Josh Malerman - Madarak a dobozban

11:48:00 PM



A Fumax Kiadónál végre magyarul is olvashatjuk Josh Malerman lélegzetelállító könyvét, ami valami olyat hoz a thrillerek közé, ami nagyon egyedi és új. A Madarak a dobozban regény apokaliptikus történetének főszereplője egy anya, aki egy olyan szörnyű világban él, ahol valami őrült dolog üti fel a fejét az emberek között. A világ egyre kegyetlenebbé válik, és az emberek vírusszerűen megölik magukat. Malorie küzd a túlélésért, és bátor tettre szánja el magát. Kimerészkedik a búvóhelyéről, és egy veszélyes utazásra indul két 4 éves gyerekkel, hogy végre megtalálja a biztonságos helyet. De ez nem egyszerű, mert a kinti világban valami szörnyűség lopakodik, amikre nem szabad ránézni.

A Blogturné Klub 4 bloggere végigkíséri Malorie és a gyerekek veszélyes utazását ebben a kegyetlen világban, ahol szörnyetegek leselkednek a bokrokban és senki sincs biztonságban. Tarts velük te is ezen az izgalmas utazáson, és légy része a Madarak a dobozban rémisztő történetének. Ha elég bátor vagy a turné végén a nyereményjátékban megnyerheted Josh Malerman letehetetlen debütáló regényét magyarul.


Josh Malerman - Madarak a dobozban

Fülszöveg:

Valami rémisztő dolog garázdálkodik odakint, amire nem szabad ránézni. Egyetlen pillantás elég ahhoz, hogy az ember őrült, kegyetlen gyilkossá váljon. Senki sem tudja, mi az, és honnan jött.
A szörnyűséges hírek egyre gyakoribbá válnak. Majd a tévé elsötétül, a rádió  elhallgat, és az internet is összeomlik. A telefonok elnémulnak. Az ablakon pedig nem lehet kinézni többé.
Mára csak maréknyi túlélő maradt, köztük Malorie két gyermekével, akiket az egyetlen lehetséges módon nevel: a négy fal között. A folyóparti, elhagyatott ház ajtaja zárva, a függönyök behúzva, az ablakokra matracok szögelve.
Egyetlen esélyük, hogy elmenekülnek egy másik helyre, ahol talán biztonságban lehetnek. De az előttük álló út elrettentő: harminc kilométer a folyón, egy evezős csónakban bekötött szemmel! Csak Malorie találékonyságára és a gyerekek éles hallására támaszkodhatnak. Egyetlen rossz döntés is végzetessé válhat. És valami követi őket. De vajon ember, állat vagy szörnyeteg?
Josh Malerman lélegzetelállító debütálása egy letehetetlen, rémisztő és lebilincselő panoráma egy sarkaiból kifordult világról.


A könyv adatai:
Josh Malerman: Madarak a dobozban
eredeti cím: Bird Box
sorozat: Fumax Thriller
műfaj:  thriller
kartonált, kivágott (stancolt)
méret: 142×198 mm
kb. 256 oldal
Fogy. ár: 2.995-Ft
ISBN 978-615-5514-20-3


Úristen! Ezezezezez mi volt? Még több Josh Malermant akarok olvasni most azonnal! És még több Madarak a dobozban történetet a könyvpiacra!

A jó értelemben vett felcsattanásomat hallottátok. Josh Malerman könyve nálam eddig az év egyik legizgalmasabb olvasmánya volt. Tudtam, hogy jó lesz, de arra nem számítottam, hogy ennyire. Nem tökéletes könyv a Madarak a dobozban, de a hangulat, amit átad az valami félelmetes. És a jó értelemben az.

Mindig leírom, hogy szeretem az olyan könyveket, amiknek külön atmoszférájuk van, berántanak és nem eresztenek. Azok a jó könyvek, amik amíg olvasom teljesen a hatásuk alatt vagyok. És hogy ez egy thrillernél, hogy is mutatkozik meg nálam? Tövig lerágott körmök, iszonyatos mennyiségű szotyi elfogyasztása, jó pár szál elszívott cigaretta, és egy helyben kiolvasás, még akkor is, ha majdnem a szívinfarktus jön rám egy huhogó bagolytól, amikor settenkedve hajnali 2-kor berohanok a lakásba ennivalóért a kazánházból. Óh és mondanom se kell, azóta álmodtam is a könyvvel. Álmomban én voltam Malorie, csak én nem eveztem gyerekekkel mint ő, hanem eltévedtem egy erdőben, ahol valami volt, amire ránézni sem volt szabad.

Malorie egy átlagos nő Amerikában, aki testvérével Shannonnal él, szüleik tőlük távol egy másik városban.  Malorienak állandó barátja, de egy görbe este után néhány hét múlva felfedezi, hogy történik vele valami. Ahogy a világban is. Csak ott nem örömteli eseményekről ad hírt a tévé. Malorie és tesója megdöbbenve nézik az CNN tudósítását és értetlenül állnak az "Orosz jelentése" előtt. Szentpétervárban, majd 2 másik helyen is történik egy-egy furcsa gyilkosság, öngyilkosság kombó. Egy anya élve elássa a gyermekeit, majd egy törött cseréppel felvágja az ereit, egy autós és utasa az éjszakában megállnak, a sofőr elvégzi dolgát az út szélén, az utasnak valaki addig letépi az arcát, majd a sofőr leemeli a kocsi platóján található körfűrészt és szétfűrészeli magát. Egy másik esetnél felvétel is készül. Mindegyik előtt állítólag láttak valamit az elkövetők, aztán borzasztó tettekre vetemedtek.



Oroszország mellett már Kanadában is hallani fura megőrülésekről és az utána elkövetett iszonyú tettekről. Míg Maloriet a terhessége foglalkoztatja, addig Shannon nézi a tévét, ahol egyre fokozódnak az esetek és egyre brutálisabbá válik minden. Az emberek nem mernek kinézni az ablakon, mert valami kint van, amire ha rápillantanak utána olyasmi történik, amit senki sem tud épp ésszel felfogni. A terhes Malorie testvére egyik nap megöli magát egy ollóval, így a nő teljesen egyedül marad, ha a hasában növekvő gyermeket nem számítjuk. Egy hirdetés jut eszébe, van egy hely Riverbridge-ban, ahová befogadnak embereket, de ez 20 kilométerre van tőle, de útnak indul. Nem néz semmire, vakon vezet és reménykedik, hogy az a dolog, amit a nővére látott meg a lecsúszott takaró mögött a fürdőszoba ablakból nem követi őt.

Az a pillanat, amikor már eldöntötted, hogy kinyitod a szemed, de még épp nem tetted meg, az egyik legijesztőbb ezen az új világon.


A menedékház tényleg létezik és befogadják Malorie-t és itt kezdődik el a történet valója. A nő megismerkedik az önkéntesekkel, akik ott élnek. Anno egy George nevezetű muksóé volt a ház, de vele történtek érdekes dolgok a csapat, aki ott élt azóta próbál túlélni. Vannak készleteik, de örökké ezek sem tarthatnak ki.


Malorie viszonya a többiekkel nagyon érdekes volt a könyvben. Hiába kicsi a közösség (Tom afféle vezető, Don, Gary, Jules, Cherly alkotják a csapatot és van egy kutyájuk is Victor). Mindenki gyászol valakit, mindenki elvesztett nem egy embert a családjából, de talán Tom helyzete a legszörnyűbb, aki a kisfiát találta holtan. A házban mindent takarók és deszkák borítanak, kinézni senki sem mer, de nem is kell. Mindenki megtanult látás nélkül élni, vakon közlekedni és szemfedővel kimenni vízért a kúthoz. Tom tanár volt régen, így neki vannak ötletei, és tervei a jövőre nézve. Tudja, hogy nem maradhatnak itt örökké, mert elfoggynak a konzervek, főleg hogy a történet közepén hozzájuk csapódik még két túlélő. Az egyikük Olympia, egy terhes nő, ő is nagyjából annyira terhes, mint Malorie, így a gyerekkel kapcsolatos dolgokat legalább meg tudja beszélni egy másik nőneművel. Don viszont fura figura, és valami olyasmit hoz be a házba, ami széthúzza a csapatot és valami olyasmihez vezet, amit senki sem gondolt volna.

Iszonyatosan feszült tempójú Josh Malerman könyve, nem is célom elmesélni, hogy mennyi minden történik a könyvben, vagy a szereplők miket tesznek, mert ezt átélni kell. Vannak benne olyan jelenetek, ahol látszólag "semmi" sem történik csak a szokásos kútból vízfelhúzás, de néhány reccsenő ág és a szokásosnál nehezebb vödör olyan pánikot képes kiváltani a szereplőből, és az olvasóból is, hogy ez valami elképesztő. Egy-egy zajnak, egy-egy vakon kint töltött percnek hatalmas jelentősége van és arról olvasni, hogy a kiszolgáltatott szereplők az életükért küzdenek rendkívül kemény dolog. Mindenkit sajnáltam, és mindenkiért izgultam a könyv során (nah jó, Donért nem, mert ő egy pöcsfej volt Garyvel együtt, de erről inkább nem mondok semmit, mert spoiler lenne).

Az, hogy az embereknek vakon kell élniük kint, és azt sem tudják, hogy mitől kell tartaniuk, nagyon különlegessé teszi az egész helyzetet, és vele együtt a könyvet is. A világ kihalt, megszűnt létezni, az emberek egymást irtják, ha még nem tették volna meg. Apokaliptikus elhagyott városokban járunk, ahol nincs élet. Vagy ami volt már régen nem él. Mert életnek lehet azt nevezni, hogy úgy kell élni, hogy láthatnál, de nem veheted le a szemfedőd, mert van kint valami amire ha ránézel megőrülsz és kinyírod a szeretteidet, aztán magadat is? Hát nem lehet egyszerű....

De Malorie igazi harcos, és bár egy fiút és egy lányt nevel neki van a világon az egyik legnehezebb dolga. Hiszen, hogy mondod meg egy újszülöttnek, hogy ne nézzen semmire? Nem érti. Megvakítás? Akkor túléli? Ez a biztos megoldás? Ilyen világba egyáltalán szabad-e gyermeket szülni? Nagyon kemény kérdések feszeget Josh Malerman könyve, amiken nagyon sokat gondolkoztam. Malorie nevelési módszerein és nem tudnám én sem másként csinálni.


Olyan életet nyújtasz nekik, amelyet nincs értelme megélni.

Egyszerűen ebben a világban ez nem menne. Félni és rettegni valamitől, ami kint van, nem nézni sehová, mert a látás megöl. Nem lehet ezt jól kezelni, mindenkiből előjön valamiféle reakció és az ember legnagyobb fegyvere az, hogy mennyire erős és mennyire tud túlélni ebben a magából kifordult világban. Malorie tudott, mert rendkívül erős nő. Felnéztem rá, amikor vakon 20 kilométert vezetett, és akkor is felnéztem rá, amikor csónakba ültette a gyerekeket, hogy elmenjen egy másik helyre, ahol menedékre lelhet. Most ez az út, hogy végződik és mi vár rájuk ott arról is meg van a véleményem. De ezt nem osztom meg, mert spoiler lenne, de sokáig lehetne vitatkozni ezen is.

Jaj istenem, igazából ez a könyv ezért is pont jó. Mert megannyi érzés mellett, sok társadalmi, etikai és mindenféle hitbéli dolgokat is felvet. És én ilyenkor arra is magas ívben teszek, hogy rohadtul nem is tudjuk meg az egészből, hogy mitől retteg mindenki.

Értékelés: 5/5

Vannak a Madarak a dobozban című könyvnek olyan részei, amik nem voltak tökéletesek, de az egész úgy jó volt jó, ahogy volt. Ez elég nagy instant bölcsességnek tűnik, de tényleg az volt. Legalábbis nekem.

Josh Malerman könyve magával rántott, lehúzott egy olyan világba, ahol rendesen paráztam. Nem egy olyan jelenet volt a könyvben, ahol úgy dobogott a szívem, mintha ki akarna ugrani a helyéről és mivel a kazánban olvastam a csövek fura hangot adtak ki így nem egyszer tekintettem körbe parázva, hogy valami rám is vár odakint. Kora este kezdtem bele a könyvbe, és hajnalra ki is olvastam. Egyben darálva is rengeteg olyan jelenet van, amire még mindig borzongva gondolok vissza. Ez nagy szó ám, főleg nálam.

Nekem a Madarak a dobozban az utóbbi idők legjobb thriller, horror sztorija volt. És akárki, akármit mond, mindig az a legfélelmetesebb, hogy nem tudjuk, mitől kell félnünk. Ebben a történetben nem tudjuk, és ez nem, hogy hátrány lenne, nekem ettől volt még izgalmasabb.

Josh Malerman beparáztatott, elgondolkodtatott, kérdések garmadát vetette fel, a végén pedig megdöbbentett. Többször szomorodtam el a történeteken, amit a lakók osztanak meg, és többször éreztem, hogy összefacsarodik a szívem ettől a világtól, amiben a gyerekeknek kell élniük. Respect Malorie-nak, aki számomra egy jól kitalált erős karakter volt és nagyon is emberi. Bár néha gépiesen tette, amit tett, minden mögött ott állt az anyai féltés, és az életösztön.

Olvasás után ti is tuti, hogy másképpen fogtok érezni a sötétben, és azt is lefogadom, hogy el fogtok ti is azon gondolkozni, hogy mi lenne a mi világunkkal, ha az "Orosz jelentés" itt is valósággá válna. Ki maradna életben? Ki tudna szemfedővel a szemén élni és nem nézni sehová? Ki maradna életben a kegyetlen világban, ahol az emberek félelmetesek, de valami még van ott kint, ami még ennél is borzasztóbb. Vagy maguk az emberek a legnagyobb ellenségeink?

Vegyétek vigyétek a könyvet, ha nem győzött meg a posztom, akkor kukkants bele ITT!


https://www.facebook.com/DreamValogatas/app_137541772984354?hc_location=ufi
15%-al olcsóbban megszerezheted innen a Madarak a dobozban című könyvet!




Blogturné extra: borítók 

A spanyol verzió borítón Braille-írás van, az angol kiadáson szemfedeles Malorie (?) látható, akárcsak a görög (?) borítón. A telefonos borítós változaton a tekerős telefonnak sok jelentősége van a könyvben, úgyhogy ez tök jó megoldás. A legtöbb változat azonban ezzel a fekete fás és madarakkal díszített verzióban került kiadásra. A magyar borító érdekessége, hogy az kis kör alakú lyukban látható 2 madár árnyék alatt egyfajta kis ablak, kihajtva az első oldalon még több madarak látunk. Nagyon ütős változat, szuper megoldás, grat Fumax!








Nyereményjáték: 

Josh Malerman könyvének világában a legfontosabb szabály: NE NYISD KI A SZEMED! Mi pedig pont ezt kérjük tőletek. Ahhoz, hogy megnyerd a turné végén a Fumax kiadó által felajánlott nyereménykönyvet figyelned kell a blogokat. A könyvben kiemelt szerepet kapnak a madarak, akik egyfajta “házőrzőként” segítek főhőseinknek. Minden blogon találsz egy madárról készült fotót, amiről fel kell ismerned a madarat. 



Ha képről nehezen menne, ne keseredj el. Nyisd ki jól a szemed, és keresgélj a betűk között. Ha megtaláltad a madarakat írd be őket a Rafflecopter dobozba a többi utasítással együtt és esélyed van megnyerni a könyvet.

Ne feledd, ha téged sorsolunk 72 órád van válaszolni az emailre. A Kiadó csak Magyarországra postáz!

a Rafflecopter giveaway

A turnéban részt vevő blogok:
05.16. Zakkant olvas
05.18 Tekla Könyvei
05.20. Könyvszeretet
05.22. Always Love a Wild Book

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe