Ben Miller - Amikor ​megmentettem a karácsonyt

10:08:00 PM



Ha valaki, hát Jackson mindent tud a Karácsonyról! Vagyis majdnem mindent, hiszen azt nem tudja hogyan is lett a Karácsony apóból Karácsony apó? Amikor találkozik vele, meg is kérdezi, és meglepetésünkre Karácsony apó meg is osztja a történetét a kisfiúval! Tartsatok bloggereinkkel, és a turné végén megnyerhetitek a Móra kiadó által felajánlott nyereménypéldányt!

Ben Miller - Amikor megmentettem a karácsonyt

Kiadó

Móra Kiadó, 2022

Oldalszám

286

Fordító

Magyari Andrea

Önálló regény


Fülszöveg

Jackson mindent tud a karácsonyról: hogy Karácsony apó szánját repülő rénszarvasok húzzák, hogy a titkos műhelyben az Északi-sarkon manók készítik az ajándékokat, és hogy valamilyen csoda folytán Karácsony apó egyetlen éjszaka képes házhoz vinni az ajándékot a Földön élő összes gyereknek. Csak egyet nem tud: hogyan lett a Karácsony apóból Karácsony apó? Szenteste aztán a fiú személyesen is találkozik Karácsony apóval, aki elmeséli neki hihetetlen élettörténetét. Elkezdődik a káprázatos mese egy varázslatos, hófödte tájon, ahol Torvil, a zsugori, boldogtalan manó él, aki nem érti, mi a jó a karácsonyban. Jackson talán egészen más történetre számított, de ahogy Karácsony apó is mondja, az igazán jó mesék mindig meglepőek… Ben Miller színész és komikus Charles Dickens klasszikusát írja újra, amelyhez Daniela Jaglenka Terazzini készített csodálatos illusztrációkat. A könyv végére senkinek nem marad kétsége afelől, hogy Karácsony apó igenis létezik!


Induljon az ünnepi hajrá!


Kicsit korán jött az év első karácsonyi története, de nem is jöhetett volna jobbkor. Ben Miller ugyanis elhozta nekem azt a kellemesen melengető érzést, amit az sem zavart meg, hogy még javában süt a nap, és viszonylag meleg van, és messze még a karácsony. Az Amikor megmentettem a karácsonyt egy kedves gyerekeknek (és persze felnőtteknek is!) szóló történet, amiben van tanulság, szeretet, kedvesség, humor és persze Karácsony apó. 

Tudjátok, hogy eléggé szerettem Matt Haig A fiú, akit Karácsonynak hívnak című történetét és folytatásait (itt írtam róluk) így kíváncsian vártam, hogy tud-e újat mondani egy másik szerző Karácsony apóról és az ő különleges életéről. Spoilerek nélkül, de elárulhatom, hogy Ben Miller egy teljesen másfajta Mikulásos sztorit prezentál, és ezzel semmi baj nincs! 

Amiről gyerekként én is álmodtam


Az Amikor megmentettem a karácsonyt egy olyan kisfiú története, aki ébren maradt karácsony napján, hogy megvárja a Mikulást, mert rá szeretne jönni, hogy hogyan is csinálja. Jacksont érdekli, hogy ki lehet Karácsony apó, és hogyan képes minden gyereket egy este alatt meglátogatni, mikor ez nagyjából lehetetlenség. Hát igen... Ez volt az a pont, amikor eléggé szimpatizálni kezdtem Jacksonnal, mert én is vágytam arra, hogy rájöjjek gyerekként, hogy ki is az a Mikulás (nálunk ugye december 6-án ő hoz ajándékot). Bevallom 5-6 évesen én is megpróbáltam emlékeim szerint ébren maradni és hallgatózni, hogy mikor érkezik a rénszarvas szán, hogy meglássam a Télapót ahogy becsempészi az ablakomba a kis csizmácskákba a csokikat, de természetesen elaludtam kb 30 perc múlva. Reggel persze ott volt a meglepetés az ablakban én pedig nagyon bántam, hogy lemaradtam a Mikulásról. 

Jackson vágyai tehát nagyon gyermekeik, és nagyon emberközelik, úgyhogy amikor megérkezik a Mikulás egy emberként drukkolhatunk a fiúnak, hogy minél több időt töltsön a gyerekek ajándékozójával és minél több kulisszatitkot megtudjon Karácsony apóról. Persze volt egy-két ilyen titok is, de itt a lényeg magán az öreg úron van, akinek elmeséli élettörténetét a fiúnak. 

Charles Dickens újragondolva


Nem árulok el nagy titkot, hogy Ben Miller a híres Karácsonyi Ének című történetét Karácsony apóval keresztezett változatát adja elő, de ezzel semmi baj nincs. Ahogy Torvil a zsugori és undok manó találkozik a Múlt, a Jelen és a Jövő szellemeivel a történet úgy kerekedik ki. Ezek a tanulságok jól levonhatóak gyerekként is, de én felnőttként is élveztem, mert a "szellemalakokban" volt titokzatosság, és jól példázták a történeteik a miérteket. 

A történetben volt némi misztikum, és egy-két részt kicsit félelmetesnek is mondanák, de az emlékeim szerint az eredeti Dickens sztori sem egy könnyed valami, szóval nekem ez is belefért Ben Millertől. 




Volt a könyvben szó az árvaházakról, a szegénységről, a gazdagságról, a barátságokról, az önzetlen segítségnyújtásról, a szeretet erejéről, mindezt pedig humorba csomagolva adta elő Karácsony apó, miközben világszerte eljuttatta az ajándékokat azoknak a gyerekeknek, akik hisznek a karácsony csodájában. 








Értékelés: 5/4.5


Nagyon szuper olvasmány volt Ben Miller regénye, nem is sejtettem, hogy a Bridgerton család Lord Featheringtonja (én onnan ismertem őt inkább) ilyen jól ért a gyerekek nyelvén és ilyen szórakoztatóan tud mesélni. 

Ami egy picit zavart, az a lapok szélére nyomtatott hópelyhek. Minden egyes oldalon kb 20 darab fentről lefelé szálldogáló hópehely volt, ami nekem kicsit soknak tűnt, és néha elvitte a fókuszt a betűkről is. A könyvben lévő további illusztrációk Daniela Jaglenka Terazzinitől egyébként csodásak voltak, de ez a sok hópehely miért kellett vajon? Anélkül is tök jó havas hangulata volt a kötetnek, nekem nem adott hozzá ez a sok minta a regényhez. 

Ettől eltekintve egyébként nagyon tetszett az Amikor megmentettem a karácsonyt, és nagyon remélem, hogy lesz még folytatása, mert utánanéztem és Ben Millernek több története is van. Én szívesen elolvasnám mindet, mert tök jó ünnepvárós hangulatba hozott ez a kis történet. 

🎅 Mikulásra szerezzétek be ti is a 8 éves kornál idősebb gyerkőcnek, mert jó kis ünnepvárós olvasmány lehet ez a könyv! 



Vedd meg most!

Szerezd be a könyvet 25%-os kedvezménnyel a kiadótól.

 


Nyereményjáték


Hamarosan itt a december, ezért bloggereink úgy döntöttek, hogy belevágnak ebbe az édes karácsonyi meseregénybe! Természetesen akadnak más kedvenceik is, és nektek az lesz a dolgotok, hogy a fülszövegrészletek alapján kitaláljátok, melyik állomáson melyik édes karácsonyi meseregény részlete rejtőzik! A könyvek címét írjátok be a rafflecopter megfelelő rubrikájába.

Az én keresett idézetem így szól: 

Mint egy igazi adventi kalendáriummal, úgy számolhatunk vissza karácsonyig, és kipróbálhatjuk azt a sok kreatív ötletet, amelyekből minden napra kínál a könyv: írhatunk levelet a Mikulásnak, vagdalthúsos pitét, karácsonyi üdvözlőlapot, ajándékokat és díszeket is.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Csak magyarországi címre postázunk.)

a Rafflecopter giveaway

A turnéban résztvevő bloggerek

11.13 - Zakkant olvas
11.15 - Csak olvass!
11.19 - Utószó


Kövess a Facebookon, és az Instagramon a több tartalomért 👈💗 Csatlakozz a #mutimitolvasol csoportomhoz, és mutasd meg te is, hogy mit olvasol éppen! 

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe