Jenny Han - Nincs nyár nélküled (Nyár trilógia 2.)

10:41:00 PM


Ez a nyár más mint a többi… Ez a nyár mindent megváltoztat… Belly előző nyara érzelmileg igazi hullámvasút volt, ám az igazi utazás a lány életében még csak most kezdődik el. Idén nyáron átadja a helyét a játéknak a gyász, és a komoly érzelmek teljesen átveszik a helyüket a kamaszos duzzogástól, és medencében úszás helyett fontosabbak lesznek a barátok, és a családtagok. Tarts velünk és kövesd figyelemmel a  Nyár trilógia 2. részét, melyben Belly, Jeremiah, és Conrad élete teljesen felfordul, amikor a Couisins beach-i tengerparti házikó jövője is veszélybe kerül

Ez az nyár sok mindenre megtanítja a főszereplőket és sok meglepetést okozhatnak nekünk olvasóknak is. Bár most tél van, de Nincs nyár nélküled illetve nélkületek! Játsszatok velünk és megnyerhetitek a Könyvmolyképző Kiadó által felajánlott 3 db könyv egyikét.



Jenny Han: Nincs nyár nélküled
Kötéstípus: kartonált
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó Kft.
Eredeti cím: It's Not Summer Without You
Fordító: Tóth István
ISBN: 9789633739082
Várható megjelenés: 2014.11.28

Fülszöveg:

„Ebben a könyvben mindaz benne van, amire egy lánynak szüksége lehet nyáron.”

Belly eddig minden egyes nyarát Cousins Beachen töltötte, élete azonban most fordulóponthoz érkezett. Mivel Conraddal való rövid kapcsolata gyászos véget ért a télen, életében először otthon fogja tölteni a nyarat.
Legjobb barátnője, Taylor remek tervekkel áll elő: hajókázás, sütkérezés a medence partján, új fiúk, akikre rá lehet kattanni. De amikor Jeremiah felhívja a hírrel, hogy Conrad eltűnt, látszólag minden a nyaraló felé sodorja Bellyt.
Vajon még egy nyarat eltölt azzal, hogy a fiú után fut, vagy végre képes lesz elengedni őt?

Szerettem Jenny Han első könyvét (A nyár, amikor megszépültem), így nem volt kérdéses, hogy amikor érkezik a következő része a trilógiának ezt is elolvasom. Az első kötet is nagyon nyári hangulatot csinált (igaz, akkor tényleg nyár volt), de a mostanit télen olvasni még nagyobb élmény volt, pedig a  Nincs nyár nélküled című regényt pedig nem mondanám tipikus nyári olvasmánynak. Sokban különbözik az első kötettől.

A nyár, amikor megszépültem-ben megismert Belly, Jeremiah, és Condrad és a tengerparti ház, ahol a nyaraikat töltötték már messze van. Új év köszöntött a fiatalokra, Belly már végzős gimis, Conrad már egyetemista, míg testvére Jeremiah a lányok kedvence lett. A fiúk sokat változtak az előző nyár óta, és Belly is felnőttebb lett. A lány és Conrad között télen történt egy csók, és egy rövidebb ideig együtt voltak, de ennek gyorsan vége szakadt. Conrad elvitte Bellyt a bálra, de ott nem igazán viselkedett vele udvariasan és megbántotta a lányt, aki nem is beszélt vele jó darabig. A fiúnak megvoltak az okai, lelkileg nem volt topon, de ez érthető is, hiszen édesanyja rákja akkoriban újult ki jobban és állapota folyamatosan egyre romlott.  Belly édesanyja ápolta Susannah-t, aki tavasz végén el is hunyt. A két fiú vesztesége letaglózó volt. A temetés pedig mindenkinek fájdalmas.

Ráadásul itt Belly és Conrad össze is vesztek nagyon és régóta nem is beszéltek, így az újabb nyár úgy kezdődik el, hogy a fiatalok egymástól távol vannak. Ráadásul ez az első nyár, amit nem a tengerparti házban töltenek el. Míg Jeremiah próbálja tovább élni az életét édesanyja halála után, addig Conrad elfojtja az érzéseit. Belly édesanyja (aki Susannah legjobb barátnője volt) is nehezen teszi magát túl a veszteségen, úgy tűnik, mintha a haláleset óta nem lenne önmaga. Bellyvel nem foglalkozik, gyászolja Susannah-át, ahogy mindenki más a maga módján.

Bellyt Taylor barátnője próbálja meg kirángatni a szomorúságból (fúh, még mindig utálom ezt a csajt, az első kötetben is idegesített), bulikra járnak és Taylor megpróbálja rávenni Bellyt, hogy pasizzon is, hiszen csak így tudja elfelejteni Conradot, akit még mindig szeret a szíve mélyén. 

Amikor felbukkan Jeremiah, hogy Conrad eltűnt, Belly a fiú segítségére siet és tudják hová kell menniük. A tengerparti ház, ahol gyerekként minden nyarukat töltötték, és amihez mindhárman ragaszkodnak, veszélybe kerül. Conradék apja el akarja adni a nyaralót, hiszen itt minden Susannahra emlékeztet mindenkit, aki nincs már. Vajon meg lehet győzni az édesapát, hogy a házat, amihez mindenkinek sok emléke fűződik ne adja el? Conradot vissza lehet ráncigálni az életbe? Belly végre tud dönteni a két fiú között?


Ezekre a kérdésekre mindre (nagyjából) választ ad a Nincs nyár nélküled, ami nem egy szimpla nyári szerelem - tengerpart - nyári mókázások keveréke, hanem ennél sokkal összetettebb és súlyosabb problémákat is feltáró regény. Központi témát kap a gyász, és ennek kezelése Susannah révén. Az ő hiánya mindenkit megvisel, és a regényből kiderül, hogy mindenki másként viseli el a hiányát. Belly végre felnőttebb lesz, és az előző részben megismert kislányossága végre távolabb kerül tőle. Okosabb lesz, és bár vannak buta döntései, de végre nem arról szól ez a regény, hogy a tökéletes szereplők, tökéletes nyarát, és tökéletes kapcsolatait látjuk.

Bőven van a regényben veszekedés, szomorú pillanat és hiába térünk vissza a Couisins beach-i nyaralóba a regény hangulata komorabb és sötétebb az előzőben megszokottól. De ez nem volt baj, nekem bejött.

Értékelés: 5/4.5 

A Nincs nyár nélküled végre egy olyan ifjúsági regény, ahol a szereplők olyan dolgokat tesznek, amiket az egyszerű halandó emberek. Szenvednek a gyásztól, összevesznek, és udvariatlanul viselkednek egymással. Belly és a fiúk között húzódó szerelmi háromszög nem volt annyira idegesítő, és nem volt kiszámítható, mert ebben a regényben is okozott meglepetéseket ez a hármójuk között húzódó érzelmi kötelék.

A szerelem téma végig jelen van a regényben, Belly részéről, ugyanis ő Conradhoz vonzódik, és szeretné végre ha a kapcsolatuk rendeződne, és reménykedik abban, hogy a fiú végre komolyabban fog rá tekinteni, és meglátja benne a nőt. Jeremiah is vonzódik a lányhoz, ám az ő közös jeleneteik az aranyosság határán mozognak, míg Conrad és Belly kapcsolata egy kicsit komolyabb dolgokat sejtet. Belly nehezen határozza el magát, és végig a két fiú között lavírozik. Döntésképtelensége miatt kicsit bosszankodtam, de a végére megértettem, hogy neki is nehéz.

Jenny Han jól ki tudja fejezni az érzelmeket, teszi ezt úgy, hogy nem elrugaszkodott, vagy túlzottan pátoszos. Egyszerűen úgy ír, ahogy mi is érezhetnénk magunkat egy ilyen helyzetben, amiben a szereplői vannak.

Kicsit hiányzott egyébként a jól megszokott nyári érzés a regényből, de ez nem akkora hátrány, mert végre sokkal érettebb és szerethetőbb szereplőket kaptunk, akikkel együtt lehet érezni, és akiknek meg lehet érteni a gondolataikat és érveiket. A gyász téma nagyon fontos szerepet kap a regényben, a szeretett családtag elvesztése érzés nagyjából mindenkinek ismerős lehet, így nagyon sok gondolat volt ismerős olvasás közben. És bár már nem vagyok kamasz (17-21 éves mint a szereplők) jó volt elnosztalgiázni a nyári bulikon, a kamaszos esetlenségeken, és a megbánt döntéseken.

Kedves, és szerethető történet a Nyár trilógia 2. része is. Télen olvasva is jó választás, azoknak, akik nem szeretnének leragadni a könnyed tengerpartos lávsztoriknál. Ebben jóval több van!


Szerezd be a Nincs nyár nélküled című könyvet 15% kedvezménnyel innen!








Blogturné extra: idézetek

Amikor meghal valaki, akit szeretünk, azt nem érezzük valóságosnak. Olyan, mintha valaki mással történne. Valaki más életében. Soha nem értettem az elvont dolgokat. Mit jelent, amikor valaki ténylegesen és igazából elmegy? 

Valami volt köztünk. Valami, amit nem lehetett világosan meghatározni, de ott volt. Igaziból. 


De amikor elaludtam, Susannah-ról és a nyaralóról álmodtam, és még álmomban is pontosan tudtam, milyen jó volt régen. Mennyire a helyén volt minden. És nem számít, az ember mit tesz, vagy milyen keményen próbálkozik, az nem gátolhatja meg abban, hogy álmodjon. 
A fájdalom a mellkasban, a hasogatás a fejben. A tudat, hogy semmi sem lesz többé ugyanolyan. Azt hiszem, mindez viszonylagos. Az ember azt hiszi, ismeri a szerelmet, ismeri a valódi fájdalmat, aztán kiderül, hogy mégsem. Fogalmas sincs semmiről. 

Az életben vannak olyan pillanatok, amelyeket teljes szívünkből megbánunk. Egyszerűen kitörölnénk. Ha tehetnénk önmagunkat is kitörölnénk, hogy azt a pillanatot nemlétezővé tegyük. 

Apám szokta mondani, hogy az életben mindig eljön az a pillanat, amikor egyszer csak másképp alakulnak a dolgok. A pillanat, amikor minden más lesz. Abban a pillanatban ezzel aligha van tisztában az ember. A másodperc töredéke alatt megváltozik minden. Ez ébresztően hat az emberre, visszahozza az életbe. 

Éreztem, hogy a nap feszültségét magával sodorja az óceán. Mindig emlékezni akartam erre, ha esetleg úgy alakul, hogy nem jövök ide vissza soha többé. Az ember nem tudhatja, mikor lát utoljára egy helyet. Vagy egy embert. 
Nem akartam ugyanazokat a hibákat elkövetni, amelyeket a szüleim elkövettek. Nem akartam, hogy a szerelmem egyszercsak, mint egy régi sebhely, eltűnjön. Örökké érezni akartam, hogy égjen és fájjon. 
Hirtelen rám tört egy erős érzés: meg szeretném, meg akarom cirógatni az arcát. Hogy tudja, hogy érezze, milyen sokat jelentenek nekem a szavai. Mert a szavak olykor szánalmasan képtelenek kifejezni azt, amit szeretnénk. 
Elengedlek. Kiteszlek a szívemből. Mert ha nem teszem meg most, akkor soha nem fogom megtenni.

Nyereményjáték:

Jenny, Conrad és Jeremiah ezen a nyáron kicsit eltávolodik egymástól, ám a Couisins beach-en eltöltött nyarak emlékére rendeznek egy nagy bulit kamaszkoruk kedvenc helyszínén, azaz a tengerparti házban.. Légy te is a strandos parti részese és segíts a blogturnéban résztvevő blogok között összegyűjteni a parti kellékeit.

Mindegyik blogon elhelyezünk egy-egy képet, amin egy-egy tárgy, étel/ital, esetleg egy olyan kellék lesz, amivel a fiatalok feldobták a bulijukat. A te feladatod kitalálni, hogy mit ábrázol a kép, és beírni a Rafflecopter doboz megfelelő sorába. Ha ügyes vagy, neked is esélyed van megnyerni a 3 nyereménykönyv egyikét.

Az én "hozzávalóm"


Strandbuli indul!


Figyelem! A Kiadó csak magyarországi postacímre postázza a nyereménykönyvet. A nyertesnek 72 órája van válaszolni a nyeremény értesítő emailre, ha ez elmarad, akkor új nyertest sorsolunk. Érdemes olyan címmel játszani, amit gyakran nézel, ne maradj le!
a Rafflecopter giveaway
 
A turnéban résztvevő bloggerek: 
12.02. – Roni Olvas
12.04. – Media Addict
12.06. – Zakkant Olvas
12.09. – Dreamworld
12.10. – CB Olvas

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe