Blogos konferencián jártam

7:59:00 PM

Ma részt vettem a fősulin, ahová járok egy érdekes blogkonferencián, úgyhogy beszámolok róla egy kicsit, mert sok érdekesség elhangzott :)

Íme a felhívás, és a program, meg az előadások tartalma (amire még emlékszem mivel nem vittem se diktafont, jegyzetelni meg túlzottan fáradt voltam az egész heti meló után, inkább csak hallgattam)

A felhívás: A Kodolányi János Főiskola Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszéke 2009. április 9-én konferenciát szervez, melynek központi témája a blogok. Az előadások vizsgálati horizontja tág, magában foglalja a nyilvánosság, szerzőség, az irodalmi alkotások, a nyelvészet, illetve a vizuális kultúra bloggal kapcsolatos kérdéseit.

A PROGRAM
2010. április 9. (péntek)
10.00 - Megnyitó: Győrffy Miklós tanszékvezető, főiskolai tanár
Ő az egyik kedvenc tanárom, de sajnos lemaradtam a megnyitóról a kedves MÁV és a BKV összehangolt bosszúállása folytán

10.10 – Bevezető: Szűts Zoltán főiskolai docens
Szűts tanár úr lesz a konzulensem, de sajnos erről is sikeresen lecsúsztam a késése miatt :(

Délelőtti ülésszak (elnök: Bódi Zoltán >>> Az MR2 esti Netidők műsorából tuti sokan ismerik a hangját, nagy fazon, és ő is tanított már engem (szemiotikán)

10.20. Pápay György főszerkesztő (Szépirodalmi Figyelő) – Blogkultúra és demokratikus nyilvánosság

Ide szerencsére már ideértem, és végighallgattam Pápay György előadását, ahol szó esett arról, hogy sok újságíró állt bloggernek, és a legnagyobb blogokat szívesen támogatja az index, és aki érdekes és egyedi tartalomról, átfogóan vagy éppen humorosan publikál az előbb utóbb nagy fős olvasótábort tudhat magának, ahol a kommentek száma a mérvadó.

10.40. Sós Péter János főiskolai adjuktus (KJF) – Ki fizeti az ingyen ebédet?

Sós Péter János tanár úr azt a kérdést feszegette, hogy vajon melyik blogger az, aki már pénzt is kap azért, hogy vezeti naplóját. Hiszen mi mint olvasók nem fizetünk a hírértékért, a megszerzett információért, és a szerzői jogokért sem. Csak az internet havidíjáért fizetünk, vagy a netkávézóban eltöltött percek után. Egy átlagos blog íróval csináltak egy tesztet, a blogjával. megkérték hogy reklámozza a blogját, és helyezzen ki hirdetést, meglátják mennyit hoz egy kattintás. Alig 70 fillért kapott a hirdetés minden egyes kattintása után, így 3 hónap alatt keresett 1500 forintot. Persze ellenpéldának felhozta Sós Péter Fűszeres Eszter gasztro blogját, amit naponta 4000-en látogatnak de csak fél év van belőle komolyabb bevétele. A blog írója tehát egyértelműen karrier és imidzs és kapcsolati háló kiépítésnek használta a "művét", és megtérült a befektetett energia.


11.00. Szűts Zoltán főiskolai docens (KJF) – Írjuk a blogomat? Ki a szerző?
Szűts Zoltán tanár úr a blogokról általánosságban tartott előadást, és szó esett a mikroblogolásról is. Elmondta, hogy a blog szót 1997-ben alkották meg , és azóta sokat fejlődött. A legújabb trendnek megfelelően sokan pár szavas, mondatos változatokban blogolnak amire a legjobb a twitter, facebook. A tanárúr elmondta, azt is hogy a Facebookon biztos lesz néhány emberke ami megírja a véleményét erről a mai konferenciáról :)

11.20 Szugyiczky István grafikusművész – A design és a vizuális kultúra fejlődése, alakulása, egységesülése az interneten

Szugyinczky elmondta, nem igazán gyakorlott előadó, és kicsit izgult is de nagyon szép grafikus oldalakat mutatott amik blogként üzemelnek. Az ilyen oldalakra bejutni nehéz, sokszor meghívás alapon működnek, és a művészek saját műveiket teszik fel. Az egyik ilyen legtöbb ember által látogatott oldal a http://ffffound.com/ ahol szerkesztők a legjobb neten talált grafikákat, poszterek, és képeket teszik fel. Ide régen lehetett regisztrálni, de ezt megszüntették. Több oldalt is mutatott még Szugyinczky de nem emlékszem a címükre, de a lényeg, hogy ezeken is több magyar tervező, dizájner munkáit is meg lehet nézni. Éljen!

11.40 Rosta Péter gyakorlatvezető (KJF) – A blogok vizuális kérdései

A tipográfia és laptervezés órát tanító Rosta tanár úr rengeteg képekkel készült jó és elrettentő példaként is. A mai trendekből mutatott meg néhányat amik vizuálisan jók vagy kevésbé jók. Szó esett arról, hogy a fiatalok mivel díszítik a profiljukat, mutatott több profilt innen onnan. Nekem meglepő volt mert a honlapról is ahol szerkesztek http://hotdog.hu jött egy két jó, és kevésbé jó példa. Az előadás végén a tanár úr egy olyan blogot mutatott ahol a Moleskine rajzokat lehetett nézegetni. Talán ez a honlap volt ez?

12.00-13.00 kávészünet
Délutáni ülésszak (elnök: Szűts Zoltán)

13.00. Fűzfa Balázs egyetemi docens (NYME) – Blogszövegek egy új magyar irodalomtankönyv-sorozatban

Fűzfa Balázstól egy olyan előadást hallhattam amire már régóta vártam. Egy olyan irodalomkönyvről számolt be ami vizuális, interaktív és nagyon újszerű. Balázs kezdett el azon gondolkodni, hogy mennyire rossz, hogy manapság irodalomtörténetet tanítanak az iskolákban időrendben haladnak a diákok a tanulásban. Ő egy olyan könyvet hozott létre amiben rengeteg bloghivatkozás, blogból kivett kritikák, idézetek, és sms versek, rövid bejegyzések találhatók. Interaktívan képek segítségével, és rövid szövegekkel szerinte sokkal életszerűbb irodalmat tanulni mint száraz irodalomtudományt magolni. Én teljes mértékben egyet értek :) kár hogy az iskolát 90% nem így gondolja ezt :(

13.20. Bódi Zoltán főiskolai tanár (KJF) – A blogok nyelvészeti aspektusai

Bódi tanár úr felvezette Csala Bertalan előadását, és a blogok történetéről is mesélt egy kicsit. Sajnos nem igazán tudom, pontosan időrendben mikről volt szó már. Pedig csak 2 napja volt :) Amúgy Bódi tanár úr sokszor szólal fel az internetes média témában az MR2-őn a Netidők című műsorban :) Nagyon érdekes dolgokról esik szó, tessék hallgatózni!

13.40. Csala Bertalan tanár, újságíró – Új írásbeliség? A blogok nyelve

Csala Bertalant Szűts tanár úr úgy mutatta be a mint a blogok szakértőjét. Bertalan ebből írta a szakdolgozatát, majd a témát egy évfolyam dolgozattá bővítette és nagyon átfogóan elkezdte tanulmányozni a blogokat. Az elején nem sok blog indult, inkább csak én blogokat szerkesztett mindenki (unokák fotóit, családi fotókat tettek fel) később rengeteg tematikus blog jelent meg a piacon, ma meg már az a ciki ha valakinek nincs valahol blogja. Bertalan minden blogféléről szót ejtett, úgyhogy tényleg ismeri a témát :)

14.00 Balogh Endre főszerkesztő (Prae.hu) – Bloggerek és szerkesztők

Balogh Endre főként arról beszélt, hogy a könyves bloggerek kritikái sokszor kevésbé relevánsak mint a könyves kritikák, de manapság sokan olvassák őket. Főleg azok akik gyorsan akar nak információkhoz jutni, sokszor a keresők előrébb hozzák a könyves bloggerek mint az olyan kritikusokért akik munkájukból kifolyólag írják ezeket. Szerinte egy irodalmi portál relevánsabb és a könyvekkel kapcsolatos hírek ott inkább információ jellegűek mint érzelmi befolyásoltságokról tanúskodnak (ez igaz teljesen, de pont ezért szeretem jobban a könyvesblogokat, mert érzelmekről szólnak)

14.20 Nagy Gabriella felelős szerkesztő (Litera.hu) – Új irodalmi műfaj? - Az irodalmi blogokról

Nagy Gabriella és kolléganője (sajnos nem hallottam jól a nevét :( ) a Litera.hu-ról tartottak egy érdekes előadást. Kicsit felvázolták a portál melletti egyéni kezdeményezésiket, amiket ifjú novella íróknak terveztek. Többféle pályázat van, életkortól függően valamilyen témával kapcsolatban. A Nemzeti Állatkert egy olyan megmérettetés volt amin fabulákkal kellett pályázni. Az oldal 2 munkatársa arról is beszélt, hogy elindítottak egy írói lapot, ahová írók blogbejegyzésként funkcionáló gondolatait jelenítik meg.
+ Gabriella társa megemlítette a Könyvesblogot, amit az Index karolt fel és nagyon sok látogatót hoz napról napra. Oda bárki írhat könyvkritikát, ha van blogja ha nincs.

Összefoglalva az egész konferencia jó élmény volt, és örülök, hogy ott lehettem :) Legjobban az interaktív irodalomkönyv tetszett. Bárcsak én is így tanultam volna, de akkor még kevésbé voltak elterjedve a blogok. Most meg már Dunát lehet velük rekeszteni. Én örülök nekik. Szeretem a blogokat olvasni és írni is egyaránt.

Ezeket is olvasd el

13 komment

  1. Ezek szerint ott a könyves blogokat kicsit lehúzták? Hogy nem érnek annyit mint az írott?
    Persze, nekünk nincs újságírói diplománk (tisztelet a kivételnek), nem kapunk pénzt azért amit megírunk (tisztelet a kivételnek), de ha egyszer könnyebben elérhetők, megtalálhatók vagyunk akkor miért nem ismerik ezt el és miért fanyalognak rajtunk?

    ReplyDelete
  2. Hmmm, én is megütköztem ezen a véleményen kicsit.

    ReplyDelete
  3. Ez tényleg durva. Ezek szerint kevesebbet érünk, mint egy "női magazin" pársoros könyvajánlója. A blognak műfaji jellegzetessége, hogy szubjektív, sztem pont ez a nagyszerű benne. Ha komplett elemzésre vágyik valaki pl. Az öreg halász és a tengerről, megnézi a tankönyvet.
    Meg ha egy könvről a "civil" olvasó szeretné eldönteni, hogy megvegye-e, az ízléséhez közelálló blogokkal többre megy, mint egy hivatalos portállal.

    Bertalannak olvastam egy tanulmányát, de volt benne pár dolog, amin csak néztem, pl. a blogokat nagyrészt otthon lévő kisgyermekes anyukák írják főleg (pontatlan idézés, már régen olvastam, úgyhogy se engem, se Bertalant ne szidjátok annyira:), Bódi írásait viszont én is szeretem.

    ReplyDelete
  4. Próbálnék óvatosan fogalmazni, hiszen nem hallottuk az egész előadást, de ha tényleg arra ment ki, hogy lehúzza a blogokat, az nagyon gáz.
    Lehet, hogy én nagyon könyvtáros aggyal gondolkodom, de szerintem mindenkinek, akinek fontos a könyv, az olvasás - legyen az könyvtáros, tanár, kritikus, irodalmár stb. - inkább örülnie kéne, hogy egyre többen blogolnak erről is, átgondolják, elmondják a véleményüket, párbeszédek alakulnak ki. Szerintem ez nagyszerű.
    Egyfelől siránkozunk, hogy kevesen olvasnak, de ha már egy kicsit komolyan veszed, és írsz róla az interneten, akkor majd jól az orrodra koppintanak, mert ez neked nem szabad?!
    Szerencsére az irodalom egyelőre még mindenkié. Ami azt is jelenti, hogy mindenki mondhat róla véleményt is.

    ReplyDelete
  5. Nem volt annyira lehúzó az előadás, de azért az lejött, hogy elsődlegesen a "rendes kritikákra támaszkodik a szakma" majd a bloggerekre. Ők ugye ellenszolgáltatás nélkül írnak (hobbiból és egy-egy könyv kritika megírása után a blogban inkább az érzelmeikre hallgatnak) és nem annyira irodalmi stílusban teszik mindezt. De hát nem vagyunk kritikusok, és nem is kell senkinek sem annak lennie, hogy egy egy jó postot írjon. Én jobban szeretem azokat a postokat amik érzelmekről árulkodnak, és nem egy száraz kritikát amiben olyan utalások vannak más művekre, vagy stílusokra amikről lövésem sincs.

    ReplyDelete
  6. Szóval még parasztok is vagyunk:) Ha az irodalmi stílus azt jelenti, hogy telezsúfolom a recenziót kétszáz szakszóval, akkor maradok lekicsinyelt hobbifirkász. Részben ezért nem lettem irodalmár.
    A szakma akkor adjon az ő véleményükre, de az olvasók meg a miénkre adnak, és ez számít szerintem. Elismerem, hogy nem vagyunk hivatásos kritikusok, ezért nem mondom soha, hogy kritikát írok, de így lenézni nem kellene.

    De ha az ellenszolgáltatáson múlik, azt szívesen elfogadom:DD Ja, bocs, szmájlit is használok, igen.

    ReplyDelete
  7. Jobb is Am, hogy nem lettél hivatásos kritikus. most olvashatnál a szottyad, száraz bejegyzéseidet vmi szaklapban vagy vmi irodalmi portálon, telezsúfolva sok sok unalmas szakszóval :D

    ReplyDelete
  8. olvashatnánk akart az lenni, de már írni sem tudok ^^

    ReplyDelete
  9. Mondjuk mi jobbat teszünk IMHO a kiadókkal, mint a "szakmával". Vételre meg könyvtárba járásra serkentünk. Persze sok helyen még mindig nem fogadták el, hogy ha valaki gyors infot akar valamiről az a netre néz rá. Nem várja meg míg a nyomda kihozza az ÉSt.

    ReplyDelete
  10. zakkant, azért nem becsmérlésnek szántam a "hivatásosokkal" szemben:P

    ReplyDelete
  11. csak egy kérdés, az említett Fűzfa -tankönyv könyv kijött már? vagy csak kéziratban van meg? nagyon kíváncsi lennék rá.

    ReplyDelete
  12. "ahol a kommentek száma a mérvadó"

    főleg amikor a kedves olvasók csetelésre használják a kommentlehetőséget :) Ne vicceljünk már tanárúr.

    ReplyDelete
  13. Én a könyves blogok felfedezése előtti időszakban nem szerettem az irodalmat, kevesebbet is olvastam, mert amilyen ajánlókat, elemzéseket találtam egy-egy könyvről, az számomra teljesen érthetetlen volt. Suliban sem szerettem az irodalmat, mert belemagyarázták, h hogyan értsem. A könyves blogok pedig visszaadják azokat az érzéseket, hangulatokat, amiket a könyv a legtöbb embernek ad, mert lássuk be, nem mindenki azt nézi, h milyen irányzat hatott arra a könyvre, és az az egy mondat benne milyen más írót idéz. Aki komolyabban akar foglalkozni az irodalommal, az meg fogja találni a számára igényesebb infocsatornákat. Ettől nem vunk mi prolik, és értelmetlenek. Sőt, akad közöttünk orvos, közgazdász, jogász, stb... És még lehet, h minket többen látogatnak, mint egy szakmai oldalt. :P

    ReplyDelete

Subscribe