Minden ami hang: hangoskönyvek és (könyves) podcastek rejtelmei

8:00:00 AM


Kezdjük egy vallomással: imádom, ha szól valahol valami hang. A tévére elalvás királynője vagyok már nagyon régóta, és nem azért, mert félek a sötétben. Egyszerűen imádom, ha hallgathatok valamit, és aztán közben nyom el az álom. A nap 24 órájából 16-ot töltök ébren, abból nagyjából 15 órában hallgatok valamit. Legtöbbször zenét, tévét, Youtube videókat, podcasteket és hangoskönyveket is. Persze megválogatom a fülembevalókat, úgyhogy ezekről is olvashatsz a következő #témázás bejegyzésemben.

2020 a podcast éve lesz


Az idei év első témázásban a hangoskönyvek és a podcastek felé vettük az irányt, és ez azt hiszem aktuális téma is, hiszen egyre több magyar felhasználó vág bele abba, hogy podcasteket indít különböző témákban. Persze vannak könyvesekből is néhány (ezekről később), de van már gasztro, kávés, autós, filmes, lelki témákat feldolgozó podcast is, de a tematikus magazinok és online oldalak is indítottak és indítanak is podcasteket szinte heti rendszerességgel. És hogy ez jó? Szerintem igen! 

Én mindegyiknek nagyon örülök, hiszen a választék bővül, és ez arra jó, hogy lehet válogatni a jobbnál jobb témák és adások között. Szerintem a tavalyi évben indult trend, hogy mindenki podcastet indított, idén még jobban belendül, de most márkaépítés céljából a cégek (online újságok, brandek, szervezetek, fesztiválok, helyek, klubok stb) is beszállnak az iparágba és a sima mezei podcasterek (vloggerek, bloggerek, újságírók) mellé. A podcastek azért is vonzóak, mert nagyon sokan kocsival járnak ide-oda, így ott jól lehet adásokat hallgatni, az okostelefonok és a Spotify világában szinte mindenki telefonján azonnal elérhetőek az adások (+le lehet tölteni és adatforgalom nélkül hallgatni). 

Sokan nehezen oldódnak fel kamera előtt, de beszédben jók, így a podcast szuper lehetőség, hogy kibontakozzanak. Ráadásul kevés befektetéssel el lehet kezdeni csinálni (általában egy jó mikrofon kell hozzá, és egy számítógép, amin megvágjuk az adást valamilyen programmal), ráadásul előre felvehető jó pár rész. Persze nem igazán látok bele, mert még sosem készítettem podcastet, de lelkes hallgatóként nem egyet követek, és szinte nem telik el nap, hogy ne hallgassak meg egy adást.


De mik a jó podcast ismérvei nálam?


  • legyen jó minőségű az adás (ne szóljon úgy mintha egy dobozból beszélnének, ne recsegjen, ne visszhangozzon, ne legyen halk, ne legyen hangos, ne legyen akadozó) 
  • legyen érdekes a téma (nekem sokszor számít egy-egy téma, mindent nem hallgatok meg, mert ahhoz az időm túl drága. tudjátok, az élet túl rövid ahhoz, hogy szar könyveket olvassunk dolgokat hallgassunk)
  • legyen megfelelő hosszúságú (ez persze kinek mi, van aki nem tud 20 percnél többet hallgatni egyhuzamban, én imádom az egy órás adásokat, de csak akkor, ha van is mondanivalója)
  • a beszélgetők (vagy az egyén aki beszél benne) legyenek partnerei egymásnak, és tudjanak értelmesen beszélni fennakadások, ööööö-zések, kínos viccelődéseken és heherészésen kívül is)
  • legyen aktuális (nyilván vannak témák, amik mindig aktuálisak, de azért ne a középkori agyagszobrászatról tárgyaljanak, mert az nem fog bevonzani) 
  • legyen kellemes a beszélő ember hangszíne (igen, igen, ez nekem számít. sajnálom, de a fülem nem képes elviselni a fejhangos visító, vagy éppen mormogó hangszínű embereket - nekem is pontosan ezért nincs podcastem, mert a hangom szörnyűséges)
  • legyen rendszeresen (halálom az, amikor egy szuper podcast beindul, az elején van hetente egy rész, aztán hónapokig csend)
  • legyen informatív és értékadó (nyilván témától is függ, nem a podcasterek fogják feltalálni a spanyol viaszt egy-egy adásban, de azért adjon valami pluszt az életemhez azzal, hogy meghallgattam az adást. egy-egy új infót, egy új nézőpontot, egy-egy érdekes extrát valamiről stb.)
Azt hiszem nagyjából lefedtem a kritériumaimat. Legtöbbször azon szoktam felhúzni magam, hogy egy-egy adás minősége szörnyű. Tudom nincs mindenkinek otthon saját stúdiója, nem tud összejárni a két-három-négy beszélgető meg az interjúalany mert távol élnek egymástól, de a technikán lehet finomítani. Lehet jobb mikrofont beszerezni, jobb időpontban felvenni az adást, vagy jobb internetszolgáltatást kérni, ha a sávszélesség nem a legjobb. A podcast lényege a hang. Ha azzal nincs rendben valami, akkor ott ette meg a fene az egészet. Persze a steril stúdiói körülmények sem mindig a legjobbak, mert azok meg már tényleg nagyon megkomponálnak is hathatnak, de ahhoz, hogy valaki felvegyen egy kutyaugatás és recsegés mentes adást, ami nem egy távoli dobozból szól, nem kell a Hold költözni. 

A másik vesszőparipám a rendszeresség. Persze mondom én ezt így a januárban a 2. bejegyzésemmel, holott megfogadtam, hogy jó lenne hetente írni valamit (mentségemre legyen szólva nyaraltam 2 hétig), de a kedvencem az, amikor valaki felül a mainstream hullámvasútra és indít egy podcastet. Egy olyat, ami nem is rossz, amit szívesen hallgatok. Tök jó témákat vet fel, embereket hív meg, beszélgetnek, van értelme az egésznek. Aztán 2-3 adás után csönd. Nem jön új podcast, nincs semmi. Hiába frissítgetem a Spotify listámat nincs újdonság tőle. Holott én minden héten vártam az új részt. Tudom, hogy a podcastben nincs bevétel, nincs szponzor, mint instán vagy YT videókban, esetleg blogokon (a kisebb podcastereknél főleg, bár a nagyobbaknál sem láttam még szponzorációt igazán) és így nehéz időt és energiát szakítani arra, hogy felvegyen az illető egy-két részt, de hát nah. Nekem szomorúság, ha valakire feliratkozom, és aztán hónapokig nem jön új rész. Pedig ha tényleg rendszeresen lenne, tuti, hogy már beérte volna a gyümölcsét egy-egy ilyen adás, illetve csatorna. Senki felett sem szeretnék pálcát törni, tudom, hogy nagyon nehéz napi egy órát kiszakítani az életünkből, hogy a hobbinknak éljünk, de ha a rendszerességet fogadja meg valaki, akkor azért érdemes tenni.  

Most úgy tűnik, mintha csak fikáznám a podcastereket, de ez nincs így. Nagyon sok jó podcastet hallgatok,és szívesen fedezek fel újakat is. Én rendszerint a magyar adásokat preferálom, mert általában sportolás és utazás közben hallgatom ezeket, és így az angol odafigyelés egész kellemetlen helyzeteket okozna szerintem. Jobb egy fárasztó nap után egy óra gyaloglás közben értelmes magyar szavakat hallgatni. Szóval nálam csak magyar kedvenceket fogtok látni, jöjjenek is ezek, aztán mesélek még a hangoskönyvekhez fűződő szeretem/nem szeretem viszonyomról is. 



Kedvenc podcastjeim 


Nők az úton 

Anita és Évi podcastje volt az első, amit elkezdtem hallgatni. Csorba Anita a DIY projektjei miatt lehet ismerős a Youtube-ról, Évi pedig a 365letszikra oldalt csinálja. Mindkettőjük munkásságát követem/követtem, de podcastben együtt még jobban. Mindenféle női témákat érintenek, mint az időmenedzsment, testedzés, motiváció, énkép, testkép, öko és mindig olyan embereket hívnak meg a műsorukba, akik érdekesek, és akikkel jót beszélgetnek. Csak 20-30 perces egy-egy rész, de régóta rendszeres és eddig minden adást végighallgattam. 

Fatimapanka 

Igaz Fati most az ikreit neveli, de eddig minden adását nyomon követtem, mert szeretem hallgatni a hangját (annyira megnyugtatóóóóó!). Ráadásul a hozzáállásával is sok mindenben egyetértek. Sokszor beszél a vegánságról (én nem vagyok vegán, de azért igyekszem húsmentes napokat tartani), az emberi kapcsolatokról, de adásokban volt már szó az instagram általi önkép torzulásról, vagy éppen a kávézás szenvedélyéről. 

Párnacsata 

Barbi, Viki és Julcsi is nagyon igényes adásokat készítenek, bár most Barbi pont kiszáll a csapatról. Mindenféle női témákat érintettek már (menstruáció, pszichológus, karrier, énidő, szexuális felvilágosítás, nőgyógyászhoz járás stb.) és remélem, hogy fognak is még, mert jó őket hallgatni.

Hypegram

Dávid és Andris két régi barát, akik főként a közösségi médiáról beszélgetnek. Dávid az Instagramban érintett, mint divatblogger, Andris inkább marketingben utazik. Még az elején tartanak a podcastelésben, de fejlődnek, és már volt meghívott vendégük is. Szeretem, hogy átlag egy órásak az adások, és lehet belőlük okosodni a work-life balansz tekintetében is. 

Kacatmentes otthon

Andi blogját a Maisont évek óta olvasom és szeretem, így podcastjét is nagyon szívesen hallgatom. Andi hangszíne is nagyon megnyugtató, és kellemes, ráadásul a vegyszermentes és kacatmentes háztartás az én egyik szívügyem is. Kár, hogy december óta nem volt friss adás, de ha érkezik mindig egyből rávetem magam, mert Andi általában olyan meghívottakat hoz podcastjéba, akikkel a háztartásról, a fenntartható divatról, növényekről beszélgetnek. 

Lapozz a 99-re

Szabados Ági podcastje az egyetlen szerintem, ahol szponzorok is vannak. Ági a könyvekről beszélget, mindig meghív valakit akivel körüljár egy-egy könyves témát, aztán van egy blokk, ahol egy híres ember ajánl egy könyvet, és a műsor végén Ági a saját könyvespolcáról választ egy könyvet és arról mesél. Megszokott séma alapján megy a műsor, viszont nagyon jó minőségű, bár az adásról-adásra ugyanolyan reklámok már kicsi zavarnak, így kénytelen vagyok beletekergetni. Néhány adást bevallom nem hallgattam végig, mert nem tetszett a meghívott, vagy a téma, de 95%-ban mindig találok kedvemre valót (értsd felkerül egy-egy könyv a várólistámra) a műsorok között. A legjobban azt szeretem, hogy minden kedden reggel ott vár a podcast, és pontosan addig tart, amíg bevillamosozom a melóhelyemre. 

Stenk (Index) 

Zenei és közéleti témákban kérdezgetnek az Index újságírói embereket, előadókat, fellépőket, zenével foglalkozó szakembereket. Imádtam a Fluor Tomi és Krúbi rapperek általi beszélgetést, nagyon sok érdekesség kiderül a srácok életéről, és múltjából. Jó kérdéseket tesznek fel a műsorban, a vágyam már csak a heti adás lenne. 

Filéző (24.hu) 

Gasztro témában a 24. hu podcastje az egyik legújabb, amit megszerettem. Volt már adás a specialty kávézókról, a streetfoodról, de a vegánságról is. A legújabb adásban a Digó pizza tulaja beszél a nápolyi pizzák forradalmáról. Tök jó hosszúak az adások (egy órásak), már csak a hangon kellene valamit finomítani, mert nekem túl halk. 

Garázsmenet

Dóriékat régen követtem YT-on (a Garázsmenet részek amúgy ott is nézhetőek), de podcastben is néha belehallgatok. Általában persze meghívottól függ az egész, de általában youtubereket és ismert netes személyiségeket invitálnak meg a garázsukba, és a legtöbbjük érdekes személyiség és jó beszélgetések szoktak kikerülni. 

Kulturrovat (Index) 

Ha valami kultúrális témára vágyok, akkor ezt a podcastet szedem elő. Nincs mindig friss adás, de ha van és érdekel, akkor úgyis végighallgatom. Nemrég az RTL Klub vezetőjével beszélgettek a tévézésről, és az rendkívül érdekes volt. 

Andro podcast

Színtiszta techno, nincs benne beszélgetés, de mégis podcast, csak teljesen zenei és évek óta rajongója vagyok. Ha munkához kell valami ütős válogatás, akkor Andro valamelyik adását veszem elő. Többször is végighallgattam már a fent lévő adásokat, van egy pár szerencsére. 

Hangoskönyvet hallgatni nem ciki! 


És ha már kiveséztem a podcasteket, akkor jönnek a hangos könyvek. Nincs velük túlzottan sok kapcsolatom, mert eddig még csak néhányat hallgattam végig. Történetesen a Harry Potter hangoskönyveket (azt hiszem az első kettőt Kern András olvassa fel a többit a Vakok és gyengénlátók szövetségéből valaki) és Stephen King Az-ját és a Gyűrűk ura hangoskönyveket. Utóbbit nem szerettem volna könyvben olvasni, de mivel a filmeket szerettem, így gondoltam végighallgatom őket, ha már fent vannak a Youtube-on. Igen, én YT-on hallgattam meg ezeket a könyveket, mert legálisan nem tudom beszerezni őket. Vagyis persze kaphatóak CD alakban is (a HP-k tuti!), de nincs min lejátszani őket. Kocsim nincs, discmanem már nem működik, más lejátszónk pedig nincs. A telón vagy iPadon pedig tök jól lehet hangoskönyvezni. Én általában lefekvés, vagy délutáni szieszta idején hallgatok hangoskönyvet, így néha bele is aludtam, de nagyjából emlékezek mindig hogy hol tartottam így visszatekertem legközelebb és hallgattam folytatva őket. Szóval én így hangoskönyvezem. 



Az Audible (Amazon hangoskönyves oldala) oldallal régóta szemezgetek, de nem érzem magamban még az erőt, hogy regisztráljak és előfizessek, mert kevés angol irodalmat olvasok, mert az angolom nem annyira jó. Sok mindent megértek, beszélni is tudok, de nem biztos, hogy érteném az irodalmi mélységeit egy könyvnek, még akkor sem ha hallgatnám. Pedig sok jó kis könyv van fent, és sokat a szerző, vagy éppen egy-egy híres ember olvas fel. Pupilla sokat mesélt már az oldalról, de még vacilálok, hogy mennyire érdemes nekem erre előfizetni. 

Addig is marad a Spotify, ahol van fent egyébként néhány hangoskönyv. Például sok Rejtő Jenő könyv (anyukámék anno előfizettek a teljes Kossuth Kiadós sorozatra, így ők a kocsiban mindig azokat hallgatják), de van Karinthy Utazás a koponyám körül Mácsai Pál előadásában, és néhány mese (főként népmesék, gyerekmesék) is. 

Sajnos nagyon kevés hangoskönyvet tesznek fel Spotify-ra, pedig én ott vagyok előfizető így ilyen tartalmaknak nagyon örülnék, de a kiadók nem nyitottak erre úgy tűnik. Pedig egy jó hanggal felolvasott könyv sok érdekes benyomást tud adni. Sokszor teljesen másként éltem meg a hangosan hallgatott könyveket, mint olvasva. 




Szóval én így állok hozzá a podcastekhez és a hangoskönyvekhez. Jó érzés hallani egy-egy történetet, és pihentetni a szememet egy hosszú nap után és valamilyen monoton tevékenység közben / alatt hallgatni. Amúgy a magyar podcasterek egyre többen vannak, és egyre igényesebb a tartalom. Emlékszem 2 éve még úgy kellett nagyítóval keresni a tartalmat, erre most van egy halom kategória amiből válogathatok magyar nyelven is. Csomó sport, gazdaság, geek téma pörög, úgyhogy a tárház végtelen szinte már magyarul is. 

Ha eddig csak szemezgettetek vele, akkor ajánlom, hogy hallgassatok bele a fenti lista valamelyikébe, vagy böngésszetek Spotify-on vagy a podcasterek saját oldalain, mert ott is meghallgathatjátok böngészőből az adásokat. 


Ti hallgattok podcasteket? Milyeneket? Hogy álltok a hangoskönyvekkel? Meséljetek kommentben, nagyon kíváncsi vagyok, hogy ki mit hallgat! 


A többi témázó: Sister, Heloise, Dóri, Reea, Andi, PuPilla, Nita

Ezeket is olvasd el

8 komment

  1. Két kivételtől eltekintve nem is ismerem a podcatjaidat, talán azért, mert én inkább angolokat hallgatok. Amit nem igen beszélek, de tök jól értek. :D Szerintem próbálkozz meg az angol hangoskönyvekkel is, szépirodalmat én is leginkább magyarul olvasok, de minden másra ott a nyolcmillió egyéb forgalmazó oldal. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, és elfelejtettem írni, de én is imádtam tv-re aludni, de YouTube-ra cseréltem! :D

      Delete
    2. Rá fogok próbálni az angol szórakoztató irodalomra valamilyen formában, mert biztos, hogy lenne olyan könyv, amit értenék, és ha az elején lassan, de végig tudnám hallgatni. Meg amúgy is célom, hogy feljlesszem a szókincsemet és a kiejtésemet, ez pedig arra is nagyon jó lenne azt hiszem. YT-ra elaludni pedig eléggé jó dolog, gyakran csinálom :D Aztán már csak arra eszmélek fel, hogy valami ultragagyi csatornán járok és a vakolásból mesélnek, meg autókról meg tököm tudni milyen témákról, amiknek közük sincs az eredeti videóhoz, amin bealudtam. Tökre veszélyes ez az egymás utáni lejátszás, mert néha olyan csatornákra tudok keveredni így, hogy csak pislogok :)

      Delete
  2. Több közös kedvencünk is van nem könyves fronton, pl. Párnacsata, Fati, és a Kacatmentes Otthon adásai is tök jók! Csak kár, hogy sokáig nagy hallgatás volt, úgyhogy kicsit meg is feledkeztem róla... A Garázsmenet szerintem egy kicsit már alulról súrolja a "trash" kategóriát, de akadnak egészen értelmes beszélgetések is. Mondjuk nekem Végh Dóritól tud tikkelni a fejem. :D Nem bírom szegény csajt... Csorba Anitáék műsorába már belehallgattam, és tényleg nem rossz! :)

    Egyetértek, lehetne a Spotify-on több elérhető hangoskönyv, ezt igazán meglovagolhatnák a könyvkiadók, mivel a CD-re egyre kisebb az igény. És pacsi: én is a YouTube-on hallgattam meg azt a párat, amit kiválasztottam! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Úh, igen a Garázsmenet néha nagyon trash, meg néhány meghívott annyira hülyeségekről beszél, hogy jaj :D szelektálni kell ott erősen. Kacatmentes otthon szuper lenne ha idén beindulna jobban, nagyon szeretem Andi munkásságát. Amúgy titkon remélem, hogy pár kiadó olvasta a posztjainkat, és meglovagolják az igényeinket, hogy hangoskönyvet a népnek, de ne CD-n, hanem a Spotifyra!

      Delete
  3. Tök jól összeszedted, hogy mik a jó podcast "alapkövetelményei", én még annyit tennék hozzá, hogy azon kívül, hogy kellemes legyen a beszélő hangszíne, ne legyen modoros, mert attól falra tudok mászni, jujj. A rendszerességről pedig a róka jutott eszembe és a kis herceg... :)

    "A podcast lényege a hang. Ha azzal nincs rendben valami, akkor ott ette meg a fene az egészet" Igen, igen, muszáj nagy hangsúlyt fektetni a minőségre.
    Wow, nagyon sok és sokféle témájú podcastot felsoroltál, meg fogok hallgatni jópár adást úgy látom. :D Köszi a tippeket!
    A Spotify valóban meglovagolhatná a hangoskönyv bizniszt is jobban! :))

    ReplyDelete
  4. Hú jó sok podcastot hallgatsz, többet meg fogok nézni a kedvenceid közül, mert idei tervem az új csatornák felfedezése. Mondjuk a Kulturrovat legutolsó adását pont tegnap hallgattam meg és ennek hatására le is daráltam végre The Mandalorian sorit.
    Fatinak megszületettek az ikrei? :O Csak félig-meddig követem őt, egy adását hallgattam eddig meg, de nem mondott sok újat. Na nem írok róla sokat, ki ne dobjanak innen, mint tavaly az antikváriumból :D :D
    Hangoskönyvekre én is többször elaludtam, pedig én a másik véglet vagyok, aki csak teljes csendben bír aludni :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha! Az antikváriumos pasi #neverforget :D :D Gondolom nem olvassa a blogjainkat, mert most biztos kiakadna, hogy milyen dolgokról beszélgetünk. A Kulturrovat legutóbbi adását még nem hallgattam, de szó esik benen a Vajákról is, ami nagy kedvencem, úgyhogy alig várom, hogy legyen időm arra is. Kár hogy csak napi 1-2 órát jut időm "utazni" és hallgatni ezeket. Bár ez utóbbi előny is, ezért is tudok ennyi félét hallgatni.

      Delete

Subscribe