Michael Grant - Katherine Applegate - Éva és Ádám

6:32:00 PM


Eljátszottál már azzal a gondolattal, hogy számítógépes szimulációs program segítségével tökéletes társat tervezz magadnak? Mit szólnál, ha később egyszer csak szembejönne veled az utcán?  Katherine Applegate és férje, Michael Grant történetében Evening Spiker lehetőséget kap erre! Kövesd végig az EVE és ADAM turnét, ahol nyolc blogger véleményét olvashatod erről a nem hétköznapi témájú könyvről, és esélyed lesz megnyerni a három nyereménykönyv egyikét.



Michael Grant - Katherine Applegate - Éva és Ádám
Kötéstípus: kartonált
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó Kft.
Fordító: Felföldi Edit
ISBN: 9789633738689
Várható megjelenés: 2014.09.30

Fülszöveg:

Kezdetben vala az alma. Azután a baleset, a szörnyű, bénító sérülés és a kórház. Evening Spiker alig nyeri vissza az eszméletét, amikor egy furcsa fiú már ki is viszi a kórházból, és sietve az édesanyja kutatóintézetébe, a Spiker Biotechnológiai Gyógyszergyárba szállítja. Itt Eve-nek más dolga sincs, minthogy gyógyuljon, és elviselje a kísérteties elszigeteltségét, amelyet csak uralkodó természetű anyja, egy furcsa orvoscsapat és az ideszállításában közreműködő titokzatos fiú szakít meg időről időre.

Amikor Eve már azt hiszi, biztosan meghal – bár nem éppen a sérüléseitől, hanem az unalomtól – anyja különleges feladatot bíz rá: meg kell terveznie a tökéletes fiút.
Eve egy az emberi genetika oktatására kifejlesztett lenyűgözően aprólékos szimuláció segítségével nekiáll, hogy tetőtől talpig megtervezzen egy fiút: a szemét, a haját, az izmait, sőt még az agyát és a lehetséges személyiségjegyeit is. Éva megtervezi Ádámot aki maga lesz a tökély, a tökéletes emberpéldány, a tökéletes pár... vagy mégse?


Szeretem a különleges történeteket, így amikor elolvastam az Éva és Ádám című YA könyv történetét, tudtam, hogy ezt olvasnom kell. Persze Michael Grant neve is biztosíték volt, hogy élvezni fogom a könyvet, hiszen ő írta a Köddé váltak című regényt, amit anno imádtam. Sajnos ezt a sorozatát az Egmont Kiadó nem folytatta, pedig én angolul is belekezdtem a következő részekbe, de eléggé nehezen haladtam velük, pedig tök érdekes és szerintem erősen folytatni kéne valamelyik kiadónak.

Éva és Ádám története sem a szokványos, és bár nem tudom, hogy mennyire járult hozzá Grant az alaptörténethez, de azt kell mondjam, hogy meg van benne a zsenialitás. Olvastam már sok YA történetet, de ilyet még nem! Sajnos azonban a könyvnek vannak idegesítő dolgai, és a karaktereket sem zártam a szívembe, de ettől függetlenül az alap, amiből kiindult az írópáros rettentően jó.

A történet legeslegelején arról olvashatunk, hogy Evening (barátai E.V-nek, vagyis Eve-nek, tehát magyarul Évának becézik) meglát egy almát, de azután kb azonnal a San Francisco utcáin végigfutó villamos alá esik, ami rögtön levágja a lábát. Mindenhol vér és húscafatok, a lányt azonnal beviszik a sürgősségi osztályra, ahol több mint fél napos műtéttel visszaillesztik a lábát. Már ami megmaradt belőle. Mire Eve felkel megérkezik édesanyja a híres neves Terra Spiker, aki géntechnológiával és orvostudománnyal foglalkozó Spiker Biotech-be akarja vitetni lányát, hogy ott lábadozzon a saját emberei és orvosai között. Az Eve-t kezelő doki, bár úgy tudja, hogy a lány lába már menthetetlen, Terrának ellenállni nem tud, így a lányt elviszik édesanyja kutatólaborjába. Itt Eve megfelelő ellátásban részesül, és bár nem tudja, hogy a lába milyen állapotban van (be van kötözve) úgy érzi, hogy lassan, de biztosan gyógyul.

A kórházból a Biotech gyárba igyekezve találkozik Eve Solo-val, aki egyidős a lánnyal. A fiú 17 éves, de mégis Terra Spiker laborjában dolgozik, ám ennek is oka van. Eve és Solo sok időt tölt együtt, amíg a lány lábadozik, ám tudja, hogy a fiú ugyanúgy gyűlöli anyját, ahogy néha ő maga is. Terra Spiker érdekes karakter volt számomra. Elegáns és márkás kosztümben feszítő kutató, és üzletasszony mindenkit sakkban tudott tartani, és mindenki félt tőle, és sokan gyűlölik is őt. Nem egy ember szeretné tönkretenni vállalatát, ami milliókat termel, és megoldást kínál az orvostudomány megoldatlan eseteire. Eve kapcsolata anyjával nem éppen felhőtlen, főleg Eve barátnője Aislin miatt, aki zűrös barátnő hírében áll. És ez nem túlzás, így is van. Aislin egy rossz ügyekbe keveredett fiúval van együtt, aki kihasználja a lányt, pénzzel húzza le, és még veszélyezteti is életét. Eve megpróbálja rábeszélni anyját, hogy Aislin látogathassa meg őt a rehabilitációja alatt, de ezt csak úgy éri el, ha alkut köt Terrával. Az alku tárgya: Aislin akkor jöhet látogatóba Eve-hez, ha Eve elkezdi tesztelni édesanyja gyárában előállított programot. Ezzel a programmal tervezhető meg a tökéletes ember. Eve munkához is lát, és egy fiút alkot, Ádámot vagyis, ahogy ő nevezi Adam-et. A program segítségére van abban, hogy az elképzelt fiú minden egyes külső tulajdonságát, csontozatát, szeme színét de még a tulajdonságait is megalkossa, majd ezt viszont láthassa a program segítségével.

Bár Eve-nek fontos a projekt, azért közben van arra ideje, hogy Aisilin ügyes-bajos dolgait is megoldja Solo-val, aki szintén segít ebben a lánynak. Aislin karakterét nem értettem a regény során. Idegesített a végtelenül buta és kihasználható lány, akit csak a béna gengszter körökben mozgó pasija érdekelt. Aislin és pasija miatt Eve és Solo is kockáztatják életüket, pedig rohadtul nem érdemelné meg sokszor a lány. Bár a barátság az barátság, de sajnos Aislin butaságát nem tudtam figyelmen kívül hagyni olvasás közben.

Ettől függetlenül a könyvben felvetett morális kérdések sokaságán (meddig terjedhet az orvostudomány határa? befolyásolhatják-e születéskor más emberek életét olyan gyógyszerekkel, amik különleges tulajdonságokkal ruházzák fel a beoltottakat? gonosz és öncélú tettekre felhasznált tudással kinyert döntések sok sok év távlatából mivel és hogyan büntethetőek? játszhatnak-e Istent az orvosok?) jó volt elgondolkozni. Sajnos nem mentek bele ebbe túlzottan mélyenszántóan, mert egymást érték a történések. Eve, Solo és Aislin menekültek a gengszterek elől, a Biotech gyárban is ámokfutottak egy kicsit és később bujkálni is kényszerültek. Mindeközben Eve programjában létrehozott fiú Adam (Ádám) is egyre nagyobb fontossággal bír mindenki számára.

Értékelés: 5/4

Pörgős és cselekmény dús könyv volt Éve és Adam története, bár hibái (azaz a számomra a nem szimpatikus szereplők miatt) ellenére is gyorsan olvasható volt. Terrát, Aislint és néhány tudóst roppantul utáltam, ellenben Eve és Solo kapcsolata nagyon érdekes volt. Lassan de biztosan összeismerkedtek, fontosak lettek egymás számára, közben sokat vívódtak és az utolsó pillanatig kétségben tartottak. Jó volt róluk olvasni!

A morális kérdéseket csak felszínesen érintő könyvben lehetett volna több kraft, de ezt szerencsére azért ellensúlyozták a történet során kiderült húzós titkok és összefüggések. Eve egy bátor, és okos lány volt, Solo pedig, hát ő Solo, aki zseniálisan sokat tud és gyorsan tanul! Adam, akit Eve a tökéletes férfi képére formált is kap jelentőségteljes szerepet a regény végén, de ezt nem szeretném elmesélni, mert maradjon meg nektek az élvezet a könyv elolvasásakor :)

Aki kíváncsi az újszerű történetalapra, és szereti az orvostudományos, genetikával foglalkozó történeteket az vegye bátran kezébe Éva és Ádám történetét, mert nem fog nagyot csalódni. Ne várjatok egy tökéletesen kidolgozott regényt, de könnyed szórakozást mindenképpen ígér Michael Grant és Katherine Applegate (hoppá, itt is egy alma!) közös regénye.


Rendeld elő a linkre kattintva Éva és Ádám történetét 16%-al olcsóbban! 
Megjelenés: szeptember 30. 




Blogturné extra: Milyen a tökéletes férfi? Tényleg létezik?


Több kutatás is foglalkozott már azzal, hogy kiderítse a nők és a férfiak számára milyen a tökéletes ember. Mivel Éva és Ádám című regényben a tökéletes férfivel találkozhatunk, így egy olyan cikket kerestem nektek, ahol kiderül, hogy milyennek képzelik el a nők a tökéletes férfi egyedét.

Bár a kutatást nem orvosok végezték, hanem egy fehérnemű márka tulajdonosai, de ez nem változtat azon a tényen, hogy a nők teljesen másként látják a tökéletes férfi testét, mint maguk a férfiak, ha nekik kéne megalkotniuk a tökéletes hím példányát. A válaszokból kiderült ugyanis, hogy a "tökéletes test", mint olyan, egyáltalán nem létezik, ráadásul a férfiak és a nők homlokegyenest mást értenek a fogalom alatt.

A nők által alkotott "Ádám" Harry Stlyes (One Direction nyálbanda énekese) haját, Jamie Dornan (A szürke ötven árnyalatának Christian Grey-je) arcát, Brad Pitt (Angelina Jolie hites férje, akivel nemrég hozták nyilvánosságra az esküvőjüket. Sorry csajok... Ő már nem elérhető példány!) bicepszét, David Gandy testét (brit modell) és David Beckham (focista, Victoria Spice Girl férje) lábát kapná.


A férfiak teljesen másként állították össze a saját nemük szerinti tökéletes férfi példányát. Ők Brad Pitt hajára, David Beckham arcára, Hugh Jackman (X-men filmek Farkasa) bicepszét, Ryan Gosling (színész, és az én örök plátói szerelmem!), Frank Lampard (focista) lábát kapta volna.

Egyértelműen látszik, hogy a férfiak szerint a tökéletes példány kigyúrt és izmos, míg a nők a kicsit feminibb, szálkásabb példányokat tartják tökéletesnek. De igazából tényleg meghatározható a tökéletes férfi külleme? Hiszen nem mindenkinek az a tökéletes, akivel együtt van? Létezik egyáltalán tökéletes ember? Szerintem nincs ilyen, bár elgondolkozni talán jó. Szerintem így van, úgyhogy félre minden tudományos magyarázatot, mindenki szeresse önmagát és törekedjen, hogy úgy legyen tökéletes valaki számára, ahogy az tőle telik :)


Játék:
A könyv borítóján is megjelenik a szimbolikus jelentéssel rendelkező alma motívum. A blogturné játéka most a leghíresebb almákkal foglalkozik! Fejtsd meg minden állomáson a feltett kérdést és írd be a rafflecopter doboz megfelelő sorába, így esélyed lesz megnyerni a három nyereménykönyv egyikét!

Az én kérdésem:
4. Mi a neve annak a legendás fickónak, akit arra kényszerítettek, hogy a fia fejéről nyilazza  le az almát?


a Rafflecopter giveaway







A blogturné további állomásai:


08/30 Zakkant olvas - A tökéletes férfi
09/07 CBooks

Ezeket is olvasd el

1 komment

  1. Az extrád nagy sikert aratott nálunk. Anyával már fél órája erről beszélgetünk. :D Megállapítottuk, hogy mi, nők, szeretünk a pasik hajában turkálni xD, és igen, mi is a bal oldal felé hajlunk. Viszont bár itt Hugh Jackman bicepsze kevésbé tetszik, megbeszéltük, hogy őt inkább nem kéne szétboncolgatni, úgy jó, ahogy van. :D
    Tudom, hogy semmivel nem vagy beljebb a hozzászólásomtól, de ezt muszáj volt megírnom. :D

    ReplyDelete

Subscribe