Maggie Stiefvater - A Skorpió vágta

9:30:00 PM

Egy kelta legenda szerint az óceánban lakó Vízi Lovak elvarázsolt férfi alakjában kilopóznak néha a partra, és magukkal viszik a legszebb lányokat a tenger mélységeibe… Persze ez csak legenda….
Ám mi van akkor, ha a Legenda - ha csak könyv formájában is - életre kel? Nos, akkor tudjuk, hogy Maggie Stiefvaternek ismét a magasba szárnyalt a képzelete és valami csodálatosat alkotott.  

Április 25-30. között a Blogturné Klub hat bloggere bemutatja Nektek Maggie legújabb történetét lovakról, szerelemről, kitartásról, a szülőföld szeretetéről. Ismerd meg velünk a Skorpió Vágtát, a kelták ősi legendáját, hallgasd meg a regényhez kapcsolódó csodálatos zenéket, képzeld el Thisby szigetét és kóstold meg velünk az édes, mennyei Novemberi Nyalánkságot!

S ha nem említettük volna még, természetesen nyereményjáték is vár Rád! Vágtass velünk a leghíresebb lovak hátán, s ha célba érsz, Tiéd lehet A Skorpió Vágta három példányának egyike! Nyeregbe hát!


Kiadó: KÖNYVMOLYKÉPZŐ KIADÓ KFT.
Borító: Kartonált vagy keménytáblás
ISBN: 9789633734117
Nyelv: MAGYAR
Megjelenés:: 2014. április 24.
Fordította: Vallató Péter

Fülszöveg:

A Skorpió Vágtát november elején rendezik. A lovasok mindent elkövetnek, hogy megzabolázzák tengeri lovaikat, és célba jussanak.
Van, aki túléli.
Van, aki belehal.
Idén a tizenkilenc éves Sean Kendrick a címvédő bajnok. Nem a szavak embere, és ha fél is, mélyen hallgat róla.
Puck Connolly más. Soha nem gondolta, hogy egyszer majd indulni fog a Skorpió Vágtán. De a sors úgy hozza, hogy kénytelen benevezni a versenyre egyedüli lányként. Sejtelme sincs, mi vár rá.

A nagysikerű Shiver-trilógia szerzője, Maggie Stiefvater, megint megmutatja, milyen az, amikor a szerelem és az élet komoly akadályokba ütközik, és csak az marad életben, akinek a helyén van a szíve. A Skorpió Vágta minden olvasó számára felejthetetlen élményt nyújt.

Már többször előkerült Maggie Stiefvater neve különböző könyves blogokon, ahol sok különböző véleményt olvastam a Hollófiúk, vagy a Shriver - Borzongás sorozatáról, de eddig engem valahogy hidegen hagyott. Felvettem, a majdegyszerelolvasomhavégtelensokidőmlesz listámra ami olyan hosszú, hogy én sem látom a végét. Nemrég azonban felfigyeltem a Skorpió Vágtára, de leginkább a fülszöveg alapján, az csak később később tudatosult bennem, hogy Stiefvater könyvről van szó. Kicsit féltem tőle bevallom, mert nálam az írónő vámpíros / vérfarkasos / fura YA könyvek szerzőként van számon tartva, de új regénye szépen kirántotta ebből a skatulyából és nagyon kíváncsivá tett a többi könyvére is.

Hogy miért is?

Mert a Skorpió Vágta egy nagyon szép és maradandó könyvélményt adott. Nem mondanám izgalmasan, körömlerágósnak, hanem olyasfajta könyvnek inkább, ami a fantáziádat mozgatja meg a gyönyörű leírásokkal, és beránt egy másik világba, ahol mindenkit magad előtt látsz majd. Mert Stiefvater kiváló jellemzéseket ad, aminek hála olyan mintha te is ott állnál és néznéd az ő szemén át ezt a képzeletbeli világot, ami lehetne akár a szomszéd falu is. Feltéve, ha tengerparton laksz, mert Thisby ez a kis falucska a zúgó tengerpart mellett a regény különleges helyszín. (Roni írt róla bővebben a blogján) Minden évben itt rendezik meg a Skorpió Vágta nevű eseményt, ahol a tengerből kifogott és betört tengeri lovakkal (eredeti nevük capall uisce- ejts kapell iske) versenyeznek. Ezek a különleges tündérlovak veszélyesek, bárkit megharapnak, lovasukat bármikor ledobják a hátukról, és húznak a tenger felé a még benne élő társaikhoz. Ezek a lovak különlegesek, kiszámíthatatlanok, gyönyörűek de egyben félelmetesek is, hiszen a hús és a vér táplálja őket. Vágynak a tengerbe és amikor közel kerülnek hozzá, nem számít nekik semmi és senki.

forrás: tumblr

A regény egyik főszereplője Sean Kendrick, aki már többször megnyerte a Skorpió Vágtát, ami november első napján rendeznek meg a szigeten. A fiú édesapját még kiskorában ezen a Vágtán ragadta el egy capall usice Sean szeme láttára. A fiú azonban nem fél, évről évre lóra ül és diadalmaskodik is. A Thisby szigetén megrendezett eseményre rengeteg turista érkezik, hogy ők is részesük legyenek a lóversenynek. Fogadásokat kötnek a hátasokra, és lovasaikra, akik életüket kockáztatják a tajtékzó hullámok között. Sean idén is meg szeretné nyerni a vágtát, ennyivel tartozik apja emlékének, és saját magának.

forrás: tumblr

Sean mellett Puck (másnéven Kate) Conelly a másik főszereplő, akit szintén családi tragédia köt a különleges lovakhoz. Puck és testvérei néhány éve árván maradtak, mert szüleiket elragadták a tengeri lovak egy hajóút során. A lány bátyja Gabe egy szállóban mindenes, öccse Finn még kiskorú. Gabe megállás nélkül dolgozik, míg Finn csak alig tudja kivenni a részét a munkából. Puck a ház fenntartásában, a fiúk és lova etetésével napi gondokkal küszködik. A lány nem önszántából, inkább egyfajta kényszerből indul, hiszen így akarja visszatartani bátyját, hogy ne utazzon el a szigetről, hogy több pénzt keressen. A lány a vágtán megnyert pénztől reméli az anyagi jólétüket és a család egyben maradását. Amikor Puck benevez a versenyre pónijával (ő sima ló, nem capall) mindenki furán néz a lányra. Pedig csak ő kiutat keres a megnyert pénz megmentené a Conelly családot a kilakoltatástól és Gabe-nek nem kéne elmenni a szárazföldre dolgoznia.

Puck mellett Sean-nak, az eddig nyertesnek is céljai vannak a pénzzel. Ő azzal szeretné megvásárolni Corr nevű capall uisce lovát a Mulvern istállótól, ahol dolgozik. Sean különlegesen bizalmas viszonyban van Corral, aki már több éve hűséges társa a fiúnak a versenyek során. Adva van tehát 2 elszánt és bátor fiatal, akik nagyon szeretik lovaikat és mindent egy lapra tesznek fel. November első napján ugyanis valaki célba ér, és közben sokan meghalnak.

forrás: tumblr

Puck tudja, hogy nem lesz egyszerű, hogy Galambbal, a pónijával indul a halálos vágtán, ahol nem csak a lovasok, de a lovak is veszélyben vannak. Sosem lehet tudni, hogy melyik capall uisce támad majd, és kire... A halál esetek gyakoriak a parton, ahol a lovakat edzik, így az eddig soha nem versenyző lányra rengeteg megpróbáltatás vár. Főleg, hogy teljesen egyedül vág neki ennek az egésznek, és vajmi keveset is tud a férfias sportról és a szabályokról, és edzési tervekről. 

Stiefvater könyve lassan csordogál, de közben annyi mindent meg lehet tudni a vidékről, az emberek életéről, a lovasok és a lovak kapcsolatáról, hogy ez egyáltalán nem hátrány. Megismerhetjük Puck érzéseit, félelmeit a Vágtával kapcsolatban, szó esik a testvéreivel való kapcsolatáról, a nehéz megélhetésükről, és a pónijával (Galamb) való kapcsolatáról is.

A könyv kétféle nézőpontot váltogat. Egyszer Puck, egyszer Sean fejezetei között ugrálva halad  előre a történet. Nagyon tetszett ez a 2 nézőpont, jó volt olvasni a fiatalok érzéseiről, főleg, hogy bár mindkettőjük célja más a versennyel, mégis a végén egymásra lesznek utalva és természetesen az érzelmek is fellobbannak köztük. Stiefvater nem giccses / nyálas szerelmes sztorit adagol nekünk, hanem finom és csodásan megírt jeleneteket kapunk. Imádtam Puck és Sean találkozóit, közös edzéseit. Annyira finoman bontakozik ki a kettőjük kapcsolata, hogy felüdülés volt olvasni.

forrás: tumblr

A lovaktól való félelmemen is változtatott a könyv, mert nagyon jó leírásokat kaptam a négylábú patásokról és a lovasaik viszonyáról. Szinte éreztem a széna friss illatát, és a láttam magam előtt a lovak izmos testét, és tapintottam a sörényüket. Stiefvater leírásai annyira élethűek, látszik hogy nagyon utánajárt a témának és sokat foglalkozott a lovakkal (esetleg ő maga is lovagol). Eddig is csodálatos állatoknak tartottam a négylábú patásokat de sokkal jobban megismertem őket Puck és Sean által.

"A kezemet izzadt sörényében temettem, és érzem, ahogy rázkódnak az izmai a novemberi tenger érintésére. Suttogok neki, hogy állhatatos legyen." (419. oldal)


Értékelés: 5/4.5

Nagyon szerettem a Skorpió Vágta világát, jó volt együtt kelni és feküdni Sean és Puck gondolataival, amik annyira kifejezőek és leíróak voltak, hogy pár napig én is velük éltem a szigeten, láttam a tengerből előbukkanó vad lovak alakját, és részese lehettem ennek a különleges legendának, ami a Vágtához kapcsolódik hosszú évek óta.

Egy pici hiányérzetem volt csak. Úgy olvastam volna még a két fiatal között lévő érzelmekről. Ebből egy kicsit elbírt volna még a könyv szerintem. Egyébként érzelmekből természetesen nem volt hiány, hiszen végig izgultam a Vágta utolsó másodpercei alatt is Puckért és Seanért, és persze bőgtem is a regény végén rendesen. Azt nem írom le, hogy miért, mert szépen olvassátok el ti is :) Nem fogtok benne csalódni ezt garantálom!


Rendeld meg a könyvet most 24% -os extra kedvezménnyel!



Blogturné extra: Playlist a könyvhöz

Maggie Stifvater igazi zenei csemegéket válogatott össze regényéhez, amiket a saját honlapján fel is sorol. Ezeket a dalokat hallgatva újra visszarepülhetünk a szigetre, és újra átélhetjük a Vágta előtt rendezett fesztivál nyüzsgő sokszínűségét. Indítsd el a Youtube csatornámat és merülj el a néhol népzenei, néhol retro, néhol eklektikus, néhol a magyar népzenei motívumok között. Igen! Jól olvastad! Maggie zenéi között megtalálható a Karikás együttes is! (Azóta megtudtam, hogy amikor Maggie Magyarországon járt dedikálni, akkor kapott egy cd-ét magyar zenékkel, és ezen többet között a Karikás együttes dala is megtalálható volt :) Úgy látszik nagyon tetszett neki a dal. )



A Karikás együttes 1978-ban alakult, és több mint 20 éves fennállása alatt számtalan alkalommal léptek fel koncerteken és fesztiválokon, Magyarországon és külföldön egyaránt. A Karikás együttes zenéjük alapja az eredeti paraszti muzsika. Gyűjtöttek népzenét Erdélyben, Moldvában, Baranyában, természetesen szűkebb hazájukban a Hajdúságban is. Újszerű hangzásokra, ritmikára, kontraszthatásokra törekszenek, tiszteletben tartva a dallam fontosságát, jelentőségét. Keresik a ritka, szép szövegváltozatokat, mert úgy érzik, hogy a népdalok szövegei a mai világ számára is örök érvényű igazságokat közvetítenek. (forrás: koncert.hu)

Nyereményjáték

Puck és Sean vérbeli lovasok. Lovaik gyönyörűek, erősek, gazdáik számára párjuk nincs! Ám ismerünk azért néhány lovat a történelemből és a különböző történetekből, akik ugyancsak csodásak és lenyűgözőek, igazi kiválóságok fajtájuk közt!

Pattanjunk hát lóhátra, vágtázzunk velük egyik blogról a másikra!

Minden blogon találsz egy kérdést, melyre válaszolva egy híres ló nevét kapod meg. Ennek a lónak a nevét írd be a rafflecopter doboz megfelelő pontjához, és máris esélyes leszel megnyerni Maggie könyvének egy példányát!

Vágtázz velünk Te is!

/ Figyelem! A kiadó csak magyarországi postacímre postázza a nyereményeket! /

Íme az én feladványom:

Magyar voltam, s versenyló.
Létem nem csak fikció!
Nevem bolygó nevét őrzi
Emlékemet egy Park jelzi.
Engem senki le nem győz,
Csodás voltom megfertőz.

Találd ki hát, ki vagyok,
s írd be gyors’ a válaszod!




a Rafflecopter giveaway


Résztvevő blogok listája

04.25. - Roni Olvas
04.26. - Fanni (Fantazmo)
04.27. - Deszy Könyvajánlója
04.28. - Bibliotheca Fummie
04.29. - Zakkant olvas
04.30. - Dreamworld


Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe