Meg Rosoff - Just in Case - Sorsbújócska

9:50:00 PM



A Majd újra lesz nyár című regényével Meg Rosoff bebizonyította, hogy ért a kamaszok nyelvén, és mély emberismerettel és remek humorral képes ábrázolni a kamaszkori szorongást.

Az írónő új könyvében, a Just in Case-ben egy fiatal fiú, Justin nehéz útját ismerhetjük meg. A srác a fejébe vette, hogy a Sors végez vele, ám ő megpróbálja kijátszani azt. Kövessétek velünk végig Justin útját az öt állomásos blogturné keretein belül, a legügyesebb pedig meg is nyerheti a regény egy példányát.

Kötéstípus: kartonált
Kiadó: Európa Kiadó
ISBN: 9630797085
Oldalszám: 300
Fordította: Pék Zoltán
Megjelent: 2014

Fülszöveg:

"Hogyhogy ez még sosem jutott eszébe? Belezuhanhat egy szerelőaknába, összeeshet szívrohamban. Autóbalesetben eltörhet a gerince. Elkaphatja a madárinfluenzát. Rádőlhet egy fa. Jöhet üstökös. Gyilkos méh. Ellenséges hadsereg. Árvíz. Sorozatgyilkos. Eltemetett nukleáris hulladék. Etnikai tisztogatás. Idegen lények inváziója."

És ez csak néhány módja annak, hogyan sújthat le ránk a Sors. Rémes. Hogyan tudjuk kicselezni? Mondjuk úgy, hogy egyszerre mindig minden eshetőségre gondolunk, és akkor nem marad fogása rajtunk, és békén hagy? Ki tudja... de a biztonság kedvéért csak meg kell próbálni! Valahogy így okoskodik Justin, akit korábban Davidnek hívtak, miután a fejébe veszi, hogy a Sors a fejébe vette, hogy végez vele. Első körben nevet és stílust változtat, aztán örökbe fogad egy képzeletbeli kutyát, akivel aztán nekivág, hogy elmeneküljön sorsa elől…

Meg Rosoff - akinek korábban a Majd újra lesz nyár című regénye lett világsiker - mély emberismerettel és szentimentalizmustól mentes humorral ábrázolja a kamaszkori szorongást; a szerző kegyetlen őszintesége felejthetetlenné teszi Justin Case alakját, akit a kritikák gyakran Salinger Zabhegyező-jének hőséhez hasonlítanak. A regény számos díjat elnyert, köztük a rangos német Jugendliteraturpreist.

Nagyon tetszett anno a Majd újra lesz nyár című film (itt írtam róla), bár bevallom csak a film megnézése előtt nem sokkal tudatosult benne, hogy ez bizony egy regényből van. Akkor feljegyeztem Meg Rosoff nevét, és figyelem a vele kapcsolatos híreket. Amikor megláttam, hogy érkezik az új könyve Just in Case - Sorsbújócska címmel rögtön érdekelni kezdett.

Gyönyörű borító, érdekes fülszöveg, különleges tini karakter(ek) és egy egyedi írói hangnem. Számomra ezek jellemezték eddig Rosoff nevét, így amikor kinyitottam a Just in Case-t (későbbiek folyamán így nevezem a könyvet, mert a magyar cím számomra nem ragadt meg, majd elmondom miért) és belekezdtem rögtön sorra pipálhattam ki ezeket a jellemzőket.

A borító tényleg csodaszép, elég csak ránézni és a fülszövegből vett részlet fent a könyv tetején kíváncsivá teszi az olvasók. "Mit tehetsz, ha üldöz a Sors? Változtass nevet! Veszítsd el a szüzességed! És fuss!" Főhősünk David Case is így tesz, miután egy napon megmenti pár éves öccsét attól, hogy kizuhanjon az ablakon, így felhívja a Sors figyelmét magára. Mindenki hallott már ugye sorsszerű dolgokról, emberekről, akik túléltek hatalmas szerencsétlenségeket, de aztán ők sem kerülhették el a végzetet.

Anno nagyon sokszor megnéztem a Végső állomás című filmet, ahol az alapszitut az adja, hogy egy fiú megérzi, hogy katasztrófa közeleg és figyelmezteti osztálytársait, hogy ne szálljanak fel a Párizsba tartó repülőre. A katasztrófa tényleg megtörténik, ám így hogy kijátszották a sorsot, csak késleltették a megváltoztathatatlant és később újra lecsap rájuk a végzet. Hihető? Van akinek igen, van akinek nem.

Kicsit eltérő az alapszituáció David életében, ám a Sors itt is hangsúlyos szerepet kap. David az öccsét mente meg attól, hogy lezuhanjon lakásuk ablakából és a tini megérzi, hogy valami sötét árny telepszik az életére, aki el akarja intézni, ha már az öccsét nem tudta. Justin érzi, hogy a Sors figyeli, és csak akkor menekülhet előle, ha megváltoztatja a kinézetét, szokásait és nevét. 15 év alatt megszokott David nevet Justinra cseréli, így neve érdekes szójátékot is adott Meg Rosoff regényének. Just in case kifejezés magyarul azt jelent, hogy "arra az esetre, ha valami történne" illetőleg ez adja ki a főszereplő nevét is: Justin Case. Nekem ez sokkal jobban tetszett, mint a Sorsbújócska, így örülök, hogy 2 címmel fut a regény, mert ez amolyan kis extra is még.

Justin/David, 15 éves (pár hónap múlva 16) kamasz, aki Sors paranoiás és egy képzeletbeli kutyát tart. Pajti egy csodálatos agár kutya, akit olyan tökéletesen mutat be Meg Rosoff, hogy nem győztem ámulni. Mi ugyanis angol agárkutyákat tenyészünk (erről majd az extrában olvashatsz), így rengeteg ilyen kutyát láttam már, mint Pajti és imádtam azokat a részeket, ahol Justin a kutyával játszik, fut vagy éppen csak sétáltatja. Persze furán tűnhet mindenki szemében, hogy hogy jön a regénybe egy képzeletbeli kutya, de ez a kis szürreális kitérő nem az egyetlen meglepő dolog a regényben.

Agár vagyok, gondolta futás közben Justin, a kutyák királya. Gondolatsebesen suhanok térben és időben. Az ismeretlen prédám, egyetlen finom ugrással a földre rángatom. Érezte mancsai szinkópáját a pályán, keskeny orra hasította a levegőt, nem hallott mást, csak hatalmas, nemes szíve dobogását. Némán futott. Nyomkereső kutya volt, vadászkopó, nyulat üldözött; felajzott íj volt, pörgő nyílvessző. Perceken át kecses és boldog volt.

Justin új életében rengeteg fura változás zajlik le egyszeriben, mikor a fiú elhatározza, hogy akkor ő megváltozik, hogy ne találjon rá a Sors. Az eddig nem sok népszerűségnek örvendő fiú elmegy vásárolni és új ruhákat vesz. Itt ismerkedik meg Agnes-szel, a fura, de nála idősebb fotós lánnyal, akinek rögtön el is meséli kálváriáját a Sorssal. Agnest teljesen elkápráztatja a fiú kétségbeesése, és igyekszik megörökíteni fényképezőgépével minden Justint érintő kis momentumot.

A fiú a külső változások miatt figyelmet kap az iskolában is, főleg hogy belép a terepfutó csapatba. Itt ismerkedik meg Peter-rel, aki szintén fut és jó barátságot ápol a csendes csillagásznak készülő fiúval, aki húgaival (Dorothea-val és Annával és szüleivel) él. A közös futások alatt sok alkalmuk nyílik beszélgetni, ám Justint főleg az köti le, hogy a Sors elől meneküljön. Olyannyira elhatalmasodik rajta ez a "mánia", hogy elmenekül a repülőtérre, ahonnan Agnes próbálja visszarángatni a valódi világba, de akkor történik valami nagyon tragikus, ami megváltoztatja a fiú további életét. Ez kihatással lesz az Agnes iránt érzett szerelmére, családjával való kapcsolatára, és Peterrel kötött barátságára is, de még egészségére is.

Értékelés: 5/4

Néhol szürreális a regény (képzeletbeli kutya, menekülés a Sors elől, fura művészi dolgok és jó pár tragédia), de Meg Rosoff leírásai zseniálisan élethűek és egyediek. Fontos volt olvasás közben számomra az összes karakter sorsa, és a regény végkimenetele is.

Szerencsére azért nem annyira elborult a könyv, mint amilyennek vártam, és a humort sem nélkülözi (imádtam a Sors közbeékelt beszólásait!), ám mégis érzékeny és nagyon egyedi. Rosoff valami olyasmit ad az embernek, ami napokkal, sőt hetekkel az olvasás után is ott kavarog a fejünkben és az ilyen regények nálam mindig megnyerőek.


Rendeld meg a könyvet 15% -os kedvezménnyel!

Nem mondanám izgalmasnak a Sorsbújócskát, itt inkább a karakterek fontosak. Justint jól eltalálta az írónő, és a többieket is mind megszerettem. Mindenki különleges volt valamiben, de aminek a legjobban örültem, hogy fontos szerepet kapott Pajti. Nem is szólhatna másról az extrám, mint az angol agarakról :)

Blogturné Extra: Meg Rosoff és az angol agarak

Az írónő oldalán találtam egy Kérdések-Válaszok részt, ahol Rosoff kitér arra, hogy miért választotta az angol agarat a regény egyik szereplőjének.

Kérdés: Justin képzeletbeli kutyája lenyűgöző. Honnan jött az ötlet? Miért van, hogy egyesek látják Pajtit, míg mások nem?

Válasz: Pajti egyik nap csak úgy az eszembe ugrott (mint egy agár), bár gyanítom, hogy sok gyereknek vannak képzeletbeli állatai: kutyák vagy lovak. Én nagyon szeretem az állatokat, de hogy miért pont az agarakat választottam azt nem tudom, hiszen soha nem ismertem agarat a való életben. A könyvben azoknak az embereknek jelenik meg Pajti, akik Justin hullámhosszán vannak. Csak azok látják a kutyát, akik nyitottak erre és együtt éreznek a fiúval, és akik számára a világ nem csak feketéből és fehérből áll. Mellesleg annyira megszerettem Pajti karakterét, hogy vettem 2 angol agár kölyköt. Persze csodálkozom is azon, hogy a bölcs és nyugodt kutyák nem mindig ilyenek, főleg mikor megrágják a cipőket és a bútorokat a házamban. De én őrültem szeretem őket ennek ellenére is.

Pózolj 2 napos agárbébivel
És ha már angol agárkutyák, akkor ez a téma, aminek én is a szerelmese vagyok. Anyukám élettársa ugyanis angol agarakat tenyészt már nagyon régóta. Az én életembe csak olyan 10 éve vannak jelen ezeket a csodálatos és szeretnivaló kutyák. Előtte én is furán néztem ezeket a csont és bőr kutyákat, azt hittem, hogy gazdáik éheztetik őket és sajnáltam őket, de később amikor már mi is neveltük őket rájöttem, hogy ez baromság. Ezek a kutyák genetikailag vékonyak, hiszen lételemük a vadászat és a zsákmány után futás, amit már évszázadok óta művelnek. Az angol agarak Angliából származnak és többi fajtatársuktól eltérően (whippet, afgán agár, orosz agár, szaluki, olasz agár) rendkívül nyugodtak és csendesek. Ritkán ugatnak és képesek egész nap tétlenül heverni. Nagyon ragaszkodóak, okosak, és végtelenül hűségesek a gazdáikhoz.

Otthon több kutyánk is van, ők tényleg egész nap fekszenek, ám amikor versenyre visszük őket teljesen megváltoznak. Amikor bekerülnek a boxba (innen startolnak a versenyen), és meghallják a műnyúlhúzógép hangját azonnal előtör belőlük a vadászösztön és elképesztő gyorsasággal vetik magukat a műnyúl után. Összehasonlításként egy kis adat az agárversenyekről. A 480 méteres pályát nem egészen 30 másodperc alatt tesz meg egy jól edzett, felkészült angol agár. Ők a különböző agár fajták közül a leggyorsabbak! Rengeteg ilyen versenyen jártam már, és imádom nézni ezeket a kecses és villámgyors kutyákat :)


Ezen a videón meg is nézhetitek, hogyan futnak a kutyák. A mi kutyánk Hutch a 6-os boxból, balra a legszélén indult a versenyen és egy kevésbé jó start után elképesztő sprintet letolva meg is nyerte azt. Azóta is emlegetjük ezt a futamot, annyira hihetetlen, hogy mire nem volt képes Hutch :) Libabőrözős érzés egy ilyen futamon részt venni, és drukkolni ezeknek az állatoknak.

Egyébként szerencsének mondhatjuk magunkat, mert a mi kenelünkből kikerülő kutyák rengeteg versenyt megnyertek már. Többször volt Európa bajnok kutyánk, és az összes hazai versenyen diadalmaskodtunk már velük az évek során. Talán sorsszerű, talán nem, de éppen a Just in case elolvasásának napján születtek meg a legújabb kiskutyáink. Ők 4-en vannak (3 kan, 1 szuka) és nagyon hasonlítanak a regénybeli Pajtira.

Akadjon ki a ti cukiságrelétek is, és figyeljetek jobban az agarakra, mert nagyon csodás jószágok és iszonyat édesek kis kutyaként is! Meg is mutatom mennyire :)


Ő itt Lulu, a büszke anyuka és kölykei



Nyereményjáték


Az Európa Kiadó jóvoltából megnyerhetitek a Just in Case egy példányát! Minden állomáson összekevertünk egy keresztnevet, méghozzá a könyv egyik karakterének a nevét. Tegyétek helyes sorrendbe a betűket, és írjátok be az adott állomáshoz a megfelelő keresztnevet. Továbbá ne felejtsétek el lájkolni az Európa Kiadó és a Blogturné Klub Facebook oldalát sem.



a Rafflecopter giveaway


A turné állomásai:
05/14 - Könyvszeretet
05/16 - Dreamword 
05/18-  Zakkant olvas
05/20 - Media Addict
05/22 - Deszy könyvajánlója



Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe