YA - mit olvastam, mit nem, és mit szeretnék még

10:37:00 AM

Végigment egy ilyen körbeposzt a bloggerek között, ahol szépen kivesézték milyen YA (young adult - fiatal felnőttekről/felnőtteknek szóló) regényeket olvastak. Gondoltam én is körbejárom a témát, és találtam is pár YA listát, úgyhogy szemezgettem róluk, hogy mik azok amiket én már olvastam, mik azok amiket szeretnék folytatni, és mik azok, amik bár népszerűségnek örvendenek, de engem hidegen hagytak/hagynak.



Egyébként ha már YA, akkor Lobo írt a témában egy jó kis blogot "YA a hipszer kifejezés" címmel. Olvassátok előbb azt, aztán képbe kerültök!

Azt hiszem én imádom a YA könyveket. Ha nem krimit, és romantikus regényeket olvasom, akkor nálam nyert ügyük van a 14-18 év közötti fiatalok sztorijainak. Lehetnek ezek iskolában játszódósak, varázslósak, vámpírosok, zombisak, disztópiák, sci-fik, fantasyk vagy krimik, egyszóval bármilyenek csak a tinik világa köré épüljön. Persze a felnőttek is érdekesek, de azért valahogy úgy gondolom, hogy jó megismerni a kamaszokat, egyszerűbb velük "átlényegülni", hiszen bakker ilyen dolgok velem is megtörténtek. Jó, nem az, hogy egy vámpírba szerettem bele, hanem hogy kicikiztek a suliban és ettől önértékelési zavaraim lettek. Vagy plátói szerelmem lett (aki nem egy tündér volt netán egy vérfarkas vagy zombi) hanem a suli legmenőbb sráca, aki persze rám se hederített stb..stb.. :)


Következzenek akkor a YA-k amiket már olvastam és szerettem, vagy amiket éppen nem.

Ha YA és sorozat, márpedig ezek általában nem csak egy részesek sőt! A leghosszabb YA sorozat amit olvastam az Leiner Laura Szent Johanna Gimi sorozata volt. És ha már Laura, akkor nemrég a Bábelt is kiolvastam tőle, bár az önálló kötet, de nekem csupa jó emlék fűződött a fesztiválos történethez.  Az SZJG-nél néha untam Reni nyavalygásait, de sok mindenben hasonlított rám a karakter, úgyhogy villámsebességgel rágtam át magam mind a 8 köteten. És ahogy láttam lányok ezrei tették ugyanezt kortól függetlenül. Jó, persze a tinik között van óriási rajongótábora Laurának, de szerintem a 25 feletti korosztály (és az idősebbek is) vígan elnosztalgiáznak a gimis éveken.



Ha már tini irodalom, akkor tavaly sikerült megismerkednem Sohonyai Edittel. Bár Edit könyvei inkább pöttyös/csíkos könyvek (korai YA-k ha úgy vesszük). Olvastam tőle a Macskaköröm, Le a csajokkal!, Le a pasikkal! Jasmine, avagy kinek kell a szerelem című könyveket, melyben 12-15 évesek gyerekszereplők próbálnak boldogulni a 90-es évek eleje/közepe korában játszó Budapesten. Jó korrajzot ad az akkori szülőkről, a gyermekek vágyáról, szokásairól és nagyon vicces és aranyos sztorikat lehet bennük találni.



Valahogy nálam is, ahogy a többieknél a Harry Potterrel kezdődött minden. Ráfüggtem Rowlingra a téli szünetben, amikor karácsonykor eltörtem a karomat egy szánkóbalesetben és a nálam sokkal fiatalabb szomszéd lánytól az első részt kölcsönkértem. Az ötödikért már én álltam sorba, aztán amikor véget ért a történet, újra és újra kiolvastam a szemüveges kis varázslótanonc és barátai sztorijait.  Nagyjából így voltam a Twilight sorozattal is. Mindenki fikázta, de nem tehetek róla én imádtam. Igaz Bella vergődése, meg a szerelmi háromszög néha idegesített, de akkor is pillanatok alatt elolvastam a 4 részt,  beültem a filmekre, gyűjtöttem pár Tvájlájtos cuccot és itt ki is merült a Meyer iránti rajongásom. A Burok című könyvét megjelenés napján megvettem, beleolvastam és nem tetszett. Azóta is ott porosodik. A film sem jött át, idegesített. Bezzeg a vámpírok... Hajjj :)

Mondjuk azért a vámpírok ifjúsági könyvekkel is megküzdöttem. Belekezdtem az Evermore - Mindörökké (Halhatatlanok sorozat) könyvbe, de csak a második részig jutottam. Annyira buta volt a sztori, és idegesítő az egész, hogy hagytam a francba. Rachel Caine Üvegház-a tetszett emlékeim szerint, de a folytatását még nem vettem meg, de mindenképpen szeretném majd. A 2 évvel ezelőtti moly-os karácsonyi húzáskor megkaptam a Vámpírnaplók első részét, gyorsan ki is olvastam, de olyan semmilyen volt, így le se szarom nem érdekel a többi rész sem. Hallelujah! Egy sorozattal kevesebb!)



Belekezdtem Melissa De La Cruz Kékvérűek sorozatába is, a Rettegéssel, ami 5/4-et kapott, de a folytatás (Álarcban) hiába van meg egy ideje még el sem olvastam. És ha már De La Cruz, akkor a másik sorozatát, a Beach girl sorozat 3 részét jól ki is olvastam. Ez nem vámpíros vonal, hanem 16-17 éves tinilányokról szóló divattal, pasizással, partizással foglalkozó könyv sorozat. Tipikus egyszer elolvasható tinilányos történet.

A vámpírokról ennyit, a zombik téma valahogy jobban érdekel. A Feed-et nagyon szeretném majd kiolvasni (ezt meg is vettem szeptemberben, plusz az Eleven testeket imádtam és ez is még YA kategória ha nagyon szigorúan vesszük :) A Kezek és fogak erdejét szeretném ki elolvasni, a beszerezés folyamatban van.

Nagyjából teljesen kimaradtam a tündéres vonalból, egy időben érdekelt Karen Marie Moning Tündérkrónikák sorozata, de aztán szépen el is felejtettem. Melissa Mar Veszélyes játék (Tündér világ 1.) sorozatának első része otthon várja a polcon a sorsát. Várja csak tovább egyelőre!



A boszorkányos vonalnál csak belekóstoltam a Kör első néhány fejezetében (Engelsfors-trilógia), de valahogy olyan vastagnak tűntek a könyvek és olyan drágának... Amikor 40%-os akció volt lemaradtam, így csak akkor szerzem be majd, ha kihagyhatatlan akció lesz.

A YA könyvek népszerű témája a kamaszok lelki problémái, étkezési zavarai, öngyilkosságra való hajlamai, depressziók, családi balhék, függőségek és mindenféle lelki eredetű gondjaik.  Nicola Morgan Látlak-ja a skizofréniával foglalkozott, míg Marcelo és az igazi világ egy Asperger szindrómás kamaszról szól.

Lauren Oliver Mielőtt elmegyek-je jól elgondolkodtatott, úgyhogy a Delírium, Káosz, Rekviem is felkerült a jövő évi könyvbeszerzés listámra. Laurie Halse Anderson Hadd mondjam el-je az 5-ből 4.5-ot kapott, így természetesen a Jégviráglányokra is kíváncsi leszek majd.

Sarah Dessentől is csak a Figyelj rám!-ot olvastam, de neki is vannak még jó könyvei: Altatódal, Tökéletes úgyhogy ezek is tervben vannak. Anna és a francia csók-ról annyi helyen olvastam már jókat, hogy ez is felkerült a YA kívánságlistámra, mert romantikus és mert még sosem voltam Párizsban, de nagy álmom :)



Ally Carter - Ha megtudnád, hogy szeretlek meg kéne öljelek kémes-tinilányos-bentlakásos iskolás történet első részét már egy ideje kiolvastam, a 2. rész is itt áll a polcon, de valahogy nem fűt a vágy a folytatás miatt. Ráér, meg amúgy is kis vékonyka és már azt sem tudom mi volt az első részben. Nem hagyott mély nyomokat. 


Amit mindenképpen folytatok majd és a YA, az Eioin Colfer Artemis Fowl sorozata, mert nagyon tetszett az első rész, a törpök, a koboldok, a kis okoskodó zsenipalánta és a szupertitkos kémfilmekbe illő akciók.

Kendara Blake Vérbe öltözött Annája bár tetszett, a folytatásért nem rohanok a könyvesboltba, csak ha valami hihetetlen akció lesz rá. Majd ezt is elhappolom a Rukkoláról. Úgysem tudok mit kezdeni a pontjaimmal.

Így vagyok az Éghajó Akadémia folytatásával is (melynek most jön ki majd a második része). A Gyöngyháborúról már írtam, nekem valahogy nem lett szerelem. Jane és a Hollókirály viszont nagyon tetszett, remélem Stephen Cambers hamarosan ír egy újabb fantasy-t. Hasonlóképp vagyok a Csodák korával is, bár erről még nem is írtam a blogban, de hamarosan sorra kerül ez is.


Nem egy átlagos YA regény a Csókás nyár, de én jó szívvel gondolok rá, még akkor is, ha a könyv egyik főszereplőjétől a hideg rázott, annyira negatív karakter volt. Ellenben sok örömömet leltem Pat Walsh Crowfield apátság első két részében. A Crowfield démona és Crowfield átka bátor főszereplője és hűséges hobja pillanatok alatt belopták magukat a szívembe. Folytatás?! Ide vele rögtön! 

Maryrose Wood Méregnaplója nálam nagy kedvencem volt, aztán belelapoztam az Éjmélybe egy könyvesboltban és nem tetszett, amit benne olvastam. A főszereplő valahogy nem olyan volt, mint amire emlékeztem, így egyelőre még nem vettem meg a regényt, így nem tudom miért vált Jassamine olyanná amivé.... Ettől függetlenül egyszer ez is sorra kerül majd, mert nincs lezárva!



Szeretném még kiolvasni és YA: A könyvtolvaj, Egy különc srác feljegyzései, Simone Elkeles könyveit (Tökéletes kémia, Vonzás szabályai, Lánc-reakció). Suzanne Collins Éhezők viadala trilógiájára annyira nem hajtok, de a filmek tetszettek, így arra azért kíváncsi lennék mennyiben másak mint a könyv, és vajon mi lesz a 3. részben? A polcon figyel a Csók, pont jókor és be kell szerezzem még a Szörnyszívűt, mert ezekre kíváncsi vagyok.

Gayle Forman Hová tűntél, Ha maradnál könyvei már érdekelnek egy ideje, John Green Csillagainkban a hibával együtt (utóbbit már be is szereztem) az előbbieket meg inkább kölcsönkérem majd valakitől, akárcsak Green-től az Alaszka nyomában-t, és a Katherine a köbön-t. Nem hajt a tatár.

Egyszer talán majd ezekbe a sorozatokba is belekezdek: Matched-Crossed-Reached trilógia és Divergent trilógia. Mert kell egy kis disztópia mindig kell! Ha már sorozat a legfrissebb élményem Samantha Shannon Csontszüret-je, ami ahogy telik az idő valahogy egyre jobban veszt az értékéből. Olvasás után első gondolatom: húúúhhh, mikor jön a folytatás, akarom! 1 héttel az elolvasása után: bakker, mi és hogyan is volt benne? áh, figyelmesebben kellett volna olvasnom. 2 héttel a befejezése után: Hogy is hívták a főszereplőket? Hogy volt a végén? Ááhhhh... Túl bonyolult volt és senki sem maradt meg az emlékezeteimben....
  

Jó pár éve olvastam Mihael Grant - Köddé váltak - című könyvét, ami egy sorozat első darabja és a folytatásra is rohadtul kíváncsi vagyok de a kiadó baszik kiadni. Már elnézést a kifejezésért! Úgy volt, hogy tavaly nyáron, aztán idén áprilisban érkezik, de még semmi sem történt. Én nagyon szerettem az első részt, úgyhogy örülnék a folytatásnak, hátha.... :)

Nagyon szerettem Candace Bushnell Carrie naplóját, és Nyár és New York-ját, bár sehol sincs YA-nak kategorizálva, nálam valahogy mégis csak az, hiszen a híres/hírhedt Carrie Bradshaw kamaszkoráról szól. Kellemes, humoros, aranyos és tanulságos. És a borítók. Eszméletlen szépek!



A Párválasztó sorozat szerintem ide tartozik még a kategóriába, nekem nagyon bejött az első rész,  a másodikat is egy este alatt olvastam el és nagyon érdekel a folytatás is! Igaz csak jövőre érkezik, de már tűkön ülök, hogy mi lesz America sorsa, kit választ, ő lesz e a hercegné és a többi és a többi...

Kicsit emlékeztet egyébként Anna Godbersen sorozatára, mármint a borítója csak. Az Ulpius adta ki a Luxe girl és a második részt Pletykák címmel, de aztán leálltak a sorozat folytatásával, pedig én olvastam volna még, mert jól elszórakoztam a könyveken. Sok volt benne a pletyka, a ruhák leírása, a kavarás és az estélyek, meg persze a szerelem, és némi szenvedély. Végigolvastam Lisi Harrison Klikk sorozatának mind a 4 részét, pedig elég gagyi volt, de olcsón adták, aztán ha már ott voltam érdekelt. Amíg ennek 13-14 éves lányok, addig a Bad Girl-nek főszereplői 16-17 éves lányok voltak.

A Bad Girl (szintén Ulpiusos sorozat), amit én hősiesen végigküzdöttem, mellette néztem a sorozat első két évadját is, de valahogy a könyvek jobban foglalkoztattak. Cecily von Ziegesar a Bad Girl 8 része mellett, egy mellékszálat is összehozott Hot Girl 1 és 2 címmel, de ezek nem voltak akkora mutatványok.

Ha már régi korok és fiatalok, akkor folytatni fogom a Locke család történetét, Johanna Lindsey-től, akitől Az örökös című könyvén jól szórakoztam nyáron.



Legutóbb ami YA volt, és imádtam az Mark Frost - Paladin-próféciája volt és epedve várom a folytatást. 5/5 és kell még sok ilyen regény világba bele. Kicsit hasonló ehhez Krystyna Kuhn, a Völgy című (A játék, A katasztrófa) sorozata, ahol tizenéves fiatalokat oktatnak és a gyerekek (vagy inkább szüleinek) múltja sötét titkokat rejtenek. Engem érdekel a Grace College diákjainak sorsa, úgyhogy jöhetne már a folytatás, de erről semmi hírt nem tudok. 

Szóval nálam ez a gyors (dehogy gyors, egy egész rohadt hete írom ezt a postot :D) lista, tuti valami kimaradt és tuti van ami bekerült, de nem is tartozik ide. Kommentáljatok, javítsatok ki, és írjátok le kinek mi volt meg ezekből, vagy mi éppen nem :)

Pupilla kedvence YA-i
Amadea kedvence YA-i
Katacica kedvenc YA-i

Ezeket is olvasd el

6 komment

  1. Gail Carriger nem YA, legalábbis ez a Napernyő Protektorátus sorozata nem az.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Igen, köszi! Ki is szedtem! Tarabotti kisasszony nem tizenéves, bár szívesen olvasnék a fiatal énjéről is :)

      Delete
    2. Carriger ír YA-t is ebbe a világba, eddig angolul 2 kötet jelent meg belőle, Finishing School a címe a sorozatnak. Hátha lesz majd magyarul is :)

      Delete
  2. Soha nem fogom tudni megemészteni, hogy jobban tetszettek a Bad girl könyvek, mint a Gossip girl sorozat! :)

    ReplyDelete
  3. Hú, mennyi! Nagyon keveset olvastam ezek közül... A SZJG-t én is szeretem, bár vannak hibái, mégis jó emlék. A Sohonyai Edit féle Macskaköröm és Szerelemlék pedig kamaszkorom kedvencei, nagyon imádtam őket!:)
    A Feed szuper, ajánlom, szerencsére nem 16 évesek szerepelnek benne, hanem annál idősebbek és komolyabbak a főhősök, jó kis zombis regény.

    ReplyDelete
  4. Hú, szép hosszú lett, gondolom nem is számítottál rá, hogy ekkora melód lesz vele :))
    A Sarah Dessenek, Szent Johanna és a zombisak nálam is várólistásak :) Mennyi jó YA van, hihetetlen :)))

    ReplyDelete

Subscribe