Mary Chamberlain - A dachaui varrónő

11:05:00 PM


A Maxim Könyvkiadó jelenteti meg szeptember 10-én Mary Chamberlain: A dachaui varrónő című háborús történelmi regényét. A Mont Blanc válogatás kiadói sorozatában Ada Vaughan történetét olvasva betekintést nyerhettek egy tehetséges, ambiciózus fiatal londoni lány életébe, akit magával sodor a második világháború kegyetlen valósága. A Blogturné Klub négy bloggerének véleményét olvashatjátok a turné során, és a divatházakkal kapcsolatos játékunkon megnyerhetitek a könyv három példányát a kiadó felajánlásában.


Mary Chamberlain: A dachaui varrónő 

Fülszöveg:

London, 1939. A tizennyolc esztendős csinos és ambiciózus Ada Vaughan varrónőként dolgozik a Dover Street-i nőiruha-szalonban. Divattervező pályáról álmodik megvan hozzá a tehetsége és a tudása , de ehhez ki kellene törnie a lambethi sivár családi környezetből.
Ada egy véletlen találkozás során megismerkedik a titokzatos Stanislaus von Liebennel, és ez a kapcsolat a szerelem és a csillogás világába repíti. Amikor a férfi felajánlja, hogy elviszi Párizsba, Ada úgy érzi, itt a nagy alkalom, és meg sem hallja a figyelmeztetést, hogy a közelgő háború miatt veszélyes a kontinensre utazni. A jóslat beteljesül, kitör a háború, ők pedig Franciaországban rekednek. A német megszállás után Stanislaus elhagyja a lányt, de az utolsó éjszakán még kezeskedik arról, hogy Ada sose felejthesse el. Ada fogságba kerül, és annak köszönhetően éli túl a háborút, amihez ért: ruhákat varr. Jelenlegi megrendelői is előkelőségek, csak éppen német előkelőségek. Ada nem is sejti, mekkora bajt hozhat ez még a fejére
Egy történet a reményről, az élni akarásról és a bosszúról.

Maxim Könyvkiadó 2015.09.10
336 oldal
Fordította: Margitta Nóra
ISBN: 9789632616247

ITT BELEOLVASHATSZ

Sosem egyszerű háborús könyvet olvasni. Megviseli az ember lelkét az a sok borzalom, ami a szereplőkkel történik. Kell hozzá hangulat, mert nem lehet csak úgy belezuhanni a szörnyűségekbe, mert nem fog jól esni. Elég sok háborús történet olvastam, családokról, túlélőkről, de A dachaui varrónő valahogy más volt. Kiemelkedik a többi közül. De nem azért, mert hiányosabb, vagy kevésbé jobb mint a többi hasonló könyv, hanem mert itt előtérbe kerül női szerep, és az az élettörténet példa nélküli, amit a főszereplő bejár.

Ada egy egyszerű, naiv lány a történet elején, aki Londonban próbál boldogulni. Szülei és testvérei nem élnek nagy gazdagságban, de legalább együtt vannak és nem éheznek. A lány varrónőként dolgozik és imádja a ruhákat. Bármit megvarr magának, érzi, és tudja, hogy mi áll jól a nőknek, mi kell nekik. Az anyagok, a fodrok, a varrás, a zipzár helye de még az öltések is mind segítik Adát, hogy olyan ruhákat készítsen, amik jól szinte életre kelnek a betérő vendégeken. A lányt szeretik az üzletben, főnöknője bár szigorú, de mégis megbízható. A 18 éves lány is annak tűnik, egészen addig a pontig, amíg az életébe be nem kopogtat a szerelem egy különleges férfi személyében. Ő Stanislau, aki külföldi származású, és bárónak adja ki magát.

Szűkítsd és nyújtsd meg, gőzöld és formáld. Az számít, ami láthatatlan, ami az unalmas ruhát felemeli a mennyországba.

Ada még sosem tapasztalta meg azt, ha egy férfi elhalmozza, koktélozni viszi, vacsorázni és piknikezni. A lány érzi, hogy a férfi számít rá, így amikor felajánlja, hogy ruccanjanak ki Párizsba igent mond. A háború pedig készülődik, tudják jól ezt az angolok is, és Ada is. Stanislau nyugtatgatja, hogy nem lesz baj, a németek nem veszélyesek, aztán egyszer csak ott találják magukat Franciaországban és nem tudnak hazajönni. Ada el sem búcsúzott a szüleitől, munkaadójától, csak követte a férfit, akiért mindent feladott volna. Naiv. Kihasználható. Butuska. Ezek mind igazak rá, de amikor Stanislau otthagyja a lányt Hollandiában (ide menekültek a párizsi helyzet rosszabbodása után), akkor Ada rájön, hogy a férfi, akit bálványozott, nem is annyira tökéletes, mint ahogy hitte. A lány összerakja a darabokat, és amikor elkezdődnek a háború igazi borzasztó dolgai (bombázás, náci megszállás, gyilkosságok, éhínség, kiszolgáltatottság), akkor rájön, hogy Stanislau sosem tér vissza hozzá. Rájön, hogy egyedül maradt és boldogulnia kell.

Ada nem tud hová menni a bombázások közepette, egyetlen kiút van. Rátalál egy apácák által irányított öregek otthonára, ahol befogadják. Hazugságok ide-oda, de a lány maradhat és egy kicsit megnyugodhat. Hiába varrónő a szakmája, most azért dolgozik, hogy öregeket lásson el. A nővéreket Bridget nővér vezeti, ők igazi apácák így amikor Ada idekerül megkapja a Clara nővér nevét. A lány iszonyat kemény munkát végez, és közben az élete is teljesen megváltozik. Már nem csak magára kell figyelnie, hanem egy kis életre is, aki benne növekszik. De szabad egy ilyen időkben világra hozni egy kisbabát? Egy olyan babát, akinek nincs apukája? Egy olyan babát, akinek anyukája kiszolgáltatott? Egy olyan babát, aki nem nőhet fel szerető családban és normális körülmények között. Adának döntenie kell és ez nagyon nem egyszerű. Nem szeretnék spoilerezni, de sok olyan dolog történik a könyvben, amire nem számítottam.

A halál bennem lakozott és körülöttem. Átéltem és belélegeztem, magammal hurcoltam, mint egy mészáros a zsákjában a csontokat. A halál velem volt. 


Nagyjából a könyv első negyedének vége után kezdett el a szememben megváltozni a női főszereplő. Erőssé tette az élet, és végre megértette, hogy milyen is az, amikor fájdalmas döntéseket kell hozni. Adát, vagyis Clara nővért Németországból elhurcolják később. Sajnos az apácák nem tudják megóvni, Dachauba kerül, ahol a haláltábor mellett szolgál, mint mindenes. Először bezárják, éheztetik majd annyi munkát lőcsöl rá a tábornokvezető felesége, hogy Ada majdnem belerokkan. De varr éjt-nappallá téve és készíti a ruhákat a nőnek, barátnőinek. Ezenkívül mindent megcsinál, amit lehet, de közben alig jön ki a kis épületből, így csak érzi, hogy a hely, ahol ő is él ott emberek halnak meg.

Ha jót akartok magatoknak, de ne keressetek rá a Dachau haláltábor kifejezésekre a Google képekben :((((((


Ada hiába folyton fáradt és éhes, de varrásban, amit számára kiosztania teljesedik ki. Olyan élvezettel mesél az anyagokról, a tervekről, hogy belefájdult a szívem olvasás közben. A lány még mindig hisz abban, hogy majd ha visszatér Angliába megcsinálja a saját üzletét a Vaughan házat és megél majd abból, hogy ruhákat tervez és varr. A remény sosem hagyja el őt, még akkor sem, amikor főnöknője semmibe veszi, ütik-verik és megalázzák. Sajnos hiába ér véget a háború a lány, vagyis inkább már nő élete nem lesz egyszerűbb. A könyv végén nagyon sok olyan dolog történik, ami komoly erkölcsi vitáknak adhat okot. Ada új foglalkozása, ahol férfiakat szórakoztat egy-egy estére bárokban, akik ezért pénzzel jutalmazzák, a visszatérése a családjához, ami botrányba fullad és a sok vád, amivel szembe kell szállnia, miután a múltjának egyik sötét alakja újra megtalálja.

Adát bíróság elé is viszik és gyilkossággal gyanúsítják. Megtetézik azzal, hogy megvádolják, hogy Hitler szeretőjének varrt ruhát. Előkerül az apácáknál való élete, Stanislau, a táborban eltöltött idők, az "ügyfelei" akiknek ruhát varrt, a férfiak, akikkel szexuális kapcsolatba került. Adának minden egyes múltbeli döntéséért felelnie kell a bíróság előtt, ami nem egyszerű dolog. Bevallom sajnáltam őt, de ezek a dolgok sajnos elkerülhetetlenek voltak.

Értékelés: 5/4 

Ada története nagyon jó példája annak, hogy mit élhettek át a nők a háború idején egy idegen országban idegenként, segítség nélkül. Ada legalább életben maradt, nem úgy mint mások. Ez pusztán a szerencséjének köszönhető, és annak, hogy értett valamihez, amihez kevesen. A varrás emelte ki őt a tömegből, és a vágyai és céljai miatt nem bolondult bele a háború szörnyűségeibe.

Erős női példát állít, és ezekre szükség van a mai világban is. A háború szörnyűségeiről is beszámol a könyv, néhol naturalistán, így akik érzékenyek erre a témára, azoknak okozhatnak kellemetlen perceket az olvasás.  Adva van egy nő, aki talpra áll, aki nem adja fel, még akkor sem ha összedől a világ és minden kegyetlenség megtalálja. Persze Ada nem tökéletes, ahogy senki sem az. Rengeteg elhibázott döntést hoz a könyvben, sok olyan dolgot tesz, amire azt mondhatnánk, hogy erkölcstelen, de ez is ő. A háború nem ér véget azzal, hogy kiengedik Dachauból, ez a lelkét is megviseli (a testről nem is beszélve). De amíg a rendszeres táplálkozás és pihenés helyre rakja az embert, addig ott belül nem ilyen egyszerűek a dolgok. 

Szerintem sok erőt lehet meríteni ebből a történetből, úgyhogy ajánlom mindenkinek, aki egy kicsit is úgy érzi, hogy neki most nem jó. Ha ezt elolvasod, egy kicsit átértékeled majd az életet, és a világot is.


https://www.facebook.com/DreamValogatas/app_137541772984354?hc_location=ufi
Rendeld meg a kiadótól akciósan a könyvet! 









Nyereményjáték:


Minden állomáson egy-egy idézetet olvashattok, melyek híres divattervezőktől erednek. Kis nyomozás vár rátok, mert más segítség nincs, az internet viszont segít!
„Járj mindig úgy, mintha három férfi menne mögötted.”

A divattervezők nevét a rafflecopter doboz megfelelő sorába írjátok. A játékhoz tartozik még a kiadó facebook oldalának tetszikelése, és már csak a szerencsére kell várni!  A kisorsolt nyertesnek 72 óra áll rendelkezésre válaszolni az értesítő levélre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz, ezt kérjük vegyétek figyelembe.



a Rafflecopter giveaway

A turnéban résztvevő blogok:
09.07 Tekla könyvei
09.09 Zakkant olvas
09.11 Szembetűnő
09.13 Kelly és Lupi olvas

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe