Oravecz Nóra - Tejszínhab nélkül

12:13:00 AM

Oravecz Nóra: Tejszínhab nélkül

Nincs mitől tartanod, ám mégis rettegsz. Félsz attól, hogy boldog legyél. Attól, hogy az  egyensúlyt, amit kialakítottál, teljesen romba dönti valaki. Amíg a félelem benned él, nem is fog  megérkezni hozzád ez a pasi.


Oravecz Nóráról azt hiszem már nagyjából mindenki hallott. A botrányos és megosztó sok (valami 16 ezres talán) megosztással járó Hová kurvultok csajok???!! post írója, avagy Fűszerespolc bloggerre időközben írónővé nőtte ki magát. Mert hát írni mindenki tud. Vagy legalábbis szeretne. Könyvet meg mindenki kiadhat, virágzik a self-publishing avagy bárki írhat bestsellert. Juhéjjj! Akinek van egy ennyire látogatott blogja az szívesen átadja a tudását, gondolatait afféle magyar női lélekbe oltott Paolo Coelho-ként. Mert úgy tűnik Nóra megtalálta a célközönségét és ebben semmi rossz nincs. Ő azoknak ír, akikre ráfér az önsegítés és a blogjaiban újra és újra felbukkanó "ne add fel az álmaidat, engedd el a rossz dolgokat, légy hálás, ne bánd ha szingli vagy egyedül is tök boldogan mehetsz bulizni és moziba blablablabla..." postok olvasóra találnak. Sok embernek segítenek ezek az írások és biztos, hogy a Tejszínhab nélkül is sok embernek segít. De nem nekem.




Nézd meg azokat a lányokat, akik kiegyensúlyozottak és állandóan boldogok. Ők elégedettek magukkal, elfogadták a külsejüket, és megismerték, megszerették magukat. Célokat tűztek ki, és elérik azokat. A karrierlétrán pedig lépcsőről lépcsőre tipegnek felfelé, közben pedig nem felejtenek el élni.  Mindenen túl tudnak lépni egyedül is.

Nekem Oravecz Nóra könyve egy nagyon átlagos olvasmány volt, ami elvett az életemből 1 órát, amit akár fordíthattam volna arra, hogy egy értékelhető könyvet olvasok. A Tejszínhab nélkül egy kusza összevisszaság, sok feleslegesen leírt mondattal. Olyan mintha egy blogot olvasnék (végülis blogregény, vagy valami hasonló) de nem válogathatom meg a postokat és így rögtön az első 5 oldal után elegem lett és nem is érdekelt tovább.

Kb 90 oldal maga a könyv, amit nyomtatottan is be lehetett szerezni (asszem már nem nyomják), de az e-könyvek korában olcsó (990 ft-os) áron nagyon sokan letöltötték. Szóval ez a könyv vezeti a bookline letöltési oldalát.



Vannak lányok, akik nem szinglik. Csak egyedül vannak. Ők szeretik az élethelyzetükből adódó szabadságot. Azt, hogy bármit megtehetnek. Hogy senkinek sem tartoznak beszámolóval. Ám ettől függetlenül ők is igénylik a törődést. A szeretetet. A szerelmet. A szexet. Egy kapcsolatot. Csak nem érik be akármivel.  Ha egy pasi korlátoz egy Egyedül-lányt, az rögtön menekül. Elszalad, mert neki kell a szabadsága.  Akár Coelho történetében: kalickába zárhatod a madarat, de azzal csak megölöd.


Nem igazán értem, hogy mitől is válthatott ennyire sikeressé a regény, de biztos én vagyok olyan élethelyzetben, vagy életszakaszban, amikor is hiába olvastam el a Tejszínhab nélkül egyszerűen semmit sem adott. Untam. Mert teljesen tisztában vagyok azzal, hogy milyen kapcsolatra vágyom, tudom milyen szinglinek lenni (ez a szó ez még mindig bénán hangzik), és milyen az amikor normális kapcsolatban vagyok. Semmi új nincs a nap alatt. Egy kicsit sajnálom azokat a lányokat, akik ebből a könyvből próbálják majd megtanulni a dolgokat. Ezt nem egy könyvből kell, és nem is fog segíteni. Aki enélkül nem látja át tisztán az életét, illetve akinek ez ad útmutatást, az nem fog sokáig jutni.

Nóra valószínűleg olyan helyzetben jegyezte le a regényét amikor mindent ki kellett adni magából. Nem számít, hogy a gondolatait ismétli, vagy az unalomig körüljárt témákat boncolgatja ugyanúgy. Sőt! Néha saját ellentmondásaiban. Néha leírja, hogy jó szinglinek lenni, és hogy vigyázzatok lányok, mert a kapcsolati kötöttség sokszor inkább gátol, mintsem előrevisz. A következő fejezetben meg ennek az ellenkezőjét cáfolja meg. Most akkor mi is van? Nóra soraiban között van minden, mint a búcsúban. Síró, hisztiző csajok, lányok akik kostlatnak a gazdag, menő és elérhetetlen pasik után, nők akik elkeseredetten vergődnek a rossz kapcsolatokban, online hódító kamugép férfiak és még megannyi más réteg jellemzése felsorolása és rövid érintése. A példák sajnos viszont annyira nem viccesek, mint amennyire inkább kínosak. Úgy vártam, hogy a könyv végére valami majd összeáll bennem és rájövök, hogy mi volt ennek a megírásának a célja, vagy megfejtem a szingli lét vagy a kapcsolatban élők értelmét. De sajnos nem. 

Kíváncsi vagyok. Unatkozom. Bókokat. Azonnal! Magányos vagyok. Gyere, de csak ma este. Szeretethiányom van. Törődj velem! Szerelmet akarok azonnal. Szexpartner kell. Önbizalomra szomjazom. Mindezt most rögtön. 

A párkeresős részen konkrétan kínosan feszengtem. Fájt. Okés, eltúlzottak a példák, bevallom nem próbáltam (és nem is szeretnék) ilyen helyen pasizni, de ez tuti nincs így mindenkinél. Nóra példái annyira általánosak, hogy egyszerűen nem tudom elképzelni.  

Az első és egyben legfontosabb szabály: A szennyesből sohasem veszünk fel bugyit! 

A fejezetek az exekről részben csak a legfontosabb szabályt másolom be, mindenki gondol a témáról amit akar.



Értékelés: 5/1.5

Úgy gondolom a Tejszínhab nélkül akkor élvezhető igazán, ha valakinek fogalma sincs az életről, nem volt még normális kapcsolatban, illetve nem ismeri önmagát. Nálam ezek kilőve. Talán ezért sem hatott meg igazán a regény. Ráadásul kusza az egész, sok félbeszakadt gondolat, rövid fejezetek. Tudom, ez egy blogregény, de valahogy összerakottabbra számítottam. Szerkesztettebbre, nem egymásra dobált mondatokra. Elvileg Nórának van ezer meg ezer postja, amiből csak összerakott volna egy elejétől a végéig szépen építkező könyvet, amit talán ha valaki elolvas azt mondja majd: hm, ebben volt ív, tanulság, és elgondolkoztam rajta. De nem. Ez nagyon nem ilyen lett.

Egy valami maradt meg: aki kapcsolati válságban szenved (vagy szar kapcsolatban vergődik, vagy éppen azon hisztizik, hogy nincs pasija) elmegy egy Kika-Ikea túrára és attól azt hiszi megoldódik minden. Vagy albérletet vált. Wtf! Tényleg így megy ez manapság? Ez lenne a megoldás? 

Jah és a Tejszínhab nélkül másik tanulsága, hogy kapcsolatfüggő nőkből simán lehettek megrögzött SZINGLIK (igen, így nagybetűvel többször is előfordul.) Mintha nem lenne átmenet. De hát van! 

A könyv online elolvasható itt (regisztráció után), nincs kedvem bemásolgatni a mondatokat, amiktől rettentő kínosan éreztem magam. Nem azért, mert ne lennének igazak (bevallom voltak benne jó gondolatok) hanem inkább attól, hogy minden második mondat az, hogy egyedül is boldog lehetsz, hiszen a SZINGLIség jó dolog és amúgy a pasik olyanok mint a 86-os busz. Jönnek és mennek.


Oldalszám: 92
Kiadó: Publio
Oravecz Nóra weboldala



Egyébként Nóra egy végtelenül kedves lány (mások szerint, én még nem ismerem őt személyesen) és nagyon sokat dolgozik azért, hogy ő megéljen abból, hogy ő Oravecz Nóra. Rengeteg újságnak ír, sajtóeseményekre jár, ajándékokat kap, valóra váltja mások álmait, rajongóival skype-ol hétfőnként és mintha sosem fáradna el. Az már más kérdés, hogy én nem értem az idézetes párnákat, a szépségversenyeken való részvételt és ezt a hatalmas fejhajtást, ami körülötte van. De úgy tűnik ő élvezi, mindenhol ott van és egyszerűen kikerülhetetlen. Sajnos a Facebook oldalát ki kell lájkolnom, mert annyira sablonosak voltak a pinterest képekkel megtűzdelt napi útmutatásai, hogy a hajam is kihullott tőlük. De úgy tűnik több mint 36 ezer embert érdekelnek, úgyhogy a hiba az én készülékemben lehet.

Egy szó mint száz Oravecz Nóra felépítette magát, hatalmas respect ezért a self-brandingért. Csinálja utána, aki tudja.

Jah egyébként sok szenvedése után (több kiadóval tárgyalt, majdnem kiadta, aztán mégis offolták) az új könyve Összekötve címmel most csütörtökön jelenik meg a Libri kiadónál. Lesz ennek örömére hatalmas buli a Holdudvarban (EVENT ITT, én sajnos nem tudok elmenni mert Annabarbik koncerten leszek hüpphüpp). A borító szépséges, a cím betűtípusát és színét imádom és tényleg kíváncsi vagyok rá. Biztosan állítom, hogy jobb lesz mint a Tejszínhab nélkül, hiszen Összekötve igazi regény (van cselekménye és karakterei meg valami sztorija is) más kérdés, hogy mennyire lesz telenyomva oravecznórás világmegváltó idézetekkel. Nemsokára kiderül! Elolvasom majd ez tuti fix!



Ez a fülszöveg:
Össze vagyunk kötve, ha akarjuk, ha nem. Láthatatlan szálakkal, de mindig ott vagyunk egymás életében, és tudjuk, összetartozunk.
Kloé igazán elégedett az életével. Remek munkája van, szép lakása Budán, imád bulizni, szeretik a barátai, mindig eléri, amit akar. Csak hát a szerelem... az hiányzik az életéből. Mert valahogy mindig rosszul választ. Ám amikor megismeri Benit, minden megváltozik. Mert ez a fiú különleges. Legalábbis elsőre úgy tűnik. Csakhogy, ahogy jobban megismerkednek, Kloénak be kell látnia: Beni talán még a többieknél is rosszabb. De akkor vajon miért vonzódik hozzá mégis ennyire? Miért nem tudja kiverni őt a fejéből?
A lány nem is sejti, hogy köztük valami egészen más fajta kötelék húzódik, ami  elválaszthatatlanul  egymáshoz kapcsolja az életüket, ha akarják, ha nem. Valami, ami jóval kiegyensúlyozottabb a szerelemnél, és ha hinni mernek benne, örökre megváltoztathatja mindkettőjük sorsát.

Ezeket is olvasd el

2 komment

  1. nem ide kapcsolódó kérdés: honnan szerzed be a könyveket? Megveszed? Könyvtár? Vagy esetleg neten?

    ReplyDelete
    Replies
    1. A könyveim java részét megveszem magamnak, amit könyvkiadóktól kapok, azt a végén megköszönöm és kiderült, hogy recenzióba érkezett (hogy írjak a könyvről) és vannak olyan könyvek, amiket nyertem valahol, és persze ajándékba is kapok a családtagoktól, barátoktól :) Letölteni nem szoktam könyveket, mert rossz minőségűek, ami ekönyvben is érdekel arra áldozok pénzt, de inkább a papírkönyv híve vagyok!

      Delete

Subscribe