Lakatos Levente - Bomlás

10:14:00 PM

Lakatos Levente: Bomlás

Az előszoba falán bekeretezett képek lógtak. Első ránézésre combokat, melleket, hátakat és egy zavarba ejtően közelről fotózott vaginát véltem felfedezni rajtuk. Tátott szájjal követtem tekintetemmel az idomokat. Florian lakásában mindent a szexualitásra hangoltak.

Féltem ettől a könyvtől. Nem attól, hogy mit fogok benne találni (mert már nem nagyon lep semmi pár skandináv krimi/thriller után :D) hanem inkább attól, hogy ez sem lesz jobb mint a szerző elődjeik. A 2010-es botrányos(an béna) Barbibébi és a számomra semmitmondó (erősen izzadtságszagú kriminek kikiáltott 2011-es ) Loveclub után bátran kijelenthetem, hogy Lakatos Levente 2013-ra sokat fejlődött!


A sztori érdekes volt, a gyilkosra nem jöttem rá az elején, a (szado-mazo) szex vonal nem volt zavaró. Leültem és gyorsan végigrágtam magam rajta. Azóta pedig eltelt már lassan 3 hét is és még mindig emlékszem rá. Nem úgy a régebbi regényekre (Barbibébi, Loveclub), ahol alig maradt meg bennem valami a történetből vagy a szereplőkből.

A mostanság annyira divatos erotikus (és thriller/krimi) szállal megspékelt történetek nagyon menők, így az Ulpius Kiadó is felült erre az áradatra és ontja magából a (kevésbé jó) könyveket. A Szürke ötven árnyalatát még mindig nem sikerült elolvasni, de úgy gondolom, hogy Lakatos Levente csak a BDSM vonalat hozta át a Bomlásba. (Ha elolvastam a Szürkét, majd nyilatkozom ha nem így van). Jobbára krimi a Bomlás, mint erotikus regény. Szerencsére.

Különálló, arcpirító szavakat azonban sikerült megfejtenem: szereti, tövig, hangosan. Nem kellett túl sokáig töprengenem, hogy rájöjjek: a dátumokkal, valamint keresztnevekkel teleírt könyvecskében a férfi ügyféllistájára bukkantam. Florian egyfajta lajstromot vezetett, amelybe lejegyezte kuncsaftjai igényeit, szokásait és a legjellemzőbb tulajdonságaikat."

A történet szereplői mind más és más karakterek/emberek. Megismerhetjük jobban Dr. Lengyel Dávid pszichológust, aki a Loveclub-ban is fontos szerepet töltött be. Bevallom rá egyáltalán vagy csak halványan emlékeztem az előző regényből, de nem volt zavaró, mert elég sok mindenben visszautal a Bomlás, így nem indul az hátránnyal, aki nem ismeri Levente előző regényeit. Dr. Lengyel nyomoz egy Olaszországban elkövetett gyilkossági (elrablásos) sztoriban, ám Dóra, a férfi régi ismerőse bevonja egy magyarországi ügybe, ami összekapcsolódik azzal, hogy a Normafánál találnak egy megcsonkított testet. A tetemről kiderül, hogy Kedves Flórián hullája és az eltűnése előtt Kökényesi Szilviával állt kapcsolatban. Szilvia egy fiatal nő, aki könyvet készült írni Flóriánról, aki férfi prostituáltként kapcsolatba került rengeteg nővel. Flórián erőssége az volt a "szakmájában", hogy a nők olyan vágyait elégítette ki, amiről sokan nem mernek otthon beszélni a férjüknek. A nyomozást Fényes Laura vezeti (szintén Loveclub szereplő), akit Dr. Lengyel is régóta ismer már.

A férfiak legsebezhetőbb pontja a hímvessző – fizikálisan és mentálisan is a legérzékenyebb terület. Fáj, ha trauma éri; kínos, ha becsmérlik; felemelő, ha bármilyen formában kényeztetik. A gyilkos trófeaszerzés céljából csonkíthatta meg az áldozatot, talán formalinnal kezelve, dunsztosüvegben el is tette szuvenírnek a  lenyesett testrészt.

Olvastam már néhány erotikus könyvet és a Bomlásban is vannak vulgáris szavak/mondatok, és meglepő dolgok, de egyáltalán nem látszik a könyvön, hogy egy-egy keményebb szexjelenetet azért raktak volna oda, hogy legyen miről beszélni és kitöltse a sztorit. Levente krimi/thrillerje izgalmasan összerakott és sok apró dologból felépített sztorit ad ki, aminek néha fontos momentuma a mindenkit érdeklő és tabunak számító kikötözős szadomazo szex is. (Mondjuk engem nem igazán hozott lázba ez a vonal, de ezek nélkül a végső sztori nem állna össze úgy, ahogy annak lennie kellene, így utólag visszagondolva nem voltak zavaróak a jelenetek.)

A történet fő szála Flórián és Szilvia kapcsolata. A 24 éves naív kislány nemrég vált el gazdag férjétől és előtte áll az élet. Hogy lefoglalja magát (és a saját lábára álljon) jelentkezik egy novellaíró pályázatra, és eltökélt szándéka, hogy a gazdag nők körében oly népszerű Flóriánról ír, aki "csillagokat rózsaszínbe öltöztető varázspálcájáról" híres. (Jó, ezen a részben bevallom nem keveset röhögtem. Sejtitek ti is mi lehet Flórián pálcája!). Ahhoz, hogy a férfi prostituálthoz közel kerüljön Szilviának igénybe kell venni a szolgáltatásait, pedig barátnője figyelmezteti, hogy baj lesz belőle. És itt meg is pecsételődik a nő sorsa. A férfi és vonzereje beszippantja és hiába bánik vele első alkalommal gusztustalanul és megalázóan mégis visszamegy hozzá. (Csatt! Hatalmas pofont adtam volna a csajnak, de hát így nem lett volna belőle sztori). A naív lány aláveti magát Flóriánnak és teljesen eggyé válik a férfival. Testben és lélekben is.

A könyvben egyik szemszögből a másikra ismerhetjük meg a szereplőket és magát a cselekményt. Míg Laura és Dr. Lengyel és Dóra a már megtörtént gyilkosságot próbálja felgöngyölíteni, addig (az akkor még élő) Flóriánról sok dolgot megtudhatunk Szilvia vallomásaiból.

A történt Budapesten játszódik, de szerencsére ez nem hátrány, mert nem szerepelnek benne plázák, híres helyszínek. Nem ülnek be a szereplők a Westendbe a Starbucks-ba egy frappucsinóra és nem hallgatnak Lady Gagát az iPhone-jükon. Egyszerűen csak hétköznapi szereplők, akik ugyanolyan koszosnak és sötétnek látják a novemberi várost, mint bárki más. Keserűség és sok titok lappang mindenki életében és ezt Levente jól elkapja. Talán ezért is erős a Lengyel féle vonal. (Meg hát persze azért, mert ez a kötet a második a róla szóló sorban a Loveclub után. :D)

Lengyel Dávidnak van legtöbb rejtegetnivalója múltjából. Ezt használja ki Dóra, aki számító és sikerre éhes (ő kaparintaná meg elsőként Szilvia kéziratát Flóriánról, hogy kiadja), míg Fényes Laura önmaga kétségei között vergődik.

A könyvkiadók rákfenéje, hogy a kiszemelt szerzők nagy része – tisztelet a kivételnek – a szerződéskötés után rögvest írónak képzeli magát. Hátradőlve, saját fejük búbját cirógatva elhiszik, hogy a siker briliáns személyiségükből fakadóan nekik alapvetően kijár. Manapság azonban, amikor Magyarországon boldog-boldogtalan írásból akar meggazdagodni, egy jól megírt regény édeskevés. Muszáj az irodalom pátoszán felülemelkedve, marketingeszközökkel kufárkodva építkezni, különben soha a büdös életben nem indul be az eladás. Bármennyire cinikusan hangzik is, a könyv termék, a szerző márka.

A nyomozás és az, hogy néha néha megszakítják a folytonos sztorit Szilvia történetei a férfi prostiról nem idegesítőek, inkább csak az, hogy pont a legizgalmasabb résznél ugrik egyet a történet a múltba (Szilvia-Flórián) vagy jelenbe (Dóra-Dávid-Laura). Levente rájött, hogy mivel tudja húzni az olvasók agyát, hogy fejezetről fejezetre olvassanak, hogy megtudják ki bukkant elő, mire akadtak rá a nyomozók, mit tett Flórián az "áldozataival" és így tovább.

Míg a régebbi könyveknél nem volt túlzottan irodalmi mélység, itt már felfedezhető, hogy Levente írásmódja szépen fejlődött az utóbbi 3 év alatt. Kerek mondatok, szép leírások, értelmes összetett mondatok és humor. Mert hiába kegyetlen könyv a Bomlás akad benne humor, önirónia is bőven. (Főként az írókról és a könyvkiadásról szóló fejezeteknél. Dr. Lengyel monológjai is jól el vannak találva).

Értékelés: 5/3.5 (először a 3-mas mellett vaciláltam, de mivel a post írása közben elgondolkoztam a történeten, a szereplőkön így ezt mindenképpen pozitívként írtam jóvá azon a bizonyos tetszési indexen.)

Jól kivitelezett és megszerkesztett könyv a Bomlás. Levente szépen utánajárt a témának (a gyilkosságok hátterében álló okkultizmus), halottkémes jelentések, rendőrségi nyomozások, pszichológiai leírások, némi vallástörténet. A karakterek kidolgozottak voltak, megtudtam az életükről, múltjukról sok mindent és ez nekem fontos egy könyvnél. Azonosulni nem tudtam senkivel (mert valahogy senki sem pozitív szereplő, illetve senki sem volt elég szimpatikus, hogy a szívembe zárjam), de együtt éreztem Laurával, néha izgultam Szilviáért és sajnáltam Flóriánt. hogy ideje korán elborult az agya és mert tudtam, hogy őt nem éri boldog befejezés.

Ha elvonatkoztatunk, hogy magyarok a szereplők és a helyszínek (és szemet hunyunk a szerintem oda nem illő szereplők pl: Szilvia barátnője Klaudia, Laura nyomozótársa és már már epikusan túlzó végkifejlet. Igen arra a bizonyos autóbalesetre gondolok a végén) a Bomlás megállja a helyét a a skandináv krimik mezőnyében is akár, ahol egymás érik a bomlott agyú szereplők.

Flórián őrültsége, beteges dolgai és cselekedetei viszonylag meghökkentőek és egyben érdekesek is voltak. Ráadásul ha jobban figyel az ember, mindenre van magyarázat és ok-okozat is, akárcsak a valóságban. Kiből lesz gyilkos? Kiből lesz áldozat? Ki meddig tudja elrejteni az igazi személyiségét? Meddig lehet elmenni egy kapcsolatban és meddig lehet tűrni a másik megalázásait? Hogyan befolyásolja a család illetve annak hiánya a gyermeki lelket? Valahol ezekre is választ ad a Bomlás.



Kiadó: Ulpius-ház
Oldalszám: 442
Lakatos Levente hivatalos oldala, FB rajongói oldala

Vedd meg e-könyvben Levente regényét innen!

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe