Candace Bushnell - Nyár és New York

9:03:00 PM

"– Nem tudom, mennyire lenne ez jó. Hiszen a darabom elég rosszul sült el.

– Szentséges ég! – kiált fel. – De éppen ez a lényeg. Ha kirobbanó siker lett volna, nem hívtalak volna fel. Mert az egész mögött az a vezérgondolat, hogy Carrie Bradshaw sosem nyer.
– Tessék?
Alig kapok levegőt.
– Carrie sosem nyer. Ez az egészben a mulatságos, az érdekes. Hát nem érted? Ez hajtja!
– Na és a szerelem? A szerelemben sem nyer soha?
– Különösen a szerelemben nem nyer.
Tétovázok
– Ez úgy hangzik, mint valami átok, Cholly.
Hosszan, harsányan felnevet.
– Ismered a mondást: „Ami az egyik embernek átok, a másiknak lehetőség.” Nos? Találkozhatnánk az irodámban ma délután háromkor?
– New Yorkban?
– Hol máshol?"

A Carrie naplója után @doriszka barátnőmtől kölcsön kaptam a csupa csoda rózsaszín Szex és New York sorozat alapjaiul szolgáló könyv újabb folytatását. Már a borítóba beleszerettem, az (előzőnek is nagyon jól nézett ki a fedőlapja) úgyhogy alig vártam, hogy belekezdjek. A sztori a Carrie naplójának a folytatása és a csajok által imádott Szex és New York sorozatból jól ismert Carrie Bradshaw fiatalkori éveit mutatja be.

Kamaszkorom legszebb nyara: lehetett volna ez az alcíme a Nyár és NY című könyvnek, ami Carrie egyetemi éve előtt álló nyarát mutatja be a mindig nyüzsgő almában. A Carrie naplója ott ér véget, hogy Samantha bekerül a képbe és megmenti a fiatal Bradshaw lányt, akit NY-ba érkezése után 1 perccel meglopnak. Samantha egy kis időre befogadja a lányt, aki az író szeminárium miatt 90 napot tölt a városban, majd tervei szerint megy a Brown-ra tanulni. Csak közben kicsit megváltoznak a dolgok, és maga Bradshaw is.

Carrie egy icipici albérletet szerez magának, ahol a főbérlő iszonyat háklis és szigorú, de gyorsan összebarátkozik egy másik lánnyal az írókurzusról, aki szintén vele lakik és akivel megpróbálják túlélni a fullasztó kis zajos lakást. Persze közben telnek a napok és a kurzus végén leadandó feladat elkészítésének határideje is közel van. Nehéz úgy koncentrálni a versekre, drámákra és házifeladatokra miközben pezseg New York hatalmas városa és ahol minden este buli van.

17 évesen Carrie megtapasztalja, hogy milyen új embereket megismerni, felnőttekkel beszélgetni és olyan fiúkkal és férfiakkal flörtölni, akik gazdag bérlakásokban élnek, sikeresek, tapasztaltak és vonzóak. Természetesen az új közeg megváltoztatja a helyzeteket, a régi barátok már nem tűnnek annyira érdekesnek a lány számára, a vidéki egyetem unalmasnak hat a Nagy Almában zajló pörgés mellett. Új barátok, új társaságok és új célok kezdik el motiválni Bradshaw-t. Megismerkedik egy színdarab íróval, aki éppen frissen elvált és nagyon vonzó lesz számára. Carrie az író kurzus záródolgozatának feladataként elkezd írni egy színdarabot és közben ír megismerkedik Mirandával és jó pár buliba eljut Samantha révén.

Carrie a regény közben megtanulja, hogy lehet valakit szeretni, mire valók a barátok és az emberi kapcsolatok és az új lehetőségek, amikkel néha könnyű élni, néha viszont nagyon nem egyértelmű, hogy kinek mi a szándékai a fiatal lánnyal kapcsolatban. Carrie ebben a kötetben felnő és a jövőjéről is dönt. Jó volt olvasni, hogy egyszerű vidéki falusi fruskából, hogyan lesz városi talpraesett lány.

A sztoriban természetesen minimálisan helyet kap a divat, a ruhák, a new yorki életérzés, de ez nem viszi el a regényt olyan irányba, hogy ez túl sokat legyen. A Nyár és New York inkább a kapcsolatok tanulságáról szól és egy kicsit mindenkit elfog a nosztalgia érzés közben. Olyan kamaszkorom legszebb nyara feeling. Szóval jó volt olvasni!




5/4,5

Értékelés:

Jó volt olvasni a fiatalkori Carrie-ről. Bevallom a sorozatot nem annyira néztem (a mozifilmek megvoltak persze), de ez a könyv tök sok emléket előhozott az én 17-18 éves önmagamról is. Sok gondolat van arról, hogy mihez kezdjen egy egyetem előtt álló fiatal az életével, ha nem akarja feladni önmagát. Sok tanulságra rá lehet jönni az olvasás közben, ám volt néhány rész, ami kicsit átcsapott az érdektelenségbe nálam, volt néhány szereplő akik nem mozgattak meg annyira, de egyébként majdnem, hogy tökéletes olvasmány azoknak akik szeretik a Szex és NY sorozatot és Carrie személyiségét. Ráadásul Samantha és Miranda tippjei/tanácsai nagyon hasznosak és viccesek, persze jó részüket nem kell komolyan venni, de mindre van helyzet a könyvben.

SAMANTHA JONES TIPPJEI LÁNYOKNAK NEW YORKHOZ:
Ha egy férfi két év után nem kér feleségül, sosem fog. Lépj tovább!
Soha ne adj fel egy jó lakást, még házasság miatt se!
Mozgásod legyen gyors. És mindig olyan cipő legyen rajtad, amiben tudsz futni.

MIRANDA HOBBS SZABÁLYAI:
Ne hagyd, hogy mások határozzák meg, ki vagy és mit tehetsz.
Határozd meg magad.
Minden pasi csalódás. Akárki akármit mond.
Mert feministának lenni... azt jelenti, hogy ura vagy saját szexualitásodnak.


Egyébként hamarosan érkezik a film is Bradshaw fiatalkoráról, természetesen Amerikából. Én biztos beülök rá a moziba és kíváncsian várom, hogy valósítják meg a könyvet, ami visszarepített engem is tiniéveim nyarába.

Oldalszám: 393 oldal
Kiadó: Gabo kiadó 

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe