Matt Haig - Karácsony apó és a csokitojás

9:21:00 PM


Immáron harmadik éve aranyozza be a Blogturné Klub bloggereinek karácsonyát Matt Haig meséje, ami ezúttal sem okozott csalódást. Ha te is izgatottan várod a karácsonyt, akkor tarts velünk a Karácsony apó és a csokitojás című turnén és nyerd meg a 2 Kolibri Kiadó által felajánlott könyv egyikét!


Matt Haig: Karácsony apó és a csokitojás

Kiadó

Kolibri Kiadó, 2018

Oldalszám

312

Fordító

Magyari Andrea

Sorozat

A fiú, akit Karácsonynak hívnak 3.

Fülszöveg

A fiú, akit Karácsonynak hívnak és a A lány, aki megmenti a karácsonyt folytatása

Amelia vagyok, Karácsony apó és Karácsony anyó örökbefogadott gyermeke. Most biztos azt gondolod, könnyű embergyerekként Koboldfalván felnőni, de tévedsz. Ott van például a koboldiskola: elég kiborító, hogy minden áldott nap karácsonyi dalokat kell énekelnünk – még júliusban is –, és a játékkészítést sem nekem találták ki. De ez még mind elviselhető lenne, ha nem irkálna folyton hazugságokat rólam Vodol apó az újságban. Mindennek ellenére szeretem az új otthonomat. És amikor a féltékeny Húsvéti Nyúl és nyúlhadserege megtámadja Koboldfalvát, szemernyi kétség sincs bennem, hogy a karácsonyt csak a remény, a szeretet és a csoda mentheti meg. Persze az sem árt, ha a legnehezebb pillanatokban egy Igazmondó Glimpi is melléd áll…

Karácsonyvárós slow könyvélmény 


Imádom, hogy három éve igazi kis szeánsz nálam az, hogy Matt Haig Karácsony apóhoz köthető történetét olvasom. Amikor 2016-ban kijött az első rész rajongója lettem ennek a kedves, vicces, elgondolkodtató, és nagyon tanulságos történetnek, amibe mindig novemberben kezdek bele és igyekszem lassan haladni, mert félek, hogy túl hamar véget ér a karácsonyi csoda. Mert ez a könyv nekem tényleg maga a csoda, és ezt persze némi elfogultsággal mondom, de ha megismeritek ti is Karácsony Apót, a koboldokat, a glimpiket, Reményi Améliát, Kormos cicát, a rénszarvasokat és most itt a nyulakat is (élükön a Húsvéti Nyúllal), akkor talán titeket is elvarázsol majd ez az egész miliő.

Forrás: https://twitter.com/chrismouldink/status/918788146892099584


Mert számomra olyan instant karácsonyi érzést ad ez az egész könyvsorozat (és ez alól a harmadik kötet se kivétel), hogy azt simán felírnám receptre is az embereknek. Mert mindig úgy érzem, hogy novemberben elkezdődik valami elképesztő rohanás, és kapkodás a karácsonnyal kapcsolatban. Hogy kinek milyen ajándékot vegyünk, mibe csomagoljuk azokat, hová menjünk még el ezért és azért, mikor takarítsuk, díszítsük fel a lakást, állítsunk karácsonyfát, süssük meg a bejglit, hókiflit stb..stb.. hogy szinte el is siklunk az egész ünnep felett. Pedig ezt én nem szeretem. Én decemberben inkább lelassulnék, és belefeledkeznék abba, hogy csodálom a karácsony fényeit, belesüppedek egy megható karácsonyi történetbe és csak élvezem, hogy újra eljött az évnek ez a csodákkal teli hónapja. Mert ennek tényleg erről kéne szólnia. A csodákról! És Matt Haig történetéből a csoda szerencsére nem hiányzik, és pont ezért volt szuper a Karácsony apó és a csokitojás című történet is.


A sztori egyébként ott folytatódik, ahol az előző befejeződött, tehát sok időt nem kellet kihagynunk, ha egymás után olvassuk a köteteket. Remény Amélia megmentette a karácsonyt, és most Koboldfalvára költözött Karácsony apóval és Marival (aki Karácsony apó szerelme, és Amélia pártfogaltja az előző kötetben). A kislány nehezen illeszkedik be a koboldok minden napjaiba, mert nem egyszerű dolog ez, főleg emberként. A koboldok eléggé furcsa lények, megvannak a maguk dinka szokásaik (páctánc, a fura időérzékük, elképesztő rajongásuk minden karácsonyhoz köthető dologhoz stb..stb...), és hát emberként ez kicsit sok lehet az elején. Amélia nagyon küzd, hogy jó gyerek legyen a koboldiskolában, ahol fura tantárgyakban próbálja elsajátíani a koboldtanárok leckéit. De mivel Amélia embergyerek, nem kobold, így akadnak gondjai. Ráadásul még ott van az is, hogy Vodol apó hazugságokat terjeszt a kislányról, és hiába áll Amélia mellett maga Karácsony apó is, a történet nem várt fordulatot vesz.

…a csoda nem arra való, hogy minden rossztól megszabadítson, hanem arra, hogy segítsen keresztülvergődni a nehézségeken, mert tudjuk, hogy az életben igen is ott a csoda, ami újra és újra eljöhet.


Amikor elfogy a remény és kihuny az északi fény


Amélia egyszercsak közellenségként találja magát, miután elkövet egy hibát Karácsony apó szuperszónikus szánjával, és miközben a kislány próbálja bebizonyítani az igazát a negatív dolgok csak úgy áramlanak. Amélia megismerkedik a világ gonoszabb felével is a történetben, és a koboldok instant vidámsága egy ponton átcsap negatívba, így igazán tanulságos ez a mostani történet. Mivel Karácsony apó világát a remény irányítja és az bizony eléggé alacsony mostanság Koboldfalva felett bőven van megoldandó probléma. Mert ha már a koboldok sem hisznek a karácsonyban, akkor hogyan lehetne így eljuttatni az ajándékokat egyetlen este alatt a világ összes gyereke számára? Nah ugye! Kemény helyzet ez, amit természetesen most is igencsak találóan vezet fel Matt Haig.

Szerettem ezt a regényt is, mert bár azért kiszámítható, mégis rengeteg tanulság lapul a sorok között. Imádtam Amélia és levélelkapó kobold beszélgetését a hegyen, de nagyon érdekes volt a kislány bolyongása az erdőben is, ahol sok fura szerzet él. A Húsvéti Nyúl történetéről még sokkal többet is szívesen megtudtam volna, de jó volt megismerni a másik ünnepet és kialakulásának történetét.




Értékelés: 5/5 


Annyira jó volt olvasni Amélia történetét, és végre megismerni egy kicsit jobban a koboldok észjárását, és mentalitását. Kicsit közelebb kerültek hozzám ezek a fura lények, és végre nem csak a jó oldalukat láttam. Nem volt annyira szirupos a könyv, jutott bele néhány negatív dolog is, és sokáig nem lehetett sejteni a történet végkimenetelét. Az utolsó oldalakat nem lehetett lassan fogyasztani, mert nagyon izgalmas volt (de sajnos erről nem írhatok ugye😏).

Még mindig annyira karácsonyi ez a könyv, és pont úgy, hogy nem sok, de nem is kevés. Vannak benne szívmelengető részek, izgalmas kalandok, és sok olyan dolog, ami bármilyen közösségben előfordulnak (kiközösítés, pletykálás, lejáratás, reményvesztettség, csalódottság, gyermekei vágyak stb.). A Karácsony apó és a csokitojás választ ad a Húsvét kérdéskörre is, így gyerekként igazán izgalmas lehet olvasni erről (is), de bőven van azért benne karácsonyvárás, és csupa ünnepi momentum, amiről mindig mosolyogva olvastam.

Nem tudom megmagyarázni jól, hogy milyen élmény nekem ez a könyv(sorozat), mert csak annyit tudok mondani, hogy nagyon ajánlom mindenkinek, aki egy kicsi instant karácsonyt szeretne lopni a szívébe, de meg akarja látni az ünnep mögött húzódó nehéz dolgokat is. Mert bár bőven van csoda a könyvben (és a világban), azért tudjuk, hogy az élet nem mindig csodák halmaza.

Sokszor megható, vicces, de egyben tanulságos történet a Karácsony apó és a csokitojás, és pont ezért is volt szuper élményt olvasni. Igyekeztem vele lassan haladni, hogy tovább tartson, de hát ez képtelenség! (És igen, itt van képtelenség, amúgy pedig ilyen szó nem létezik, mint azt megtudjuk a könyvből!).

Szeressétek ti is Karácsony apót, Améliát, Igazmondó Glimpit, a koboldokat és ezt az egész kis világot, ami tényleg sok csodás kis dologból tevődik össze egy olyan univerzummá, amit Chris Mould zseniális grafikái tesznek egésszé. Igen, ezt a könyvet olvasás közben nézni is kell, mert nagyon találóak az illusztrátor munkái.

Vedd meg most!
Szerezd be a könyvet 20%-os kedvezménnyel.

Nyereményjáték 


Reményi Amélia kedvenc írója Charles Dickens, akit mi is nagyon szeretünk a Blogturné Klubban. Bár Amélia találkozott már az íróval, mi csak a regényei által ismerhetjük meg az angol írózsenit, akinek különleges történetei elvarázsolnak minket is.

A nyereményjátékban a Blogturné klub 8 bloggerénél elrejtettünk egy-egy Dickens regény borítót (a címet kitakarva) és egy kis leírást a könyvről. A te feladatod az lesz, hogy kitaláld, hogy melyik könyvről van szó, és beírd a címét a Rafflecopter dobozába. Hajrá! Könyvvadászatra fel!

Az én keresett Dickens regényem borítója, és rövid leírása:


Dickens egyik leghíresebb története egy zsugori vénemberről szól, akinek három szellem (Múlt, Jelen, Jövő) jelenik meg karácsonykor és megmutatják neki, hogy az élet milyen. A könyvből több film is készült és igazán tanulságos történet.


a Rafflecopter giveaway

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


A turné résztvevői:


12.04. Könyv és más
12.05. Könyvvilág
12.06. Dreamworld 
12.08. KönyvParfé
12.09. Hagyjatok! Olvasok!
12.10. Zakkant olvas
12.11. Olvasónapló
12.12. Deszy Könyvajánlója

Kövess a Facebookon, és az Instagramon a több tartalomért 👈💗 Csatlakozz a #mutimitolvasol csoportomhoz, és mutasd meg te is, hogy mit olvasol éppen! 

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe