Lily Ebert - Dov Forman- Lily fogadalma

9:37:00 PM


Lily ​Ebert egy holokauszt-túlélő, aki megfogadta magában: ha túléli Auschwitz borzalmait, akkor mindent elkövet azért, hogy mesélhessen a táborban elszenvedett tapasztalatairól. Amikor a COVID-korlátozások miatt nem járhatott már iskolákba, rendezvényekre, hogy személyesen meséljen a holokausztról, amely addigi missziója volt, dédunokája létrehozott neki egy TikTok-fiókot. Azóta a 97 éves Lily Ebert a közösségi médiában folytatja a tanúságtételt, rövid videókban válaszol a fiatal, többnyire 18-24 éves közönség kérdéseire. A Lily fogadalma egy lenyűgöző és rendkívül inspiráló idős hölgy írása, aki méltán lehet mindannyiunk példaképe. Tartsatok velünk, ismerjétek meg Lily Ebert történetét és légy az a szerencsés olvasónk, aki a blogturné végén megnyeri a kötet egy példányát.

Lily Ebert, Dov Forman- Lily fogadalma

Kiadó

21. Század Kiadó, 2021

Oldalszám

320

Fordító

Endreffy Kata

Önálló kötet

.

Fülszöveg

Lily ​Ebert holokauszt-túlélő, aki a TikTokon beszél Auschwitzról, a haláltáborban szerzett élményeiről. Amikor 1945-ben kiszabadult, egy amerikai zsidó katona adott neki egy bankót, amire azt írta: „Sok szerencsét, és sok boldogságot”. Lily dédunokája, Dov a közösségi hálón akarta felkutatni a katonát és leszármazottait, és ezzel az immár kilencvenhat esztendős Lily egy csapásra a világsajtó szalagcímei között találta magát. Annak idején megfogadta: ha túléli a tábort, mindenkinek elmondja, mi az igazság Auschwitzról. És most elérkezett az ideje. Szívbe markoló, ahogy Magyarországról ír, boldog gyermekkoráról, aztán meg arról, hogy 1944-ben, amikor megérkeztek Auschwitzba, az édesanyja és két húga életét vesztette. Eltökélte, hogy a másik két húgára nagyon vigyázni fog. Érzékletesen írja le a tábor embertelen körülményeit, és azokat az apró győzelmeket, amelyek erőt adtak neki. Lilyt rengeteg veszteség érte, de aztán sikerült új életet kezdenie. Nem volt könnyű, a gyász mindvégig ott maradt a szívében, de hallgatóságot talált, és beszámolóiban felfénylik a remény, hogy ilyen alávaló gonoszság soha többé nem történhet a világban.


Az utolsó túlélők egyikének megható története


Már sokszor meséltem a blogon, hogy szívesen olvasok holokauszt témákkal foglalkozó regényeket, mert fontosnak érzem, hogy ezt a témát ne felejtsék el az emberek. Bár nagyon fájdalmas és szívszorító élmény erről olvasni de úgy érzem, hogy fontos téma, és időnként meg kell osztanom a külvilággal itt a blogomon is. Bár mindegy egyes könyv olvasásakor én is szenvedek legbelül, de mégis különleges élményt kapok ezektől a regényektől. Nem volt ez másként Lily Ebert (született Engelmann Lívia) könyvével sem. Ráadásul talán ő az utolsó túlélők egyike, aki hitelesen el tudja még mesélni, hogy mi történt a haláltáborok idején a zsidósággal, akiket deportáltak a marhavagonokkal. 

Lily és testvérei a megmentett táborlakók listáján
Foto: https://twitter.com/DovForman/media 



Lily Ebert ugyanis egy bonyhádi magyar származású lány és testvérei megjárták ugyanis az Auschwitz-Birkenau nevű haláltábort, de más táborokba is átvezényelték őket, ahogy a front terjeszkedett, és a németeket körülvették az oroszok, majd az amerikaiak. Lily története a háború előtti évekkel indul. A zsidó kislány és családja nagy szeretetben él Bonyhádon, ahol több zsidó család is élt ekkoriban. Életük a megszokott vallási ünnepekkel, rituálékkal és rendben telik. Édesapja kereskedő volt, de még a deportálások előtt elhunyt tüdőgyulladásban. Lily-nek három lánytestvére, egy bátyja és egy öccse volt, amikor elkezdődött a háború. Úgy deportálták őket, hogy semmiről sem tudtak, hiszen vidékre nehezen jutottak el a hírek, így nem volt tudomásuk arról, hogy hová indulnak, és mi vár rájuk ott. 

Amikor eljött a deportálás napja Lily öccse egy okos cselhez folyamadott, és édesanyja cipőjébe belerejtette anyja gyűrűit, és Lily nyakláncát, amin egy angyalka volt. Ez az ötlet bár nem volt életmentő a tábor alatt, de végig fontos jelentősséggel bírt a regény folyamán. Amikor Lily és édesanyja cipőt cserélnek, akkor szinte együtt sírtam a lányokkal, mert tudtam, hogy az asszony és a legkisebb fiú egy napot sem tölt el a haláltáborban, egyből a megsemmisítő "zuhanykabinokba" és aztán a krematóriumba kerülnek. Lily és két lánytestvére sem tudta, hogy hová tűnt édesanyja és öccsük, fiú testvéreiket máshová vitték, így a család teljesen szétszakadt. Lily évekig őrizte a táborban először a cipő sarkában az ékszereket, utána pedig egy-egy maradék kenyérbélbe rejtve a hóna alatt egy kis tasakba varrva. Az ékszerek megúszták a tábort, ez volt talán az első ékszer, ami úgy került be Auschwitz-ba, hogy onnan ki is került a saját gazdájával együtt. Megdöbbentő. 

A könyv olvasása közben a tábor mindennapjait szinte láttam magam előtt. Lily nagyon érzékletesen leírja, hogy milyen szörnyűségek vártak a lányokra, akik egy pillanatra sem szakadtak el egymástól, pedig sok nehéz helyzetük volt a higiénia mindennemű hiánya, az alultápláltság és az állandó kimerültség miatt. De Lily mindig vigyázott az életben maradt testvéreire, és bárhol is voltak, mindig egyfajta vezetőként segített másoknak is abban, hogy megőrizzék a józan eszüket. Ami valljuk be egyáltalán nem volt könnyű ezen körülmények között... Nagyon sok megrendítő sorsot mutat be a Lily fogadalma című könyv. 

A bankjegy, amin a jókívánság olvasható. Foto: https://twitter.com/DovForman/media



Végül a haláltáborból / munkatáborból egy amerikai katona szabadítja fel a lányok, és aki ajándékoz Lily-nek egy bankjegyet, amire egy jókívánságot ír fel. Lily dédunokája Dov Forman a könyv másik szerzője ezt teszi fel a Twitterre, hogy megtalálja azt, aki megmentette dédnagymamáját és nagyon gyorsan sikerrel is jár. A poszt eljut a megfelelő emberekhez, és Lily végre tisztába kerül a múltjának minden szereplőjével, akire oly sokat gondolt az előző években. 

Kevés túlélő van ugyanis már az élők között, de köztük Lily, a bonyhádi lány ott van. Lily aki a táborok után Svájcban regenerálódott, majd Tel-Aviv mellett élt, majd Londonban kezdett új életet. Az ő leírásáiból megismerhetjük a háború utáni éveket, ott vagyunk, amikor megismerkedik a férjével, majd látjuk az új életét Izraelben és ott vagyunk az egymásra találásánál a bátyjával, és a többi elveszettnek hitt rokonával. Lily mesél arról is, hogy mennyire nehéz volt neki beavatnia a családtagjait a holokauszt időszakáról, és ez mennyire nem csak az ő életét befolyásolta, hanem gyerekei, unokái, dédunokái életét is. 

Lily fogadalma valóra vált


Dov Forman Lily 17 éves dédunokája veszi rá Lily-t, hogy kommunikáljon a világgal a lezárások és a koronavírus okozta karantén miatt, és ossza meg az élettörténetét. Lily ugyanis még a haláltáborban fogalmat tett, hogy ha túléli, akkor mindenkinek elmeséli a történetét. Ahogy kijutott a táborból és végre elkezdte élni a normális életét, ezt a fogadalmat nem volt könnyű betartani. Lily nehezen beszélgetett azokkal akik szintén ott voltak, hiszen mindenki másként élte meg a fájdalmakat, a túlélők mindegyike másként dolgozta fel Auschwitz-ot. Sőt! Vannak, akik tagadják az ott történt dolgokat, de olyanokkal is találkozott Lily, akik azóta sem tudták feldolgozni az ott átélt szörnyűségeket. Ahány ember, annyiféle teher, amiről bár beszélni kell(ene), ez nem könnyű. 

Végül a karantén időszak és Dov adta meg a kezdő lökést Lilynek. A fiú segítségével regisztrált a TikTokra, ahol gyorsan elterjedtek az idős hölgy videó. Meglepően új tartalom volt ez a táncikálós, vicces és baromsággal teli közösségi oldalon, így Lily egyfajta sztárrá vált, akire a fiatalok felnéznek. Dov a Twitter segítségével megismertette Lily történetét a világgal amikor feltette azt a bankjegyet, amit Lily kiszabadítója adott az akkor tizenéves éves lánynak. Lilyre felfigyeltek az újságok, tévék, és nagyon sok figyelmet kapott, így végre tudott beszélni. Ez a hitvallását azóta a TikTok-on folytatja, és elképesztő rajongótábora van, ami nem véletlen.  

Őszinte és nagyon megható memoár lett a Lily fogadalma, ami a benne lévő szörnyűségek ellenére is felemelő olvasmány, mert Lily életszeretete elképesztő erejű, és ez teljesen átjön a regényből is. Nagyon ajánlom, hogy ismerkedjetek meg vele, mert csodás mesélő ő, akinek nem mindennapi történetét tényleg meg kell ismernie a világnak. 




Értékelés: 5/5 


Nem adhatok nem tökéletes pontszámot Lily Ebert történetére, mert ez egy csodálatos olvasmány. Nem mondom, hogy könnyű történet (hogyan is lehet az?), de mégis ez is az a könyv, amit mindenki kezébe adnék. Fontos tudni ezekről az évekről, fontos tudni, hogy hová vezethet egy elvakult eszme, hová vezethetnek azok a döntések, amik miatt emberek milliói vesztették el az életüket. Fontos, hogy tudjunk arról, hogy mennyire sokakra hatással van a holokauszt (még a mostani generációra is!), és hogy mennyire nem szabad legyinteni erre, azzal az indokkal, hogy "de hát ez már nagyon régen volt", meg hogy "ez újra nem történhet meg."

A holokausztot nem szabad elfelejteni, és Lily tesz arról, hogy ne felejtsük el. Megmutatja a memoárjában, hogy mennyire fontos a remény, az összetartás, az emlékezés minden generáció számára. Lily története csodálatosan fájdalmas és megrendítő, de mégis az a kategória, amit olvasni kell. 

Bevallom én sokszor elérzékenyültem a története során, és nem csak a haláltáborban olvasott részektől, hanem életének későbbi szakaszaiban tapasztalt dolgai miatt is. Lily olyan őszintén volt képes átadni a történetét, amire ritkán van példa az olvasmányaim során. A legtöbb mesélő/elbeszélő kicsit távolságtartó, de itt erről szó sem volt. Lily mesélőként olyan volt, mintha az én dédnagymamám lett volna. Kedves volt és szerethető, miközben nagyon fontos és fájdalmas dolgokról mesélt. 

A memoárban néha Dov is mesélt, főleg arról, hogy mennyire fontosak voltak Lily történetének megismerében a közösségi oldalak. Hogyan talált rá a Twitteren Lily katona megmentőjére, vagy hogyan sikerült a TitTok-on rengeteg követőt elérniük. Dov is mesél arról, hogy rá milyen hatással voltak Lily történetei, vagy az a hirtelen jött siker, amit dédnagymamája ért el az interneten. 

Bár Lily történetének egyes részeiről más sok könyvben olvashattunk, ám ilyen stílusban, és ilyen szeretetteljesen még biztos, hogy nem. Lily fogadalma felemelő, és nagyszerű önéletrajzi regény, amiből sok erőt lehet meríteni. Csak szuperlatívuszokban tudok róla beszélni, úgyhogy ha érdekel titeket is a történelem eme sötét szelete, és egy kedves hölgy tolmácsolásában szeretnéd hallani ezt, akkor a Lily fogadalmát bátran ajánlom. 

Bónusz: a könyv végén sok fotó mutatja be Lilyt, egykori és mostani családját, és azokat az emlékeket, amiket Dov a kutatása során talált, illetve, amiket mások segítettek nekik összegyűjteni Lily életéről.

Vedd meg most!

Szerezd be a könyvet 25%-os kedvezménnyel a kiadótól.

 

Nyereményjáték


Mivel Lily Ebert egy holokauszt-túlélő, aki a saját bőrén tapasztalta meg Auschwitz borzalmait, ezért a mostani játékunk is a haláltáborok világához kötődik. Minden állomáson találtok egy idézetet egy olyan kötetből, melynek a holokauszt a központi témája.  Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy melyik könyvből idéztünk. 

Az én keresett idézetem

Auschwitzban minden nap számított. Fontos volt, hogy kimondják a szavakat, amíg még életben vannak.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway 

A turnéban résztvevő bloggerek 
11.20.: Zakkant olvas

Kövess a Facebookon, és az Instagramon a több tartalomért 👈💗 Csatlakozz a #mutimitolvasol csoportomhoz, és mutasd meg te is, hogy mit olvasol éppen! 

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe