről, de nekem valahogy nem állt össze a fiú karaktere. 3 lélek lakozik benne, Gabe a tetovált nőfaló egyetemista, az egykori fiatal popsztár, és persze a végtelenül szerelmes 17 éves srác. Saylor a 22 éves Gabe-t ismeri meg, így nem tud múltjáról és azokról a sebekről, amiket a fiú hordoz magában. Ráadásul úgy tűnik, hogy nehezen is fog kinyílni neki a fiú. Gabe egyre többet érez Saylor iránt, de nem tud engedni ennek, mert a múltjának egy darabja még mindig a szívében van.

A könyv végére minden kiderül, és minden elrendeződik, de addig nagyon sok sötét gondolaton kellett túljutnom és ezek néhánya nem volt egyszerű. Éreztem, hogy Rachel Van Dyken nagyon fontos dolgokat akart az olvasónak átadni, de a valóságban ezek a dolgok nem így működnek szerintem. Mármint Gabe karakterei és a köztük lévő nyilvánvalóan szemet kiverő összefüggések.

Beleszeretni, ugrani, még akkor is, ha pontosan tudom, hogy ő elkap majd... lehetetlen volt. Mert Mindenki tudja, hogy a szerelem esetében nem a zuhanás fáj, hanem a földet érés. És tudtam, hogy csak idő kérdése, hogy ő is lemondjon rólam és hagyja, hogy összetörjek. 

A fiú érzelmei és problémája viszont nagyon is valóságos, és ebben nagyon jó az írónő. Olyan dolgokról mesél és olyan mondatokat ad a szereplői szájába, amik mindenki életében előfordulnak és amiket bárki gondolhat. Betegség, a gyász, a másik elvesztése, az önmarcangolás, a depresszió, az alkohol és drog problémák, és a szerelem/szexualitás témaköreit járja körül Gabe és Saylor. A mellékszereplők (az előző történetből megismer) Kiersten és West, és Gabe unokatesója Lisa (aki Kiersten lakótársa is egyben) is felbukkannak és segítik Gabe-t. Wes már már földöntúli, nagyon bölcs és már néha idegesítő jó barátként folyamatosan megosztja Gabe-bel a gondolatait, míg Lisa Saylort istápolja.

Értékelés: 5/3.5

Nálam most Rachel Van Dyken regénye nem hozta azt, amit az előző történet, de ettől még nem rossz, csak nálam nem talált be. Sajnos nem tudtam igazán feldolgozni Gabe különböző részeit, majd a nagy eggyé olvadását. Rengeteg megható rész van a könyvben, néha már túl sok is volt a könnyből és a lelkizésből. Valahogy nem találtam az egyensúlyt, néha úgy éreztem, hogy túlzottan a depresszív irányba vitte az írónő a történetet, de legalább a lezárás szép volt és megható.

A biztonság volt a mindenem. Mert amikor az ember kockáztat, akkor bizony sérül, és nekem annyira elegem volt abból, hogy folyton sérülök.

Az utolsó lapokig benne van a regényben a fájdalom, de szerencsére ott van a feloldozás is, ami tényleg megható. Nyilván bőgtem az egyik szereplő utolsó percein, és ennek leírásán, így nem mondhatnám, hogy nem hatott rám a regény. Rachel Van Dyken még mindig tudja, hogy hogyan írjon a fájdalmas érzelmekről,  gyászról, a szerelemről és a küzdelemről, meg a belső démonokról. Ha szereted a new adult regényeket, és bírod, hogy egy igazi rossz és egy jó kislány vívódásairól kell olvasnod, akkor az Egyetlen méreg című regényt imádni fogod.


https://www.facebook.com/DreamValogatas/app_137541772984354?hc_location=ufi
Rendeld meg a kiadótól akciósan a könyvet!





Blogturné extra: zongorás gifek 

Nagyon jók voltak azok a részek, ahol Gabe zongorázni "tanítja" Saylort. Én is nagyon szeretem nézni és hallgatni mások zongorajátékát és találtam pár gifet ebben a témában.










Nyereményjáték:

Minden állomáson találtok egy YouTube videót, egy-egy fülbemászó zongorajátékkal. Írjátok be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába a videókon szereplő művek SZERZŐinek nevét.
A kisorsolt nyertesnek 72 óra áll rendelkezésre válaszolni az értesítő levélre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz, ezt kérjük vegyétek figyelembe.




 
A turnéban résztvevő blogok:

09/06 Angelika blogja
09/07 Kristina blogja
09/08 Szembetűnő
09/09 Dreamworld
09/10 Kelly & Lupi olvas
09/11 CBooks
09/12 Deszy könyvajánlója
09/13 Könyvszeretet
09/14 MFKata gondolatai
09/15 Zakkant olvas

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe