David Benioff: Tolvajok tele

1:31:00 PM


A Fumax Kiadó jóvoltából márciusban jelent meg David Benioff Tolvajok tele című könyve. A Blogturné Klub 8 blogger segítségével, március 31. és április 7. között mutatja be nektek Lev és Kolja izgalmas és lehetetlen küldetését a háborúban álló Oroszország havas tájain értékelések, vélemények és extrák segítségével. Kövesd az állomásokat napról-napra, ismerkedj meg ezzel a különleges történettel és legyen Tiéd a hamarosan megjelenő könyv egyike!

cím: Tolvajok tele
írta: David Benioff
sorozat: Fumax Irodalom
formátum: keménytáblás
eredeti cím: City of Thieves
műfaj: szépirodalom/történelmi kalandregény
fordító: Gy. Horváth László
280 oldal
ISBN 978-963-9861-63-3


 Fülszöveg:

A nácik kegyetlen ostromgyűrűjében vergődő Leningrádban Lev Benyovot letartóztatják fosztogatásért, és egy cellába kerül Koljával, a jóképű fiatal dezertőrrel. Kivégzés helyett azonban elképesztő ajánlatot kapnak, hogy megmenthessék az életüket: egy tucat tojást kell keríteniük a Belbiztonság nagy hatalmú ezredesének, leánya lakodalmi tortájához. Mivel a városba már jó ideje nem jut be semmilyen utánpótlás, lakói elképzelhetetlen mértékben nélkülöznek, éheznek. Lev és Kolja nekivág a lehetetlennek – Leningrád kíméletlen poklában, sőt még az ellenséges vonalakon túl is kutatják a felbecsülhetetlen kincset.  Ebben a megindító, ugyanakkor mulatságos, egyszerre sziporkázó és hátborzongató regényben a második világháborúban átélt kalandok során egy fiú férfivá érésének ízig-vérig modern története is kibontakozik előttünk.


Nem tudtam, hogy mire számítsak a könyvnél, hiszen előzőleg vajmi keveset tudtam David Benioff-ról. A könyv fülszövege számomra egy háborús könyvet ígért így eléggé paráztam, amikor belekezdtem. Olvastam már pár ilyet régebben, és annyi maradt meg belőlük, hogy nem tetszettek és halálosan untam őket. Az ilyen könyvek tipikusan fiús olvasmánynak tűntek. Fegyverek, tankok, hadnagyok, tábornokok, hadtestek, alakulatok, támadás, bombázás, gránátok, közelharc csupa olyan dolog, amiről nem is akartam többet tudni és ami valahogy teljesen távol áll tőlem. Maga a harc, és a háború (főleg a II. világháború) persze ismert fogalmak voltak számomra is a történelem könyvekből, filmekből, de főként német szemszögből ismertem meg ezeket a cselekményeket. Féltem, hogy a Tolvajok tele nem fog tetszeni, de hatalmas pozitív csalódás ér. Sőt! Ennél jóval maradandóbb élmény okozott a regény.

Sohasem éheztünk még annyit; sohasem fáztunk annyira. (első mondat)

A Tolvajok tele Oroszországban játszódik, a németekkel szemben álló oroszok szemszögéből ismerhetjük meg II. világháború történeseit Pityerben, azaz Szentpéterváron, vagyis egykori nevén Leningrádban. Hitler 1941 nyarán bejelentette, hogy Moszkvát és Leningrádot teljesen szeretné megsemmisíteni és ezt úgy tervezte, hogy a blokáddal körbezárt várost kiéheztetéssel próbálja megtörni. 1941 szeptember 8-án a német csapatok elérték a Névát, és körbezárták Leningrádot, elzárva az oroszokat az élelemtől és a meneküléstől. A várost folyamatosan bombázták és egyre fogyatkozott a fellelhető élelem.

Ha nem zenét vagy híreket adtak, a rádióállomás egy metronóm hangját utánozta, az a végtelenített ketyegés tudatta velünk, hogy a város még nem esett el, a fasiszták még nem jutottak be a kapukon. Ez a metronóm volt Pityer dobogó szíve, és a németeknek sohasem sikerült elnémítaniuk.

1941 és 1942 kegyetlen telén ebben a háború sújtotta városban próbál meg túlélni Lev, a 15 éves kamaszfiú barátaival együtt. Napi élelemadagjuk annyira kevés, hogy folyamatosan éheznek, de mégis önkéntes tűzoltóként harcolnak, hiszen bíznak abban, hogy Oroszország megnyeri a háborút. Amikor lezuhan egy német ejtőernyős tiszt a házuktól nem messze, Lev és haverjai megkeresik a testet. Mivel ezzel megszegik a kijárási tilalmat, amikor rájuk találnak megpróbálnak elmenekülni. Lev-nek ez nem sikerül, elkapják és a Néva partján található Keresztek nevű börtönbe zárják. A fiú itt várja a kivégzését, ám helyette egy cellatársat kap, név szerint Kolját, aki csak pár évvel idősebb nála.

forrás: tumblr.com

Kolja dezertőr, egysége elhagyása miatt került a börtönbe, ám Levvel együtt kivégzés helyett egy abszurd feladat teljesítésével bízzák meg őket. Amíg Oroszországban emberek éheznek és kannibalizmusra kényszerülnek, addig a Belbiztonság ezredesének lánya esküvőt tart pár nap múlva, ahová tortát kell sütni, de ehhez tojások szükségek. A két fiú azt a megbízást kapja, hogy szerezzenek néhány nap alatt 12 tojást egy olyan országban, ahol egy éve nem láttak tyúkot élve! 

A két fiú kapcsolata a börtön sötétjében indul és pár nap alatt olyan mélységig jut amit csodálatos volt olvasni. Imádtam a kettőjük közötti párbeszédeket és a zrikálásokat. Kolja egy hihetetlen figura! A lányok kedvencére (és ezt nem fél ki is használni) a nagydumás, mindig optimista, kicsit sznob, kicsit okoskodó de vicces figurára az elején furcsán néztem, akárcsak Lev, de a végére nagyon megszerettem. A két fiú a küldetésük során annyi borzalommal találkozik, hogy hirtelen felnőnek. Olyan dolgokat tapasztalnak meg, amik az ember józan eszét elvennék, ám ők még is mennek előre, hajtja őket az, hogy beszerezzék a 12 tojás. A szörnyűségeket jól ellensúlyozza David Benioff a fiúk közötti humoros, csipkelődő párbeszédekkel. Kolja folyamatosan tanítgatja fiatalabb társát a csajozásra, felhívja a figyelmét a felnőtt lét buktatóira, hasznos anekdotákkal és tanácsokkal látja el Lev-et felkészítve a háború utáni életre.

Benioff valami elképesztően szövi a szörnyű tragédiák mellé a (sokszor fekete) humort, az orosz mentalitással szemben álló németek felsőbbrendűségi komplexusát, nyerni akarását, a hosszú és fogcsikorgató tél közé a holnap lehetőségét. A kalandok során Lev és Kolja megtapasztalják, hogy milyen az igazi barátság, a bajtársiasság és szembenéznek a borzalmak tárházával, ahol az éhező honfitársaik emberhúsból készült kolbásszal próbálják túlélni a németek általi kiéheztetést, amikor fiatal lányok testüket árulják az ellenségnek az életben maradásukért cserébe, amikor az erdő jeges sötétje és hókupacai alatt gyilkos bombákat hordozó betanított kutyák és megfagyott halottak lapulnak. Szörnyűségek bőven vannak a könyvben, némelyikük bennem olyan maradandó emléket okoztak, hogy hiába olvastam el lassan egy hete a regényt nem tudom ezeket feledni.
forrás: tumblr.com
Szerencsére ezek a  rossz dolgok mellett ott vannak azok a csodás és a szívet melengető pillanatok is, amiket David Benioff adott ezzel a történettel. Megismerhettem belőle az orosz embereket, mentalitásukat, történetüket, szokásaikat, Leningrádot és környékét és sok történelmi tényt. Emellett tisztába kerültem egy kicsit a frontvonalakon harcoló csapatokkal, alakulatokkal, erőviszonyokkal és megtudtam ki és hogyan élte mindennapjait azon a kegyetlen télen, ahol a két kamasz fiú elindult a jéghideg télben tojásokat beszerezni.

Értékelés: 5/5

Nagyon régen olvastam olyan történetet, ami ennyire megérintett volna és amin ennyit gondolkoztam volna utána. Vajon én kibírtam volna-e akkoriban? Én is megtettem volna ezeket a dolgokat, amiket Lev, Kolja vagy a többiek? Harcoltam volna? Ellenálltam volna? Megadtam volna magam? Elmenekültem volna? Behódoltam volna? Kibírtam volna ennyi megpróbáltatás mint a két fiú? Tudtam volna annyira optimista maradni mint Kolja?

Nehéz erre választ adni, arra azonban nem, hogy ennek a könyvnek nagyon is helye van mindenki könyvespolcán. Nem mondanám könnyed ifjúsági olvasmánynak a sok szörnyűség és naturális szóhasználat miatt, de mindenképpen olvasnia kell minden fiatal felnőttnek ezt a regényt!

Magával ragadó, sodró lendületű kalandos történet a Tolvajok tele, nem az a tipikus háborús könyv amin bealszol, hanem olyan történet, ami az utolsó lapjai után is ad még agyalni valót. David Benioff számomra egy felejthetetlen történetet adott, amit biztos, hogy többször elő fogok venni a jövőben.


Tessék beszerezni a könyvet gyorsan gyorsan innen 15%-os kedvezménnyel!

Blogturné Extra: Orosz sakkozók

forrás:tumblr.com
A Tolvajok telében sokszor előkerül a sakk, ami a sorsdöntő utolsó nagy kaland emlékezetes részévé is vált. A regény főszereplője Lev tehetséges sakkozó volt, persze Kolja szerint ő simán megverte volna egy partiban, de végül erre sajnos nem került sor. Ahhoz, hogy Lev megkapja a hőn áhított tojásokat le kell ülnie egy sakk partira az ellenséggel. Bár a fiú magabiztos a játék tudásában, én helyette is izgultam a sakkparti közben , hogy jó helyre pakolgassa a bábuit. És hogy a végén mi lett a sakkjátszma végeredménye? Kiderül a Tolvajok teléből!

Viszont ha Oroszország, akkor mindenkinek eszébe jut egy-két híres orosz sakkozó ebben biztos vagyok! Jelenleg a világ top 25-ös ranglistáján 7 orosz férfi is tartózkodik, és az összesített ranglistát is ők uralják.

Szentpétervár lakosai közé tartoznak a világ legkiemelkedőbb sakkjátékosai: Mihail Moiszejevics Botvinnik (többszörös világbajnok 1948 és 1963 között), Borisz Vasziljevics Szpasszkij (világbajnok 1969 és 1972 között, híressé az USA-beli Bobby Fischerrel vívott 1972-es játszmája után vált). Szintén itt élt Viktor Korcsnoj, aki később emigránsként Svájcban telepedett le. (forrás: wikipedia)


A turnéban résztvevő blogok:

03.31. Bibliotheca Fummie
04.01. Nem harap a...
04.02. Deszy Könyvesblog
04.03. Zakkant Olvas
04.04. Kelly & Lupi Olvas
04.05. Szilvamag Olvas
04.06. Roni Olvas
04.07. Könyvszeretet


Nyereményjáték

A Fumax kiadó által felajánlott két Tolvajok tele példány közül tiéd lehet az egyik, hogyha velünk játszol. A szokásos lájkolásokon túl egy kis vadászatra hívunk titeket. A könyv kulcsfontosságú eleme a tojás és a Húsvét is közeleg, így egy tojáskereső játékot találtunk ki számotokra. Minden egyes állomáson “elrejtettünk” egy tojást (valamelyik szó a tojás linkjére mutat), benne egy szóval. Keresd meg mind a nyolc tojást a benne lévő szavakkal és tedd össze azokat a megfelelő sorrendben! A könyvből egy idézetet fogsz kapni a szavak összerakása után. Ezt az idézetet kérjük, hogy írd be a rafflecopter dobozba. Ügyelj az írásjelekre is!

 A postázás csak Magyarország területére érvényes!



a Rafflecopter giveaway

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe