Neil Gaiman, Terry Pratchett - Elveszett próféciák

10:47:00 PM

Pont jókor kezdtem bele ebbe a könyvbe, mert eléggé szar rossz kedvem volt. Bár előbb tudtam volna, hogy ez ilyen szórakoztató. Jó, jó persze hallottam már Terry Pratchett-ről és a Korongvilág regényeiről és persze az összes ismerősöm olvasta az összes Neil Gaiman könyvet (Anansi fiúk, Csillagpor, Amerikai istenek stb) de én ezekből (is) kimaradtam. Most viszont így 2in1 asszem jól bepótoltam.



Neil Gaiman - Terry Pratchett - Elveszett próféciák

Eredeti cím

Good Omens

Oldalszám

314

Fordító

Horváth Norbert

Önálló kötet 


Fülszöveg

Isten hét nap alatt teremtette a világot. 
Az Ördög hét nap alatt elpusztíthatja azt… már ha sikerül neki. 

Ismerkedjünk meg Adammel, az Antikrisztussal, akit elcseréltek: az Apokalipszis Négy Motorosával, akik bőszen igyekeznek beteljesíteni az Armageddont, egy démonnal és egy angyallal, akik szívesen megakadályoznák ezt; és Anatéma Apparáttal, bizonyíthatóan boszorkánnyal, akinek kezében ott a kulcs, de még nem tudja ezt, ráadásul üldözőbe vette az újjáalakult Inkvizíció… 

Ez lenne tehát az Útikalauz az Armageddonhoz Terry Pratchett, a méltán híres Korongvilág-regények írója, és Neil Gaiman, a több fantasy díjat nyert Sandman képregény-sorozat, és megannyi dark fantasy történet megalkotója tollából.

Morbid, de működik minden ebben a könyvben


A történt szerint főszereplője egy 11 éves kisfiú Adam, aki a barátaival (a kis banda neve ŐK) vígan élik az életüket Tadfield-ben (Angliában). Kutyákat kergetnek, mezőn szaladgálnak, kalózokról ábrándoznak, gyümölcsöt lopnak a fákról, bosszantják a mindenkit feljelentő szomszédot. A gondtalan nyárban azonban egyre közeleg az a szombat délután, amikor is véget ér a világ. 

Gyerekek! Az Armageddon
előidézése nagyon veszélyes.
NE próbáljátok meg otthon.


Agnes Nutter kora leghíresebb boszorkánya megjósolja, hogy a világnak mikor lesz pontosan vége. A boszorkány írt erről egy zavaros próféciás könyvet, mely a kissé szétszórt leszármazottjához Anatémához került, aki elhagyja a könyvet egy balesetnél, ahol is találkozik a regény 2 főszereplőjével a Mennyország szolgájával (Azirafael, aki civilben könyveket gyűjt, szereti a bort) és a bukott angyallal (Crowley, akit a Kígyó néven is ismerhetünk a Bibliából, amúgy a Pokol itt ügyködő démonja, akinek kocsijából folyton Queen üvölt).

A történetben részt vesz az egész Boszorkányvadász hadsereg (két, azaz 2 fő!) és az Apokalipszis 4 lovasa, motorosa, akik mielőtt eljönne a világvége egy kocsmában üldögélnek, majd mikor eljön az idő, elindulnak az Antikrisztus keresésére. Közben fura dolgok történnek a világban, a földalatti járatokból előbukkannak a tibeti szerzetesek és ufók is megvetik a lábukat a földön és persze hatalmasra nő a dugó a London körgyűrűin, ahol hal eső hullik az autósokra.

Az Antikrisztust azonban is annyira egyszerű megtalálni, mert 11 éve amikor megszületett, Crowley végzetes hibát követett el és a sátánista apácák (!) elcserélik a gyereket, aki vígan cseperedik Tatfield-ben. Ő Adam Young, 11 éves, helyes, szőke hajú és minden lében rossz kisfiú.

A könyvben zseniális párbeszédeket folytat Azirafael és Crowley, akik egymást próbálják győzködni, hogy melyik oldal a jobb és fogadásokat is kötnek a végső összecsapásra.

Mondják, az összes jó dallam az Ördögtől ered.  Ez nagyjából igaz is. Viszont a Mennyországnak vannak a legjobb koreográfusai.



Értékelés: 5/4.5 


Szórakoztatott és még az sem zavart, hogy sok a bibliai utalás benne. Most kéne leírnom azt hogy mennyit adott hozzá Pratchett és Gaimann stílusa a könyvhöz, de mivel nincs összehasonlítási alapomon, így nem tudom. Egyszerűen: aki szereti a kicsit morbid humorral megáldott könyveket, amiben sok a különleges (vallással is összekapcsolható) esemény és érdekli őt az, hogy milyen a világ vége egy 11 éves gyerek és szemével az olvassa el szépen az Elveszett próféciákat.

Engem végtelenül szórakoztatott, és az sem zavart, hogy nem vagyok 100%-ban tisztában a Bibliában olvasott dolgokkal. A legtöbb olyan karakter, aki megjelenik a könyvben jól el van magyarázva, és egyáltalán nem fura, hogy testet öltött az Antikrisztus, vagy az Ördög és az Angyal. A két fő karakter és párbeszédeik viccesek, zrikálásaik nagyon szórakoztatóak, és végig azt vártam, hogy mikor kerülnek újra elő. A boszorkányos részek voltak még a kedvenceim, mert ez a téma kör eléggé bejön nekem (itt olvashatsz még több boszis könyvélményemről).


A könyv egyébként a várólistámról lett leemelve. (Jobban bele kellene húznom, alig 2 hónap van hátra és van még pár könyvem. Szám szerint 5)

Az Elveszett próféciák külföldön egyébként Good Omens címmel jelent meg és tök jó borítókat találtam hozzájuk (van ami fanficiton persze.) 



Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe